erevnitis

Βραδιά του Ερευνητή στη Θεσσαλονίκη

Θέλετε να κάνετε αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπιο;
Να δείτε μαγικές σαπουνόφουσκες;
Εναέριους χορευτές να χορεύουν πάνω σε τοίχους;
Να δείτε τον Καραγκιόζη στη Σελήνη;
Σας περιμένουμε στη Βραδιά του Ερευνητή 2023!
Παρασκευή 29/9/2023
Θεσσαλονίκη
17.00 – 22.00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2)
Δωρεάν είσοδος για όλες και όλους

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το: https://researchersnight.gr/

giphy sticker
Έχετε ερωτήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, τη φυσική, τη μηχανική, την ψυχολογία, την τεχνολογία, τους υπολογιστές, την ιατρική, τη χημεία, την φιλοσοφία, τη βιοπληροφορική, τη νευροεπιστήμη, τον μεταβολισμό, το περιβάλλον ή την οικονομία;
 Από τις 25/9/2023 έως τις 13/10/2023, μπείτε στο #ChatLab και μιλήστε διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο, με ερευνητές και ερευνήτριες που μπορούν να λύσουν τις απορίες σας!
👉 Για να συμμετάσχετε, απλώς κλείστε το ραντεβού σας εδώ:

Σας περιμένουμε!
erevnitis2

Δείτε περισσότερα

1920px north season gr 1280x800 1

Φέτος, 2023,

στις 4:04 π.μ. (ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022, αρχίζει το Φθινόπωρο.

 

Την στιγμή αυτή ο Ήλιος θα φτάσει στο σημείο της Φθινοπωρινής Ισημερίας, δηλαδή στην μία από τις δύο τομές των δύο μεγάλων κύκλων του ουρανού της Εκλειπτικής (που είναι η φαινόμενη τροχιά του Ήλιου ανάμεσα στους αστερισμούς) και του Ουράνιου Ισημερινού (που είναι η προέκταση του Γήινου Ισημερινού στον Ουράνιο θόλο). Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο υπολογισμός του Έτους των 365,25 ημερών έγινε από την αρχαιότητα με την παρατήρηση της επίδρασης που έχει πάνω στην Γη η περιφορά της γύρω από τον Ήλιο, η επίδραση δηλαδή του κύκλου των εποχών! Είναι η επαναλαμβανόμενη παρέλαση της Άνοιξης, του Καλοκαιριού, του Φθινοπώρου και του Χειμώνα! Κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση από αυτήν που βρισκόταν την προηγουμένη. Έτσι από κάθε νέα θέση αντικρίζουμε τον Ήλιο από διαφορετική γωνία. Επειδή λοιπόν εμείς βλέπουμε τον Ήλιο από διαφορετική γωνία κάθε μέρα, μας φαίνεται ότι ο Ήλιος βρίσκεται μπροστά από διαφορετικά άστρα. Έτσι κάθε φορά που η Γη συμπληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο, μας φαίνεται ότι ήταν ο Ήλιος αυτός που συμπλήρωσε έναν κύκλο γύρω από τη Γη, πάνω στην εκλειπτική. Η εκλειπτική δηλαδή δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απεικόνιση, ή η προέκταση πάνω στην ουράνια σφαίρα, της γήινης τροχιάς γύρω από τον Ήλιο.

Αν παρατηρήσουμε την εκλειπτική και τη συγκρίνουμε με τον ουράνιο ισημερινό (την προέκταση δηλαδή του ισημερινού της Γης και την αποτύπωσή του πάνω στον ουράνιο θόλο), θα δούμε ότι οι δύο αυτοί κύκλοι δεν συμπίπτουν, αλλά αντίθετα τέμνονται, σχηματίζοντας γωνία ίση με 23 μοίρες και 27 πρώτα λεπτά (περίπου 23,5 μοίρες), λόγω της κλίσης που έχει ο άξονας της Γης σε σχέση με το επίπεδο που σχηματίζει η εκλειπτική. Η γωνία αυτή ονομάζεται «λόξωση της εκλειπτικής», και τα δύο σημεία στα οποία τέμνονται οι δύο κύκλοι ονομάζονται «ισημερινά σημεία».

