Η Ανάσταση του Λάζαρου συμβολίζει τη Νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο.
Οι γυναίκες για την ψυχή του Λάζαρου ζύμωναν ειδικά κουλούρια, τα“Λαζαράκια”. “Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις” έλεγαν, μια και ο αναστημένος φίλος του Χριστού πίστευαν πως είχε παραγγείλει: “Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…” Στα “λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Μερικές φορές πρόσθεταν και πόδια. Στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα. Τα παιδιά ξετρελαίνονταν να τα τρώνε ζεστά. Η παράδοση λέει ότι έφτιαχναν ένα λαζαράκι για κάθε παιδί της οικογένειας.
Ο Covid μας ανάγκασε να μην ζυμώσουμε όλοι μαζί στο σχολείο μας , αλλά εξ’ αποστάσεως.
Η οθόνη του υπολογιστή ανοιχτή, τα υλικά στο τραπέζι, η μαμά ή η γιαγιά δίπλα για βοήθεια, τα μανίκια ψηλά και έτοιμοι για ζύμωμα.
Το αποτέλεσμα εξαιρετικό
Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, όπως και στη Σύρο, την παραμονή της γιορτής του Λαζάρου τα παιδιά έφτιαχναν ένα ομοίωμα του Λαζάρου μα μια ξύλινη κουτάλα και ένα κομμάτι λευκό πανί.
Ανήμερα, τα παιδιά, κρατώντας το “Λάζαρο” και ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν τα “Λαζαράκια”, τα κάλαντα του Λαζάρου για να διηγηθούν την ιστορία του αναστημένου φίλου του Χριστού και να μαζέψουν αυγά για το Πάσχα.
Τα κάλαντα του Λαζάρουhttps://www.youtube.com/watch?v=oSYKJvWabbc