kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

1.000.000 παιδιά δουλεύουν σε ορυχεία και λατομεία

Συγγραφέας: kantonopou στις 20 Σεπτεμβρίου, 2011

Έρευνα για την παιδική εργασία δημοσιεύει σήμερα η οργάνωση Terre des Hommes για την αυριανή ημέρα του Παιδιού στη Γερμανία. Η οργάνωση καλεί την βιομηχανία να τηρεί τις διακηρύξεις για τα δικαιώματα του παιδιού.

Με τίτλο «Καλή τύχη», τη ευχή που έδιναν οι ανθρακωρύχοι στους συναδέλφους τους που κατέβαιναν στις στοές, η οργάνωση Terre des Hommes δημοσιεύει μελέτη σύμφωνα με την οποία τα παιδιά και οι έφηβοι πληρώνουν αιματηρό χαράτσι στη σύγχρονη τεχνολογία. Το κυνηγητό για τις περίφημες ‘σπάνιες γαίες’ και το μπουμ της μεταποιητικής βιομηχανίας στις αναδυόμενες οικονομίες οδηγεί στην εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας σε βαθμό κακουργήματος, διαπιστώνει η μελέτη.

Καταστροφικές οι επιπτώσεις στην υγεία

Ήδη η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) υπολογίζει ότι γύρω στο 1.000.000 παιδιά εργάζονται υπό απάνθρωπες συνθήκες σε ορυχεία και λατομεία. Μόνον στην εξόρυξη σιδηρομεταλλευμάτων στην ινδική επαρχία Karnataka στο ορυχείο Distrikt Bellary εργάζονται πάνω από 200.000 παιδιά.

Στο Περού η Κρατική Υγειονομική Υπηρεσία ανίχνευσε σε ορυχεία εξόρυξης μολύβδου, χαλκού, ασημιού και τσίγκου υψηλές τιμές σε δηλητηριώδη αέρια σε παιδιά που εργάζονται στα ορυχεία.

Η μελέτη της Terre des Hommes υπογραμμίζει ότι τα όρια ανίχνευσης δηλητηριωδών ουσιών καθορίζονται μόνον για τους ενήλικες, καμία σύμβαση δεν προβλέπει και τιμές για παιδιά. Έτσι τα παιδιά εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους. Χιλιάδες παιδιά πάσχουν στη Λατινική Αμερική από δηλητηριάσεις μολύβδου χωρίς να υπάρχει η παραμικρή πρόνοια για την προστασία της υγείας τους.

Η οργάνωση ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να τηρεί τις ρήτρες προστασίας για την υγεία των παιδιών που προτείνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και επιπλέον καλεί την γερμανική βιομηχανία, που χρησιμοποιεί κατά 90% εισαγόμενες πρώτες ύλες, να δρομολογήσει κατάλληλο πλέγμα ελέγχων για την διασφάλιση της προστασίας των παιδιών και την αποτροπή της παιδικής εργασίας. Με άλλα λόγια να ελέγχει από ποια ορυχεία προέρχονται οι πρώτες ύλες και να μην κλείνει τα μάτια της στην παιδική εργασία και εξαθλίωση εκατομμυρίων παιδιών.

Terre des Hommes / Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15398089,00.html

Αφήστε μια απάντηση