27 Μάι 2013

Ο μεταξοσκώληκας και η απίθανη μεταμόρφωσή του!

Συντάκτης: 95o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ | Κάτω από: Δράσεις, Περιβάλλον

…..Μερικές φορές η φύση αφηγείται τις πιο θαυμαστές ιστορίες: ένα αυγό που γίνεται σκουλήκι τρώγοντας ακατάπαυστα αποκλειστικά φύλλα μουριάς, φρεσκοκομμένα και τρυφερά, κοιμάται τρείς φορές με το κεφάλι ψηλά, πριν ξεκινήσει να φτιάχνει μια «χρυσή» κλωστή που μέσα της τυλίγεται, δημιουργώντας ένα κουκούλι, το οποίο τελικά τρυπάει πετώντας, μεταμορφωμένο σε πεταλούδα. Και καθώς η πεταλούδα πετάει για να ολοκληρώσει το σύντομο κύκλο της ζωής της αφήνοντας τα αυγά της, ξετυλίγοντας αυτή τη χρυσή κλωστή του κουκουλιού απ’ όπου δραπέτευσε, ξεκινάμε να αφηγούμαστε μια άλλη θαυμαστή ιστορία ταξιδιών, εμπορίου, κλοπών, ιστορικών γεγονότων, ηρωικών προσώπων και εξαιρετικών χρωμάτων, ποικιλότροπα υφασμένη που ξετυλίγεται μέχρι τις μέρες μας: την ιστορία μιας μεταξωτής κλωστής.
Αυτές τις ιστορίες μας δίνουν την ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για πολλά και διαφορετικά θέματα. Να παρατηρήσουμε, να περιγράψουμε, να αφηγηθούμε,  να παρακολουθήσουμε σε έναν χάρτη ταξιδεύοντας και διασχίζοντας πολλές χώρες, να αγγίξουμε και να ξεχωρίσουμε διαφορετικές υφές.
Είναι μια εξαιρετικά απλή κι όμως τόσο σύνθετη πρόταση κυρίως για μια σχολική τάξη αλλά και για κάθε παιδί στο σπίτι του (οι παλιότεροι όλοι θυμούνται πως ένα από «τα παιχνίδια τους» ήταν η εκτροφή μεταξοσκωλήκων, το καθημερινό μάζεμα των φύλλων της μουριάς, το να αφουγκράζονται τον ήχο των σκουληκιών καθώς ροκανίζουν τα φύλλα, η παρατήρηση της κατασκευής του κουκουλιού).

Την ιδέα γι’ αυτό το θέμα μας έδωσε ο Χάρης Παπαδόπουλος που κουβάλησε μια μέρα μια μεγάλη κούτα με μεταξοσκώληκες για να μοιράσει στους μαθητές του. Μοιραστήκαμε μαζί του τη χαρά να προκαλείς την παρατηρητικότητα των παιδιών, να κεντρίζεις τα ενδιαφέροντά τους και να κερδίζεις έστω και για λίγο τον ενθουσιασμό τους.

www.bookbook.gr

 

Όμως αυτή την  ιδέα  ο κ. Παπαδόπουλος  συνεχίζει να τη μοιράζεται  και ως σχολικός σύμβουλος με τα παιδιά των σχολείων της  περιφέρειας του . Κάθε χρόνο μοιράζει σε όλα τα σχολεία , στην Γ΄τάξη σ όλα τα παιδιά και από τις υπόλοιπες σε όσα παιδιά θέλουν,μεταξοσκώληκες και τα μουρόφυλλά τους φυσικά!

Τα παιδιά περίμεναν με τα χαρτόκουτα  τους  και φέτος με μεγάλη ανυπομονησία !και  υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά  τον  κ. Παπαδόπουλο και τους μικρούς  μεταξοσκώληκες!

Εν δυνάμει σηροτρόφοι, οι μικροί μας μαθητές !Λέτε; Μακάρι!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ…..

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *