Μουσική – Οι νότες

Καλημέρα στην μουσικοπαρέα μας! Σήμερα είναι Τετάρτη 6 Μαϊου και η μουσική είναι παντού!

https://www.youtube.com/watch?v=VuUTKx-j5Mw

Εχτές ξεκινήσαμε να μιλάμε για τη μουσική. Είπαμε πως για να παίξουμε μουσική πρέπει να έχουμε μουσικά όργανα. Βέβαια από μόνα τους δεν φτάνουν. Πρέπει να ξέρουμε πώς να τα παίξουμε. Γι’αυτό οι άνθρωποι, όπως για την γραφή έφτιαξαν τα γράμματα, για την αριθμητική τους αριθμούς, έτσι και για τη μουσική έκαναν τις νότες. Ενώ τα γράμματα ειναι 24 και οι αριθμοί πάρα πολλοί,αμέτρητοι, οι νότες ευτυχώς είναι μόνο 7! Εύκολο να τις μάθουμε. Τί λέτε; Και αν τις κάνουμε τραγούδι θα είναι πιο εύκολο!

https://www.youtube.com/watch?v=ATzS48JuRa0

Τις νότες  τις γράφουμε σε ένα ειδικο τετράδιο, το πεντάγραμμο. Το λέμε έτσι γιατί έχει πέντε γραμμές πάνω στις οποίες μπαίνουν οι νότες. Είναι σα να έχουν ένα σπίτι με πέντε ορόφους. Τί λέτε, πάμε να τους κάνουμε επίσκεψη και να τις γνωρίσουμε καλύτερα;

 

  • ο Κύριος ΝΤΟ τρώει πολλούς ΝΤΟλμάδες! είναι πολύ ξεχασιάρης και όλο χάνει τις παΝΤΟφλες του.
  • η κυρία ΡΕ τρώει ΡΕβύθια. είναι μια κυρία καθώς πρέπει και πολύ ευγενική, γι’αυτό δεν κάνει ποτέ ΡΕψίματα μπροστά σε άλλους.
  • ο κύριος ΜΙ είναι φλύαρος και ΜΙλάει συνέχεια.
  • η κυρία ΦΑ ξετρελαίνεται για όσπρια!τρώει ΦΑκές, ΦΑσόλια, ΦΑβα, ΦΑσολάδα. είναι λίγο φοβιτσιάρα και φοβάται τα ΦΑντάσματα.
  • ο κύριος ΣΟΛ τρώει ψάρια και ειδικά ΣΟΛωμό. φοράει παπούτσια με μαγικές ΣΟΛες, που τον βοηθούν να τρέχει πολύ γρήγορα.
  • η κυρία ΛΑ κάνει υγιεινή διατροφή και τρώει πολλά ΛΑχανικά. όταν φτιάχνει τα μαλλιά της τα πιάνει με πολλά ΛΑστιχάκια.
  • ο κύριος ΣΙ είναι περίεργος με το φαϊ του και τρώει μόνο ότι είναι πράΣΙνο. του αρέσουν τα ταξίδια και συχνά πηγαίνει στην ΣΙγκαπούρη.

Όποτε θέλουν να γίνουν τραγούδι και να διασκεδάσουν, δεν μπαίνουν ποτέ στην σειρά. Ανακατεύονται, καμιά φορά πιάνονται χέρι χέρι και χορεύουν.

Αν θέλετε, με τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά, μπορείτε να γράψετε το όνομα της κάθε νότας και να την ζωγραφίσετε όπως εσείς την φαντάζεστε!

Πάμε κι εμείς να πλύνουμε τα χέρια μας τώρα και να προσπαθήσουμε να πούμε τις νότες κανονικά και ανάποδα όση ώρα πλενόμαστε. Έτοιμοι; Εμπρός για πρωινό!

 

Για να δούμε τώρα πώς φτιάχτηκαν οι νότες. Πριν από πολλά χρόνια, ένας μουσικός που τον έλεγαν Μπαχ, έγραψε τις νότες σε χαρτί για πρώτη φορά. Εκείνος τις έμαθε στον υπόλοιπο κόσμο. Τότε εμφανίστηκαν σπουδαίοι συνθέτες που δημιούργησαν με τα μουσικά όργανα που είχαν, και τις νότες που τους έμαθε ο Μπαχ, την κλασσική μουσική. Ίσως να έχετε ακούσει μερικά ονόματα τους (Μπετόβεν, Τσαϊκοφσκι, Μότσαρτ). Στην αρχή οι μελωδίες αυτές δεν έιχαν λόγια . Αργότερα έβαλαν λόγια και έφτιαξαν αυτό που λέμε ‘όπερα’. Οι όπερες μοιάζουν με θεατρικά έργα και γιάυτό τις ανεβάζουν σε θέατρα. Εδώ σας δίνουμε να δείτε και να ακούσετε τον ‘μαγικό αυλό’ του Μότσαρτ. (το βίντεο είναι λίγο μεγάλο. επιλέξτε κάποια στιγμή που θα έχετε χρόνο και όρεξη, για να μην σας κουράσει).

https://www.youtube.com/watch?v=R_FzANp2u

Ο Μότσαρτ που έγραψε τη μουσική του Μαγικού Αυλού, έγινε διάσημος από πολύ μικρή ηλικία. Άρχισε να παίζει μόνος του μουσική από τριών κιόλας χρονών.  Θεωρούσαν ότι είχε πολύ ταλέντο και έζησε μια ζωή γεμάτη μουσική. Αν θέλετε να μάθετε πιο πολλά για το παιδί θαύμα δείτε το παρακάτω βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=4_wvAId4d8Q