Χρηστικές συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Ανακοινώσεις
  • Σκεπτόμαστε πριν επισκεφθούμε κάθε link. Πολλά από τα links που συναντούμε κατά την περιήγησή μας στα social media δεν είναι αυτά που φαίνονται με την πρώτη ματιά, καθώς ενδέχεται να κρύβουν απάτες, ψεύτικες ειδήσεις ή ακατάλληλο περιεχόμενο. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούμε τις μηχανές αναζήτησης (π.χ. της Google) για να ελέγξουμε την ακεραιότητα του συνδέσμου πριν το πατήσουμε.
  • Δεν αποκαλύπτουμε προσωπικά μας στοιχεία. Παρά τις ρυθμίσεις ελέγχου απορρήτου, ο έλεγχος, του τι συμβαίνει στις ανακοινώσεις μας είναι σχεδόν αδύνατος, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να τις δουν άνθρωποι που δεν θέλουμε. Για το λόγο αυτό ο έλεγχος των ρυθμίσεων απορρήτου στους λογαριασμούς που διαθέτουμε στα social media θα πρέπει να γίνεται τακτικά , καθώς οι πολιτικές και οι ρυθμίσεις αυτών ενδέχεται να αλλάξουν.
  • Αποδεχόμαστε με προσοχή τα αιτήματα φιλίας «friend requests». Με το να αποδεχόμαστε «φίλους» που δεν γνωρίζουμε, θέτουμε σε κίνδυνο τη φήμη μας, ωστόσο με προσεχτικό έλεγχο των ρυθμίσεων που αφορούν τους «φίλους των φίλων μας» μπορούμε να προφυλαχθούμε περαιτέρω.
  • Δεν ανεβάζουμε links ή posts πριν τα ελέγξουμε. Η μετάδοση πληροφοριών και συνδέσμων χωρίς να έχει προηγηθεί η πιστοποίησή τους ενέχει ρίσκο, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εξαπατηθούμε και να διαδώσουμε ακατάλληλο ή ακόμα και κακόβουλο περιεχόμενο. Για να προφυλαχθούμε, ελέγχουμε τα posts μας σε αξιόπιστα ειδησεογραφικά sites πριν τα αναρτήσουμε στα social media.
  • Δικτυωνόμαστε γνωρίζοντας ότι οι πληροφορίες που μοιραζόμαστε στα social media θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πάντα. Ακόμη κι αν διαγράψουμε κάποια ανακοίνωση, μπορεί κάποιος να την έχει δει και να την έχει ήδη σώσει. Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε με το φωτογραφικό υλικό, αφού ο οποιοσδήποτε μπορεί να το αντιγράψει και να το χρησιμοποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμεί.

Συνέδριο στην Αθήνα από την ΕΛ.ΑΣ

Συνέδριο στην Αθήνα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο» διοργανώνει την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013 το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental Athens, από τις 9.30 το πρωί, έως τις εννιά το βράδυ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Internet Safety Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου, Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε έτος τον Φεβρουάριο.

Θεσμοθετήθηκε για την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών, οι οποίες, πλέον, αποτελούν τμήμα της καθημερινότητάς μας.

Το συνέδριο που διοργανώνει η ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνει 3 ενότητες:
«Ασφάλεια Ηλεκτρονικών Πληροφοριών – Βιομηχανική Κατασκοπεία» : σκοπός είναι η παρουσίαση του προβλήματος της ασφάλειας των ηλεκτρονικών πληροφοριών και συγκεκριμένα του φαινομένου της ηλεκτρονικής Βιομηχανικής κατασκοπείας. Το ακροατήριο θα απαρτίζουν εκπρόσωποι επιχειρήσεων, επιχειρηματίες, διευθύνοντες σύμβουλοι.

«Κυβερνοέγκλημα και νομοθεσία» – «Κραυγές απόγνωσης – πρόληψη αυτοκτονιών» σκοπός είναι η ενημέρωση των δικαστικών – εισαγγελικών αρχών και κατ’ επέκταση των νομικών για τους διαδικτυακούς όρους, τη μετάλλαξη του παραδοσιακού – συμβατικού εγκλήματος σε ηλεκτρονικό και το φαινόμενο σχετικά με τις απόπειρες αυτοκτονιών, που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Το ακροατήριο θα απαρτίζουν Δικαστές, Εισαγγελείς, Καθηγητές συναφών Επιστημών, Δικηγόροι, Φοιτητές Νομικής και Δόκιμοι Αξιωματικοί των Παραγωγικών Σχολών των Ε.Δ. και Σωμάτων Ασφαλείας.

«Cyber bullying» : σκοπός είναι να προβληματίσει και να ενεργοποιήσει προς τη κατεύθυνση άμβλυνσης των συνεπειών από τη ψυχοσωματική Βία και τον εκφοβισμό που ασκείται μέσω του διαδικτύου στα παιδιά. Το ακροατήριο θα απαρτίζουν περί τα τριακόσια πενήντα (350) παιδιά – μαθητές 3ης τάξης δημοτικού μέχρι 3ης τάξης γυμνασίου, από δημόσια και ιδιωτικά Σχολεία της Αττικής.

Η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα για την ενημέρωση των χρηστών του Διαδικτύου.
Διοργανώνει ημερίδες για την ασφαλή πλοήγηση σε όλη τη Ελλάδα με στόχο την ενημέρωση των πολιτών στις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα στους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά το σερφάρισμα στον παγκόσμιο ιστό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *