Οι μαθητές και οι μαθήτριες τους 1ου Γυμνασίου Πυλαίας σε συνεργασία με τις καθηγήτριες των ξένων γλωσσών του σχολείου κυρίες Φανή Βασιλικού, Δέσποινα Καραμήτσου, Αναστασία Κοκκίνη και Βασιλική Μάρκου «γιορτάζουν» την Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών 2021 και συμμετέχουν σε διάφορες δράσεις σεβόμενοι τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. Δείτε εδώ

 

Τα τμήματα των γαλλικών συζήτησαν για τη σημασία της εκμάθησης των γλωσσών, για τη σπουδαιότητα της προώθησης της πολυγλωσσίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης, καθώς και για τις διαφορετικές χρήσεις της γλώσσας στον τομέα της επικοινωνίας, της εργασίας, του πολιτισμού. Οι μαθητές παρακολούθησαν σχετικά βίντεο που παρουσιάζουν  τη σημασία της γλώσσας στο χώρο της αγοράς και του εμπορίου, στον τουρισμό, στην ψυχαγωγία, στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη και γενικότερα στην επικοινωνία.

Άκουσαν διάβασαν αλλά και τραγούδησαν το « σ’ αγαπώ» σε 21 διαφορετικές γλώσσες, έμαθαν πώς χαιρετάνε σε 50 διαφορετικές χώρες, παρακολούθησαν (στα γαλλικά) προγράμματα σχολείων που παρουσιάζουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα διαφορετικών λαών. Μίλησαν επίσης για τη γλώσσα των υπολογιστών, των μαθηματικών, τη γλώσσα της μουσικής και την αργκό, αναφέρθηκαν σε γλωσσικούς κώδικες επικοινωνίας (π.χ. σήματα μορς, τη νοηματική γλώσσα και τη γραφή Braille), τη γλώσσα του σώματος αλλά και τη γλώσσα των ζώων και παρακολούθησαν σχετικά βίντεο.

Με τη βοήθεια και τη συνεργασία των καθηγητριών κυρίας Α. Κοκκίνη, Ε. Πάτκου και Ε. Καράμπελα, παρακολούθησαν διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τοu Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, ένα σχολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΣΤΕΜ, με τίτλο «Μηνύματα Morse με οπτική ίνα». Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ τάξης μέσα από το περιβάλλον προσομοίωσης tinkercad δημιούργησαν μια διάταξη πομπού και δέκτη με microbit και προσομοίωσαν προγραμματίζοντας την ανταλλαγή μηνυμάτων με τον κώδικα morse. Μέσα από την παραπάνω διαδικασία γνώρισαν τις έννοιες του κώδικα και της κωδικοποίησης καθώς και της μετάδοσης της πληροφορίας χρησιμοποιώντας την αναπαράσταση των συμβόλων που χρησιμοποιεί ο κώδικας Morse, της τελείας και της παύλας.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε στιγμιότυπα από το εργαστήριο 

Screenshot 1

Στο πλαίσιο της διαθεματικότητας επίσης και συνδυάζοντας το μάθημα της ξένης γλώσσας με το μάθημα της ιστορίας, μελέτησαν τα σύμβολα και τα (ιδεο)γράμματα των Αιγυπτίων αλλά και τα αντίστοιχα της γραμμικής Β’ και έγραψαν το «καλημέρα» και το «σ’ αγαπώ» χρησιμοποιώντας τα γράμματα αυτών των γλωσσών.

Τέλος, διαγωνίστηκαν μεταξύ τους πάνω στις γνώσεις τους στις ξένες γλώσσες μέσα από παιχνίδια και συνεργαζόμενοι σε ομάδες, αποτύπωσαν όσα έμαθαν σε ένα poster και σε ένα βιντεάκι το οποίο η  μαθήτρια της Γ΄ τάξης Πιλιτσίδη Άρτεμις έντυσε με τη γλώσσα της μουσικής, παίζοντας με το σαξόφωνό της τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των αγγλικών της Γ΄ τάξης μελέτησαν το δέντρο των γλωσσών και αναζήτησαν τις ρίζες των γλωσσών της Ευρώπης και τις οικογένειες που αυτές διαμορφώνουν. Εργαζόμενοι ομαδικά ανέλαβαν ο καθένας τους ή ανά δύο τις χώρες που επέλεξαν, μελέτησαν τη γλώσσα τους, τύπωσαν τις αντίστοιχες σημαίες και δημιούργησαν το δικό τους δέντρο γλωσσών. Με τον τρόπο αυτό ενημερώθηκαν για τις διαφορετικές οικογένειες των γλωσσών της Ευρώπης, χρησιμοποίησαν τη γλώσσα της κάθε χώρας για να πουν “καλημέρα” και  “τι κάνεις”,  παρουσίασαν πληροφορίες που τους έκαναν εντύπωση για τις χώρες αυτές και αναφέρθηκαν σε σημαντικούς ανθρώπους που διακρίθηκαν για το έργο τους.

Στο μάθημα των γερμανικών με την ομαδοσυνεργατική μέθοδο προσεγγίστηκαν περαιτέρω πτυχές του θέματος των γλωσσών σε τμήματα της Γ΄ τάξης. Συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες ασχολήθηκαν με τις τεχνητές γλώσσες, όπως την Εσπεράντο, τα Klingon, τα Naʼvi, τη γλώσσα των ξωτικών του Tolkien και παρουσίασαν με φαντασία την ιστορία, τη χρήση και τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Έτσι, αντιλήφθηκαν τη λογική που υπάρχει σε κάθε γλώσσα και το μηχανισμό που χρειάζεται για να είναι λειτουργικ, ή και εύχρηστη. Περαιτέρω θέματα που μελετήθηκαν, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν περιλαμβάνουν την πολυγλωσσία και πολυγλωσσικότητα, τις μειονοτικές γλώσσες και τα γλωσσικά δικαιώματα, αλλά και τις σπάνιες γλώσσες, όπως για παράδειγμα τη γλώσσα των σφυριγμάτων. Με αυτό τον τρόπο, το εργαλείο της καθημερινής μας επικοινωνίας, η γλώσσα, έγινε αντικείμενο έρευνας και αναστοχασμού.

Δείτε εδώ ένα άλλο βίντεο της δράσης στις τάξεις για την Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών

ESA Edu ClimateDetectives

Το Climate Detectives είναι ένα σχολικό πρόγραμμα της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) για μαθητές Γυμνασίου.

Οι μαθητές/τριες  καλούνται να «κάνουν τη διαφορά» στην κατανόηση και την προστασία του κλίματος της Γης.

Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα εντοπίσουν ένα κλιματικό πρόβλημα παρατηρώντας το τοπικό τους περιβάλλον και θα τους ανατεθεί να το διερευνήσουν ως «Κλιματικοί ντετέκτιβ». Για το σκοπό αυτό, θα κάνουν μετρήσεις στο έδαφος ή θα χρησιμοποιήσουν διαθέσιμα δεδομένα παρατήρησης.  Με βάση την έρευνά τους, η ομάδα θα προτείνει έναν τρόπο για να βοηθήσουν στη μείωση του προβλήματος. Οι μαθητές θα μάθουν για το κλίμα στη Γη ως ένα σύνθετο και μεταβαλλόμενο σύστημα και τη σημασία του σεβασμού του περιβάλλοντός μας.

Θέματα που θα προσεγγίσουμε

  • Κλίμα και καιρός (διαφορές)
  • Επίδραση της βλάστησης στο τοπικό κλίμα
  • Μετεωρολογικά όργανα -πώς δουλεύουν
  • Μετρήσεις μετεωρολογικών μεγεθών
  • Επεξεργασία μετεωρολογικών δεδομένων
  • Εικόνες από το διάστημα
  • Επεξεργασία δορυφορικών κλιματικών δεδομένων
  • Το κλίμα από το διάστημα
  • Κλιματική αλλαγή

Όλα τα παραπάνω θα γίνουν μέσα από το ερευνητικό ερώτημα που θα θέσει η ομάδα.

Ο σκοπός μας είναι μελετήσουμε τα μετεωρολογικά στοιχεία από τέσσερις μετεωρολογικούς σταθμούς του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόθεσή μας είναι να κατασκευάσουμε ένα δικό μας μετεωρολογικό σταθμό με ανοιχτές τεχνολογίες, εφόσον βρούμε τους ανάλογους πόρους.

Εκτός όμως από τις επίγειες μετρήσεις, θα ασχοληθούμε και με δορυφορικά κλιματικά δεδομένα παρατήρησης της Γης (από δορυφόρους της ESA)    που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να μελετήσουν την κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα έρθουμε σε επαφή με διάφορους φορείς, όπως το ΑΠΘ, ερευνητές μετεωρολόγους, και θα συμμετάσχουμε σε δίκτυο σχολείων που ασχολούνται με παρόμοια θέματα.

