Οι συλλέκτριες μέλισσες της κυψέλης ρουφούν το νέκταρ των λουλουδιών και το βάζουν στο στομάχι τους. Για να γεμίσουν πλήρως το στομάχι τους ρουφούν το νέκταρ από 1.000 περίπου λουλούδια. Μετά πηγαίνουν στην κυψέλη και δίνουν το νέκταρ στο στόμα των άλλων μελισσών της κυψέλης. Έτσι, το νέκταρ πηγαίνει από στόμα σε στόμα για αρκετή ώρα. Κάθε μέλισσα το κρατάει στο στόμα της περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια βάζουν το υγρό που “πιπίλισαν” στα κελιά της κερήθρας και κουνάνε τα φτερά τους για να εξατμιστεί ένα μέρος της υγρασίας που υπάρχει σε αυτό. Όταν εξατμιστεί αρκετή υγρασία τότε το νέκταρ μαζί με τα στομαχικά υγρά και το σάλιο των εργατριών έχει γίνει πια μέλι.
Μπορείς να δεις τη διαδικασία σε αυτό το βίντεο.