Στο πρώτο σημείο ο ουράνιος ισημερινός τέμνει την εκλειπτική εκεί όπου ο Ήλιος βρίσκεται στις 20-21 Μαρτίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται «εαρινό ισημερινό σημείο», και από την ημέρα αυτή αρχίζει η άνοιξη. Εκ διαμέτρου αντίθετα η τομή γίνεται όταν ο Ήλιος βρίσκεται στις 22-23 Σεπτεμβρίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται «φθινοπωρινό ισημερινό σημείο», και από την ημέρα αυτή αρχίζει το φθινόπωρο. Η κάθοδος, όμως, του Ήλιου θα συνεχιστεί μέχρις ότου, γύρω στις 22 Δεκεμβρίου, θα φτάσει στο νοτιότερο σημείο της τροχιάς του που ονομάζεται χειμερινό τροπικό σημείο, ή απλά χειμερινή τροπή ή χειμερινό ηλιοστάσιο. Από την ημέρα αυτή θα αρχίσει ο Χειμώνας. Αλλά από κει κι έπειτα ο Ήλιος σταματάει να κατέρχεται και ξαναρχίζει και πάλι να σκαρφαλώνει, κάθε μέρα όλο και πιο ψηλά.

Και ο κύκλος των εποχών τελειώνει με τον Ήλιο και πάλι στην εαρινή ισημερία, με το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης, που καλωσοριζόταν από τους ανθρώπους με μεγάλη χαρά και αγαλλίαση, διότι στον ερχομό της έβλεπαν το τέλος του χειμώνα και των στερήσεών τους, του κρύου και του θανάτου. Την άνοιξη τα χιόνια έλιωναν και χάνονταν, τα χόρτα και τα αγριολούλουδα των λιβαδιών ξαναφούντωναν, ο καιρός ημέρευε και γινόταν θερμότερος και τα μπουμπούκια εμφανίζονταν ξανά στα δένδρα. Έβλεπαν τη ζωή να ξαναγυρίζει στη Γη. Με την άφιξη της άνοιξης οι μέρες θα μεγάλωναν, ο καιρός θα γλύκαινε και καλύτερες μέρες θα έρχονταν και πάλι. Πώς, λοιπόν, να παραξενευτεί κανείς που στα παλιά τα χρόνια γιόρταζαν την πρώτη ημέρα της άνοιξης, την εαρινή ισημερία, σαν πρωτοχρονιά, σαν αρχή ενός καινούργιου χρόνου, σαν εποχή της αναγέννησης της φύσης; Ήταν πραγματικά ο θάνατος του σκότους και η γέννηση του φωτός.

Οι αλλαγές των εποχών, άλλωστε, είχαν για τους αρχαίους τεράστια σημασία, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την εμφάνιση της γεωργίας πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Γι’ αυτό, η διάρκεια ενός ηλιακού έτους έπρεπε να μετρηθεί επακριβώς, επειδή η σπορά, η συγκομιδή και οι άλλες γεωργικές ασχολίες εξαρτώνταν από τις αλλαγές των εποχών. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου παράξενο που ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός, αφού γι’ αυτούς ο Ήλιος ήταν ο δημιουργός των εποχών του έτους και του κύκλου των φαινομένων και των εναλλαγών που σχετίζονται με αυτές: από τη σπορά ως τη βλάστηση και από την ανθοφορία ως τη συγκομιδή.

Κείμενο από τον Διονύση Σιμόπουλο . Ευγενίδειο Ίδρυμα.

taanapantexamystikapiso

Ο φυσικός Βέρνερ Χάιζενμπεργκ έχει πει «Όταν συναντήσω τον Θεό, θα του θέσω δύο ερωτήματα: Γιατί σχετικότητα και γιατί στροβιλισμός; Πιστεύω ότι θα έχει μια απάντηση για το πρώτο». Παρόλο που η τυρβώδης ροή είναι δυσνόητη μαθηματικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τέχνη για να την παραστήσουμε. Η Ναταλία Σαιντ Κλαιρ δείχνει πώς ο Βαν Γκογκ παρουσίασε το βαθύ μυστήριο της κίνησης, των ρευστών και του φωτός, στα έργα του. Μάθημα από τη Ναταλία Σεν Κλερ, κινούμενα σχέδια από τον Άβι Όφερ.

sun

Tο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα: από αριστερά προς τα δεξιά αυξάνεται η συχνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (και μικραίνει το μήκος κύματος)

Όλοι γνωρίζουμε ότι μαυρίζουμε όταν εκτεθούμε σε υπεριώδες φως, αλλά όχι σε ορατό και, πολύ περισσότερο, σε υπέρυθρο. Το οποίο σημαίνει, βεβαίως, ότι οι χημικές αντιδράσεις που προκαλούν το μαύρισμα ενεργοποιούνται μόνο όταν η συχνότητα της προσπίπτουσας ακτινοβολίας υπερβεί μια ορισμένη τιμή. Η ερμηνεία του φαινομένου αυτού είναι ίδια με την ερμηνεία του φωτοηλεκτρικού φαινομένου.

