kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Κόντρα Στυλιανίδη-Συνηγόρου του Πολίτη

Συγγραφέας: kantonopou στις 22 Νοεμβρίου, 2008

Απάντηση στην επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη περί της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία, έδωσε με δική του επιστολή ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκφράζοντας καταρχάς τη δυσαρέσκειά του για «Ανεξάρτητη Αρχή, που υπερέβη τα όρια της θεσμικής της αρμοδιότητος».«Είναι αντιδεοντολογικό, το υπουργείο να πληροφορείται για παρέμβασή σας σε θέμα της αρμοδιότητάς του από δελτίο Τύπου, που κυκλοφόρησε στο σύνολο των ΜΜΕ με επισυναπτόμενη τη σχετική επιστολή, που δεν είχε ακόμη φθάσει στον αποδέχτη της», υπογραμμίζει ο υπουργός και διευκρινίζει ότι έχει ήδη αποδεχθεί ότι «οι εξαιρούμενοι, για λόγους συνείδησης, αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι μαθητές, δεν υποχρεούνται να δηλώνουν το διαφορετικό δόγμα ή θρήσκευμα στο οποίο πιστεύουν».

Επαναλαμβάνει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών «παραμένει υποχρεωτικό για όλους τους ορθόδοξους Χριστιανούς μαθητές» και προσθέτει πως «το μάθημα των θρησκευτικών δεν έχει ομολογιακό-κατηχητικό χαρακτήρα, αλλά είναι γνωσιολογικό, δηλαδή συμπεριλαμβάνει αναφορές, όχι μόνον στην επικρατούσα θρησκεία, αλλά και σε άλλα δόγμα και θρησκείες».

Καταλήγοντας ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει: «Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι το μάθημα των θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές. Δικαίωμα εξαιρέσεως έχουν οι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι μαθητές, εφ΄όσον το επιθυμούν, οι οποίοι στην αίτησή τους δεν χρειάζεται να αναγράφουν το δόγμα ή θρήσκευμα, στο οποίο πιστεύουν. Οι εξαιρούμενοι αλλόδοξοι και αλλόθρησκοι, όταν είναι αλλοδαποί, την ώρα του μαθήματος των θρησκευτικών συμμετέχουν στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας και όταν είναι ημεδαποί, συμμετέχουν στο μάθημα που υποδεικνύεται απο το σύλλογο διδασκόντων».   Πηγή :http://www.forthnet.gr/templates/newsPosting.aspx?p=246713

Αφήστε μια απάντηση