Τα παιδιά των Λυμιέρ

Κάτω από: οι εκδηλώσεις μας | 5ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Τρίτη, 9 Απριλίου 2013 5:58 μμ |

Την Τρίτη 9 Απριλίου στα πλαίσια του προγράμματος e twinning οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επισκέφτηκαμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,  για να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου <<les enfants de Lumiere>>.

Μας υποδέχτηκε ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης που μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το μουσείο μας μίλησε για την γέννηση του κινηματογράφου και μας παρουσίασε τους σημαντικότερους σταθμούς στην εξέλιξη του Γαλλικού κινηματογράφου.

Με λόγο γοητευτικό όσο και χιουμοριστικό, που συμπληρώνονταν από βίντεο καθώς και επίδειξη- χρήση διαφόρων πρωτόγονων κινηματογραφικών μηχανισμών, ξεκινήσαμε ένα ταξίδι από την πρώτη ιδεατή σύλληψη του κινηματογράφου, το σπήλαιο του Πλάτωνα, στο θαυματοτρόπιο και στο φενακησκόπιο ή στην camera obscura, για να περάσουμε στους αδερφούς Λυμιέρ στο Ζ. Μελιές  στον Αμπέλ Γκανς και τις εφευρέσεις τους.Ακολούθησαν όλα τα ιερά τέρατα του Γαλλικού κινηματογράφου, Μπουνουέλ , Ρενουάρ,Καρνέ, Ζ.Βιγκό, Ζ.Λ.Γκοντάρ,, Λουί.ντε Φινές, Ζακ.Τατί,Ζενέ, Ρενέρ,Κ. Γαβρά και μια πλειάδα άλλων πάντα με αντιπροσωπευτικά δείγματα από το έργο τους.Μάθαμε για τον υπερρεαλισμό και την Nuvelle Vague,για τον ποιητικό ρεαλισμό και το πολιτικό θρίλερ, τ για να φτάσουμε σε πράγματα πολύ κοντινά μας και οικεία όπως τους Άθικτους την Αμελί και τον Αρτίστα. και τους Άθλιους κι άλλα κι άλλα που μας έκαναν περήφανους για την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και τον πολιτισμό που αυτή αντιπροσωπεύει



Δεν υπάρχουν σχόλια »

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *