Οι πρόσφυγες της Δ. Σωτηρίου

Οι πρόσφυγες της Διδώς Σωτηρίου είναι ένα κείμενο που αποτελείται από τμήματα παρμένα από το μυθιστόρημά της Μέσα στις φλόγες

Στο βιβλίο αυτό, με αφορμή την ιστορία μιας οικογένειας, γίνεται αναφορά στους Έλληνες της Μικράς Ασίας, στις τραγικές στιγμές που πέρασαν όταν ξεριζώθηκαν από τη Σμύρνη και τους άλλους τόπους, καθώς και στις αφάνταστες δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην Ελλάδα, έως ότου ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Αφηγήτρια είναι ένα κορίτσι, η Αλίκη Μάγη, που ήδη έχει φτάσει στην Ελλάδα και περιμένει με ανυπομονησία τους δικούς της.

Την ιστορία διαβάζει με πολύ γλαφυρό τρόπο ο ηθοποιός Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Για να την ακούσεις κάνε κλικ εδώ.

Δραστηριότητες

Σκέψου τα παρακάτω ερωτήματα και συζήτησέ τα με την παρέα σου.

Ποια στοιχεία παράδοσης και πολιτισμού έφεραν οι Μικρασιάτες στην Ελλάδα;

Σήμερα στην πατρίδα μας υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες. Τι γνωρίζεις για αυτούς;

Ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές ανάμεσά τους;

Το άγαλμα που κρύωνε

Το άγαλμα που κρύωνε είναι μια παραμυθένια ιστορία του Χρήστου Μπουλώτη. Ήρωας είναι ένα μικρό μαρμάρινο αγόρι που άφησε σαν προσφυγάκι την πατρίδα του στη Μικρασία και στεγάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Από τότε κρύωνε ολοένα, γιατί νοσταλγούσε αθεράπευτα την πατρίδα του στην αντίπερα ακτή του Αιγαίου. Τα πράγματα θ’ αλλάξουν όμως όταν θα βρει δυο φίλους καλούς, την κυρία Γαλάτεια, την καθαρίστρια του Μουσείου, και τον μικρό Λάμπη, τον γιο του νυχτοφύλακα. Τα πράγματα θ’ αλλάξουν μ’ ένα παράξενο όνειρο. Απ’ τ’ όνειρο θα φτερουγίσει στο Μουσείο ένα μεγάλο γαλάζιο πουλί που θα τους ταξιδέψει μια νύχτα με πανσέληνο στις χαμένες πατρίδες, στη Μικρασία.

Κάνε κλικ εδώ, για να διαβάσεις μια διασκευή της παράξενης και συγκινητικής αυτής ιστορίας. Κλικ εδώ, για να ακούσεις ένα απόσπασμα της ιστορίας από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Παιχνίδι προσομοίωσης για μεγαλύτερα παιδιά

Κάνε κλικ εδώ για να μεταβείς στο παιχνίδι προσομοίωσης Το ταξίδι της φυγής. 

Καλή συνέχεια!