ΠΕΙΡΑΜΑ – ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «Water Eco culture»

Πείραμα στα πλαίσια του προγράμματος για το νερό.

Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα μόνο φωτογραφίες και μετά από επεξεργασία σε κάποιο πρόγραμμα γενικής χρήσης παρουσιάζαμε κάποιο βίντεο. Σήμερα παρουσιάζω κάτι ξεχωριστώ .Σίγουρα δεν είναι κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα αυτό που χρησιμοποιώ για την απόκρυψη των προσώπων.Είναι η πρώτη φορά που κατόρθωσα με αυτοσχέδιο τρόπο και με τη χρήση του προγράμματος ΜoovieMaker και με 12ωρη συνεχόμενη απασχόληση στον υπολογιστή για  την απόκρυψη των προσώπων των παιδιών. 

Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει βελτίωση

«Πρόσκληση εκπροσώπου Δ.Ε.Υ.Α στο νηπιαγωγείο μας»

Παγκόσμια ημέρα νερού 22/03/2015

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας του νερού την Παρασκευή 13 Μαρτίου ο σύλλογος διδασκόντων του 12ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Άρτας αφού συνεδρίασε το εκπαιδευτικό διδακτικό προσωπικό αποφάσισε την Πρόσκληση εκπροσώπου της υπηρεσίας Δ.Ε.Υ.Α  για να μας μιλήσει γενικά για το νερό, την μόλυνση του νερού την χρησιμότητα και την ποιότητα του νερού.

Η Δ.Ε.Υ.Α. Αρτας | Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης με εκπρόσωπο τον Πολιτικό μηχανικό και Προϊστάμενο ύδρευσης

κ.Νικόλαο Τριανταφυλλάκη παρουσία Σχολικού  συμβούλου Προσχολικής Αγωγής κ. Αικατερίνη Παπαγεωργίου επισκέφτηκε την σχολική μας μονάδα μίλησε στα παιδιά γενικά για το νερό, την Χρησιμότητα και την ποιότητα του νερού.

Τα παιδιά ερωτήθηκαν και έκανα διάλογο με τον εκπρόσωπο της Δ.Ε.Υ.Α κ. Τριανταφυλλάκη.

Ακολούθησε επίσκεψη στην Κεντρική δεξαμενή της Πόλη μας η οποία βρίσκεται 100 μέτρα μακριά από το σχολείο μας.

Εκεί μας περίμενε ο υπεύθυνος των δεξαμενών Δ.Ε.Υ.Α Άρτας κ.Γόγαλης Θεόδωρος μας άνοιξε την κεντρική δεξαμενή που υδρεύεται η Πόλη μας και βοήθησε τα παιδιά ανα ζεύγος να δούνε την δεξαμενή.

Τέλος ο κ. Τριανταφυλλάκης μοίρασε φυλλάδια της Δ.Ε.Υ.Α  στα παιδιά και τα πήραν στα σπίτια τους.

Εμείς ως σχολική μονάδα συμμετέχουμε στην υλοποίηση ενός(1), τουλάχιστον, καινοτόμου προγράμματος σε συνεργασία η υπό την εποπτεία ή αιγίδα Ελληνικών ή διεθνών επιστημονικών φορέων.

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  «Water Eco culture».

Ομάδα συνεργατών για το “Water Ecoculture”

Μαρία Αμπαρτζάκη, Μιχαήλ Καλογιαννάκης: Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης  του   Πανεπιστημίου Κρήτης

Νεκτάριος Στελλάκης: Τμήμα Εκπαιδευτικών Επιστημών και Αγωγής στην –Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών,

Αικατερίνη Βορεάδου, Ελένη Chatzinikolaki: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης,

 Πανεπιστήμιο Κρήτης

O.M.E.P(Παγκόσμια Οργάνωση προσχολικής Αγωγής)

ΚΠΕ Αράχθου

-ΚΠΕ Φιλιατών

-Οι Νηπιαγωγοί του 12ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Άρτας

 Κ.Αγγέλης Αλέξανδρος – κ.Μήτση Αικατερίνη

-Υπεύθυνος περιβαλλοντικών Προγραμμάτων Αναγνώστου Ευάγγελος

-Σχολική Σύμβουλος κ. Παπαγεωργίου Αικατερίνη 43ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής με έδρα την Άρτα.
-Τελική φάση Παρουσίαση των ευρημάτων και των αποτελεσμάτων των παιδιών σε κάποιο Site  που θα μας δώσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης  από την κ. Αμπαρτζάκη που θα μας φέρει σε επαφή με σχολεία του εξωτερικού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΑΤΟΥ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

3dΠΡΟΣΕΥΧΗ

Στη χάρη σου Αγία Θεοδώρα

ανάβουμε κεράκι

και το μικρό καντήλι σου

γεμίζουμε λαδάκι

Κι από τα βάθη της ψυχής

παρακαλούμε όλοι

απ΄τα ουράνια στείλε

κάθε καλό και πόλι.

