Μαυροπετρίτης

Το γεράκι του Αιγαίου ή ο πειρατής του Αιγαίου
Ο Μαυροπετρίτης είναι γεράκι μετανάστης! Έχει σκουρόχρωμα φτερά κι είναι γεροδεμένο πουλί με μακριές φτερούγες και μεγάλη ουρά. Έχει και πολλά ονόματα: Βαρβάκι, Θαλασσογέρακο, Κουστογέρακο, Μαυρογέρακας, Φαλκόνι και…γεράκι του Αιγαίου!

Τέλος Φλεβάρη οι Μαυροπετρίτες αφήνουν τον τόπο που ξεχειμωνιάζουν, τη μακρινή Μαδαγασκάρη, και μεταναστεύουν στη Μεσόγειο. Φωλιάζουν στις ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου, και άλλων νησιών της Μεσογείου που βρίσκονται στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Κροατία, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Τουρκία και αλλού. Όμως οι περισσότεροι, δηλαδή 8 στους 10 Μαυροπετρίτες παγκοσμίως, φωλιάζουν στην Κρήτη και στα γύρω νησιά όπως τα Αντικύθηρα, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Να, λοιπόν, γιατί ονομάζεται γεράκι του Αιγαίου!
Οι Μαυροπετρίτες την άνοιξη και το καλοκαίρι τρώνε κυρίως μεγάλα έντομα: λιβελούλες, ιπτάμενα μυρμήγκια και σκαραβαίους κ.ά. Μάλιστα, ορισμένες φορές ταξιδεύουν αρκετά μακριά από τις φωλιές τους για να βρουν τροφή, ακόμα και χιλιόμετρα μακριά. Το φθινόπωρο παραμονεύουν στα περάσματα των μεταναστευτικών πουλιών και τότε τρώνε αποκλειστικά μικρά πουλιά. Τα συλλαμβάνουν είτε με το ράμφος είτε με τα νύχια και τα τρώνε ενώ πετάνε, συνήθως το σούρουπο.

Πώς αναπαράγεται
Ο Μαυροπετρίτης φωλιάζει κυρίως σε φυσικές κοιλότητες βράχων που βρίσκονται σε μικρές νησίδες, σε γκρεμούς νησίδων και μεγαλύτερων νησιών αλλά και σε εσωτερικά βράχια.
Η περίοδος που αναπαράγεται αρχίζει τον Ιούλιο. Κάθε ζευγάρι Μαυροπετρίτη γεννά από 1 έως 3 αυγά. Τα αυγά επωάζονται μέχρι τέλη Αυγούστου ή και αρχές Σεπτέμβρη.  Οι νεοσσοί αποκτούν δυνατά φτερά μετά από 35 μέρες και έτσι από τα μέσα Οκτωβρίου οι πληθυσμοί αρχίζουν να μεταναστεύουν προς την Ανατολική Αφρική και τη Μαδαγασκάρη όπου διαχειμάζουν.

Η Πλαγάρα, ένα θρυλικός Μαυροπετρίτης!

Η «Πλαγάρα» είναι ένας θηλυκός μαυροπετρίτης που πήρε το όνομά της από την ψηλότερη κορυφή των Αντικυθήρων. Τον Σεπτέμβριο του 2016  σημάνθηκε με δορυφορικό πομπό από την Ορνιθολογική Εταιρεία στα Αντικύθηρα και από τότε επιστρέφει κάθε χρονιά στο αγαπημένο της νησί, διανύοντας μια απόσταση περίπου 8.000 χιλιομέτρων.

Θα αναρωτιέστε πώς έκανε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι! Να μπορούσαμε να πετάξουμε μαζί της! Να δούμε τις θάλασσες και τις πολιτείες που πέρασε!

Μπορεί να μην μπορούμε να πετάξουμε αλλά ξέρουμε τα μέρη που είδε η Πλαγάρα. Πώς; Θυμηθείτε, ο πομπός κατέγραψε το ταξίδι της. Ας δούμε το ταξίδι που έκανε φέτος την άνοιξη.

Αρχικά, πέταξε πάνω από τη θάλασσα για 36 ώρες και διένυσε 1.400 χιλιόμετρα χωρίς στάση, χωρίς ξεκούραση! Μετά για 15 μέρες πετούσε πάνω από την Αφρική. Ε, εκεί μπορούσε να βρει τροφή και έκανε στάσεις για φαγητό και ξεκούραση κάθε 24 ώρες. Από τη στιγμή που βρέθηκε πάνω από την έρημο, έκανε 2.800 χιλιόμετρα σε 4 ημέρες, σχεδόν χωρίς στάση. Μαντεύετε γιατί. Όταν τελικά έφτασε στο Αιγαίο και μέχρι να φτάσει στα Κύθηρα έκανε μια στάση την ημέρα στην Κύπρο και στην Τουρκία.

Πώς σας φαίνεται ένα τέτοιο ταξίδι; Δύσκολο αλλά γοητευτικό. Ανοίξτε το Google Earth ,μελετήστε στον χάρτη τη διαδρομή που ακολούθησε η Πλαγάρα και  χαρείτε την από ψηλά. Ονειρευτείτε ότι ταξιδεύετε μαζί της, γράψτε ή ζωγραφίστε μια περιπέτεια που περάσατε μαζί!

Ώρα για  βίντεο!

Εάν θέλεις να τα μάθεις όλα για τον Μαυροπετρίτη, εδώ μπορείς να παρακολουθήσεις ένα πολύ ενδιαφέρον ενημερωτικό βίντεο της Ορνιθολογικής Εταιρείας Ελλάδας.

Ώρα για δραστηριότητες!

Φτιάξε μόνος/η ή με την παρέα σου μια αποικία με Μαυροπετρίτες και θαλασσοπούλια! Κάνε κλικ στο φτιάξε-μια-αποικία-με-Μαυροπετρίτες-και-θαλασσοπούλια.pdfγια να δεις τις οδηγίες. 

Μελέτησε την αφίσα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Οι πολύτιμες ακατοίκητες νησίδες. Γιατί είναι πολύτιμες οι νησίδες; Μήπως κι αυτές χρειάζονται την προστασία μας από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις όπως είναι η εγκατάσταση πάρκων αιολικής ενέργειας σε μέρη που φωλιάζουν πουλιά; Συζήτησέ το με την παρέα σου και σκεφτείτε ποια μέτρα θα μπορούσατε να προτείνετε στην τάξη σας ώστε να προστατεύσετε τις πολύτιμες νησίδες του Αιγαίου.

Καλή συνέχεια!