Το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας συμμετείχε στις ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ, τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανάγνωσης Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου που προκηρύσσεται από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα για 24η συνεχόμενη χρονιά.
Συγκεκριμένα, στις ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ 2022 που διεξήχθησαν στις 13 Μαΐου 2022, πήραν μέρος η Γιαννούλη Ζωή Νικολέττα, μαθήτρια της Δ΄τάξης και η Πιθαμούδη Ναταλία, μαθήτρια της Στ΄ τάξης.
Συγχαρητήρια στις δύο μαθήτριες του σχολείου μας που συμμετείχαν με μεγάλη προθυμία και προετοιμάστηκαν μελετώντας τα τέσσερα βιβλία ανά κατηγορία.
Οι ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ είναι ένα παιχνίδι, μια δραστηριότητα που απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις των παιδιών και τα οδηγεί στη χαρά και την απόλαυση. Τα παιδιά καλούνται να διαβάσουν τέσσερα (4) βιβλία τα οποία εντάσσονται σε μια ενιαία θεματική ενότητα και να επεξεργαστούν θέματα σχετικά με τα βιβλία που διάβασαν.
Για τις ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ 2022 επιλέχθηκε η θεματική ενότητα «1922-2022: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή». Μέσα από λογοτεχνικές διαδρομές τα παιδιά στόχος ήταν να αποκτήσουν πλούσιες γνώσεις, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και θα κατανοήσουν πως η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί τη μεγαλύτερη τραγωδία που γνώρισε ο νεότερος ελληνισμός. Δεν ήταν τόσο ο ενταφιασμός στα χαλάσματα της Σμύρνης της πολιτικής της Μεγάλης Ιδέας, ήταν ο αφανισμός και η προσφυγοποίηση των ελληνικών κοινοτήτων της Ανατολίας υπό συνθήκες πρωτοφανείς. Θεωρώντας ότι ο Μικρασιατικός πόλεµος και η συνακόλουθη καταστροφή επηρέασε και διαµόρφωσε τον χαρακτήρα της σύγχρονης Ελλάδας, επιδιώχθηκε οι µαθητές και οι μαθήτριες να αναπτύξουν ιστορική σκέψη και συνείδηση και να έρθουν σε γόνιµη και ουσιαστική επαφή µε τα πολιτιστικά στοιχεία που προσκόµισαν στον ελληνικό χώρο οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Επίσης, σκοπός ήταν να γνωρίσουν τα προβλήµατα αποκατάστασης και ενσωµάτωσής τους και να αποκομίσουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Στόχοι του προγράμματος των ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΩΝ, πέρα από τη δημιουργία ισχυρού κινήτρου για την ανάγνωση λογοτεχνικών ή άλλων εξωσχολικών βιβλίων, είναι και η ουσιαστική επαφή με σημαντικά έργα της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς.
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.