Αρχεία για Απρίλιος, 2024


Ευχές για Καλό Πάσχα από το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας

Αγαπητοί γονείς και αγαπημένα μας παιδιά,

ευχόμαστε στις ψυχές όλων μας να γεννήσει το Άγιο Φως αγάπη και ελπίδα!

Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση με υγεία και χαμόγελα!
Η Προϊσταμένη και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας.

Συμμετοχή στην εκδήλωση “Από τα Πάθη της Μ. Εβδομάδας στην Ανάσταση”

Το απόγευμα της Παρασκευής 26 Απριλίου 2024  μαθητές και μαθήτριες  του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας συμμετείχαν στην εκδήλωση με τίτλο “Από τα Πάθη της Μ. Εβδομάδας στην Ανάσταση” που διοργάνωσε η Ένωση Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης συμμετείχαν ψάλλοντας τα Κάλαντα του Λαζάρου, ύμνους και τραγούδια της Λαμπρής συμπράττοντας με τη χορωδία “Ελληνορθόδοξη Παράδοση” υπό τη μουσική διεύθυνση του κ. Μενέλαου Πρωτοπαππά.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε η Προϊσταμένη του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας  κ. Βουδούρη Αγγελική και παρευρέθηκαν, συνοδεύοντας τα παιδιά, η εκπαιδευτικός της Γ΄/Δ΄ τάξης κ. Δεβούρου Αθηνά, η εκπαιδευτικός Α΄/Β΄ τάξης κ. Καλαθά Βασιλική και ο εκπαιδευτικός της Ε΄/Στ΄ τάξης κ. Πιθαμούδης Γεώργιος.
Ευχαριστούμε θερμά την Ένωση Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας για την πρόσκληση συμμετοχής και τον κ. Μενέλαο Πρωτοπαππά για την άψογη συνεργασία, τη μουσική διδασκαλία των μελών της εκδήλωσης και την παιδαγωγική προσέγγιση κατά την προετοιμασία της χορωδίας των μικρών μαθητών/τριών μας στον χώρο του σχολείου.

 

anigif 5

Όλοι μαζί προσέφεραν μια πνευματική διαδρομή εναλλαγής συναισθημάτων από τον πόνο και τη λύπη προς τη Χαρά!
Από τα Πάθη του Ιησού στην Ανάσταση!

Επίσκεψη και Πασχαλινά παραδοσιακά αυγοκούλουρα στο Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 οι μαθητές κι οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να διαβούν και πάλι το κατώφλι του Λαογραφικού Μουσείου Περαχώρας αυτή τη φορά για μία ξενάγηση και μία ξεχωριστή πασχαλινή βιωματική δράση.

Επισκεφτήκαμε και πάλι τον νέο χώρο, μετά τις τελευταίες προσθήκες, όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο της Περαχώρας. Συναντήσαμε έναν χώρο με ιδιαίτερη δυναμική όπου τα παιδιά μας ήρθαν σε επαφή με τον λαογραφικό πολιτισμό του τόπου τους δημιουργώντας μια θετική βιωματική σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά τους και συνδυάζοντας τη μάθηση με την ψυχαγωγία.

Σε έναν φιλόξενο και προσεγμένο χώρο, απόλυτα εναρμονισμένο με τον χαρακτήρα του Μουσείου,  παρουσιάστηκαν αντικείμενα καθημερινής χρήσης, παραδοσιακές φορεσιές, η νυφική φορεσιά της Περαχώρας η γνωστή “Μουντάφισσα” και εκθέματα από σπάνιες συλλογές Περαχωριτών και Λουτρακιωτών σε μια προσπάθεια διαφύλαξης των τοπικών εθίμων, της παράδοσης, της πλούσιας ιστορίας της Περαχώρας.

Ενόψει της εορτής του Πάσχα, οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων είχαν την ευκαιρία να ζυμώσουν με πατροπαράδοτη συνταγή και να πλάσουν πασχαλινά κουλουράκια αλλά και να βάψουν αυγά με τον παραδοσιακό τρόπο.

anigif 4

Συγχαρητήρια στη διαχειρίστρια του λαογραφικού μουσείου κυρία Μαρίκα Γεωργίου και σε όλους τους εθελοντές συνεργάτες της για την άρτια οργάνωση των προγραμμάτων που παρουσιάζουν μα πιο πολύ για τη φιλοξενία τους! Όσες φορές κι αν επισκεφτούμε το Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας (είναι η πέμπτη φορά) φεύγουμε με τις καλύτερες εντυπώσεις!!!

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Αθανάσιο Πρωτοπαππά για το φωτογραφικό υλικό!

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας με περισσότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέματα από την πλούσια παράδοση, τα έθιμα και την ιστορία της Περαχώρας.

Καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη!

Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025

Εκδόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι εγκύκλιοι που ορίζουν τις διαδικασίες εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025

Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025

Δείτε ΕΔΩ  τα σχολεία και την αίτηση

Δείτε ΕΔΩ το έγγραφο

Δείτε ΕΔΩ  την εγκύκλιο

 

Διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Καλλιτεχνικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025

Δείτε ΕΔΩ τα σχολεία και την αίτηση

Δείτε ΕΔΩ το έγγραφο

Δείτε ΕΔΩ την εγκύκλιο

 

“Από τα Πάθη της Μεγάλης Εβδομάδας… στην Ανάσταση!”

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄, Δ΄, Ε΄, & ΣΤ΄ τάξης

του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας συμμετέχουν στην εκδήλωση της

Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας με τίτλο:

“Από τα Πάθη της Μεγάλης Εβδομάδας…στην Ανάσταση!”

436272376 842022177965673 7008747449003037404 n

“Το μπλε κοχύλι” στο Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας!

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μία εξαιρετική διαδραστική μουσικοκινητική δράση φιλαναγνωσίας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Η συγγραφέας και μουσικός κ. Μαριβίτα Γραμματικάκη ζωντάνεψε το βιβλίο της “Το μπλε κοχύλι” με ζωντανή μουσική (βιόλα, ακορντεόν, μπαρόκ φλογέρες, γιουκαλίλι). Μαζί με την συγγραφέα και η μουσικοπαιδαγωγός μουσικοκινητικής Αγωγής συστήματος Οrff, κ. Kοτσιφού Ματίνα. Οι ήρωες μετατράπηκαν σε κούκλες και ξεπήδησαν από το βιβλίο. Οι γνωστές κλασικές μελωδίες δημιούργησαν διαδραστικά μουσικά παιχνίδια και βοήθησαν τα παιδιά να εκφραστούν δημιουργικά.

Μέσα από την παρουσίαση του παραμυθιού και τη γνωριμία με τη συγγραφέα αναδείχθηκε η σημασία του μέτρου και η αξία της ισορροπίας στη ζωή, ενώ η αναγνώριση και η διαχείριση των συναισθημάτων γίνεται πυξίδα που θα οδηγήσει τα παιδιά στο ταξίδι της ζωής.

Στο τέλος η συγγραφέας κ. Μαριβίτα Γραμματικάκη δώρισε ένα αντίτυπο του βιβλίου της  “Το μπλε κοχύλι” για τη δανειστική βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας και προσέφερε και αναμνηστικό υλικό στα παιδιά.

anigif 3

Ευχαριστούμε θερμά την συγγραφέα και μουσικό κ. Μαριβίτα Γραμματικάκη και τη μουσικοπαιδαγωγό κ. Kοτσιφού Ματίνα  για την παιδαγωγική προσέγγιση και παρουσίαση της πολύ όμορφης μουσικοκινητικής δράσης φιλαναγνωσίας.

Ολοκλήρωση βιωματικού προγράμματος δημιουργικής γραφής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το βιωματικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής στο Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών/τριών όλων των τάξεων και με την ουσιαστική συμβολή της συγγραφέα – παιδαγωγού κυρίας Φραγκιά Μαρίας. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με θέμα «Ένα βιβλίο γεννιέται…» στον ανακαινισμένο χώρο της βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας.

Η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, η γλωσσική καλλιέργεια και η κινητοποίηση της φαντασίας και της συγγραφικής επινοητικότητας των μαθητών/τριών ήταν μερικοί από τους στόχους που τέθηκαν μέσα από μια σειρά οργανωμένων από τη συγγραφέα δράσεων. Παράλληλα καλλιεργήθηκαν δεξιότητες δομής χαρακτήρων και γεγονότων, δεξιότητες αφήγησης ιστοριών, συναισθημάτων ή καταστάσεων, περιγραφής προσώπων, τόπων, αντικειμένων και ικανότητες επικοινωνίας και συνεργασίας.

anigif 2

Ευχαριστούμε θερμά την συγγραφέα – παιδαγωγό κ. Φραγκιά Μαρία για την αγαστή συνεργασία και την εθελοντική συνεισφορά της στο βιωματικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής.

 

«Λουτράκι: Η Πόλη του Μέλλοντος: Έξυπνη, Συνδεδεμένη, Βιώσιμη»

Ο Δήμος Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων στο πλαίσιο της δημοτικής πλατφόρμας Followgreen διοργάνωσε για τη σχολική χρονιά 2023 – 2024, την εικαστική δράση με τίτλο «Think smart, think your city».

Τα εγγεγραμμένα μέλη της πλατφόρμας έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν την προσπάθεια των σχολείων δηλώνοντας την προτίμησή τους μέσω της θετικής ψήφου στο έργο της επιλογής τους. Κάθε μέλος μπορεί να ψηφίσει έως και τρεις φορές. Κάθε ψήφος αντιστοιχεί σε 1 πόντο επιβράβευσης.

Το έργο που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους θα λάβει χρηστικά δώρα για τις σχολικές τους μονάδες σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Δήμος στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Όλοι οι μαθητές θα επιβραβευτούν με έπαινο και αναμνηστικό δώρο για τη συμμετοχή τους στη δράση.

