Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία

Πανελλήνια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού!

Η 6η Μαρτίου συνιστά μία ημέρα – αφορμή να ενώσουμε τις φωνές μας και να πούμε ένα δυνατό ΟΧΙ στη σχολική βία και τον εκφοβισμό. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει αυτό το φαινόμενο για τη ζωή όλων μας αλλά κυρίως των μικρών μαθητών/τριών μας, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε κάποιες ώρες στην τηλεκπαίδευση για να ενημερωθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να αναλάβουμε δράση, έτσι ώστε κανένα  παιδί να μη νιώθει μόνο του, φοβισμένο, ανυπεράσπιστο και εκτεθειμένο! Με αφορμή τη δράση του σχολείου μας στο ” ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ” του “Χαμόγελου του Παιδιού”, η συζήτηση ξεκίνησε!!

Αρχικά, διαβάσαμε το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως. Στη συνέχεια, είδαμε σχετικά εκπαιδευτικά βίντεο και συζητήσαμε με τους/τις μαθητές/τριές μας για το τι είναι ενδοσχολική βία και εκφοβισμός αλλά και το πώς πρέπει να αντιδράσουμε αν βρεθούμε στη θέση του θύματος ή ακόμα και του παρατηρητή! Η απάντηση ήταν μία: “ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ”, όπως γράψαμε και πριν λίγες μέρες στην αυλή του σχολείου μας!

Οι μικροί μαθητές, παρακολούθησαν το παραμύθι του Όλιβερ Μπάτον (https://video.link/w/K31Zb) και συζήτησαν για τα διαφορετικά ταλέντα που μπορεί να έχει ο καθένας μας. Ταλέντα που δεν χωρίζονται σε “αγορίστικα” και “κοριτσίστικα”. Ταλέντα που πρέπει να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να καλλιεργήσουμε και να εξελίξουμε!!!

“Το αόρατο αγόρι” μας έδωσε έναυσμα για περισσότερη συζήτηση σχετικά με το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού! (https://video.link/w/ve2Zb). Μας έχει τύχει; Το έχουμε ακούσει να συμβαίνει σε κάποιον; Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Οι μεγαλύτεροι μαθητές, παρακολούθησαν το βίντεο “Εσύ γέμισες ένα κουβαδάκι σήμερα;” (https://video.link/w/7E1Zb) και στη συνέχεια συζήτησαν για τα συναισθήματα που νιώθει ο θύτης και το θύμα του ενδοσχολικού εκφοβισμού. Κατόπιν, προσπάθησαν να βρουν τρόπους να “γεμίσουν το κουβαδάκι” του θύτη, του θύματος αλλά και το δικό τους!! Η υπόσχεση όλων ήταν πως απο δω και πέρα, θα κάνουμε πράξεις, άλλοτε μικρές κι άλλοτε μεγάλες, που θα στοχεύουν να κάνουν τα κουβαδάκια όλων γύρω μας, πολύ βαριά!!!!