Όταν στη χώρα μας καθημερινά εδώ και χρόνια βλέπουμε την συνεχή προσπάθεια πολλών να διασπαστούν οι αιώνιοι πολιτισμικοί δεσμοί Ελληνισμού και Ορθόδοξης Εκκλησίας ,οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις δείχνουν άλλα πράγματα .
Συγγραφέας: kantonopou στις 27 Οκτωβρίου, 2008
Η ιστορική στιγμή κατά την οποία ο πρόεδρος της Κούβας
κ. Φιντέλ Κάστρο παραδίδει το κλειδί του
Ι. Ναού Αγίου Νικολάου στην Α.Θ.Π.
τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Αποτελεί όμως εξίσου μεγάλο θαύμα η εγκαθίδρυση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κούβα. Για πρώτη φορά στα 45 χρόνια από την επικράτηση του κομμουνιστικού καθεστώτος στο νησί, επετράπη η ανέγερση νέου Ι. Ναού.
Πολλοί παράγοντες συνετέλεσαν στην εξέλιξη αυτή. Ένας από αυτούς ήταν η επιμονή αλλά και η υπομονή που επέδειξε ο Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας, να αναγνωρισθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία από το κράτος και να της επιτραπεί να ασκεί ελεύθερα το Ιεραποστολικό της έργο.
Ένας άλλος παράγοντας ήταν μια ευγενική ψυχή, που ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως και ιστορικός της πόλεως της Αβάνας φέρει την ευθύνη για την αναπαλαίωση της παλαιάς πόλεως. Πρόκειται για τον κ. Ευσέβιο Λεάλ, άνθρωπο με βαθιά πίστη, αγάπη και σεβασμό στην Ορθοδοξία, ο οποίος επισκέφθηκε κατ’ επανάληψη την Ελλάδα.Ο κ. Λεάλ πίστευε ότι, για να έχει κύρος και διεθνή ακτινοβολία η πόλη της παλαιάς Αβάνας, θα έπρεπε να διαθέτει ελληνορθόδοξο Ναό στην περιοχή της.
Έτσι, αφού εξασφάλισε την άδεια από τον Πρόεδρο κ. Κάστρο, κάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεντρώας Αμερικής κ. Αθηναγόρα και του ανακοίνωσε την πρόθεση της Κυβερνήσεως να ανεγείρει Ελληνορθόδοξο Ναό μπροστά στο λιμάνι.
Ο Ι. Ναός κτίσθηκε στον περίβολο του καθολικού μοναστηριού του Αγίου Φραγκίσκου, απέναντι από το λιμάνι όπου προσαράζουν τα κρουαζιερόπλοια στην παλαιά και ιστορική Αβάνα. Το μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου λειτουργεί εδώ και χρόνια ως Ιστορικό Μουσείο και αίθουσα προβολών. Ετσι δεν υπήρχε δυσκολία για την Κυβέρνηση να παραχωρήσει τέσσερα στρέμματα από το οικόπεδο στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο το οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται σε περίοπτη θέση και προστατεύεται από την Ουνέσκο, όσο και τα έξοδα της ανεγέρσεως του Ναού ήταν προσφορά της κουβανικής Κυβερνήσεως. Η Ι. Μητρόπολη Κ. Αμερικής ανέλαβε την δαπάνη για την εσωτερική διακόσμηση του Ι. Ναού, η οποία ξεπέρασε τις 400.000 ευρώ?..
Στις 25 Ιανουαρίου 2004 όλη η ανθρωπότητα πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημερώσεως «το άνοιγμα» του ηγέτη της Κούβας κ. Φιντέλ Κάστρο στην Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία. Η πρόσκληση την οποία απηύθυνε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο να επισκεφθεί επισήμως την Κούβα, για να τελέσει τα Εγκαίνια του ανεγερθέντος Ι. Ναού του Αγίου Νικολάου, αποτέλεσε το καλύτερο δώρο για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή που το Πατριαρχείο ασκεί στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής.
Το γεγονός χαρακτηρίστηκε κοσμοϊστορικό. Εμείς το νιώσαμε ως μεγάλο θαύμα του Θεού. Είδαμε μία επανάσταση πνευματική, ουράνια, που συντελέσθηκε στην Κούβα. Ένας μεγάλος ηγέτης, χωρίς να διαγράφει τον ιδεολογικοπολιτικό του προσανατολισμό, προχώρησε στην αναζήτηση νέων πνευματικών ερεισμάτων και μάλιστα Ορθοδόξων.
Μόνον ο Κύριος, «ο ετάζων νεφρούς και καρδίας», γνωρίζει τις διεργασίες που έγιναν στην ψυχή του κ. Κάστρο, για να αποφασίσει αυτό το άνοιγμα σε ένα κράτος όπου κάποτε η αθεΐα και ο υλισμός διδάσκονταν στα Πανεπιστήμια.
Σ ένα κράτος που απαγόρευε στούς Χριστιανούς να είναι μέλη του Κομμουνιστικού κόμματος και της νεολαίας του. Αποτελεί όντως πνευματική επανάσταση η αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως επίσημης Εκκλησίας της Κούβας.
Το απόγευμα της Τετάρτης 21 Ιανουαρίου 2004 ο Πρόεδρος της Κούβας υποδέχθηκε στην Αβάνα τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τιμές αρχηγού κράτους. Στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας ο ίδιος ο κ. Κάστρο καλωσόρισε τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας μόλις κατέβηκε από το αεροσκάφος της Ολυμπιακής, στο οποίο επέβαιναν επίσης η συνοδεία του Παναγιωτάτου και 250 περίπου προσκυνητές από την Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα.
Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Κούβα, σε μία περίοδο πολιτικών αναταραχών και κοσμοϊστορικών αλλαγών, ουσιαστικά έρχεται να καταλύσει το εμπάργκο που επέβαλαν εδώ και σαράντα χρόνια οι ηγέτες της πολιτισμένης Δυσεως.
Και πράγματι, μόνον ένας πνευματικός ηγέτης θα μπορούσε να επιχειρήσει ένα τέτοιο αδιανόητο εγχείρημα. Δεν θα μπορούσε με κανέναν τρόπο να δειλιάσει, παρά τις πιέσεις που του ασκήθηκαν, και να κωφεύσει στην έκκληση του λαού της Κούβας· «διαβάς εις Κούβαν, βοήθησον ημίν».
Με την αταλάντευτη στάση του έδειξε ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι πρωτίστως Οικουμενικό και δεν εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα. «Στο πρόσωπό σας συναντούμε την ιστορία», είπε ο κ. Καστρο στον Πατριάρχη κατά την υποδοχή του στην Κούβα. Λογια που εκφράζουν την διάθεση του ηγέτη του κουβανικού λαού για μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων του Οικουμενικού θρόνου και της Ελλάδας, με τον λαο της Κούβας.
Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν τα Εγκαίνια του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου την Κυριακή 25 Ιανουαρίου. Η τελετή άρχισε από το πρωϊ με την ?Ακολουθία του Ορθρου. Συνεχίσθηκε με τα Εγκαίνια του Ι. Ναού και τελείωσε με την Θεία Λειτουργία στις 2 μ.μ. Τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν σε απευθείας σύνδεση όλη την τελετή. Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία κάλυψαν το γεγονός. ??..
Ήταν ένα θαύμα υψίστης ιστορικής σημασίας. Ενα θαύμα της Ορθοδόξου πίστεως. Ο λαός της Κούβας περιμένει από την Ελλάδα πλέον κάτι περισσότερο από οικονομική βοήθεια. Διψάει να γνωρίσει τις προαιώνιες αξίες, τις οποίες το γένος μας διαφύλαξε μέχρι σήμερα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Κάστρο απευθυνόμενος στον Πατριάρχη του ζήτησε να σταλούν στο κράτος του βιβλία της Ορθοδόξου Θεολογίας και των Πατέρων της πίστεώς μας από το Άγιο Όρος, προκειμένου να μεταφρασθούν, να ανατυπωθούν και να διανεμηθούν σε όλα τα Σχολεία και τα ιδρύματα της χώρας.
Δεν είναι επίσης τυχαίο το γεγονός ότι, σε μια εποχή ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων, ο κ. Φιντέλ Καστρο ζήτησε επίσημα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την δημιουργία Θεολογικής Σχολής στην Κούβα, στην πόλη της Αβάνας. Στην Σχολή αυτή θα επιμορφώνονται όσοι από τούς Κουβανούς επιθυμούν να ασχοληθούν με την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και -το σημαντικότερο- θα λειτουργεί με έξοδα της κουβανικής Κυβερνήσεως και του κουβανικού λαού.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.