kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Κολομβία – «Πράσινα παιδιά» σε επιθέσεις αυτοκτονίας

Συγγραφέας: kantonopou στις 26 Ιουνίου, 2012

Αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Κολομβία η ανακάλυψη παιδιών βαμμένων με πράσινη μπογιά τα οποία, όπως πιστεύουν οι αρχές της χώρας, τα χρησιμοποιούν οι αντάρτες της οργάνωσης Farc στις επιθέσεις αυτοκτονίας.

«Η στρατολόγηση ανηλίκων δεν είναι κάτι καινούργιο.»

Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα από την κολομβιανή αστυνομία, προσωποποιεί μια πραγματικότητα που είχε καταγγελθεί εδώ και καιρό, αυτή μιας εφήβου που βρέθηκε σε κατάσταση αφυδάτωσης, μετά την επίθεση ανταρτών, με επτά νεκρούς, στη βόρεια Κολομβία.

Στις εικόνες του βίντεο που γυρίστηκε στην επαρχία Σανταντέρ, το νέο κορίτσι είναι σχεδόν γυμνό, φαίνεται να έχει τραυματιστεί στο πόδι και το σώμα του είναι βαμμένο με πράσινη μπογιά, μια τεχνική που χρησιμοποιούν οι αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας για να καμουφλάρουν τα παιδιά μέσα στη βλάστηση.
«Παρουσίασε βαριά αναιμία και φαινόταν το πολύ δώδεκα ετών», δήλωσε ο συνταγματάρχης Ελιέσερ Καμάτσο, επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής.
Το πτώμα ενός άλλου εφήβου, όπως φαίνεται από τη διάπλασή του, που είχε πραγματοποιήσει την επίθεση αυτοκτονίας βρέθηκε επίσης βαμμένο πράσινο.
Στο νοσοκομείο, το κορίτσι, που δήλωσε ότι ένας ξάδελφός του ανήκει στην οργάνωση, αποκάλυψε πως είναι 18 ετών και πως στρατολογήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της εκπαιδεύτηκε με απάνθρωπους τρόπους επί οκτώ μήνες. «Υποχρεώνουν τα παιδιά να βαδίζουν ξυπόλητα επί ώρες για να σκληρύνουν οι πατούσες τους. Τους στερούν το νερό και την τροφή για να σκληραγωγηθούν», τόνισε ο Καμάτσο.
Όπως επισήμανε ο ίδιος, στην αρχή προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά, αλλά αργότερα τα υποχρεώνουν να μείνουν.
«Η στρατολόγηση ανηλίκων δεν είναι κάτι καινούργιο. Δυστυχώς η συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις αυξάνεται, όμως είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες ενέργειες», επισήμανε ο Αριέλ Αβίλα, ειδικός του Ιδρύματος Nuevo Arco Iris.
Οι μικροί αντάρτες βαμμένοι με πράσινοι μπογιά περπατούν συχνά με τα πόδια γυμνά και είναι οπλισμένοι με εκρηκτικά και μαχαίρια για να μην τραβούν την προσοχή. Στην Κολομβία τους αποκαλούν «pisa huevos» (αυτοί που περπατούν πάνω στα αυγά).
«Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε αν πρόκειται για μια επιχειρησιακή αλλαγή μέσα στην οργάνωση με τη χρησιμοποίηση ανηλίκων στις ομάδες της ή αν τα κρούσματα αυτά είναι μεμονωμένα», επισημαίνει ο Αβίλα.
Από το 2002 ως το 2011 είχαν καταμετρηθεί περίπου 3.000 ανήλικοι στις τάξεις των Farc, αλλά ο αριθμός τους θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τις 10.000.
Μετά το επεισόδιο στην επαρχία Σανταντέρ, οι αρχές της Κολομβίας ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προσφύγουν σε διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς.
Το κολομβιανό Ινστιτούτο Οικογενειακής Ευημερίας έχει εντάξει από το 1999, περίπου 5.000 παιδιά και εφήβους σε ένα πρόγραμμα απομάκρυνσής τους από τις συγκρούσεις.
Πηγή: ΑΜΠΕ

www.hamomilaki.gr

Αφήστε μια απάντηση