Το νερό των Σταγιατών

Το νερό των Σταγιατών. Ένα υπέροχο τραγούδι του Αλκίνοου Ιωαννίδη και της Εστουδιαντίνας Ν. Ιωνίας Βόλου. Το τραγούδι συνοδεύουν παιδιά των Σταγιατών. Για να το ακούσεις, κάνε κλικ εδώ!

Σαν το νερό των Σταγιατών δεν έχει,

όποιος το πίνει πολεμάει κι αντέχει.

Δεν τ’ αγοράζω, δε πουλώ,  μα με κερνάς και στο κερνώ,

σαν το νερό των Σταγιατών δεν έχει.

Κυλάει στις πέτρες και στο χώμα τρέχει,

κορμούς ποτίζει και κορμάκια βρέχει,

κορίτσια, αγόρια, καρυδιές,  ελιές, πλατάνια και οξιές, 

κορμούς ποτίζει και κορμάκια βρέχει.

Απ’ των αιώνων την πηγή κατρακυλά,

δροσίζει το αύριο και το υπόσχεται ξανά,

μα εδώ και τώρα το νερό μέσα απ’ τη χούφτα σου θα πιω,

ζωή να γίνει η ζωή σε μια γουλιά.

Σαν το νερό των Σταγιατών δεν έχει,

όποιος το πίνει πολεμάει κι αντέχει.

Δεν τ’ αγοράζω, δε πουλώ μα με κερνάς και στο κερνώ,

όποιος το πίνει πολεμάει κι αντέχει,

σαν το νερό των Σταγιατών δεν έχει.

Και μια ακόμα ερμηνεία από υπέροχους καλλιτέχνες, εδώ!

Κρύα Βρύση

Η Κρύα Βρύση είναι η πεντακάθαρη πηγή από την οποία πίνουν νερό οι κάτοικοι του χωριού. Πάνε χρόνια που πολλοί προσπάθησαν να την πουλήσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Στις μέρες μας γίνονται ακόμα προσπάθειες να πουληθεί η πηγή αλλά οι κάτοικοι την αγαπούν πολύ και την προστατεύουν. Κάπως έτσι γράφτηκε κι αυτό το όμορφο τραγούδι.

Λίγα λόγια για το πανέμορφο αυτό χωριό με τα γάργαρα νερά

Οι Σταγιάτες είναι χωριό χτισμένο σε κάποια πλαγιά του Πηλίου, με όμορφη θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Εκεί θα βρεις παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά αξιόλογης αρχιτεκτονικής, πλακόστρωτα καλντερίμια και τρεχούμενα νερά. Οι Σταγιάτες είναι ένα χωριό βυθισμένο στο πράσινο, ήρεμο και γαλήνιο.

Απέχουν μόλις 11 χλμ. από το Βόλο και βρίσκονται σε 340μ. υψόμετρο, χτισμένες επάνω σ’ ένα βράχο, με εκπληκτική θέα από την πλατεία του χωριού προς το Βόλο. 

 Οι Σταγιάτες ήταν φημισμένες από τα πολύ παλιά χρόνια για τις πολλές βιοτεχνίες με Πηλιορείτικα λουκάνικα.

 Οι σημερινοί Σταγιώτες νιώθουν υπερήφανοι για το υπέροχο αυτό προϊόν τους, που αποτελεί συνταγή και έμπνευση ολότελα δική τους. Στο τέλος του Ιουλίου διοργανώνεται η γιορτή του Λουκάνικου με μουσική, χορό, τραγούδια και φυσικά λουκάνικα, και γίνεται η επίδειξη παρασκευής τους με τον παραδοσιακό τρόπο.

 Ένα ακόμη πράγμα για το οποίο πρέπει να είναι περήφανοι οι Σταγιάτες είναι τα πλούσια νερά τους. Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται μια παραδοσιακή βρύση, η οποία χτίστηκε επί τουρκοκρατίας και επάνω της είναι τοποθετημένη μια πλάκα με την επιγραφή κάποιου Τούρκου, στην οποία γράφει ότι η άρρωστη γυναίκα του γιατρεύτηκε από τα γάργαρα νερά της. 

Το χωριό γνώρισε μεγάλη βιοτεχνική ανάπτυξη τα χρόνια 1750-1850. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Σταγιάτες ήταν «μαχαλάς» της Μακρινίτσας και όπως λένε οι πηγές είχαν αξιόλογη βιοτεχνία βαμβακερών υφασμάτων που ύφαιναν οι γυναίκες. Είναι, επίσης, γνωστό πως με τα τρεχούμενα νερά του χωριού δούλευαν αρκετοί μύλοι καθώς και «ντριστέλες», νεροτριβεία δηλαδή.

Αξιοθαύμαστες είναι οι τοποθεσίες Αλωνάκι, Κρύα Βρύση και Πλατανάκος, όλες με τρεχούμενα νερά και βρύσες.

Πηγή πληροφοριών: https://www.taxydromos.gr/Travel/43034-stagiates-to-xwrio-me-ta-gargara-nera.html