Εμείς στο νηπιαγωγείο μας για να τιμήσουμε την πολιούχο της Άρτας Αγία Θεοδώρα φτιάξαμε κάρτες με  εικονίτσα την χάρη της.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Απόσπασμα από το artainfo.gr

Μία από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες της Άρτας είναι η Θεοδώρα, βασίλισσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου και κατοπινή Αγία και πολιούχος της πόλης. Μολονότι διακρίθηκε για την ευσέβεια και την αφοσίωση της στο Θεό η ζωή της χαρακτηρίζεται ως πολυτάραχη καθώς υπήρξε και το ένα σκέλος ενός ερωτικού τριγώνου που σκανδάλισε τους ενάρετους Αρτινούς του 13ου αιώνα.

Η Θεοδώρα καταγόταν από την περίφημη οικογένεια των Πετραλίφα, η οποία σύμφωνα με τις πηγές ήταν ιταλικής καταγωγής και κατάγονταν από την πόλη Alife, στη νότια Ιταλία κοντά στην Caserta. Ο πρόγονος της Πέτρος di Alife αναφέρεται ανάμεσα στους Σταυροφόρους που πήραν μέρος στην Α’ Σταυροφορία τον 11ο αιώνα.

Ο πατέρας της ήταν ο Ιωάννης Πετραλίφας, σεβαστοκράτορας και διοικητής της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας ενώ η μητέρα της Ελένη ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης.

Η Αγία θεοδώρα γεννήθηκε το 1210 στα Σέρβια της Κοζάνης. Όταν πέθανε ο πατέρας της μεταξύ του 1224-1230 αναλαμβάνει προσωρινά την προστασία της ο ηγέτης του Δεσποτάτου της Ηπείρου Θεόδωρος Άγγελος Κομνηνός-Δούκας. Μετά την ήττα του από τους Βουλγάρους το 1230 ο Θεόδωρος παραδίδει την εξουσία στον ανιψιό του Μιχαήλ Β’ γιο του Μιχαήλ Α’, ιδρυτή του Δεσποτάτου της Ηπείρου με έδρα την Άρτα. Οι Κομνηνοδούκες έφτασαν στην Ήπειρο από την Κωνσταντινούπολη μετά την πρώτη Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204.

Ο Μιχαήλ Β’ γνωρίζει τη νεαρή Θεοδώρα, εντυπωσιάζεται από το κάλλος και το χαρακτήρα της και τη ζητάει σε γάμο. Μετά από λίγο παντρεύονται και τη φέρνει στην Άρτα όπου και την ανεβάζει στο θρόνο του Δεσποτάτου.

Οι δύο αυτοί άνθρωποι ήταν εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες μεταξύ τους. Όσο ενάρετη και αφοσιωμένη στα θεία είναι η Θεοδώρα τόσο αποκλίνει προς τις σαρκικές απολαύσεις και τις διασκεδάσεις ο Μιχαήλ. Η Θεοδώρα δεν μπορεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς της κοσμικής ζωή του Μιχαήλ και το ρήγμα βαθαίνει ανάμεσα στο αντρόγυνο. Τότε, όπως συμβαίνει και τώρα και μάλλον θα συμβαίνει πάντα, ένα τρίτο πρόσωπο μπαίνει ανάμεσα τους. Πρόκειται για την Αρτινή αρχόντισσα Γαγγρινή την οποία ο Μιχαήλ εγκαθιστά στο παλάτι και ανεβάζει στο θρόνο του δεσποτάτου, αποκτώντας μάλιστα μαζί της δύο νόθους γιους. Ταπεινωμένη η Θεοδώρα εγκαταλείπει τη βασιλική αυλή στα χέρια της βασιλικής ερωμένης και καταφεύγει στα όρη Τζουμέρκα.

Σύμφωνα με το βιογράφο της Θεοδώρας, το λόγιο μοναχό Ιώβ που έζησε το 17ο αιώνα, η κατοπινή Αγία τριγυρνούσε σε πλήρη ένδεια στα βουνά και στα λαγκάδια επί πέντε χρόνια, μαζί με τον πρωτότοκο γιο της Νικηφόρο και τρεφόταν αποκλειστικά με χόρτα, καθώς ο μοναχός Ιώβ την αποκαλεί «λαχανευομένη». Παρά τις δοκιμασίες και τις κακουχίες ποτέ δεν έχασε την πίστη της στο Θεό. Μετά από πέντε χρόνια περιπλανήσεων τη Θεοδώρα λυπήθηκε και περιμάζεψε ένας ιερέας από την Πρένιστα, το σημερινό Κορφοβούνι, ένα ορεινό χωριό της Άρτας.

Η Θεοδώρα όμως ήταν πάρα πολύ αγαπητή στους Αρτινούς για την ευσέβεια και τη γλυκύτητα του χαρακτήρας της. Μόλις λοιπόν μαθαίνουν ότι ξαναβρέθηκαν τα ίχνη της και εξαγριωμένοι από την έκλυτη ζωή του Μιχαήλ οι Αρτινοί με προεξέχοντες τους άρχοντες της Άρτας απαιτούν την επιστροφή της. Κατόπιν αυτής τη λαϊκής απαίτησης και μη μπορώντας προφανώς να κάνει αλλιώς ο Μιχαήλ Β’ Κομνηνός-Δούκας «εξαναγκάζεται» να επαναφέρει στο παλάτι τη Θεοδώρα, την αποκαθιστά στο θρόνο ενώ η αρχόντισσα Γαγγρινή εκδιώκεται από τους Αρτινούς και εγκαταλείπει με τη σειρά της τη βασιλική αυλή.

Η βασίλισσα Θεοδώρα συνεχίζει και μάλιστα με μεγαλύτερο από πριν ζήλο το θεάρεστο έργο της και στις φιλανθρωπίες της ενώ αποκτά με το Μιχαήλ τέσσερα ακόμα παιδιά: τον Ιωάννη, το Δημήτριο, την Ελένη και την Άννα. Αυτή τη φορά όμως την ακολουθεί κατά πόδας και ο Μιχαήλ, ο οποίος προκειμένου να εξιλεωθεί για τη συζυγική του απιστία επιδίδεται σε πράξεις μετάνοιας. Οι πράξεις του αυτές είναι που γέμισαν την Άρτα με τα λαμπρά βυζαντινά μνημεία που θαυμάζουμε σήμερα. Ιδρύει τη Μονή της Κάτω Παναγιάς, κτήτορας της οποία φέρεται η Θεοδώρα, τη μονή της Παναγίας των Βλαχερνών στο ομώνυμο χωριό των Τζουμέρκων και τη μονή του Αγίου Γεωργίου στην παλιά κάτω πόλη της Άρτας. Σ’ αυτήν την τελευταία θα μονάσει η βασίλισσα Θεοδώρα μετά το θάνατο του Μιχαήλ το 1270 κι επί 10 χρόνια μέχρι την κοίμηση της το 1280 ή το 1281 κατά άλλους μελετητές.

Η ανακήρυξή της ως Αγία έγινε από τους ίδιους τους Αρτινούς τιμώντας την αφοσίωση της στο Θεό αλλά και το μεγάλο φιλανθρωπικό της έργο. Ο τάφος της ήταν στο νάρθηκα του ναού του Αγίου Γεωργίου ο οποίος πήρε στη συνέχει το όνομα της.

Η μνήμη της τιμάται στις 11 Μαρτίου και είναι η πολιούχος – προστάτης Αγία της Άρτας. Το λείψανο της βρίσκεται ακόμα και σήμερα μέσα στο ναό σε μία κόγχη δεξιά του ιερού μέσα σε μία ασημένια λάρνακα, η οποία με μεγαλοπρεπή λιτανεία περιφέρεται στους δρόμους της πόλεως τη μέρα της εορτής της. Επίσης, η Αγία παριστάνεται και σε τοιχογραφία αριστερά της πύλης της προσκομιδής στο καθολικό της μονής της Κάτω Παναγιάς.

Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