28η Οκτωβρίου – Παραμύθι για την “Ειρήνη”

Διαβάσαμε το παραμύθι για την  Ειρήνη.

“Ο σπόρος της ειρήνης”

eirini

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ίζαμπελ Πιν

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Σύγχρονοι Ορίζοντες

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: 

Κάποτε κι ενώ όλα ήταν όμορφα, ήσυχα και ειρηνικά, ένας σπόρος, ένα μικρούτσικο κουκούτσι που έπεσε από τον ουρανό και στάθηκε πάνω ακριβώς στη γραμμή των συνόρων της χώρας των σκαραβαίων με τη χώρα των σκαθαριών, έγινε η αιτία ν΄αρχίσουν μεγάλες διαμάχες. Καθένας από τους δύο λαούς διεκδικούσε το κουκούτσι για λογαριασμό του. Οι εξοπλισμοί και οι πολεμικές ετοιμασίες έδιναν κι έπαιρναν. Όμως την κρίσιμη στιγμή οι δύο αντίπαλοι λαοί διαπίστωσαν πως τη λύση στη διαφορά τους την είχε δώσει ήδη το ίδιο το κουκούτσι… ο σπόρος της ειρήνης (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

 

Λίγα λόγια:

Οι σκαραβαίοι και τα σκαθάρια ήταν γείτονες… όχι όμως έχοντας καλές σχέσεις… Μια γραμμή στη μέση ήταν το συνορό τους και φρουροί επιτηρούσαν άγρυπνα τα σύνορα των δυο περιοχών! 

Μια μέρα όμως ένα παράξενο αντικείμενο έπεσε από τον ουρανό ακριβώς πάνω στη γραμμή που είχαν για σύνορο οι σκαραβαίοι και τα σκαθάρια… Τι ήταν αυτό και ποιος θα το έπαιρνε;

Σπουδαίοι επιστήμονες από κάθε χώρα εξέτασαν δείγμα από το παράξενο αντικείμενο και οι έρευνες, οι μελέτες και οι εργαστηριακές εξετάσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αντικείμενο αυτό ήταν ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ ΚΕΡΑΣΙΟΥ!!!

Δάση από κεράσια άρχισαν να ονειρεύονται και οι δυο πλευρές… Και αφού δεν μπορούσαν να βρουν ειρηνικά μια κοινή λύση για την εκμετάλλευση του σπόρου, αποφασίστηκε: ΠΟΛΕΜΟΣ!!! Ο δυο λαοί δεν ενθουσιάστηκαν από την απόφαση των αρχηγών τους, αλλά δεν μπορούσαν να φέρουν αντίρρηση και έτσι οι προετοιμασίες για τον πόλεμο άρχισαν.

Στήθηκαν καταπέλτες, πολεμικές μηχανές, άνοιξαν χάρτες και μελετήθηκαν σχέδια επίθεσης, σκάφτηκαν χαρακώματα, αποθηκεύτηκαν πυρομαχικά, στήθηκαν παγίδες, φτιάχτηκαν υπόγειες σήραγγες και τα χρόνια περνούσαν… Διαρκώς οργανώνονταν αλλά κανείς δεν τολμούσε να επιτεθεί…

Και όταν όλα ήταν έτοιμα (αφού είχαν περάσει πολλά χρόνια!) τα δυο στρατεύματα παρατάχτηκαν στη γραμμή των συνόρων και οι σάλπιγγες του πολέμου ήχησαν…

Και τότε παρατήρησαν πως δεν υπήρχε πια κουκούτσι! Στη θέση του είχε φυτρώσει μια υπέροχη κερασιά! Μια κερασιά που άπλωνε τα κλαδιά της και στα δύο στρατόπεδα και χάριζε τους καρπούς της και στους δυο ζουζουνολαούς! Ο σπόρος της Ειρήνης είχε ανθίσει! 

Λύσεις λοιπόν στις διενέξεις των ζουζουνιών (και των ανθρώπων…) υπάρχουν αρκεί να καθήσουν ώριμα, σοβαρά και με αγάπη τα τις συζητήσουν. Ο σπόρος της Ειρήνης μπορεί να φυτρώσει παντού αρκεί να βρει το έδαφος, το χώμα και τις προυποθέσεις για να ανθίσει! Ναι λύσεις υπάρχουν…. Μια μόνο δεν είναι η λύση, ο πόλεμος…

ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

ΑΦΟΥ ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ – ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ – ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ  ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΜΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ – ΜΑΘΑΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ. ” Φ ”

P1010007

P1010001

P1010002

P1010003

P1010004

P1010005

P1010006

 

8

9

10

11

12

13

14

15

16

29

30

31