kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Διορθώσεις σε βιβλίο Θρησκευτικών (2007)

Συγγραφέας: kantonopou στις 26 Νοεμβρίου, 2008

Διορθώσεις σε βιβλίο Θρησκευτικών πραγματοποίησε το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από αναφορά θρησκευτικής κοινότητας στο Συνήγορο του Πολίτη και διαμεσολάβηση της ανεξάρτητης αρχής, που πραγματοποιήθηκε με πλήρη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων.

Συγκεκριμένα,  έπειτα από αναφορά θρησκευτικής κοινότητας, η οποία διαμαρτυρόταν για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιαζόταν το δόγμα της σε σχολικό βιβλίο. Συνήγορος επισήμανε ότι η εγκύκλια θρησκευτική εκπαίδευση, αν και ομολογιακή, οφείλει να σέβεται όλες τις γνωστές θρησκείες και να αποφεύγει διατυπώσεις που υποτιμούν τα πρόσωπα των πιστών τους. Οξείες και επιθετικές επικρίσεις, όπως αυτές που επιτρέπει στα φυσικά πρόσωπα η ελευθερία του λόγου, δεν έχουν θέση σε εκπαιδευτικό εγχειρίδιο της δημόσιας παιδείας.

Το υπουργείο Παιδείας, ανταποκρινόμενο στις επισημάνσεις της αρχής, παρήγγειλε την επανεξέταση του εγχειριδίου. Σε σχετική του εισήγηση, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο επισήμανε συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να απαλειφθούν απαξιωτικές κρίσεις και να εξασφαλιστεί ο επιστημονικός κριτικός, πλουραλιστικός τρόπος διδασκαλίας του μαθήματος, ενώ υπεραμύνθηκε αρκετών από τα κρίσιμα εδάφια.

Ο Συνήγορος του Πολίτη υπογραμμίζει ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η διόρθωση του επίμαχου βιβλίου έγινε με πιστή τήρηση της προβλεπόμενης διαφανούς διαδικασίας διαρκούς ποιοτικού ελέγχου, ενώ επισημαίνει ότι «η διαδικασία αυτή δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά στοιχειώδη εγγύηση για την αποτελεσματική λειτουργία των εκπαιδευτικών θεσμών και για το συνδυασμό του επιστημονικού κύρους με το δημόσιο έλεγχο».


Πηγή:http://www.e-tipos.com/newsitem?id=19010

Αφήστε μια απάντηση