Η υπόθεση του Αϊνστάιν για την ερμηνεία του φωτοηλεκτρικού φαινομένου: «Το ηλεκτρομαγνητικό κύμα αποτελείται από φωτόνια ενέργειας E=hf, όπου h η σταθερά του Planck και f η συχνότητα του κύματος»

Για να συμβεί μια χημική αντίδραση πρέπει να δοθεί στα αντιδρώντα μόρια μια ελάχιστη χαρακτηριστική ενέργεια. Αν η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είχε τον συνεχή χαρακτήρα που της αποδίδει η κλασική φυσική, τότε η απαιτούμενη ενέργεια θα μπορούσε να απορροφηθεί σιγά-σιγά και επομένως η αντίδραση θα συνέβαινε ανεξάρτητα από την συχνότητα του προσπίπτοντος φωτός. Σε έναν τέτοιο κόσμο ακόμα και τα ραδιοφωνικά κύματα θα είχαν χημική δραστικότητα. Δηλαδή θα μαυρίζαμε ακόμα και δίπλα σε μια ραδιοφωνική κεραία! Το ότι τέτοια αλλόκοτα δεν συμβαίνουν, δείχνει πολύ καθαρά ότι η χημική δράση του φωτός έχει κβαντικό χαρακτήρα. Η απαιτούμενη ελάχιστη ενέργεια W προσλαμβάνεται σε μια μοναδική δόση με την απορρόφηση ενός φωτονίου. Έτσι, αν η φωτεινή συχνότητα f είναι μικρότερη από την τιμή fmin=W/h, τότε η αντίδραση δεν πρόκειται να συμβεί, όσο μεγάλη κι αν είναι η φωτεινή ένταση. Και είναι ευτύχημα ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Γιατί αλλιώτικα … δεν θα υπήρχαμε! Χωρίς την κβάντωση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, τα ηλεκτρόνια των ατόμων και των μορίων θα απορροφούσαν συνεχώς ενέργεια από το φως οποιασδήποτε συχνότητας, με αναπόφευκτο τέλος την πλήρη διάλυση της ύλης. Σε έναν τέτοιο κόσμο η ύπαρξη σταθερών ατομικομοριακών δομών θα ήταν απολύτως αδύνατη. Διαπιστώνουμε δηλαδή, ότι η κβάντωση του φωτός δεν είναι ένα καπρίτσιο της φύσης αλλά μια αναγκαιότητα συνυφασμένη – ούτε λίγο ούτε πολύ – με την ίδια την ύπαρξή μας.

πηγή: Κβαντομηχανική Ι – Στέφανος Τραχανάς, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Οι Κινέζοι επιστήμονες άρχισαν να σκάβουν μια τρύπα σε βάθος άνω των 10.000 μέτρων, με σκοπό την επιστημονική εξερεύνηση του εσωτερικού του πλανήτη μας. Η τρύπα θα διαπεράσει περισσότερα από 10 στρώματα του φλοιού της Γης, ορισμένα από τα οποία διαθέτουν πετρώματα που χρονολογούνται πριν από περίπου 145 εκατομμύρια χρόνια.

Η βαθύτερη τρύπα που άνοιξαν μέχρι σήμερα οι άνθρωποι στη Γη οφείλεται στη ρωσική γεώτρηση στη χερσόνησο Κόλα, η οποία έφτασε σε βάθος 12.262 μέτρων το 1989, μετά από 20 χρόνια γεωτρήσεων. Η γεώτρηση είχε διάμετρο 23 εκατοστά και το 1989 είχε φτάσει σε βάθος 12.262 μέτρων. Η γεώτρηση σταμάτησε το 1992, όταν τα τρυπάνια συνάντησαν υψηλότερες από τις αναμενόμενες θερμοκρασίες (180 °C αντί για 100 °C), και το εγχείρημα εγκαταλείφτηκε οριστικά το 1995.

