Ο ΟΗΕ απελευθέρωσε (!) 11.000 παιδιά στρατιώτες
Συγγραφέας: kantonopou στις 14 Ιουλίου, 2012
«Στρατιωτική δουλεία» με θύματα αμούστακα αγόρια και θύτες επιτήδειους οπλαρχηγούς, οι οποίοι στρατολογούν παιδιά από τα πλέον «άγουρα χρόνια» τους για να υπηρετήσουν τον θάνατο στις ένοπλες οργανώσεις από τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, τους Σεμπάμπ της Σομαλίας, τους Ανσαρ Ντιν του Μάλι.
Οπως η περίπτωση του Τόμας Λουμπάνγκα, που καταδικάστηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε κάθειρξη 14 ετών – δικαστική απόφαση που θεωρείται «ιστορικό σημάδι», σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ Ραντίκα Κουμαρασουάμι διασαφήνισε ότι «έχει γίνει σαφές ότι η στρατολόγηση και η χρησιμοποίηση παιδιών ως στρατιώτες είναι έγκλημα».
Παρόλο που έπειτα από την πρόσφατη εφαρμογή 19 προγραμμάτων δράσης απελευθερώθηκαν 11.000 παιδιά στρατιώτες από την υποχρεωτική τους στράτευση, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά παραμένουν στο έλεος των ένοπλων οργανώσεων. Ηδη η Βιρμανία και το Τσαντ έχουν υπογράψει συμφωνία «μη στρατολόγησης» παιδιών κάτω από 18 ετών. «Μετά την υπογραφή των συμφωνιών, οι κυβερνήσεις συνήθως τις τηρούν, γιατί δεν επιθυμούν να ξαναμπούν στη μαύρη λίστα και να ρισκάρουν να τους επιβληθούν κυρώσεις» επισημαίνει η Κουμαρασουάμι.
Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και οι Σεμπάμπ της Σομαλίας συνεχίζουν όμως να αψηφούν τη διεθνή κοινότητα, αρνούμενοι κάθε διαπραγμάτευση, και τα παιδιά της περιοχής συνεχίζουν να μεγαλώνουν εκεί ως «μέσα πολέμου», χάνοντας το δικαίωμά τους στην παιδικότητα.
Τα παιδιά θεωρούνται άλλωστε ιδανικοί στρατιώτες, αφού φημίζονται για την υπακοή τους, δεν αμφισβητούν διαταγές και είναι ευκολότερο για τους ενήλικες στρατιώτες να τα διαχειριστούν.
Η περίπτωση του Λουμπάνγκα είναι αντιπροσωπευτική για τη συνήθη διαδικασία που ακολουθείται με στόχο την «απασχόληση» των παιδιών σε ένοπλες συρράξεις: απαγωγές, χρήση ναρκωτικών και συμμετοχή στις μάχες. Οσο για τα κορίτσια των επίμαχων περιοχών; Γίνονται σκλάβες του σεξ, καταδικασμένες να ικανοποιούν τους στρατιώτες, ενώ ενίοτε χρησιμοποιούνται και εκείνα ως μέσα πολέμου.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η μοναδική λύση αντιμετώπισης της στρατιωτικής δουλείας είναι η «δημόσια καταγγελία και η κινητοποίηση των ντόπιων εναντίον των ένοπλων οργανώσεων».
Δήμητρα Αθανασοπούλου
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.