Οι συναντήσεις θα είναι κυρίως διαδικτυακές και όταν θα χρειαστεί δια ζώσης θα υπάρχει εκ νέου συνεννόηση.

Περισσότερες πληροφορίες:  epatkou@sch.gr

Αν ενδιαφέρεστε για συμμετοχή στην ομάδα, συμπληρώστε την φόρμα που βρίσκεται εδώ

https://forms.gle/mY7t73bWhHoQZTRi6

 

Υπεύθυνες καθηγήτριες

Ευδοξία Πάτκου

Κατερίνα Καλίτση

Μάγδα Αραπίδου

Φανή Βασιλικού

 

Εργασία της μαθήτριας Μαρίας Σ. του Β4 στο μάθημα της πληροφορικής , στην ενότητα “Ψηφιακός Κόσμος”

Μετατροπή από το δεκαδικό στο δυαδικό σύστημα των αριθμών απο 0 έως 15

[scratch 596525965]

Πανελλήνιος Μαθητικός διαγωνισμός υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ

Μαθητές από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ατομικά ή ομαδικά καλούνται να δημιουργήσουν υλικό που να αναδεικνύει το γεγονός ότι η φωνή τους έχει δύναμη -ακόμα και στο διαδίκτυο- και ότι είναι σημαντικό όταν συναντούν online κάτι το οποίο τους αναστατώνει/πληγώνει ή βλάπτει να το λένε σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται. Έμφαση δίνεται και στα διαθέσιμα εργαλεία που παρέχονται στους ψηφιακούς χρήστες για να αναφέρουν ή να καταγγείλουν κάποιον ή κάτι (report&block). Ο διαγωνισμός καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεματικών όπως είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying), η διαδικτυακή αποπλάνηση (grooming), η σωστή διαδικτυακή συμπεριφορά, η ευγενής αλληλεπίδραση, η αποδοχή του διαφορετικού στο διαδίκτυο, το ποιοτικό περιεχόμενο κ.α.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων: 20/12/2021
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα (ΜΟΟC) για μαθητές για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου

 

Μέσα από μια σειρά σύντομων διαδικτυακών μαθημάτων που ανέπτυξε και επιμελήθηκε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για αναδυόμενους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν τις ενότητες:

  • Πώς να μην την “πατήσεις” με τις απάτες στο διαδίκτυο
  • Προσωπικά Δεδομένα
  • Διαδικτυακός εκφοβισμός

Τα ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα είναι προσβάσιμα από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://free.openeclass.org/courses/IT806/  και οι μαθητές μπορούν να τα παρακολουθήσουν είτε εντός τάξης είτε ως εργασία στο σπίτι.

8/11 Μηνίσκος Σελήνης και Αφροδίτη κοντά, 10/11 Ερμής και Άρης κοντά, 12/11 Κομήτης 67/P στην κοντινότερη απόσταση από την Γη, 17/11 μέγιστο βροχής διαττόντων «Λεοντίδες» , 19/11 πανσέληνος, 19/11 μερική έκλειψη Σελήνης μη ορατή στην Ελλάδα (astrovox.gr)

Ο ΜΗΝΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Από την αρχαιότητα ακόμη διάφορα ιδιαίτερα εμφανή ουράνια αντικείμενα προειδοποιούσαν τους ανθρώπους σαν σημάδια των αλλαγών του καιρού. Πάρτε, για παράδειγμα, το πανέμορφο ανοιχτό αστρικό σμήνος των Πλειάδων, γνωστότερο στο λαό μας με την ονομασία Πούλια. Ακόμη και από την εποχή του Ησίοδου η δύση των Πλειάδων αμέσως μετά την ανατολή του Ήλιου, που συμβαίνει στα μέσα Νοεμβρίου, σημάδευε και σημαδεύει την περίοδο της έλευσης του κρύου και «προειδοποιούσε τους γεωργούς να σπεύσουν να ολοκληρώσουν την σπορά, αλλά και τους κτηνοτρόφους να κατηφορίσουν στα χημαδιά». Όπως μας λέει η παροιμία: «Στις δεκαφτά ή στις δεκοχτώ πέφτει η Πούλια στο γιαλό, και πίσω παραγγέλνει: μηδέ στανίτσα στα βουνά, μήτε γιωργός στους κάμπους», ή σε μιαν άλλη παραλλαγή: «μήτε τσομπάνος στα βουνά, μήτε γεωργός στους κάμπους».