H εγκατάσταση της γεώτρησης σε βάθος άνω των 10.000 μέτρων για επιστημονική εξερεύνηση στην περιοχή Xinjiang Uygur της βορειοδυτικής Κίνας.

Η γεώτρηση ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη στη λεκάνη Ταρίμ στην περιοχή Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας. Νωρίτερα το ίδιο πρωί, η Κίνα έστειλε τον πρώτο της πολίτη αστροναύτη στο διάστημα από την έρημο Γκόμπι.

«Η κατασκευαστική δυσκολία του έργου της γεώτρησης μπορεί να συγκριθεί με ένα μεγάλο φορτηγό που κινείται πάνω σε δύο λεπτά ατσάλινα καλώδια», δήλωσε στο Xinhua ο Σουν Τζινσένγκ, επιστήμονας της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής.

Το έργο θα παράσχει δεδομένα για την εσωτερική δομή της Γης, ενώ παράλληλα θα δοκιμάσει τεχνολογίες βαθιάς υπόγειας γεώτρησης.  Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει 457 ημέρες.

Παράλληλα, οι εργασίες αυτές μπορούν να εντοπίσουν ενεργειακούς πόρους και να βοηθήσουν στην εκτίμηση των κινδύνων περιβαλλοντικών καταστροφών, όπως οι σεισμοί και οι εκρήξεις ηφαιστείων.

 

πηγή: https://www.gazzetta.gr/plus/2227571/giati-oi-kinezoi-skaboyn-mia-trypa-bathoys-10000-metron-vid – https://www.newsbomb.gr/bombplus/fun/story/1047426/h-megalyteri-trypa-toy-planiti-giati-oi-rosoi-eskapsan-12-262-metra-kato-apo-ti-gi –

Κάθε χρόνο, στις 22 Απριλίου, γιορτάζουμε την Ημέρα της Γης  και τον όμορφο πλανήτη που αποκαλούμε σπίτι. Η Ημέρα της Γης, που καθιερώθηκε το 1970, έχει χρησιμοποιηθεί για να τονίσει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις του πλανήτη μας και να ευαισθητοποιήσει τη σημασία της προστασίας του κόσμου μας για τις μελλοντικές γενιές. Αλλά δεν πρέπει κάθε μέρα να είναι Ημέρα της Γης; Έχουμε μόνο έναν όμορφο πλανήτη τελικά. 

Ελπίζουμε να απολαύσετε αυτήν την επιμελημένη λίστα με 10 από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα για τη Γη. 

Κάντε κύλιση μέχρι το τέλος του άρθρου για να λάβετε μέρος στην εκστρατεία της ESA για την Ημέρα της Γης 2023.

10 γεγονότα για τη Γη

  1. Η Γη στην πραγματικότητα δεν είναι στρογγυλή
  2. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι η μεγαλύτερη ζωντανή δομή της Γης 
  3. Η Γη έχει ένα στριμωγμένο εσωτερικό
  4. Στην Ανταρκτική βρίσκεται το μεγαλύτερο στρώμα πάγου στη Γη
  5. Η Σελήνη απομακρύνεται από τη Γη
  6. Η Ατακάμα είναι το πιο ξηρό μέρος στη Γη
  7. Ο μαγνητικός πόλος της Γης σέρνεται προς τα δυτικά
  8. Η Ευρώπη είναι η δεύτερη μικρότερη ήπειρος σε μέγεθος αλλά η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό
  9. Το θιβετιανό οροπέδιο είναι ο «τρίτος πόλος» της Γης
  10. Τα δέντρα αναπνέουν

Σας αρέσει!


Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

Πατήστε με το ποντίκι την πράσινη σημαία

Πατήστε μετά πάνω στο καλάθι.

Καθώς τα αυγά πέφτουν προσπαθήστε να τα μαζέψετε.

Το σκόρ σας μεγαλώνει. Όταν φτάσει στον αρ.16 το παιχνίδι σταματάει. (16-4-23 Πάσχα)

Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά;

 

Γιατί λέμε ψέματα την πρώτη μέρα του Απρίλη;

Από πού κατάγεται το έθιμο αυτό;

Ποιοι το είχαν πρώτοι;

Ποιοι το δανείστηκαν ίσως και πώς το μεταποίησαν;

Λέμε ψέματα για να γελάσουμε. Λέμε ψέματα γιατί επιβάλλεται. Λέμε ψέματα γιατί το έχουμε σε καλό να «γελούμε», δηλαδή να «ξεγελούμε» να κοροϊδεύουμε κάποιον. Γιατί άραγε; Λέγεται οτι αυτός που «ξεγελάει» «θα του πάνε καλά τα πράγματα», «θα έχει τύχη»..   Λέμε ψέματα για να «γελάσουμε» και να διώξουμε τον χειμώνα. Είναι γνωστή η παροιμία: «Ο Απρίλης κι αν χιονίσει καλοκαίρι θα μυρίσει». Ο Απρίλης ανοίγει ουσιαστικά την Άνοιξη. Ονομάστηκε έτσι από το Λατινικό aperio, που σημαίνει ανοίγω, που σημαίνει οτι ανοίγουν τα πάντα― τα δένδρα, τα λουλούδια, ο καιρός. Έχει όμως και ο Απρίλης τις αναποδιές του, όπως και «ο γδάρτης Μαρτης και παλουκοκάφτης». Λένε αλλού: «Το Μάρτη ξύλα φύλαγε, μην κάψεις τα παλούκια και τ’ Απριλιού τις δεκαοχτώ μην κάψεις τα καρούλια» (τα καρούλια του αργαλειού, ήταν το τελευταίο ξύλινο πράγμα που θα σκεφτόταν να κάψουν). Όπως αναφέρει η Ε. Σκουτέρη –Διδασκάλου (στο κείμενο «Πώς σκόρπισαν τα ψέματα στον κόσμο όλο»), λέμε ψέματα, γιατί «πρωταπριλιά γεννήθηκε ο Ισκαριώτης και όσοι γεννιούνται εκείνη τη μέρα λέγεται οτι είναι ψεύτες και κλέφτες και ξου ξου να φύγει το κακό», για να είναι οι σοδειές καλές, («γιατί του Απρίλη τα νερά του φτωχού τα πλούτη» ή αλλού «του Απρίλη η βροχή, κάθε κόμπος και φλουρί» ), γιατί «το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς είναι θεραπευτικό», γιατί τελειώνουν οι προμήθειες, και φτάσαμε στο αμήν, γιατί «Απρίλης γρίλης τιναχτοκοφίνης» λένε. Τινάζουν τα κοφίνια όπου φυλάνε το στάρι και το κριθάρι της χρονιάς για να πάρουν και το τελευταίο σπυρί. Γιατί βγαίνουν τα κοπάδια στα βουνά και «ψηλά η Αφροδίτη, το καλύτερο άστρο αποσπερίτης και αυγερινός του ζευγά το άστρο που οδηγεί τα αστέρια στις καλύτερες ουράνιες βοσκές». Γιατί ο κούκος φωνάζει πως έφτασε η άνοιξη…

Συνεχίστε την ανάγνωση

Το Space Ambition είναι ένα γυαλιστερό, σκληρόδετο βιβλίο, που εκδόθηκε στα τέλη του 2022 και διανεμήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της ESA στο Παρίσι. Αυτή η διαδραστική έκδοση περιλαμβάνει όλο το περιεχόμενο που παρουσιάζεται στην έκδοση με σκληρό εξώφυλλο, με μια εισαγωγή στη φιλοδοξία της ESA για το διάστημα στην Ευρώπη και εκπληκτικές εικόνες των δραστηριοτήτων της ESA. Αυτή η διαδραστική έκδοση του βιβλίου Space Ambition μπορεί να περιηγηθεί στο διαδίκτυο από οποιαδήποτε συσκευή. Συνιστάται το πρόγραμμα περιήγησης Chrome.

Μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας πάνω στην εικόνα

esa

Πηγή: https://www.esa.int/About_Us/ESA_Publications/Space_Ambition

 

 

peir erat

Καθώς πλησιάζει η Εαρινή Ισημερία, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα πραγματοποιήσουμε στο σχολείο μας το πείραμα του Ερατοσθένη για την μέτρηση της περιφέρειας της Γης, εφόσον μας το επιτρέψει ο καιρός.

Προετοιμαζόμαστε λοιπόν :

😎 Η ισημερία του Μαρτίου (εαρινή ισημερία) στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη είναι στις 11:24 μμ τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023.

https://www.timeanddate.com/sun/@8133774?month=3&year=2023

😎 Η αποσταση από τον Ισημερινό είναι 4.514,43 χλμ  και υπολογίζεται από το site:

https://www.distance.to/Pylaia

ishmerinos

 😉 Θεωρία