
Εκπαιδευτική Επίσκεψη του 12ου Νηπιαγωγείου Άρτας στη Λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων

Σήμερα το 12ο Νηπιαγωγείο Άρτας, μαζί με τον Προϊστάμενο Αλέξανδρο Αγγέλη και τις νηπιαγωγούς Φάη Ελένη και Ανυφαντή Μαρίνα, Μπάνη Θεοδοσία, 0πραγματοποίησε μια υπέροχη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ερμηνείας Οικοσυστήματος Λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα
στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με θεματικό άξονα «Φροντίζω το Περιβάλλον» και του προγράμματος «Νερό… Εξερευνητές!» (Quality Net Foundation), Επίσης η δράση εντάσσεται στο Περιβαλλοντικό μας Πρόγραμμα για τη Λίμνη Παμβώτιδα, ένα μοναδικό οικοσύστημα και πολύτιμο καταφύγιο ζωής και φύσης.
Οι στόχοι του προγράμματος περιλάμβαναν:
• Τη γνωριμία και ερμηνεία του οικοσυστήματος της λίμνης.
• Την κατανόηση εννοιών όπως «προστατευόμενες περιοχές», «βιοποικιλότητα», «κύκλος του νερού» και «φαινόμενο του ευτροφισμού».
• Την εξοικείωση με τις πολλαπλές αξίες της Λίμνης Παμβώτιδας — βιολογική, αρδευτική, αλιευτική, εκπαιδευτική, επιστημονική και αναψυχής.
• Την ενίσχυση θετικών στάσεων και συμπεριφορών απέναντι στο φυσικό περιβάλλον.
Οι μικροί μας μαθητές, φορώντας κίτρινα γιλέκα, επιβιβάστηκαν στα δύο λεωφορεία γεμάτοι ενθουσιασμό και χαρά για τη μεγάλη τους εξόρμηση στη φύση.
Όλα ήταν άψογα οργανωμένα — κάθε παιδί συνοδευόταν από τον κηδεμόνα του, ενώ δεν έλειπε και το φαρμακείο πρώτων βοηθειών, ώστε η εκδρομή να πραγματοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια και υπευθυνότητα.
Μόλις φτάσαμε, οι μικροί μας μαθητές κάθισαν στα παγκάκια του Πάρκου, ξεκουράστηκαν από τη διαδρομή και απόλαυσαν το πρωινό τους σε ένα όμορφο πικ νικ μέσα στη φύση. Αμέσως μετά, ξεκίνησε μια ξεχωριστή περιβαλλοντική περιήγηση.
Η κα Κατερίνα Χιωτέλλη, υπεύθυνη από το Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος, μας υποδέχτηκε με χαμόγελο και παρουσίασε με ενθουσιασμό το πλούσιο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Τα παιδιά γνώρισαν το «Ξενοδοχείο Εντόμων», έμαθαν για τις φωλιές των πουλιών, τις σχέσεις των φυτών και των ζώων μέσα στο οικοσύστημα, καθώς και τη σπουδαιότητα της βιοποικιλότητας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια, στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα με παγκάκια, ο κ. Σωτήρης Σίμος μαζί με την κα Κατερίνα Χιωτέλλη βοήθησαν τα παιδιά να παρατηρήσουν τη ζωή της λίμνης μέσα από κυάλια και τηλεσκόπιο. Οι μικροί μας εξερευνητές εντόπισαν πουλιά, πάπιες, ερωδιούς, χελώνες και άλλα πλάσματα που ζουν στη Λίμνη Παμβώτιδα.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, περπατήσαμε πάνω από ξύλινα γεφυράκια, σταματώντας σε ενημερωτικές πινακίδες όπου η κα Κατερίνα Χιωτέλλη, με μεγάλη υπομονή και αγάπη για τη φύση, εξηγούσε στα παιδιά για τα υδρόβια φυτά, τα ψάρια, τα ερπετά, αλλά και την ιστορία της λίμνης.
Οι μαθητές γνώρισαν το «Ξενοδοχείο Εντόμων», τις φωλιές των πουλιών, αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα σε φυτά και ζώα στο οικοσύστημα της λίμνης. Στην πλατφόρμα παρατήρησης, με τη βοήθεια του κ. Σωτήρη Σίμου και της κας Κατερίνας Χιωτέλλη, τα παιδιά παρακολούθησαν με κυάλια και τηλεσκόπιο τα πουλιά, τις χελώνες και άλλα ζώα που ζουν στη λίμνη.
Οι μαθητές άκουσαν με ενθουσιασμό για τα χελιδόνια, τις βαλτόπαπιες, τα χέλια που ταξιδεύουν ως τη θάλασσα, καθώς και για τους αγώνες κωπηλασίας που γίνονται στη λίμνη, συνεχίζοντας μια μακραίωνη παράδοση αθλητισμού και επαφής με το νερό.
Η Λίμνη Παμβώτιδα, ένα από τα αρχαιότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας, είναι στενά δεμένη με την ιστορία των Ιωαννίνων. Ο μύθος της κυρά Φροσύνης ζωντάνεψε στη φαντασία των παιδιών, καθώς παρατηρούσαν τα νερά που φιλοξενούν χιλιάδες μορφές ζωής και καθρεφτίζουν τον πολιτισμό αιώνων.
Η περιήγηση συνεχίστηκε πάνω σε ξύλινα γεφυράκια, ανάμεσα σε ρυάκια και καλαμιές, με πολλές στάσεις στις πινακίδες πληροφόρησης. Η κα Κατερίνα Χιωτέλλη, με αγάπη και υπομονή, μίλησε για τα φυτά, τα ψάρια, τα ερπετά και την ιστορία της Λίμνης Παμβώτιδας, που συνδέεται με τον θρύλο της κυρά Φροσύνης και τους αγώνες κωπηλασίας που φιλοξενεί.

Η ημέρα έκλεισε με καταιγισμό ερωτήσεων από τους μικρούς μαθητές, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και περιέργεια για όσα έμαθαν. Στο τέλος, οι υπεύθυνοι του Πάρκου προσέφεραν αφίσες και ενημερωτικά φυλλάδια σε μαθητές και γονείς, ώστε η γνώση και η αγάπη για τη φύση να συνεχιστούν και στο σπίτι.


Ήταν μια μοναδική βιωματική εμπειρία, γεμάτη γνώση, χαρά και θαυμασμό για τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας!


Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε ομαλά και με ασφάλεια, με αποβίβαση στο σχολείο μας, γεμάτοι όμορφες εικόνες, εμπειρίες και χαμόγελα!

Ήταν μια μέρα γεμάτη φύση, γνώση, χαρά και σεβασμό για το περιβάλλον — μια εκπαιδευτική εμπειρία που θα θυμόμαστε όλοι!



Περισσότερες πληροφορίες για το Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος μπορείτε να βρείτε εδώ:

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης – Λίμνη Παμβώτιδα