kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Στις 25 Ιουλίου η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της θεοπρομήτορος Άννης, της μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου

Συγγραφέας: kantonopou στις 25 Ιουλίου, 2012

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη των 165 Αγίων και θεοφόρων Πατέρων, που πήραν μέρος στην Ε΄ Οικουμενική Σύνοδο. Η Σύνοδος αυτή συγκλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με πρωτοβουλία του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, το έτος 535 μ. Χ. και καταδίκασε το μονοφυσιτισμό και τις πλάνες του Ωριγένη και των ωριγενιστών.

Τιμά, επίσης, σήμερα η Εκκλησία τη μνήμη της διακόνισσας Ολυμπιάδας που, αντιμετωπίζοντας χριστιανοπρεπώς το θάνατο του συζύγου της, αφιερώθηκε στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και αποδείχθηκε πολύτιμη συμπαραστάτις του αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Διέθεσε όλη την περιουσία της και παρέμεινε με αφοσίωση σ’ αυτή τη διακονία μέχρι το θάνατό της.

Σήμερα επίσης τιμάται η κοίμηση της θεοπρομήτορος Άννης, της μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η αγία Άννα,  αφού γέννησε και απογαλάκτισε την Παναγία και την αφιέρωσε, σε ηλικία 3 ετών, στο ναό, πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με προσευχή, νηστεία και άσκηση. Σε ηλικία περίπου 70 ετών αποδήμησε προς τον Κύριο, έχοντας αναδειχθεί ευεργέτιδα της ανθρωπότητας, με το να γεννήσει τη μητέρα του Σωτήρα του κόσμου.

Τα παραδείγματα είναι πολλά από την ιστορία της Εκκλησίας, τα οποία δίνουν δύναμη και θάρρος στον άνθρωπο να αντιμετωπίζει με σταθερότητα και πίστη στο ιερό Ευαγγέλιο τα ζητήματα της καθημερινότητας που πολλές φορές τον ταλανίζουν.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Αφήστε μια απάντηση