kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Η αντιμετώπιση του στρες της οικογένειας προσφέρει ευτυχία και υγεία

Συγγραφέας: kantonopou στις 3 Νοεμβρίου, 2012

Το στρες που δημιουργείται και παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην οικογένεια έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των γονιών και των παιδιών.

Το οικογενειακό στρες δημιουργείται λόγω επαγγελματικών, διαπροσωπικών ή άλλων προβλημάτων.

Οι δυσκολίες του γονικού ρόλου, η απουσία κοινωνικής στήριξης, οι οικονομικές κακουχίες, τα τραυματικά γεγονότα της ζωής (θάνατος, διαζύγιο, ασθένειες, ανεργία, δυστυχήματα, βία) είναι αιτίες υψηλών επιπέδων στρες.

Η διαπαιδαγώγηση των γονέων των παιδιών στην καταπολέμηση του στρες βοηθά στην ευτυχία της οικογένειας. Όταν η αιτία του στρες είναι πολύ σοβαρή, η καθοδήγηση από εξειδικευμένους επαγγελματίες συμβάλλει τα μέγιστα στην αποκατάσταση της οικογενειακής ηρεμίας και επιστροφής στην ομαλότητα.

Οι γονείς πρέπει να θυμούνται πάντοτε ότι το οικογενειακό στρες βλάπτει τα παιδιά. Επηρεάζει τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους. Μειώνει το σύστημα άμυνας του οργανισμού τους και τα καθιστά ευάλωτα σε μολύνσεις ή άλλες ασθένειες.

Στο στρες αυξάνεται η κορτιζόνη αίματος που οδηγεί τα παιδιά σε ανθυγιεινή διατροφή. Η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή με μείωση της επιθυμίας για παιχνίδι έξω σε ανοικτούς χώρους και άσκηση απειλούν τα παιδιά οικογενειών με συνεχές μεγάλο στρες.

Το στρες των γονιών μεταφέρεται τόσο μεταξύ τους όσο και στα παιδιά τους. Το στρες εκδηλώνεται όταν αισθανόμαστε ότι αυτά που απαιτούνται από εμάς ξεπερνούν τις δυνατότητες μας. Οι κίνδυνοι, η απώλεια ελέγχου και ο φόβος αυξάνουν τις ορμόνες του στρες στο αίμα.

Η ένταση, η ευερεθιστικότητα, η νευρικότητα και η οξυθυμία δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο στην οικογένεια. Οι επιπτώσεις αυτές όταν συναθροίζονται με τα επί μέρους προβλήματα του καθενός στην οικογένεια, αποτελούν επιπρόσθετο παράγοντα γένεσης του οικογενειακού στρες.

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση του οικογενειακού στρες προσφέρουν σωματική υγεία, ψυχική ευεξία με καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλους στην οικογένεια.

Οι γονείς πρέπει να κρατούν τα παιδιά μακριά από τα δικά τους διαπροσωπικά ή επαγγελματικά προβλήματα. Ο καθένας ξεχωριστά αλλά και οι δύο μαζί σε συνεργασία, να προσπαθούν να προστατεύουν τα παιδιά από τις φουρτούνες των στρεσσογόνων καταστάσεων που πλήττουν την οικογένεια.

Κάθε μέρα είναι αναγκαίο να αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια για να ρωτούν τα παιδιά για το σχολείο, τα προβλήματα τους, να κάνουν μαζί ευχάριστα και ενδιαφέροντα πράγματα. Αυτό πρέπει να γίνεται έστω και εάν οι ίδιοι έχουν τις δικές τους σκοτούρες. Προσφέρουν έτσι ποιοτικό χρόνο στα παιδιά, τα βοηθούν να χαλαρώνουν συμβάλλοντας στην ψυχική και σωματική τους υγεία και για την κοινωνική τους εξέλιξη.

Η κοινωνία και το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να προετοιμάζουν προσεκτικά τους νέους για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίζουν μελλοντικά ως γονείς και ως σύζυγοι.

Για αυτούς που είναι ήδη γονείς αλλά δεν είχαν την τύχη να διαπαιδαγωγηθούν για τα τεράστιας σημασίας θέματα της οικογενειακής και συζυγικής ζωής, απαιτείται να προσφερθούν όλα τα εφόδια εκπαίδευσης που θα τους επιτρέπουν να αντεπεξέρχονται στις προκλήσεις που τους περιμένουν.

Πηγή: psixologia.medlook.gr

Αφήστε μια απάντηση