Αρχεία για Μάιος, 2022


Συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανάγνωσης Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου “Βιβλιοδρομίες” με θέμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας συμμετείχε στις ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ, τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανάγνωσης Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου που προκηρύσσεται από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα για 24η συνεχόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, στις ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ 2022 που διεξήχθησαν στις 13 Μαΐου 2022, πήραν μέρος η Γιαννούλη Ζωή Νικολέττα, μαθήτρια της Δ΄τάξης  και η Πιθαμούδη Ναταλία, μαθήτρια της Στ΄ τάξης.

Συγχαρητήρια στις δύο μαθήτριες του σχολείου μας που  συμμετείχαν με μεγάλη προθυμία και προετοιμάστηκαν μελετώντας τα τέσσερα βιβλία ανά κατηγορία.

anigif 3

Οι ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ είναι ένα παιχνίδι, μια δραστηριότητα που απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις των παιδιών και τα οδηγεί στη χαρά και την απόλαυση. Τα παιδιά καλούνται να διαβάσουν τέσσερα (4) βιβλία τα οποία εντάσσονται σε μια ενιαία θεματική ενότητα και να επεξεργαστούν θέματα σχετικά με τα βιβλία που διάβασαν.

Για τις ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ 2022 επιλέχθηκε η θεματική ενότητα «1922-2022: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή». Μέσα από λογοτεχνικές διαδρομές τα παιδιά στόχος ήταν να αποκτήσουν πλούσιες γνώσεις, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και θα κατανοήσουν πως η  Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί τη μεγαλύτερη τραγωδία που γνώρισε ο νεότερος ελληνισμός. Δεν ήταν τόσο ο ενταφιασμός στα χαλάσματα της Σμύρνης της πολιτικής της Μεγάλης Ιδέας, ήταν ο αφανισμός και η προσφυγοποίηση των ελληνικών κοινοτήτων της Ανατολίας υπό συνθήκες πρωτοφανείς. Θεωρώντας ότι ο Μικρασιατικός πόλεµος και η συνακόλουθη καταστροφή επηρέασε και διαµόρφωσε τον χαρακτήρα της σύγχρονης Ελλάδας, επιδιώχθηκε οι µαθητές και οι μαθήτριες να αναπτύξουν ιστορική σκέψη και συνείδηση και να έρθουν σε γόνιµη και ουσιαστική επαφή µε τα πολιτιστικά στοιχεία που προσκόµισαν στον ελληνικό χώρο οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Επίσης, σκοπός ήταν να γνωρίσουν  τα προβλήµατα αποκατάστασης και ενσωµάτωσής τους και να αποκομίσουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Στόχοι του προγράμματος των ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΩΝ, πέρα από τη δημιουργία ισχυρού κινήτρου για την ανάγνωση λογοτεχνικών ή άλλων εξωσχολικών βιβλίων, είναι και η ουσιαστική επαφή με σημαντικά έργα της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς.

 

Συμπερίληψη τριών διαφορετικών σχολείων στο Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας

Μία υπέροχη δράση συμπερίληψης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 σε συνεργασία του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας με το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κορίνθου (ΕΕΕΕΚ) και το Γυμνάσιο Περαχώρας στο πλαίσιο του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων σχ. έτους 2021-22 με τίτλο: «Όλοι διαφορετικοί –όλοι ίσοι» που εκπονήθηκε από το Τμήμα Ένταξης του  Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας

Το σύνθημα  της συμπερίληψης «Όλοι Διαφορετικοί – Όλοι ίσοι» κοινό αλλά πάντα ζητούμενο με στόχο, εκτός από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη διαφορετικότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, την ένταξη και συμπερίληψή τους αρχικά στο σχολικό πλαίσιο και κατ’ επέκταση στη σύγχρονη κοινωνία.

Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Περαχώρας υποδέχτηκαν με χαρά και προθυμία στο προαύλιο του Δημοτικού τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς του ΕΕΕΕΚ Κορίνθου και τους προσέφεραν χυμούς και κεράσματα.

anigif 2

Αμέσως μετά, σε μία ευχάριστη ατμόσφαιρα και μια ηλιόλουστη ημέρα ξεκίνησε το παιχνίδι γνωριμίας και μέσα από ένα πολύ καλά δομημένο Πρόγραμμα Αυτορρύθμισης με μουσικοκινητικές δράσεις τα παιδιά έγιναν ομάδα και έκαναν τη συμπερίληψη, πράξη!

Η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας κ. Αγγελική Βουδούρη, ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του Τμήματος Ένταξης κ. Γιώργος Πιθαμούδης και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Δημοτικού εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους για την άψογη συνεργασία στη συνδιοργάνωση στη Διευθύντρια του Γυμνασίου Περαχώρας κ. Παναγιώτα Στάμου, στην υποδιευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Κορίνθου κ. Αλεξία Κόντη, τις γυμνάστριες του ΕΕΕΕΚ Κορίνθου κ. Ανθή Χασάνη και  κ. Ειρήνη Ορφανού για την άψογη διεξαγωγή του Προγράμματος Αυτορρύθμισης και τον μουσικό του ΕΕΕΕΚ Κορίνθου κ. Βασίλειο Κοντογιάννη για την υπέροχη ηχοϊστορία που παρουσίασε με ενεργή συμμετοχή των μαθητών των τριών σχολικών μονάδων.

Ευχαριστούμε όσους στήριξαν εθελοντικά την εκδήλωση και συγκεκριμένα τα Αρτοποιεία Κανάκη για το πρωινό των παιδιών, την Κάβα Παπαδημητρίου  για τους χυμούς και τα νερά, το SportCamp για τις ομπρέλες και τον Γιάννη Αλεξανδρή Φώτο Τέχνη για τις εναέριες λήψεις.

 

Πρώτη θέση του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας στον Σχολικό Μαραθώνιο Ανακύκλωσης Followgreen

.jpgΟλοκληρώθηκε ο Σχολικός Μαραθώνιος “Πάμε Ανακύκλωση” στα δημοτικά, νηπιαγωγεία, γυμνάσια και λύκεια του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, με στόχο την ευαισθητοποίηση και επιβράβευση των μαθητών σε ζητήματα σχετικά με την ανακύκλωση.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας μαθαίνουν να προστατεύουν συνειδητά το περιβάλλον και  βραβεύτηκαν καθώς συμμετείχαν ενεργά μαζί με τους γονείς τους και κατέλαβαν την πρώτη θέση συγκεντρώνοντας τους περισσότερους πόντους ανά μαθητή μεταξύ των δημοτικών σχολείων για ακόμη μία χρονιά στον Σχολικό Μαραθώνιο του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και της Followgreen «Πάμε Ανακύκλωση» 2021-2022.

Δείτε τα αναλυτικά τα  αποτελέσματα εδώ.

Την Τρίτη 17 Μαΐου 2022  πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση βράβευσης των σχολείων του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λουτρακίου, για τη συμμετοχή τους στη δράση ευαισθητοποίησης «Πάμε Ανακύκλωση» 2021-2022.
DSC 194

Ο σχολικός μαραθώνιος υλοποιήθηκε για 4η συνεχή χρονιά από τον Δήμο, σε συνεργασία σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Followgreen.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί ανακύκλωσαν 13.000 κιλά χαρτί, μπαταρίες και τηγανέλαιο.

2

Τα σχολεία έλαβαν επαίνους συμμετοχής, βραβεία και δώρα, όπως  για τις σχολικές μονάδες, που προσέφεραν οι χορηγοί της δράσης.

Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας στο Μουσείο Πειραμάτων Καισαριανής

Την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας επισκέφθηκαν το Μουσείο Πειραμάτων στην Καισαριανή Αττικής.

Μέσα από πειραματικές δραστηριότητα όπου οι μαθητές της Α, Β, Γ & Δ τάξης συμμετείχαν ενεργά κι έμαθαν τα πάντα για το νερό και κυρίως πώς και γιατί δεν πρέπει να το σπαταλάμε. Γνώρισαν από τι αποτελείται το νερό. Πάγος, νερό ή ατμός; Έμαθαν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Είδαν τον κύκλο του νερού μέσα από το ηχητικό ταξίδι μίας σταγόνας. Έκαναν μαγικά πειράματα με το νερό και το είδαν να ανάβει και όχι να σβήνει τη φωτιά, να βάφει και όχι να καθαρίζει!  Ανακάλυψαν ποιοι ζουν μέσα στο νερό;  Μια ματιά στο μικροσκόπιο μας έδειξε πόσοι από αυτούς ζουν σε μία μόνο σταγόνα νερού. Μετά από όλα αυτά οι μαθητές και οι μαθήτριες δε μπορούσαν παρά να υποσχεθούν πως… “Τόσο σπουδαίο είν΄το νερό, που ούτε σταγόνα δε σπαταλώ!”

anigif 1

Ο μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄& Στ΄ τάξης ανακάλυψαν τη Μετεωρολογία και τις εφαρμογές της  αφού αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής μικρών και μεγάλων. Γνώρισαν ότι οι δραστηριότητες, ακόμα και το ντύσιμο όλων μας εξαρτώνται από τον καιρό! Έμαθαν τα πάντα για την ατμόσφαιρα μέσα από πειράματα.  Χρησιμοποίησαν μετεωρολογικά όργανα, ψηφιακά, αναλογικά όργανα, ακόμα και αυτοσχέδια και μέτρησαν την υγρασία, τη θερμοκρασία, την ατμοσφαιρική πίεση κ.α. Μέσα από δραστηριότητες και πειράματα κατανόησαν τον μηχανισμό και την αιτία δημιουργίας των καιρικών φαινομένων. Δε θα μπορούσαμε βέβαια να μη γίνουν, έστω και για λίγο, μικροί μετεωρολόγοι, οπότε μελετώντας τα μέτωπα σε ένα χάρτη πρόγνωσης σχεδίασαν και παρουσίασαν το δικό τους δελτίο καιρού!

 

 

Ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό»

Μία εξαιρετική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση«Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», που έφερε σε επαφή με τη μουσική μεικτές ομάδες παιδιών, με και χωρίς διαταραχή αυτιστικού φάσματος, μαζί με τους γονείς τους το τριήμερο 13-15 Μαΐου 2022.

Σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Ένταξης του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου στην Περαχώρα Κορινθίας.

Παράλληλα με τη διεξαγωγή του εργαστηρίου «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» για γονείς και παιδιά, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 14 Μαΐου 2022, βιωματικό μουσικό εργαστήριο για άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης.

Ευχαριστούμε θερμά για την άψογη συνεργασία στη συνδιοργάνωση την υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση κ. Χριστίνα Παναγιωτάκου , την Ειδική Παιδαγωγό και υπεύθυνη του προγράμματος “Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό” κ. Τζίνα Παπαμιχαήλ.  Επίσης, ευχαριστούμε και συγχαίρουμε και τους συντελεστές του εργαστηρίου κ. Δήμητρα Τόκα, Ειδική Παιδαγωγό, τον πιανίστα κ. Σπύρο Σουλαδάκη, την κ.  Δέσποινα Ροδοπούλου, Ειδική Παιδαγωγό και τον σαξοφωνίστα Ilia Samsonov για την τέλεια διεξαγωγή του εργαστηρίου.

anigif

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους γονείς όλων των παιδιών αλλά και τους ειδικούς από τον χώρο της εκπαίδευσης για το ενδιαφέρον και την ενεργό συμμετοχή τους στα βιωματικά εργαστήρια.

Επιπλέον, η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας κ. Αγγελική Βουδούρη και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του Τμήματος Ένταξης κ. Γιώργος Πιθαμούδης εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για τη συνεργασία στο Σωματείο Γονέων παιδιών με αυτισμό Κορινθίας ΦΑΣΜΑ και την πρόεδρο κ. Ελένη Ζερβού και τον αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Κανέλλο, στο ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Εφυραίος Άθλος και τις κ.κ. Όλγα Μπεκιάρη, Γεωργία Γουμπούρου και Μαρία Γιαννούλτση, στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου και τη Διευθύντρια κ. Τσάκωνα Γιώτα και στους εκπροσώπους από το nevronas.gr  κ.κ. Νίκο Παγίδα, Ελισάβετ Λάτσιου και Βαγγέλη Καρατζά που συμμετείχαν ενεργά.

Στο δείπνο που παρέθεσε το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Ιδρύματος Ωνάση στους συνδιοργανωτές και συνεργάτες παρευρέθηκε, εκπροσωπώντας τον Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων, ο  Αντιδήμαρχος Α.Α., Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών, Παιδείας κ. Τάσος Σακελλαρίου και η Καθηγήτρια φλάουτου κ. Κατερίνα Παντελέων εκπροσωπώντας τη Φιλαρμονική Λουτρακίου.

Ευχαριστούμε τα Αρτοποιεία Λέκκας και Κάβα Παπαδημητρίου για τη στήριξη της εκδήλωσης.

Εγγραφές στο Ολοήμερο Τμήμα για το σχ. έτος 2022-23

ΕΓΓΡΑΦΕΣ  ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο Ολοήμερο Tμήμα για το σχολικό έτος 2022-23, θα πρέπει να έχουν καταθέσει στη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας συμπληρωμένη τη σχετική αίτηση-δήλωση έως τις 20-05-2022.

Στο Ολοήμερο Τμήμα μπορούν να εγγράφονται όλοι οι μαθητές χωρίς δικαιολογητικά.

Πληροφορίες για τις εγγραφές στη Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας κ. Βουδούρη Αγγελική στο τηλ.  27440 79288.

Δείτε παρακάτω την αίτηση και τη σχετική εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ.



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων