Αρχεία για Απρίλιος, 2022


“Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό!” από το Ίδρυμα Ωνάση και το Τμήμα Ένταξης του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας Κορινθίας

Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό!

Το εργαστήριο πραγματοποιείται για παιδιά ηλικίας 5-8 και 9-12 ετών και τους γονείς τους.

Για ένατη χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση, «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», φέρνει σε επαφή με τη μουσική μεικτές ομάδες παιδιών, με και χωρίς διαταραχή αυτιστικού φάσματος, μαζί με τους γονείς τους. Εδώ, «γλώσσα επικοινωνίας» γίνονται οι νότες, οι ήχοι και ο ρυθμός, ενώ το πιάνο, η φλογέρα ή το σαξόφωνο αποτελούν τα μέσα αυτής της επικοινωνίας.

Σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Ένταξης του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας το πρόγραμμα ταξιδεύει στην Περαχώρα Κορινθίας το τριήμερο 13, 14 & 15 Μαΐου 2022.

MusicLovesAutism ΑΦΙΣΑ ΠΕΡΑΧΩΡΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Final page 0001

Oι δυνατότητες εκπαίδευσης και ενίσχυσης της μαθησιακής πορείας ενός παιδιού στο φάσμα του αυτισμού είναι πολλαπλές και σαφώς πολύ περισσότερες από ό,τι παλαιότερα. Όμως, οι ευκαιρίες αισθητικής αγωγής και ανάδειξης του αισθητικού κριτηρίου των παιδιών του φάσματος εξακολουθούν να είναι ελάχιστες. Οι ανάγκες για αισθητική εκπαίδευση των παιδιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος είναι μάλλον παραγνωρισμένες. Το εργαστήριο αποσκοπεί πρωτίστως στην κάλυψη αυτής της ανάγκης, που θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής εμπειρίας κάθε παιδιού.

Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά εργαλεία μάθησης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και λειτουργεί ως μέσο για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τη συναισθηματική ωρίμανση των ατόμων με αυτισμό.

Το εργαστήριο προσκαλεί τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη μουσική και το ρυθμό, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Αρχικά, τα παιδιά γνωρίζουν το χώρο και τους μουσικούς και, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, πειραματίζονται με τα μουσικά όργανα και παράγουν ήχους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μικροί μουσικοί, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές, συμμετέχουν σε διάφορα παιχνίδια αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με βάση τη μουσική.

Στο εργαστήριο αυτό, η μουσική γίνεται η «γλώσσα» επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος. Μέσα από τους ήχους, το παιχνίδι και τις εναλλαγές ρόλων, τα παιδιά καλούνται να αισθανθούν την ύπαρξή τους, να εκφράσουν τι νιώθουν, να τραγουδήσουν και να γνωρίσουν πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών (μουσικοί, ειδικοί παιδαγωγοί). Το εργαστήριο ολοκληρώνεται σε 3 συναντήσεις.

Ημερομηνίες: 13, 14 και 15 Μαΐου 2022.

1η συνάντηση: Παρασκευή 13 Μαΐου –ενημέρωση γονέων

Γονείς παιδιών 5-8 ετών: 17:00-18.30

Γονείς παιδιών  9-12 ετών: 18.30-20.00

2η + 3η συνάντηση: Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Μαΐου 2022:

Παιδιά 5-8 ετών με και χωρίς διαταραχή αυτιστικού φάσματος και ο γονέας τους (Ώρες: 10:00-12:00)

Παιδιά 9-12 ετών με και χωρίς διαταραχή αυτιστικού φάσματος και ο γονέας τους (Ώρες: 12:00-14:00)

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης  και η συμμετοχή του γονέα και στις τρεις συναντήσεις. Θα διατεθούν λεωφορεία για τη δωρεάν μεταφορά των συμμετεχόντων.  Παρακαλούνται οι γονείς να φέρουν μαζί τους 2 μαξιλάρια καθώς το πρόγραμμα υλοποιείται στο πάτωμα.

Διευκρινίσεις και κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 6973652572 (καθημερινά 09:00-13:00) κ. Πιθαμούδη Γεώργιο, υπεύθυνο εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας.

ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ ΓΟΝΕΑ

Οι αιτήσεις συμμετοχής/συγκαταθέσεις θα παραδίδονται πλήρως συμπληρωμένες και υπογεγραμμένες στον υπεύθυνο του προγράμματος σε ηλεκτρονική μορφή, σκαναρισμένες μέσω email (mail@dim-perach.kor.sch.gr) ή με ευδιάκριτη φωτογραφία μέσω viber (6973652572) έως το Σάββατο 7 Μαΐου 2022.

Την ημέρα έναρξης του εργαστηρίου θα χρειαστεί να παραδοθούν και πρωτότυπες στον υπεύθυνο του προγράμματος.

Μπορείτε να κατεβάσετε την Aίτηση Συμμετοχής/Δήλωση Συγκατάθεσης γονέα στο παρακάτω link:

Αίτηση/Δήλωση γονέα.pdf

Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.onassis.org/el/whats-on/music-loves-autism-2021-22/music-loves-autism-2021-22-perachora-corinth 

“Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό”: Βιωματικό Εργαστήριο εκπαιδευτικών/ειδικών στον χώρο της ειδικής αγωγής

Βιωματικό εργαστήριο εκπαιδευτικών/ειδικών στον χώρο της ειδικής αγωγής

Με αφορμή τη διεξαγωγή του εργαστηρίου «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», θα πραγματοποιηθεί βιωματικό μουσικό εργαστήριο ενηλίκων το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 στις 18.00 για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Το εργαστήριο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση με το Τμήμα Ένταξης του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας Κορινθίας

Το εργαστήριο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης και αποτελείται από μια σειρά μουσικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του προγράμματος «η μουσική αγαπάει τον αυτισμό». Έννοιες της μουσικής όπως η ταχύτητα, η παύση, ο ρυθμός, το ηχόχρωμα αποτελούν τα βασικά συστατικά του εργαστηρίου και οι συμμετέχοντες καλούνται να παίξουν και να αναλάβουν τον ρόλο του παιδιού και του γονέα.

Προϋποθέσεις: Το εργαστήριο εμπεριέχει κίνηση, πραγματοποιείται στο επίπεδο του πατώματος και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και να έχουν μαζί τους ένα μαξιλάρι καθίσματος. Οι συμμετέχοντες που έχουν κινητικά προβλήματα θα πρέπει να το αναφέρουν κατά την τηλεφωνική κράτηση της θέσης.

Χώρος διεξαγωγής: Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας Κορινθίας – Περαχώρα, Τ.Κ. 20300, Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης. Θα διατεθούν λεωφορεία για τη δωρεάν μεταφορά των συμμετεχόντων.

Διευκρινίσεις και κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 6973652572 (καθημερινά 09:00-13:00) κ. Πιθαμούδη Γεώργιο, υπεύθυνο εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας.

ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι αιτήσεις συμμετοχής/συγκαταθέσεις θα παραδίδονται πλήρως συμπληρωμένες και υπογεγραμμένες στον υπεύθυνο του προγράμματος σε ηλεκτρονική μορφή, σκαναρισμένες μέσω email (mail@dim-perach.kor.sch.gr) ή με ευδιάκριτη φωτογραφία μέσω viber (6973652572) έως το Σάββατο 7 Μαΐου 2022.

Την ημέρα έναρξης του εργαστηρίου θα χρειαστεί να παραδοθούν και πρωτότυπες στον υπεύθυνο του προγράμματος.

Μπορείτε να κατεβάσετε την Aίτηση Συμμετοχής/Δήλωση Συγκατάθεσης στο παρακάτω link: 

Aίτηση Συμμετοχής/Δήλωση Συγκατάθεσης.pdf

Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.onassis.org/el/whats-on/music-loves-autism-2021-22/music-loves-autism-2021-22-perachora-corinth 

Ευχές για Καλό Πάσχα από το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας

Αγαπητοί γονείς και αγαπημένα μας παιδιά,

ευχόμαστε στις ψυχές όλων μας να γεννήσει το Άγιο Φως αγάπη και ελπίδα!

Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση με υγεία και χαμόγελα!
Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας.

