Ένα γράμμα στη Μίνα

Στο πολύ όμορφο γράμμα που έγραψε ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης στη μικρή Μίνα, θα έχεις την ευκαιρία να ακούσεις ένα αλλιώτικο γράμμα με χιούμορ και ποίηση. Διαβάζει ο ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης. Για να το ακούσεις, κάνε κλικ εδώ!

Το γράμμα μπορείς να το διαβάσεις στο Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων, εδώ

Ώρα για δραστηριότητες!

Μπορείς να επιλέξεις μια, δυο ή και τρεις δραστηριότητες ανάλογα με τον χρόνο σου και τα ενδιαφέροντά σου!

Τον Ιούνιο του 1937, όταν ο Γ. Σεφέρης έγραψε αυτό το γράμμα υπηρετούσε ως πρέσβης της Ελλάδας στην Κορυτσά της Αλβανίας. Την περίοδο αυτή, όπως φαίνεται από τα ημερολόγια και την αλληλογραφία του, η πόλη ήταν σκοτεινή κι οι άνθρωποι γκρινιάρηδες. Έτσι, ο ποιητής αισθανόταν αταίριαστος με το χώρο και τους ανθρώπους του. Αυτή την αίσθηση τη μετέφερε στο γράμμα του με έναν ιδιαίτερο τρόπο για την Μίνα που ήταν τότε μόνο 9 χρονών.

Γράφει στο γράμμα του: Εδώ μόλις τώρα άρχισε το καλοκαίρι. Έρχεται αργά γιατί, φαντάζομαι, ο κόσμος δεν το αγαπά πολύ. Οι Κυρίες για να προφυλαχτούν από τον ήλιο κρατούν ομπρέλες της βροχής κατάμαυρες και οι Κύριοι μοιάζουν πάρα πολύ κατσούφηδες, επειδή κάνει λίγη ζέστη.

Σκέψου έναν τόπο που αργεί να πάει το καλοκαίρι γιατί οι άνθρωποι δεν το αγαπούν. Πώς θα μπορούσε να είναι; Πώς είναι τα σπίτια, οι δρόμοι; Τι καιρό κάνει; Πώς περπατούν και πώς χαιρετιούνται οι άνθρωποι; Τι ρούχα φοράνε και ποιες είναι οι αγαπημένες τους συνήθειες; Ποια χρώματα θα χρησιμοποιούσες για να ζωγραφίσεις μια εικόνα αυτής της πόλης και των ανθρώπων της; Αν έχεις έμπνευση, ζωγράφισε αυτή την πόλη.

 

Στην επιστολή του ποιητή στη Μίνα διαβάζουμε:

Την άλλη φορά βρήκαμε ένα βουνό που ήταν όλο βυσσινί, πολύ όμορφο. Το περίεργο είναι όμως ότι και τ’ αρνιά που βοσκούσαν πάνω σ’ εκείνο το βουνό ήταν βυσσινιά και ο βοσκός.

Πώς φαντάζεσαι μια «περιπέτεια στο βυσσινί βουνό»; Ποιες εικόνες σου δημιουργούνται στο μυαλό; Μην ξεχάσεις τα βυσσινιά αρνιά και τον βυσσινί βοσκό. Μπορείς να γράψεις ένα ποίημα ή μια ιστορία. Αν έχεις κέφι, εικονογράφησέ την. Θα είναι μάλλον αστεία!

 

Στο ποίημα Τα βουνά ο ποιητής με χιούμορ και ανάλαφρη διάθεση δίνει στα βουνά ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Όπως οι άνθρωποι μιας γειτονιάς έτσι και τα βουνά όταν νυχτώνει κουβεντιάζουν για τη μέρα που πέρασε.

ΤΑ ΒΟΥΝΑ

Τα ψηλά βουνά εκεί πέρα,

κουβεντιάζουν σα νυχτώνει

και μιλάνε για τη μέρα

που στα πόδια τους τελειώνει.

Η πιο γέρικη κορφή

με τα χιονισμένα φρύδια

έχει μια φωνή βραχνή

γιατί τρώει πολλά κρεμμύδια

σαν ξυπνήσει την αυγή.

Η άλλη εκεί πιο χαμηλά

είναι μια χοντρή κοπέλα

με ολοπράσινα μαλλιά

ξαπλωμένη σα βαρέλα

που στον ύπνο της μιλά.

Πάνω από τις λαγκαδιές

που σφυρίζουν σαν καλάμια

είναι ακόμη τρεις κορφές

τυλιγμένες με ποτάμια

και φωνάζουν σαν τρελές.

Μα το πιο καλό βουνό

μοναχό του ψιθυρίζει

όταν με το δειλινό

το θυμάρι του μυρίζει

κάτω από τον ουρανό.

 

Σε κάθε στροφή του ποιήματος ο ποιητής δημιουργεί ξεχωριστές εικόνες για κάθε βουνό. Κάπου μιλάει για ένα γέρικο βουνό με βραχνή φωνή και κάπου αλλού για τις κορυφές που ξεφωνίζουν σαν να ήταν τρελές. Άκουσε τις φωνές και τους ήχους των βουνών,  φαντάσου τις μορφές τους, νιώσε το ρυθμό που εναλλάσσονται οι εικόνες  του ποιήματος.

Διάβασε το ποίημα δυνατά. Στη συνέχεια διάβασέ το ξανά, αυτή τη φορά με άλλο τρόπο: με δυνατή και χοντρή φωνή, με ψιλή και αστεία φωνή, με κυματιστή και τσιριχτή κλπ. Όταν ολοκληρώσεις αυτή την διαφορετική και παράξενη απαγγελία του ποιήματος, σκέψου μια φράση ή πρόταση που θα ταίριαζε σαν τίτλος σε κάθε στροφή. Γράψε αυτό που σκέφτηκες σε λωρίδες χαρτιού, ανακάτεψε τις λωρίδες και φτιάξε μια δική σου εκδοχή του ποιήματος.  Στη συνέχεια σε ένα λευκό χαρτί κάνε μια ζωγραφιά. Ζωγράφισε και χρωμάτισε τα βουνά με έναν τρόπο που να είναι ταιριαστός με το ποίημα, το δικό σου ή του ποιητή. Προσπάθησε το έργο σου να έχει ξεκάθαρες μορφές και έντονα χρώματα.

Εναλλακτικά, συμπλήρωσε τα κενά του ποιήματος με λέξεις που σου αρέσουν, διαφορετικές από αυτές του ποιητή, και φτιάξε το δικό σου ποίημα! Για να γίνει αυτό, πάτησε εδώ!

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Εάν θέλετε να δείτε τις ιστορίες σας στο ιστολόγιο, στείλτε μου κείμενα και ζωγραφιές κι εγώ θα δημιουργήσω ένα ψηφιακό εικονογραφημένο βιβλίο που θα το ανεβάσω στο ιστολόγιο με το όνομά σας για να το δουν όλοι!

Καλή διασκέδαση!