Εκτός από την δύση της Πούλιας, όμως, την μεταβολή του καιρού προς το χειρότερο «μηνάει» στο λαό η γιορτή του αγίου Μηνά, στις 11 Νοεμβρίου, ενώ στη γιορτή του αγίου Αντρέα, στις 30 Νοεμβρίου, το κρύο «αντριεύει». Οι ακατάστατες αυτές καιρικές συνθήκες που επικρατούν έδωσαν στον Νοέμβριο το όνομα «Ανακατωμένος», αν και είναι γνωστός στον λαό μας και ως Σποριάς ή Μεσοσπορίτης γιατί τότε γίνεται η σπορά των δημητριακών. Στις άλλες γεωργικές ασχολίες περιλαμβάνεται επίσης και το λιομάζωμα. Σύμφωνα με τον Νίκο Ψιλάκη: «Στα ελληνικά λιόφυτα αρχίζει κάθε Νοέμβρη το πανηγύρι της ελιάς. Παλιότερα οι γυναίκες με τα καλάθια μάζευαν μία-μία τις πεσμένες ελιές. Αλλού οι μαζωχτάδες χτυπούσαν τα κλαδιά με ράβδους και μάζευαν τον καρπό από τα στρωμένα ελαιόπανα. Τελευταία η τεχνολογία αντικατέστησε την αρχαία ξύλινη ράβδο με μεταλλική περιστρεφόμενη». Αλλά το λιομάζωμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τον Γενάρη ή ακόμη και τον Μάρτη.

Συνεχίστε την ανάγνωση

10-11-21

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

 

Αγαπητοί γονείς,

φέτος λόγω των έκτακτων συνθηκών εξαιτίας του κορονοιού, όπως ήδη θα έχετε ενημερωθεί από τα παιδιά σας, το Εργαστήριο της Τεχνολογίας παραμένει κλειστό για όλα τα τμήματα. Κι αυτό γιατί λόγω της φύσης του μαθήματος αφενός θα έπρεπε τα παιδιά να μετακινούνται σε άλλη αίθουσα -αρα θα υπήρχαν πολλές μαζικές μετακινήσεις μαθητών εντός του κτιρίου -και αφετέρου να χρησιμοποιούν εργαλεία και υλικά που είναι αδύνατον να απολυμανθούν σε κάθε ώρα και να ξαναχρησιμοποιηθούν με ασφάλεια από παιδιά άλλου τμήματος.  Γι αυτό από μέρους μου έλαβα την πρωτοβουλία να δημιουργηθεί ένας όμιλος Τεχνολογίας εκτός σχολικού ωραρίου για να εξυπηρετήσει  τα παιδιά της Α’ τάξης για καλλιέργεια των τεχνικών τους δεξιοτήτων τους .

Στον όμιλο λοιπόν που πρόκειται να λειτουργήσει κάθε Τετάρτη μετά το πέρας του 6ωρου από τις 13.30 ως τις 14.40, προβλέπεται:

α)να εργαστούν εθελοντικά 10- 15 μαθητές -τριες -που θα έχουν να διαχειριστούν τα  υλικά και τα εργαλεία του εργαστηρίου –

β) να γνωρίσουν από κοντά τις δυνατότητες του μαθήματος (εργασία STEM)  και

γ)να αποκτήσουν δεξιότητες που στην τάξη είναι αδύνατο να τις καλλιεργήσουν λόγω των συνθηκών.

Η εργασία που πρόκειται να εκπονήσουν θα έχει να κάνει με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και τη χρήση αυτών.

Θα κατασκευάσουμε ανεμογεννήτρια, θα μελετήσουμε την διαδρομή της ηλεκτρικής ενέργειας από τη γεννήτρια μέχρι την οικία , θα ζεστάνουμε νερό με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών και θα συνδέσουμε ηλεκτρικές συσκευές σε σειρά και παράλληλα έτσι ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά εμπειρικά γνώσεις ηλεκτρισμού και μηχανολογίας.  Υλικά και εργαλεία υπάρχουν στο σχολείο . Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να αγοράσουμε καινούρια .

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας γιατί δεν πρέπει να υπερβούμε τον αριθμό των 15 παιδιών, για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία του εργαστηρίου.

Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη

Ελευθερία Καράμπελα

Εκπαιδευτικός Τεχνολογίας ΠΕ82

Μηχ. Μηχανικός ΑΠΘ, Msc στην Τεχνολογία πρότυπων υλικών.

ΚΛΙΚ! ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΤΟ!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “CLIMATE DETECTIVES”

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