Με ενθουσιασμό σας ανακοινώνουμε μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά μας! Στο πλαίσιο των Παγκόσμιων Ημερών Περιβάλλοντος και της σπουδαίας πρωτοβουλίας του Outdoor Classroom Day, σήμερα πραγματοποιήσαμε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Νεοχώρι Πρέβεζας.
Ανυπομονούσαμε να ζήσουμε μαζί με τα παιδιά αυτή την εκπαιδευτική εμπειρία, τιμώντας τη σπουδαιότητα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενισχύοντας τη σύνδεσή τους με τη φύση. Με την άφιξή μας, μας υποδέχθηκαν οι υπεύθυνοι, ο κ. Φλούδας Ευστράτιος, γεωπόνος και προϊστάμενος ΜΔΠΠ κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού κόλπου – ΟΦΥΠΕΚΑ, και η κ. Καραβά Σταυρούλα, ειδικότητας ΠΕ ΜΜΕ.
Η ξενάγηση ξεκίνησε με τον διαχωρισμό μας σε δύο ομάδες. Μάθαμε ότι τα εκθέματα του μουσείου είναι ταριχευμένα από Τσέχους επιστήμονες, με την τέχνη να περνάει από γενιά σε γενιά. Εντυπωσιακό έκθεμα αποτελεί ο σκελετός ενός δελφινιού και ένας τεράστιος σκαντζόχοιρος από την Αφρική. Υπάρχουν επίσης όλα τα είδη πτηνών που ζουν στον Αμβρακικό κόλπο, ερπετά και ζώα της περιοχής.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Νεοχώρι Πρέβεζας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος για την επιστημονική κοινότητα, με ευρήματα που χρονολογούνται πριν από 35.000-40.000 χρόνια. Εκτός από τα πολλά εκθέματα, στο μουσείο εκτίθεται και κομμάτι από τον χαυλιόδοντα του “Ελέφαντα του Δάσους”, που έζησε στην περιοχή της Πρέβεζας στην Πλειστόκαινο εποχή και ήταν μεγαλύτερος και από το μαμούθ. Η διαμόρφωση του μουσείου έχει αναληφθεί από Τσέχους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Opava, σε συνεργασία με τον Δήμο Πρέβεζας.
Μετά την ξενάγηση, επισκεφτήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερμηνείας & Δια δραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης στην Πρέβεζα. Το κέντρο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του πρώην Δημοτικού Ναυτικού Μουσείου Πρέβεζας και πληροί όλες τις επιθυμητές προϋποθέσεις. Διαθέτει χώρους υποδοχής επισκεπτών, αμφιθεατρική αίθουσα προβολών 60 ατόμων, και μία μεγάλη αίθουσα 162 τ.μ. με τον κύριο εξοπλισμό του κέντρου.
Το κέντρο είναι οργανωμένο σε θεματικά εκθεσιακά περίπτερα που αφορούν τη γεωμορφολογία, τα φυσικά χαρακτηριστικά του Αμβρακικού, την έμβια ζωή, τα προστατευόμενα είδη και οικοσυστήματα, την ανθρώπινη παρουσία διαχρονικά και την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, υπάρχουν διαδραστικές εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, δορυφορικές εικόνες, δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και 3D υλικό.
Η παρουσίαση από τον κ. Φλούδα Ευστράτιο στο αμφιθέατρο της πρώτης αίθουσας εντυπωσίασε και ενθουσίασε τους μαθητές. Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε έναν παιδότοπο, όπου γονείς και μαθητές γιόρτασαν μαζί αυτή την εμπειρία, σηματοδοτώντας τη λήξη της σχολικής χρονιάς.
Καλό Καλοκαίρι από τη Διεύθυνση του 12ου Νηπιαγωγείου Άρτας!