Πασχαλινά παραδοσιακά αυγοκούλουρα στο Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας

Την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 οι μαθητές κι οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να διαβούν και πάλι το κατώφλι του Λαογραφικού Μουσείου Περαχώρας αυτή τη φορά για μία πασχαλινή βιωματική δράση.

Σε έναν φιλόξενο και προσεγμένο χώρο, απόλυτα εναρμονισμένο με τον χαρακτήρα του Μουσείου,  παρουσιάστηκαν αντικείμενα καθημερινής χρήσης, παραδοσιακές στολές και εκθέματα από σπάνιες συλλογές Περαχωριτών και Λουτρακιωτών σε μια προσπάθεια διαφύλαξης των τοπικών εθίμων, της παράδοσης, της πλούσιας ιστορίας της Περαχώρας.

Ενόψει της εορτής του Πάσχα, οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων είχαν την ευκαιρία να ζυμώσουν με πατροπαράδοτη συνταγή και να πλάσουν πασχαλινά κουλουράκια αλλά και να βάψουν αυγά με τον παραδοσιακό τρόπο.

anigif2

Το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας, ανοιχτό προς την τοπική κοινωνία, συγχαίρει την προσπάθεια των διοργανωτών καθώς μέσω του Μουσείου και των βιωματικών δράσεων τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την ιστορία, τις παραδόσεις τα ήθη κι έθιμα του τόπου τους και μπορούν να τα διατηρήσουν ως παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.

Ευχαριστούμε θερμά τη Διαχειρίστρια του Λαογραφικού Μουσείου κ. Μαρίκα Γεωργίου και τις κυρίες που συνέβαλαν στην φιλόξενη υποδοχή και τη βοήθεια στην παρασκευή παραδοσιακών κουλουριών και στη βαφή των αυγών με τους μαθητές και τις μαθήτριες κι ανανεώνουμε το ραντεβού μας με περισσότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέματα από την πλούσια παράδοση, τα έθιμα και την ιστορία της Περαχώρας.

Καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη!

Διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2022-2023

Εκδόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι εγκύκλιοι που ορίζουν τη Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2022-2023

 

 

Καλλιτεχνικά σχολεία

Διαβάστε την Εγκύκλιο

Ενημερωθείτε για τη Διαδικασία εισαγωγής

Δείτε τη Λίστα με τα Καλλιτεχνικά σχολεία

 

Μουσικά σχολεία

Διαβάστε την Εγκύκλιο

Ενημερωθείτε για τη Διαδικασία εισαγωγής

Δείτε τη Λίστα με τα Μουσικά σχολεία

Πατήστε εδώ για να δείτε τι ισχύει για τις εγγραφές/μετεγγραφές μαθητών/τριών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης

 

“Βελτιώνω τις σχέσεις με τους συμμαθητές μου, εντός κι εκτός σχολείου”

Tην Τρίτη 12 Απριλίου 2022, οι μαθητές και οι μαθήτριες της του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας πήραν μέρος στις δράσεις του βιωματικού εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου με θέμα τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ συμμαθητών/τριών εντός και εκτός σχολείου.

Η όμορφη και προσεκτικά σχεδιασμένη δράση υλοποιήθηκε με την πολύτιμη συνδρομή της Ειδικής Παιδαγωγού/ Ψυχοπαιδαγωγού κ. Καπίρη Μαριάννας  στο πλαίσιο του Συλλογικού Προγραμματισμού της Σχολικής Μονάδας με κύριο στόχο το σχολείο να καλλιεργήσει κλίμα αλληλοσεβασμού μεταξύ των μαθητών/τριών.

anigif 3

Μετά το πέρας της δράσης ακολούθησε, σε συνδιοργάνωση των σχολικών μονάδων του Γυμνασίου,  Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Περαχώρας, ενδοσχολική επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, με εισήγηση της κ. Καπίρη Μαριάννας  για τους τρόπους διαχείρισης και ενίσχυσης των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ μαθητών/τριών.

Viber 2022 04 12 15 50 49 706

Ευχαριστούμε θερμά την Ειδική Παιδαγωγό/ Ψυχοπαιδαγωγό κ. Καπίρη Μαριάννα για την επιτυχημένη υλοποίηση του βιωματικού εργαστηρίου, την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και τις χρήσιμες συμβουλές.

 

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς

Επίσκεψη στην Αρχαία Κόρινθο και στην Αθλούπολη

Tην Παρασκευή  8 Απριλίου 2022, οι μαθητές και οι μαθήτριες της του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου.
Η ξενάγηση ξεκίνησε από το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου τα παιδιά  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν από κοντά τις μοναδικές συλλογές των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων, ευρήματα του Ασκληπιείου, τα γλυπτά του αίθριου του Μουσείου και τους αρχαϊκούς Κούρους.
Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στον Ναό της Οκταβίας, περιηγήθηκαν στην Αγορά -το ρωμαϊκό forum- και συνάντησαν το Βήμα του Αποστόλου Παύλου.
anigif 2
Με τη βοήθεια της ξεναγού κ. Ζερβού Χριστίνας εντόπισαν την οδό Λεχαίου  και την Κρήνη της  Πειρήνης με τα έξι ανοίγματα.
Επιβλητικός ήταν ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα  με  τους επτά μονολιθικούς δωρικούς κίονες πάνω από τα ερείπια της αγοράς. Τέλος, γνώρισαν το μύθο της Γλαύκης με την κρήνη της, σκαλισμένη σε βράχο.
Ευχαριστούμε θερμά την ξεναγό μας κ. Ζερβού Χριστίνα για την εμπεριστατωμένη ξενάγηση και τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ενθουσίασαν τους μαθητές και τις μαθήτριες κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους.
Τέλος, μαθητές και μαθήτριες επισκέφτηκαν το χώρο της Νέας Αθλούπολης Κορίνθου όπου αθλήθηκαν, ψυχαγωγήθηκαν και χαλάρωσαν απολαμβάνοντας μια υπέροχη ηλιόλουστη ημέρα.

Τα σχολεία της Περαχώρας προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια

Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 έγινε παραλαβή από εκπροσώπους του Περιφερειακού Τμήματος Λουτρακίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού των ειδών που συγκεντρώθηκαν κατά την κοινή δράση ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία που συνδιοργανώθηκε από το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Περαχώρας.

anigif

Τα τρόφιμα, φάρμακα και υγειονομικό υλικό συγκεντρώθηκαν από τις τρεις σχολικές μονάδες στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας και ο Πρόεδρος  του Περιφερειακού Τμήματος Λουτρακίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ.κ. Οικονόμου Πέτρος και ο Αντιπρόεδρος κ. Λογοθέτης Κωνσταντίνος ευχαρίστησαν τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και τους γονείς τους για την ευγενική προσφορά ειδών ανάγκης προς τον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί και οι εκπρόσωποι του ΕΕΣ απευθυνόμενοι στα παιδιά τόνισαν την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς αλληλεγγύης στους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη και την ευρύτερη  σημαντική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

.jpg

Μετά το πέρας της δράσης ακολούθησε, σε συνδιοργάνωση των σχολικών μονάδων του Γυμνασίου,  Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Περαχώρας, ενδοσχολική επιμόρφωση από το κλιμάκιο του Περιφερειακού Τμήματος Λουτρακίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του εκπαιδευτικού προσωπικού για τη δράση του ΕΕΣ και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού καθώς και για τους τρόπους και την αξία προώθησης του εθελοντισμού μέσω των σχολείων στους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και τους γονείς/κηδεμόνες τους.

Ενδοσχολική επιμόρφωση: Διαχείριση φυσικών καταστροφών

Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση των σχολικών μονάδων του Γυμνασίου,  Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Περαχώρας ενδοσχολική επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού στη διαχείριση φυσικών καταστροφών από το 747 ΕΤΜΧ Ειδικό Τμήμα Φυσικών Καταστροφών της Σχολής Μηχανικού.

anigif 1

Ζούμε σε μία χώρα και σε μία περιοχή που έρχεται συχνά αντιμέτωπη με φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ. Είναι σκόπιμο λοιπόν και οι εκπαιδευτικοί να είναι ενημερωμένοι για τους τρόπους αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

 


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων