“Μένουμε στο σπίτι και μαθαίνουμε για το Πάσχα” (Μέρος τρίτο)

Αγαπημένα μας παιδάκια και γονείς, σας χαιρετάμε και πάλι!!!

Ευχόμαστε να είστε όλοι καλά και να περνάτε όμορφα. Καθώς πλησιάζουν οι μέρες για τη σπουδαία γιορτή του Πάσχα, τι θα λέγατε να σας παρουσιάσουμε μερικά όμορφα πασχαλινά παιχνιδάκια, για να παίξετε και να μάθετε;

Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε:

-Τι θα λέγατε να φτιάξουμε την ακροστιχίδα του Πάσχα;

Παιχνίδι αναγνώρισης των γραμμάτων του αλφάβητου: Μπορούμε να κόψουμε αυγά κόκκινα από χαρτόνι κάνσον ή απλό λευκό χαρτί Α4 κόκκινο χρωματισμένο, που να έχουν επάνω τους γραμμένα τα κεφαλαία και τα μικρά γράμματα του αλφαβήτου. Τα παιδιά καλούνται να ταιριάξουν κάθε φορά το κεφαλαίο με το μικρό γράμμα. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε τα αυγά μέσα σε ένα καλαθάκι. Κάθε παιδί τραβάει στην τύχη ένα αυγό κι ανάλογα με το γράμμα που του έτυχε, θα πρέπει να πει μια λέξη που να αρχίζει από αυτό το γράμμα.

-Φτιάχνουμε κι ένα πασχαλινό ποιηματάκι; Αρχικά κάνουμε μια λίστα με λέξεις σχετικές με το Πάσχα. Στη συνέχεια, προτρέπουμε τα παιδιά να βρούνε ομοιοκατάληκτες λέξεις με αυτές. Αφού συγκεντρώσουμε όλες τις λέξεις μας, αρχίζουμε να δημιουργούμε το ποίημα μας. Στο τέλος μπορούμε και να το εικονογραφήσουμε!

-Να φτιάξουμε και μια αφίσα για το Πάσχα; Τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν επάνω στην αφίσα, να κολλήσουν εικόνες από πασχαλινά φυλλάδια και να γράψουν πασχαλινές ευχές. Εναλλακτικά, αν ο καιρός το επιτρέπει ,μπορούμε να κάνουμε έναν περίπατο με τα παιδιά και να μαζέψουμε λουλουδάκια, τα οποία να κολλήσουμε μετά στο πασχαλινό κολλάζ-αφίσα.

“Ψάχνω το ταίρι της λέξης”: Αναφέρουμε μία λέξη και το παιδί προσπαθεί να βρει μία άλλη που της ταιριάζει (π.χ. λαμπάδα- φλόγα, κοτοπουλάκι-αυγό, Ιησούς-Σταυρός).

Συνδυάζουμε την εικόνα με το συναίσθημα: παρουσιάζουμε μια πασχαλινή εικόνα και τα παιδιά προσπαθούν να φανταστούν πώς ένιωθε ο Χριστός, η Παναγία, οι Μαθητές. Μπαίνουμε στη “χρονομηχανή” και με τη φαντασία μας, μετράμε αντίστροφα, φτάνουμε στην εποχή εκείνη και θέτουμε την ερώτηση: “Τι θα έκανες εσύ για να σώσεις το Χριστό από τη σταύρωσή Του;” Οι απαντήσεις μπορούν να καταγράφονται.

-Σχεδιάζουμε σε χαρτί του μέτρου ή σε χαρτόνι, για να είναι πιο σταθερός, έναν αρκετά μεγάλο λαγό και σε ένα άλλο μικρότερο χαρτονάκι μια φουντωτή ουρίτσα. Στη συνέχεια, κλείνουμε τα μάτια των παιδιών με ένα μαντήλι και τους δίνουμε την ουρίτσα του λαγού. Σκοπός του παιχνιδιού είναι, χωρίς να βλέπουν, να προσπαθήσουν να κολλήσουν την ουρά του λαγού όσο γίνεται πιο κοντά στο σωστό σημείο. Μια δραστηριότητα που θα αρέσει πολύ στους μικρούς μας μαθητές!!!

«Τι άλλαξε;». Παιχνίδι μνήμης. Βάζουμε στη σειρά εικόνες (π.χ. αυγό, κοτοπουλάκι, λαγός, καλάθι, κουλούρια). Τα παιδιά παρατηρούν και στη συνέχεια αλλάζουμε τη σειρά,αφαιρούμε,προσθέτουμε κλπ. Τι άλλαξε στη σειρά; Τι πρόσθεσα; Τι αφαίρεσα;

«Λαγουδάκι μικρό, κάτι σου λείπει για το Πάσχα θαρρώ».  Ένα ακόμα παιχνίδι μνήμης: Ένας λαγός σε μια καρτέλα και ο ίδιος λαγός σε έξι ακόμα καρτέλες. Σε κάθε εικόνα όμως, από το λαγό λείπει κάτι και τα παιδιά καλούνται να το παρατηρήσουν και να το βρουν.

« Ένας ζωηρός, χρωματιστός λαγός»: Πολλοί λαγοί ζωγραφισμένοι με διάφορα χρώματα και τα παιδιά τους παρατηρούν. Οι καρτέλες γυρίζονται ανάποδα και ζητάμε να χοροπηδήσει ο γαλάζιος λαγός ή να ανοιχτούν οι καρτέλες- λαγοί που έχουν το ίδιο χρώμα.

-Κι ένα παιχνιδάκι για αρίθμηση: Δίνουμε στο παιδί είκοσι αυγά και είκοσι ακόμα αυγά κρατάμε εμείς. Ποιος θα καταφέρει πρώτος να δώσει όλα τα αυγά του στο λαγό; Ρίχνουμε ένα ζάρι εναλλάξ και κάθε φορά βάζουμε στην αγκαλιά του λαγού τόσα αυγά, όσα τους λέει ο αριθμός στο ζάρι. Νικητής είναι αυτός που θα δώσει πρώτος όλα τα αυγά του στο λαγό!

Κυνήγι θησαυρού: Σοκολατένια αυγά κρύβονται μέσα στο σπίτι και το κυνήγι ξεκινά, για να καταφέρουν να φάνε τον γλυκό θησαυρό. Μπορεί η θέση του θησαυρού  να δίνεται στα παιδιά με τη βοήθεια αινιγμάτων που πρέπει να λύσουν. Μια άλλη παραλλαγή είναι να κρυφτεί μόνο ένα αυγό στο σπίτι και το παιδί να βοηθιέται από το χτύπημα των χεριών, όταν πλησιάζει και το χτύπημα των γονάτων, όταν απομακρύνεται.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!!

Και δεν ξεχνάμε: «Μένουμε στο σπίτι!!!»

Αν θέλετε μπορείτε να μας στείλετε φωτογραφίες από τις δημιουργίες σας στο mail: giotapolit@hotmail.com.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *