Το Μυστικό της θάλασσας

Το εκπαιδευτικό σενάριο με τίτλο “Το Μυστικό της θάλασσας” δημιουργήθηκε ώστε να βοηθήσει τα παιδιά να επεξεργαστούν ζητήματα που αφορούν στη θάλασσα και να αξιοποιήσει το ενδιαφέρον, την αγάπη και τις εμπειρίες τους για τη θάλασσα, μιας και αυτή σχετίζεται με την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου τους (πρόκειται για παιδιά που μένουν στο νησί της Σύρου). Παράλληλα, το σενάριο συμβάλλει στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους, στη γνωριμία τους με τους Η/Υ και τις δυνατότητες τους, στη χρήση ψηφιακών μέσων και στην ενεργοποίηση της παρατηρητικότητας τους. Το σενάριο αυτό έλαβε χώρα στο τρίτο τρίμηνο του σχολικού έτους.

Πιο συγκεκριμένα: σκοπός του σεναρίου είναι οι μαθητές, μέσω της παιδαγωγικής αξιοποίησης μιας  ευρείας γκάμας νέων τεχνολογιών (εκπαιδευτικό λογισμικό, λογισμικό γενικής χρήσης, λογισμικό πολυμέσων, σύστημα ρομποτικής, διαδίκτυο) και συμβατικού υλικού (βιβλίων, φύλλων εργασίας, χαρτών), να γνωρίσουν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της πατρίδας μας και ειδικά των παραθαλάσσιων και νησιωτικών περιοχών με τρόπο ελκυστικό που ευνοεί τη συμμετοχική δράση και τη διαδικασία της ανακαλυπτικής μάθησης.

Όλα ξεκίνησαν από ένα παραμύθι που μας άρεσε πολύ και τελικά “χάρισε και το όνομά του στο σενάριό μας. Πρόκειται για Το μυστικό της θάλασσας”

(Μάγος Κ. (2017). Το μυστικό της θάλασσας (2ηεκδ.), Αθήνα: Πατάκης)

Τα παιδιά εντόπισαν τα μυστικά της θάλασσας έτσι όπως τα “αποκάλυψαν” οι ήρωες του παραμυθιού που ζουν σε ένα μικρό νησί (ο ψαράς, η γιατρός, ο δάσκαλος, η γιαγιά, ο καφετζής κ.ο.κ) μέσα από τις εμπειρίες τους. Στη συνέχεια ορίζουν τις νέες λέξεις που βρήκαν και δημιούργησαν το δικό τους ψηφιακό λεξικό. Τέλος, ηχογράφησαν το μυστικό που επέλεξαν οι ίδιοι ότι τους ταιριάζει και το μοιράστηκαν με τους φίλους τους ψηφιακά. Παράλληλα, έπαιξαν με το Beebot, το ρομποτάκι μελισσάκι που  τους έμαθε έναν νέο αριθμό.

Σύνδεσμος ψηφιακού λεξικού: https://www.storyjumper.com/book/read/155771041

Σύνδεσμος διαδραστικής εικόνας με τα ηχογραφημένα “μυστικά”: https://www.thinglink.com/card/1714992973764100773

Ακούγοντας τα μυστικά της θάλασσας με τη φωνή των συμμαθητών μου Από το Beebot στο χαρτί.ανακαλύψαμε έναν αριθμό Δοκιμές με το BEEBOT Ψηφίζοντας το αγαπημένο μυστικό της θάλασσας της τάξης