Μαρκ Σαγκάλ

Εγώ και το χωριό 1911

Ο Μαρκ Σαγκάλ γεννήθηκε σε μια πόλη της σημερινής Λευκορωσίας πριν από 130 χρόνια περίπου. Όταν ήταν παιδί του άρεσε να παίζει βιολί και να σχεδιάζει. Όταν μεγάλωσε έγινε σπουδαίος ζωγράφος. Οι πολύχρωμοι πίνακές του θυμίζουν μαγικά παραμύθια: άνθρωποι πετούν ή μιλούν με ζώα, σπίτια αιωρούνται στον ουρανό, βιολιστές, χωρικοί, χωριατοπούλες, αμαξάδες, αγελάδες και γαϊδούρια ζουν όλοι μαζί αρμονικά στο ίδιο σύμπαν.

Ένα από τα αγαπημένα θέματα του Σαγκάλ ήταν η ζωή στο χωριό. Ζωγράφιζε εικόνες γεμάτες από τα όνειρα και τις αναμνήσεις από το χωριό του. Παρατήρησε προσεκτικά τον πίνακά του Εγώ και το χωριό μου και προσπάθησε να απαντήσεις στις ερωτήσεις.

Ποιο από τα παρακάτω αντικείμενα υπάρχει στον πίνακα;

φυτό, εκκλησία, δαχτυλίδι, κόκορας, χωρικός, αγελάδα, σταυρός, φεγγάρι, πρόβατο, καπέλο, αλυσίδα, καμπαναριό, μπουκέτο με λουλούδια, γυναίκα

Μπορείς να καταλάβεις ποιος είναι ο άντρας που κοιτάει το ζώο στο μπροστινό μέρος της εικόνας; Πώς νιώθει;

Σε ορισμένα σημεία υπάρχουν μικρές εικόνες μέσα σε άλλες μεγαλύτερες εικόνες. Μπορείς να εντοπίσεις αυτά τα σημεία και να τα περιγράψεις στην παρέα σου; Στη συνέχεια ζωγράφισε κι εσύ εικόνες μέσα σε άλλες εικόνες, όπως ο Σαγκάλ.

Παρατήρησε το φυτό στο μπροστινό μέρος του πίνακα και γράψε μια ιστορία ή ένα παραμύθι γι’ αυτό το παράξενο πολύχρωμο φυτό που μοιάζει με μικρό δεντράκι. Ποιο χέρι το κρατάει και πού το δίνει;

Αν θέλεις να μάθεις κι άλλες πληροφορίες για τον πίνακα, κάνε κλικ εδώ διάβασε τις προτεινόμενες ερωτήσεις και απαντήσεις και κάνε όσες από τις προτεινόμενες δραστηριότητες θέλεις. 

Αν σου άρεσε ο πίνακας του Σαγκάλ, κάνε κλικ εδώ για να δεις ένα όμορφο βίντεο με έργα του καλλιτέχνη.

Καλή συνέχεια!