Ο μαύρος ήλιος

Η κόρη μου ζωγράφισε έναν μαύρο ήλιο.  Έκοψα το φύλλο, το ‘δειξα σε ένα γιατρό κι αμέσως αυτός ορθά κοφτά μου είπε θα ‘ χει “ψυχολογικά”.

Κι όμως εάν παρατηρήσεις κανείς καλά τη ζωγραφιά, θα καταλάβει τι συμβαίνει πραγματικά.

Κοίτα καλά και προσεκτικά την εικόνα και στη συνέχεια κάνε κλικ εδώ, για να διαβάσεις αυτό το χιουμοριστικό έμμετρο, σχεδόν, κείμενο του Τζιάνι Ροντάρι.

Ώρα για ταξίδι στο σύμπαν

Έχεις παρατηρήσει ποτέ έκλειψη ηλίου ή έκλειψη σελήνης; Όταν έχουμε έκλειψη ηλίου, το φεγγάρι μπαίνει μπροστά από τον ήλιο και τον κρύβει για λίγο. Όταν έχουμε έκλειψη σελήνης, ο ήλιος μπαίνει μπροστά από τη σελήνη και την κρύβει για λίγο.

Ο Οδυσσέας και η Ζωή παρακολούθησαν μία έκλειψη σελήνης και τους δημιουργήθηκαν πάρα πολλές απορίες… Κάνε κλικ εδώ, για να δεις ένα βίντεο για τις εκλείψεις από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (Noesis Science Center) στη Θεσσαλονίκη.

Ξέρεις ότι η επόμενη έκλειψη ηλίου είναι την Κυριακή 21 Ιούνη 2020; Θα είναι μερικώς ορατή από την Ελλάδα για λίγα δευτερόλεπτα. Κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις για τη συγκεκριμένη έκλειψη και εδώ για να δεις το “μονοπάτι της έκλειψης”. Είναι μια κινούμενη εικόνα στην οποία φαίνεται σε ποια σημεία της γης πέφτει η σκιά της σελήνης καθώς τα ουράνια σώματα κινούνται. 

Την ίδια μέρα, 21 Ιούνη 2020, συμβαίνει και το εξής: έχουμε θερινό ηλιοστάσιο στο Βόρειο ημισφαίριο και χειμερινό ηλιοστάσιο στο Νότιο ημισφαίριο. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου στο Βόρειο ημισφαίριο (έναρξη του καλοκαιριού) και τη μικρότερη μέρα του χρόνου στο Νότιο ημισφαίριο της Γης (έναρξη του χειμώνα). Η Ελλάδα άραγε σε ποιο ημισφαίριο βρίσκεται, στο Βόρειο ή στο Νότιο; Κάνε κλικ στον χάρτη, για να το ελέγξεις (το Βόρειο ημισφαίριο είναι σημειωμένο με κίτρινο χρώμα). 

Έως τώρα θα έμαθες ήδη πολλά για την έκλειψη του ήλιου και της σελήνης. Εάν όμως αγαπάς την αστρονομία και σε γοητεύουν οι περιπλανήσεις των ουράνιων σωμάτων, κάνε κλικ εδώ , εδώ, κι εδώ για ακόμα περισσότερες πληροφορίες.

Κι άλλα ταξίδια 

Τι θα έλεγες για ένα ταξίδι στο ηλιακό μας σύμπαν; Κάνε κλικ εδώ και καλό ταξίδι!!!

Ώρα για ζωγραφική και φαντασία

Ζωγράφισε κι εσύ έναν ιδιαίτερο  και παράξενο ήλιο. Μην ξεχάσεις να γράψεις στην άκρη της σελίδας πού οφείλεται η παραξενιά του.

Μπορείς να πάρεις ιδέες από το βιβλίο του Ε. Τριβιζά “Ο ήλιος της Λίζας“.

Διάβασε το βιβλίο της Ζ. Λάουμπε Η Λία ζωγραφίζει. Ένα απόγευμα ξεσπάει δυνατή καταιγίδα με βροντές. Ο ήλιος χάνεται μέσα στα σύννεφα. Τότε η Λία αρχίζει να ζωγραφίζει και ξαφνικά όλα ζωντανεύουν μέσα στη ζωγραφιά της… Τι ζωγραφίζει η Λία; Γιατί; 

Ζωγράφισε όπως η Λία και ζωντάνεψε αυτό που σκέφτεσαι ή αυτό που αισθάνεσαι.

Μπες στο μουσείο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και φτιάξε το δικό σου διόραμα (τρισδιάστατο μοντέλο με φιγούρες μινιατούρες)!

Καλή συνέχεια!