Αρχεία για Μάρτιος, 2020


«Μαθαίνουμε στο σπίτι» με την ΕΡΤ

Η εκπαιδευτική τηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας επιστρέφει στη δημόσια τηλεόραση – Το πρόγραμμα της Δευτέρας και της Τρίτης

 
Στην υπηρεσία της εκπαίδευσης, μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες των ημερών, μπαίνει η ΕΡΤ από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020, με τη δημιουργία ειδικής τηλεοπτικής ζώνης εξ αποστάσεως μαθημάτων.
Κάθε πρωί στις 10.00 από την ΕΡΤ2, η εκπαιδευτική τηλεόραση του υπουργείου Παιδείας επιστρέφει στη δημόσια τηλεόραση, ανανεωμένη και προσαρμοσμένη στη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ιδιαίτερες ανάγκες της εποχής.
Στο γνώριμο περιβάλλον μιας σχολικής αίθουσας, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων στέκονται μπροστά στην κάμερα, για να παραδώσουν στις μαθήτριες και τους μαθητές του Δημοτικού τηλε-μαθήματα, κρατώντας τα παιδιά σε… μαθησιακή εγρήγορση μέχρι να ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Στόχος του εγχειρήματος δεν είναι – προφανώς – η υποκατάσταση της δια ζώσης διδασκαλίας, γι’ αυτό και τα μαθήματα είναι προσανατολισμένα στην επανάληψη και την εμβάθυνση της ήδη διδαχθείσας ύλης.
Τα μαθήματα των δύο πρώτων ημερών αφορούν τις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού και περιλαμβάνουν διδασκαλία Γλώσσας, Μαθηματικών, Φυσικών Επιστημών και Ιστορίας. Τις επόμενες ημέρες τα μαθήματα θα διευρυνθούν και για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ενώ θα εμπλουτιστούν και με άλλα διδακτικά αντικείμενα.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των πρώτων ημερών του τηλεοπτικού σχολείου της ΕΡΤ2 έχει ως εξής:
Δευτέρα 30 Μαρτίου
 1.      Επαναληπτικό μάθημα στη Γλώσσα Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος
2.      Ιστορία Δ’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Γιώργος Δάβος
3.      Φυσική Ε’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Ουρανία Γκικοπούλου
Τρίτη 31 Μαρτίου
1.      Μαθηματικά, Γ’ & Δ’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Μίνα Τόδωρη
2.      Μαθηματικά, Δ’ & Ε’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος
3.      Φυσική Ε’ & ΣΤ’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Κώστας Χωριανόπουλος

Μένουμε σπίτι … Συνδε-δεμένοι Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ

Το έντυπο “Μένουμε σπίτι….Συνδε-Δεμένοι” του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, περιλαμβάνει χρήσιμες επισημάνσεις για την ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών, παιδιών και εφήβων κατά τη διάρκεια παραμονής στο σπίτι λόγω των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό – Covid-19.



Λήψη αρχείου

Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας από το Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης



Λήψη αρχείου

Οδηγίες για σύνδεση στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) και στα μαθήματα του Σχολείου μας στην πλατφόρμα e-me

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο στις εξελίξεις και στην αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού, ενεργοποιεί ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία και επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών.

Στο Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας η διαδικασία θα υλοποιηθεί αρχικά από κάθε εκπαιδευτικό με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.

Για τον λόγο αυτό, καλούνται οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να αποκτήσουν προσωπικό λογαριασμό στο ΠΣΔ.  
Η δημιουργία του λογαριασμού γίνεται με ευθύνη του κηδεμόνα και απαιτεί ένα δικό του έγκυρο κινητό τηλέφωνο και email. Επιπλέον, τα στοιχεία του μαθητή/τριας πρέπει να αναγράφονται όπως ακριβώς εμφανίζονται στον τελευταίο έλεγχο προόδου του. Στο πεδίο “Σχολείο” πληκτρολογήστε ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ.
Η εγγραφή του/της μαθητή/τριας γίνεται στη σελίδα του ΠΣΔ πατώντας στον σύνδεσμο https://register.sch.gr/students/
Μετά το τέλος της παραπάνω διαδικασίας αποστέλλεται email από το ΠΣΔ με τους κωδικούς εισόδου και χρήσιμες πληροφορίες.
Οι μαθητές/μαθήτριες, για να γίνουν μέλη των ψηφιακών τμημάτων θα πρέπει με την βοήθεια των γονέων/κηδεμόνων  και με τη χρήση των κωδικών εισόδου του ΠΣΔ, να εισέλθουν στην πλατφόρμα e-me πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο
Είναι απαραίτητο πριν γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια και για την αποφυγή προβλημάτων, να αναγνωστούν οι οδηγίες που υπάρχουν παρακάτω.

Πατήστε εδώ για τις οδηγίες προς κηδεμόνες  βήμα – βήμα για την απόκτηση κωδικών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Πατήστε εδώ για τις οδηγίες  προς κηδεμόνες και μαθητές/τριες για την e-me βήμα – βήμα.

Έχουμε δημιουργήσει ψηφιακές τάξεις και προετοιμαζόμαστε για την εξ αποστάσεως επαφή μας με τους μαθητές και με την ήδη διδαγμένη ύλη. Μόλις ολοκληρωθεί και η δική σας προσπάθεια να αποκτήσετε λογαριασμούς στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) και να κάνετε είσοδο στο e-me θα σας σταλεί ενημερωτικό email με αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση της πλατφόρμας.

Μέχρι τότε φροντίζουμε για την ψυχική και σωματική μας υγεία, ενημερωνόμαστε μόνο από επίσημους φορείς του Υπουργείου Υγείας & Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μετατρέπουμε τη δυσκολία της εποχής σε ευκαιρία, με αισιόδοξη και θετική στάση, με διάθεση για προσαρμογή στα νέα δεδομένα!

Παρακαλούμε να παρακολουθείτε τα προσωπικά σας email αλλά και το blog, του σχολείου μας https://blogs.sch.gr/dimperach/ απ’ όπου θα προσπαθούμε να σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις στον εκπαιδευτικό χώρο.

Επικαιροποίηση στοιχείων μαθητών

Παρακαλούνται οι γονείς (όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη) να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα:

Παράταση απαγόρευσης λειτουργίας Σχολικών Μονάδων – “Μένουμε σπίτι”

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Σε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται η συνέχιση της απαγόρευσης της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, δημοσίων και ιδιωτικών, όλης της χώρας μέχρι και 10-4-2020

Το έκτακτο αυτό μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, με στόχο τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στους πολίτες.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τον κορωνοϊό COVID-19 από το Υπουργείο Παιδείας στον παρακάτω σύνδεσμο.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση



Λήψη αρχείου

Ενημέρωση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο στις εξελίξεις και στην αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού, ενεργοποιεί ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία και επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών.
Η εξ αποστάσεως διδασκαλία συνιστά το πλέον πρόσφορο εργαλείο για να διατηρήσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία στις παρούσες, έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας – χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση, ούτε να καλύψει τη διδακτέα ύλη. Ξεκινάμε ένα μεγάλο εγχείρημα, για την επιτυχία του οποίου είναι καίρια η συμβολή όλων των παραγόντων της εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο της αυτονομίας και της μεγαλύτερης ευελιξίας των σχολικών μονάδων, οι Διευθυντές των σχολείων διαμορφώνουν το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.
Στο Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας η διαδικασία θα υλοποιηθεί αρχικά από κάθε εκπαιδευτικό με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.

Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο/η μαθητής/τρια συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία δημιουργίας του επαναληπτικού υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό και χρονοδιάγραμμα μελέτης μέσω διαδικτύου (σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή πλατφόρμες που παρέχει το Υπουργείο).

Επειδή κάποιοι μαθητές/τριες μπορεί να μη διαθέτουν την υλικοτεχνική υποδομή για πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. οι εργασίες θα βασίζονται σε επαναλήψεις και δε θα γίνεται παράδοση νέου μαθήματος.

Μετά τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων επικοινωνίας με τους μαθητές (email) θα ενημερωθείτε από το σχολείο μέσω των email σας γα τον τρόπο υλοποίησης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ευχαριστούμε το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για τη  συνεργασία στην προσπάθεια συλλογής των στοιχείων επικοινωνίας των μαθητών καθώς και όλους τους γονείς για την άμεση ανταπόκρισή τους.

Επικαιροποίηση στοιχείων μαθητών

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ Ή/ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ Ή ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Κατ’ εφαρμογή του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών
Δεδομένων 2016/679 και του νόμου 4624/2019), σας ενημερώνουμε σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας από το Ελληνικό Δημόσιο όπως εκπροσωπείται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως υπεύθυνο επεξεργασίας. Τα προσωπικά σας δεδομένα (e-mail) αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από τη σχολική μονάδα λόγω της ιδιότητά σας ως μαθητών ή/και γονέων ή κηδεμόνων και της σχέσης σας με το Ελληνικό Δημόσιο, είναι δε αναγκαία για την εκπλήρωση των σκοπών και υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, κατά τις κείμενες διατάξεις, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της εκπαιδευτικής δραστηριότητας κατά την περίοδο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19 και την απαγόρευση διδασκαλίας με φυσική παρουσία. Επιπλέον, οι μαθητές κατά τη συμμετοχή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση κοινοποιούν σε συνεργαζόμενους με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρόχους υπηρεσιών πληροφορικής και διαδικτυακού χώρου, κατ’ επιλογήν τους, όνομα ή όνομα χρήστη, αποκλειστικά προκειμένου να καταστεί τεχνικά δυνατή η σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία, μέσω της σχετικής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων, και αποκλειστικά για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η ως άνω απαγόρευση, και εν συνεχεία θα διαγραφούν από τους εν λόγω παρόχους. Συστήνεται η σύνδεση των μαθητών μέσω λογισμικού πλοήγησης (browser) (και όχι μέσω εφαρμογής).
Έχετε δικαίωμα να λάβετε επιβεβαίωση για το κατά πόσον ή όχι προσωπικά
δεδομένα που σας αφορούν υφίστανται επεξεργασία. Σε περίπτωση που τα
προσωπικά σας δεδομένα υφίστανται επεξεργασία, έχετε το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά σας δεδομένα, λήψης αντιγράφου αυτών, διόρθωσης ανακριβειών, συμπλήρωσης ελλιπών προσωπικών δεδομένων, διαγραφής προσωπικών δεδομένων, διακοπής της επεξεργασίας τους, λήψης τους σε δομημένη, κοινώς χρησιμοποιούμενη και αναγνωρίσιμη από μηχανήματα μορφή, διαβίβασής τους σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας, χωρίς αντίρρηση από το Ελληνικό Δημόσιο, διαβίβασής τους από το Ελληνικό Δημόσιο σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό, υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αντίταξης ανά πάσα στιγμή στην επεξεργασία τους για σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Για οποιαδήποτε απορία έχετε σε σχέση με την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων από το Ελληνικό Δημόσιο ή/και τα σχετικά δικαιώματά σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας (e-mail επικοινωνίας gengram.abe@minedu.gov.gr).

Σε συνέχεια των παραπάνω, παρακαλούνται οι γονείς να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα:

Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι

Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι στο πλαίσιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την πρόληψη της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARSCoV-2 στις σχολικές μονάδες και την κοινότητα.

  • Αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού οπουδήποτε (π.χ. καφετέριες, κινηματογράφοι)
  • Αποφυγή ομαδικών εξωσχολικών δραστηριοτήτων
  • Αποθάρρυνση συναντήσεων σε σπίτια φίλων, εστιατόρια ή εμπορικά κέντρα
  • Ενθάρρυνση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων εξ αποστάσεως (e-learning)
  • Αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
  • Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα
  • Κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο και απόρριψη στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, με το εσωτερικό του αγκώνα
  • Αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης και στόματος
  • Αποφυγή στενής επαφής (χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά)
  • Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης
  • Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, παραμονή στο σπίτι και επικοινωνία με ιατρό ή με τον ΕΟΔΥ.

Βιβλιογραφία

Centers for Disease Control and Prevention. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). Interim Guidance for Administrators of US Institutions of Higher Education

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/guidance-ihe-response.html

Κλειστά σχολεία λόγω κορωνοϊού από 11.3.2020 έως και 24.3.2020

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, δημοσίων και ιδιωτικών, όλης της χώρας, για το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 έως και 24.3.2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 10.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Το έκτακτο αυτό μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, με στόχο τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στους πολίτες.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τον κορωνοϊό COVID-19 από το Υπουργείο Παιδείας στον παρακάτω σύνδεσμο.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση



Λήψη αρχείου

Oδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στις Σχολικές Μονάδες

Σας γνωστοποιούμε την με αρ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 15447/05-03-2020 (ΑΔΑ: 68ΦΦ465ΦΥΟ-51Λ) της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας με θέμα: «Οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στις Σχολικές Μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες»



Λήψη αρχείου

Ανακοίνωση για την Γ΄ και Δ΄ τάξη

Αγαπητοί γονείς,

λόγω συμμετοχής των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές ημερίδες που διοργανώνει το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πελοποννήσου στην Κόρινθο, σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 05/03/2020,  δε θα πραγματοποιηθούν μαθήματα στην Γ΄ και Δ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας.

Η σχετική εγκύκλιος βρίσκεται εδώ.

Το πρόγραμμα της επιμορφωτικής ημερίδας βρίσκεται  εδώ.

Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τις εκπαιδευτικές μονάδες

Μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας (π.χ. μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εργαζόμενοι, κλπ.) με ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής (βλέπε πιο κάτω σύνδεσμο) με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, εντός των προηγούμενων 14 ημερών:
Α. Αν είναι ασυμπτωματικοί, συστήνεται να περιορίσουν τις επαφές τους, να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρις ότου παρέλθουν 14 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους από το ταξίδι ή την ημερομηνία τελευταίας στενής επαφής τους και να παρακολουθούν στενά την υγεία τους.
Β. Αν εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πυρετό, βήχα, δύσπνοια κλπ.), θα πρέπει άμεσα να απομονωθούν και να υποβληθούν σε ιατρική εκτίμηση το συντομότερο δυνατό.
Πριν την ιατρική εκτίμηση, συστήνεται τηλεφωνική ενημέρωση του ιατρού και του ΕΟΔΥ (τηλ. 210-5212054) σχετικά με το περιστατικό.
-Σε περίπτωση που εμφανίζουν σοβαρή νόσο, θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το ΕΚΑΒ και ο ΕΟΔΥ. Η έγκαιρη ενημέρωση των ιατρών, του ΕΚΑΒ και του ΕΟΔΥ αποσκοπεί στη λήψη των κατάλληλων μέτρων και την αποφυγή του ενδεχομένου έκθεσης άλλων ατόμων.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον νέο κορωνοϊό SARS-Cov-2 για τις εκπαιδευτικές μονάδες


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων