Μεταλλεία Λαυρίου:
- Μαθαίνουμε για τα Αρχαία Λατομεία, παρακολουθούμε βίντεο
- Κατασκευάζουμε πανό από χαρτόνι
- Μαθαίνουμε για τους Μεταλλωρύχους του Λαυρίου, παρακολουθούμε βίντεο
- Βλέπουμε αποσπάσματα από Σειρά της ΕΡΤ, Τα Λαυρεωτικά
- Γράφουμε σε χαρτόνι Λέξεις –Κλειδιά.
Το 482 π. Χ. ή και λίγο παλαιότερα, εντοπίζονται, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη στην “Αθηναίων Πολιτεία”, τα πλούσια μεγάλα αργυρο-μολυβδούχα κοιτάσματα στην περιοχή “Μαρώνειας”. Αποτέλεσμα της ανακάλυψης αυτής, ήταν η ναυπήγηση νέου πολεμικού στόλου ο οποίος με τα έσοδα από τον άργυρο του Λαυρίου έφθασε κατά το διάστημα 483-481 π. Χ. στις 200 τριήρεις . Με τα πλοία αυτά η Αθήνα, καταναυμάχησε τον Περσικό στόλο στη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480π.Χ.).
Η νεότερη μεταλλευτική ιστορία του Λαυρίου ξεκινάει ουσιαστικά το 1859, με τον J.B. Serpieri, Γαλλο-Ιταλό μεταλλειολόγο και επιχειρηματία ο οποίος προχωράει, στη σύσταση της Γαλλο-ιταλικής εταιρείας για την εκμετάλλευση των εκβολάδων δηλαδή των αρχαίων καταλοίπων εξόρυξης (μεταλλεύματα <7% σε Pb).
Ο γνωστός μεγαλοτραπεζίτης Ανδρέας Συγγρός δημιουργεί την : η “Ελληνική Εταιρεία Μεταλλουργείων Λαυρίου” (1873-1917), η λεγόμενη και “Ελληνική Εταιρεία”,
Τί κάναμε κατά την επίσκεψή μας στο ΚΠΕ Λαυρίου την 1/12/2022
- Πήγαμε σε μεταλλευτική στοά στην περιοχή της Καμάριζας και αναπαραστήσαμε την διαδικασία παραγωγής αργύρου
- Κάναμε χειροδιαλογή και θραύση του μεταλλεύματος
- Συζητήσαμε για τις συνθήκες εργασίας στις αρχαίες στοές
- Κάναμε Αναπαράσταση της λειτουργίας του πλυντηρίου με ορθολογική διαχείριση του νερού
- Δημιουργήσαμε ένα μικρό έντυπο με φωτογραφίες από σχέδια που αποτυπώθηκαν σε ένα πανό, ένα αντίγραφο του οποίου δωρίσαμε στο ΚΠΕ.