Καλούμε όλους, να στηρίξουν την προσπάθεια των μαθητών/τριών της Ε΄και Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας δηλώνοντας την προτίμησή τους στο έργο: «Η Πόλη του Μέλλοντος: Έξυπνη, Συνδεδεμένη, Βιώσιμη»

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να μεταβείτε στη σελίδα και να αναζητήσετε τη συμμετοχή του Δημ. Σχ. Περαχώρας
anigif

Τα έργα θα προβάλλονται στην πλατφόρμα έως την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024.

Ψηφιακή καταγραφή και ταξινόμηση της Σχολικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας

Ολοκληρώθηκε η ψηφιακή καταγραφή και ταξινόμηση όλων των τίτλων της Σχολικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας με την πολύτιμη συμβολή της Βιβλιοθηκονόμου – Αρχειονόμου κυρίας Μπάνου Θεοφανής  στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων που εκπονήθηκε κατά το τρέχον σχολικό έτος με στόχο την προαγωγή της φιλαναγνωσίας και της δημιουργικής γραφής αλλά και τη διεύρυνση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ανακαινισμένης σχολικής βιβλιοθήκης. Παράλληλα, παρουσίασε στους μαθητές και τις μαθήτριες τη σημαντικότητα του επαγγέλματος του Βιβλιοθηκονόμου – Αρχειονόμου και τους εξήγησε τον τρόπο ταξινόμησης των βιβλίων.

anigif 1

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Μπάνου Θεοφανή για την εθελοντική και απαιτητική εργασία πολλών ημερών και την ουσιαστική συμβολή της στην ψηφιακή καταγραφή και ταξινόμηση των βιβλίων της βιβλιοθήκης μας.

Τα “Βιβλία σε Ρόδες” για δεύτερη φορά φέτος στο Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας!

Το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας συμμετέχει για δεύτερη φορά φέτος στη δράση ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ.

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές βιβλιοθήκες μέσα στη σχολική τάξη. Φτάνουν στις τάξεις του δημοτικού σχολείου μέσα σε μια βαλίτσα με ρόδες, ώστε να μεταφέρονται εύκολα.

Η βαλίτσα με θέμα “ΠΑΤΡΙΔΕΣ, ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ” έφτασε στο σχολείο μας  και οι Γ’/Δ΄ και Ε΄/ΣΤ΄ Τάξεις με μεγάλη χαρά και λαχτάρα πήραν τη βαλίτσα στην ανακαινισμένη βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας και θα πλαισιώσουν τα μαθήματα της Γλώσσας, της Ιστορίας, της Γεωγραφίας και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

anigif

Η βαλίτσα “ΠΑΤΡΙΔΕΣ, ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ” δημιουργήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Περιλαμβάνει κυρίως βιβλία μυθοπλασίας που παρουσιάζουν ιστορίες προσφύγων, την καθημερινότητά τους πριν την καταστροφή, τη φυγή, την απώλεια, τον αποχωρισμό, την υποδοχή, τη νοσταλγία, την προσαρμογή στη νέα πατρίδα. Ιστορίες που στηρίζονται σε οικογενειακές μνήμες, μαρτυρίες, ιστορικά γεγονότα, τεκμήρια. Η βαλίτσα περιλαμβάνει επίσης βιβλία που αναφέρονται σε πραγματικά πρόσωπα, τα οποία, είτε έπαιξαν ρόλο στα ιστορικά γεγονότα (όπως ο Ελ. Βενιζέλος), είτε τα έκαναν γνωστά μέσω της αφήγησής τους (όπως η Διδώ Σωτηρίου), καθώς κι ένα βιβλίο γνώσεων, που συζητά τις καταστάσεις που οδήγησαν στην καταστροφή.

Με τον συνδυασμό τους αναπλάθεται ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, ελάχιστα γνωστό στα περισσότερα παιδιά, και τίθενται ερωτήματα για τις αιτίες και τα αποτελέσματα των πολέμων. Οι αναγνωστικές διαδρομές μπορεί να οδηγήσουν στην αναζήτηση της ρίζας κάθε παιδιού, των μετακινήσεων της οικογένειάς του, της ταυτότητας της γειτονιάς του.

Τον κατάλογο συμπληρώνουν βιβλία για άλλες προσφυγιές: της Ελλάδας του Εμφυλίου, της διχοτομημένης Κύπρου, των σύγχρονων μαζικών διώξεων και πολεμικών συρράξεων.

Μέσα από τις αναγνώσεις επιδιώκεται τα παιδιά να προβληματιστούν για τη φρίκη του πολέμου και τη σκληρότητα της προσφυγιάς, και να εκτιμήσουν τις αξίες της φιλίας, της αλληλεγγύης, της πίστης στη ζωή, της ειρηνικής συνύπαρξης.



Λήψη αρχείου

 


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων