Αρχεία για Νοέμβριος, 2023


Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας παίρνουν τον λόγο για να ακουστούν μέσω του Πρωθυπουργού στο COP28

Στο πλαίσιο των παγκόσμιων διεργασιών που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο, για την ανάδειξη του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής, το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας συμμετέχει ενεργά σε μία δράση ιδιαίτερης σημασίας ενόψει του COP28 και συμβάλλει στην παγκόσμια διαβούλευση μέσω της συγκεκριμένης ενέργειας.

Οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας έγραψαν από μία κάρτα την οποία απευθύνουν στον Πρωθυπουργό, ο οποίος πρόκειται να παραβρεθεί στο COP28 που πρόκειται να πραγματοποιηθεί φέτος στο Dubai, από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2023.

Μήνυμα Α Β τάξη Δημ. Σχ. Περαχώρας

Μήνυμα Ε ΣΤ τάξης Δημ. Σχ. ΠεραχώραςΜήνυμα Γ Δ τάξη Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας

Με αυτή τη δράση στοχεύουμε ο λόγος και η μαθητική πρωτοβουλία των μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας να φτάσει στα επίσημα κέντρα διαβούλευσης για το κλίμα και το περιβάλλον.

Το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας “ταξίδεψε” στη “Φυσοπεραχώρα” του “κυρίου Πνευμόνου” με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 με την παρακολούθηση της μουσικοθεατρικής παράστασης “Ο κύριος Πνευμόνος” ομόρφυνε και έγινε πιο μελωδική η σχολική μας εβδομάδα, με ένα μουσικό ταξίδι από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου.

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Περαχώρας, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ολοκαίνουρια μουσικοθεατρική παράσταση «Ο κύριος Πνευμόνος».  Ο έρημος και μόνος κύριος Πνευμόνος που ζει στη μαγική χώρα των πνευστών, τη Φυσοπεραχώρα, δεν ήθελε να ακούει κανέναν ήχο παρά μόνο την «παφλαμουσική» της θάλασσας και το τραγούδι των πουλιών. Η ζωή του όμως και οι απόψεις του ανατράπηκαν, γιατί στη Φυσοπεραχώρα κατέφτασε η παρέα των Πνευστών Παιδιών. Μετά από περιπέτειες και αντικρούσεις όλοι έγιναν μια οικογένεια και ο κύριος Πνευμόνος έκανε μια μεγάλη πράξη, άκρως συγκινητική και ανθρώπινη. Κι έτσι, αγάπησε κι αγαπήθηκε για πρώτη φορά στη ζωή του. Η μουσική νίκησε. Η πνοή ένωσε.

“Ο κύριος Πνευμόνος” είναι μια ιστορία για το βασικό κύτταρο της κοινωνίας μας, τη δημιουργία σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους. Πώς αρχίζει μια φιλία, πώς θεμελιώνεται, πώς χτίζεται και πώς φτάνει να πετάει ψηλά, ελεύθερη και ανέφελη. Τα παιδιά ανακάλυψαν ότι όλα είναι δυνατά, αν υπάρχει έμπνευση και εμπιστοσύνη. Ζούμε σε έναν κόσμο που νομίζουμε ότι είμαστε το κέντρο του. Η μουσική έρχεται να μας κάνει να ξανασκεφτούμε και να μετατοπιστούμε. Το κέντρο του κόσμου δεν είναι ο ένας, αλλά ο ένας ακόμα.

anigif 3

Στο τέλος, οι συντελεστές έκαναν παρουσίαση των οργάνων στους μαθητές παροτρύνοντάς τους να μάθουν και να γνωρίσουν τον υπέροχο κόσμο της Μουσικής!

Συγχαρητήρια στον αρχιμουσικό Πελοπίδα Μαυρόπουλο, στη Σοφία Καψούρου για τα κείμενα και τη σκηνοθεσία, στους εξαίρετους καθηγητές και μουσικούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λουτρακίου, τους ηθοποιούς αλλά και σε όλους τους συντελεστές για την παιδαγωγική τους προσέγγιση!



Λήψη αρχείου

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 50ης επετείου του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας, από τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τάξεων, εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιείχε ομιλίες , ποιήματα, τραγούδια και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό μέσω των οποίων  τα παιδιά γνώρισαν σημασία της επετείου κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναφορά.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, αναφέρθηκαν στα γεγονότα με τη συνοδεία εικόνων και βίντεο, απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν τραγούδια του Μάνου Λοϊζου  και  Μίκη Θεοδωράκη και δημιούργησαν σχετικές κατασκευές. Με αυτό τον τρόπο τίμησαν τη θυσία των αγωνιστών του Πολυτεχνείου ενάντια στη δικτατορία και αναγνώρισαν τη σημασία της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρήνης.

anigif 2

Ανακοίνωση για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023,  από τις 08:10 π.μ. ως τις 09:40 π.μ., θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις μεταξύ των μαθητών/τριών για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Παρακαλούμε τους γονείς και κηδεμόνες να μεριμνήσουν για την έγκαιρη προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών/τριών.

Οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους/τις άλλους/ες μαθητές/τριες.

Όσοι μαθητές/τριες μετακινούνται με το λεωφορείο, το πρωί θα έρθουν κανονικά και θα αναχωρήσουν από το σχολείο στις 09:40 π.μ.

Εκπαιδευτική επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας στον πολυχώρο Fougaro art center στο Ναύπλιο

Την Πέμπτη 09 Νοεμβρίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας επισκέφτηκαν τον πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού Fougaro art center στο Ναύπλιο.

Αρχικά, έγινε ξενάγηση και γνωριμία με τα έργα τέχνης στους φιλόξενους χώρους. Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης συμμετείχαν σε παιχνίδια που αντλούν από τα αισθητικά και νοητικά ερεθίσματα. Ένα γλυπτό-παιχνίδι, το «καρουζέλ» της εικαστικού Φλωρεντίας Οικονομίδου και ένα έργο ζωγραφικής της Clara Glauert με αναφορές στα μεσαιωνικά χειρόγραφα… ταξίδεψαν τα παιδιά στους χρόνους με δράκους, μονομαχίες, αλλά και ένα παραμύθι για τον δράκο στο κέντρο της γης, τον Αζδάρ… Επιπλέον, με την προτεινόμενη κατασκευή origami, τα παιδιά εξάσκησαν τη λεπτή κινητικότητα και χάρηκαν τη δημιουργία ενός θεατρικού αντικειμένου, το νύχι του δράκου!

anigif

 

Παράλληλα, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄, Δ΄, Ε΄& ΣΤ΄τάξης εντόπισαν τα χαρακτικά δύο σημαντικών Ελληνίδων χαρακτριών, της Βάσως Κατράκη και της Δήμητρας Σιατερλή, καθώς και μια αξιαγάπητη γάτα σε λινοτυπία του 1925. Επιπλέον,  οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν με μια σπουδαία τεχνική ζωγραφικής, τη χαρακτική! Συγκεκριμένα, ασχολήθηκαν με το σχέδιο και τη σύνθεση του θέματος που ήθελαν να αποτυπώσουν, αλλά και με το πως μπορούν να το αποδώσουν με τη συγκεκριμένη τεχνική.  Μέσα από τις πολλές δυνατότητες που δίνει αυτή η μορφή έκφρασης δημιούργησαν χαρακτικά έργα με την τεχνική της μονοτυπίας με πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό αποτέλεσμα. Τα παιδιά ανέπτυξαν τις ικανότητες τους στο σχέδιο, στη χρήση εργαλείων και ενίσχυσαν τη συνεργατικότητα τους μέσα από μια ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία!

anigif 1

Πρόσκληση σε Διαδικτυακή ομιλία – συζήτηση με θέμα: Σχολική βία και εκφοβισμός : καινοτόμες μέθοδοι αντιμετώπισης – συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων



Λήψη αρχείου

Ανακοίνωση

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 08/11/2023, το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας θα παραμείνει κλειστό λόγω του τοπικού εορτασμού της Σύναξης των Αρχαγγέλων και πολιούχων της Περαχώρας Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας

anigif 1

Το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας, βρίσκεται στην Περαχώρα, ένα ημιορεινό χωριό στα Γεράνεια όρη, σε υψόμετρο 284 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Περαχώρα, είναι Τοπικό Διαμέρισμα του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων, ανήκει στο νομό Κορινθίας κι έχει απόσταση 9 χλμ βόρεια του Λουτρακίου.

Είχε κατοικηθεί από τους προϊστορικούς χρόνους, όπως μαρτυρούν τα μεσοελλαδικά και υστεροελλαδικά ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή. Η ακμή της περιοχής εντοπίζεται μεταξύ των ετών 750-725 π.Χ., όταν αυτή πέρασε από την κυριαρχία των Μεγαρέων στους Κορινθίους.

Στο Δημοτικό Σχολείο της Περαχώρας φοιτούν μαθητές/τριες τόσο από το χωριό της Περαχώρας όσο και από τις γύρω περιοχές της Λίμνης Βουλιαγμένης, του Φλάμπουρου, των Πισίων και του Σχίνου.

Εκπαιδευτικό προσωπικό σχ. έτους 2023-24

Εκπαιδευτικό προσωπικό σχ. έτους 2023-24

Προϊσταμένη και Υπεύθυνη Τμήματος Ένταξης: Βουδούρη Αγγελική

Α΄ Πρώτη & Β΄ (Δευτέρα) Τάξη: Καλαθά Βασιλική

Γ΄(Τρίτη) & Δ΄ (Τετάρτη) Τάξη: Δεβούρου Αθηνά

Ε΄(Πέμπτη) & ΣΤ΄(Έκτη) Τάξη: Πιθαμούδης Γεώργιος

Ολοήμερο Τμήμα: Τζιώρα Αντιγόνη Παρασκευή

Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής: Μανωλιτσάκης Δημήτριος

Εκπαιδευτικός Πληροφορικής: Βαφειάδης Πάρις

«Ενημέρωση για το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας “Dentist pass” του Υπουργείου Υγείας»



Λήψη αρχείου

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Δημ. Σχ. Περαχώρας Σχ. έτους 2023-24



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων