Archive for 16 Ιανουαρίου, 2011

Νέο μαζικό κύμα φυγής για συνταξιοδότηση – Αύξηση των αιτήσεων που πλησιάζει το 50% σε σχέση με πέρσι »


Εάν δεν ανακοπεί το φαινόμενο, έως το τέλος του έτους εκτιμάται πως θα έχουν υποβληθεί 65.000 έως 75.000 αιτήσεις

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η μαζική «έξοδος» των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα τα Ταμεία να κατακλύζονται από αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Σε περίπτωση που το κύμα φυγής δεν ανακοπεί, στο τέλος του έτους εκτιμάται πως θα έχουν υποβληθεί από 65.000 έως 75.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση.
Νέο μαζικό κύμα φυγής για συνταξιοδότηση

Τα «πρωτεία» στη μαζική αυτή φυγή έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπου τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν αύξηση περίπου 50% των αιτήσεων στο ταμείο επικουρικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) από την αρχή της νέας χρονιά μέχρι και την Παρασκευή είχαν υποβληθεί 550 αιτήσεις, ενώ το ίδιο διάστημα πέρσι δεν ξεπερνούσαν τις 325.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου κάθε μέρα υποβάλλονται περίπου 25 αιτήσεις για το εφάπαξ. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει η «έξοδος» είναι πως στο Ταμείο στοιβάζονται 37.000 αιτήσεις για εφάπαξ, ωστόσο δεν υπάρχουν χρήματα για την καταβολή του βοηθήματος.

Κερδισμένοι και χαμένοι
Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) Θανάσης Τσιακανίκας σημειώνει χαρακτηριστικά πως «με βάση την ενημέρωση που έχουμε από τα ασφαλιστικά ταμεία διαπιστώνουμε πως η υποβολή αιτήσεων για συνταξιοδότηση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό».

Από τη μαζική αυτή έξοδο? κερδίζει το δημόσιο, καθώς τα χρήματα που καταβάλλει για συντάξεις είναι λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε να δίνει για τη μισθοδοσία. Στον αντίποδα ζημιωμένα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, που όχι μόνο καλούνται να καταβάλλουν όλο και περισσότερες συντάξεις αλλά ταυτόχρονα χάνουν χρήματα από τις εισφορές.

Μεγάλοι χαμένοι από την πρόωρη έξοδο είναι και οι ασφαλισμένοι, καθώς καλούνται να συμβιβαστούν με χαμηλότερες συντάξεις. Με βάση τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ το 70% των συντάξεων που χορηγεί το Ταμείο είναι κάτω από 700 ευρώ.

Η μαζική αυτή έξοδος των ασφαλισμένων σε συνδυασμό με τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό οδηγούν σε σοβαρές καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων. Σήμερα ένας υποψήφιος συνταξιούχος περιμένει από 6 μέχρι 14 μήνες για να πάρει σύνταξη όταν έχει όλα τα χρόνια σε ένα Ταμείο και από 8 μήνες μέχρι και 2,5 χρόνια εφόσον έχει διαδοχική ασφάλιση.

Αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη καθυστέρηση υπάρχει στα επικουρικά ταμεία, όπου ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια. Για παράδειγμα ένας εμποροϋπάλληλος χρειάζεται έως και 4 χρόνια για να πάρει κύρια και επικουρική σύνταξη από το ΙΚΑ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ) αντίστοιχα.

Στην ανάγκη λήψης μέτρων για την ταχύτερη εξυπηρέτηση όσων υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης αναφέρεται ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Θανάσης Τσιακανίκας. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει «είναι ανάγκη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία με προσωπικό, να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός και η μηχανοργάνωση των φορέων και να απλουστευθούν οι διαδικασίες».

ΑΔΕΔΥ
Ζητεί μέτρα στήριξης των Ταμείων

Τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των ταμείων του δημοσίου τομέα ζητεί η ΑΔΕΔΥ, που αναμένεται να έχει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση ζητεί την «υπαγωγή» στο ΤΕΑΔΥ περίπου 80.000 εργαζομένων στο δημόσιο, που σήμερα δεν καλύπτονται από το συγκεκριμένο φορέα (με το όφελος να φτάνει τα 50 με 60 εκατομμύρια) και τη θέσπιση πόρου 2% σε κάθε λογαριασμό του δημοσίου υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων.

Παράλληλα προτείνει τη δημιουργία ενός «σχήματος» για τη δανειοδότηση του Ταμείου Πρόνοιας, ώστε να επιταχυνθεί η έκδοση του εφάπαξ βοηθήματος. Στόχος είναι το Ταμείο να πάρει ένα δάνειο περίπου 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο σημείο τριβής αναμένεται να αποτελέσουν τα κυβερνητικά σχέδια για επιβολή εισφοράς 2% με 3% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων για τη στήριξη των ταμείων. Μία τέτοια πρόταση βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη την ΑΔΕΔΥ.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων το υπουργείο Εργασίας προχωρεί στην υποχρεωτική έκδοση της προσωρινής σύνταξης σε όλα τα Ταμεία. Η σύνταξη θα εκδίδεται το αργότερο μέσα σε 2,5 μήνες από την υποβολή της αίτησης και θα αντιστοιχεί περίπου στο 90% του ποσού που κανονικά δικαιούται ο ασφαλισμένος (όταν βγει η τελική απόφαση θα καταβάλλονται και τα αναδρομικά). Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο σε όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης, ενώ στόχος είναι μέχρι το Σεπτέμβριο να έχει επεκταθεί και στα επικουρικά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ΕΘΝΟΣ, 16/1/2011

Σώπα, μη μιλάς! του Αζιζ Νεσίν »


Σώπα, μη μιλάς, είναι ντροπή, κόψ’ τη φωνή σου, σώπασε επιτέλους κι αν ο λόγος είναι αργυρός, η σιωπή είναι χρυσός.
Τα πρώτα λόγια που άκουσα από παιδί, έκλαιγα, γέλαγα, έπαιζα, μου λέγαν: «σώπα!». Στο σχολείο μου κρύψανε την αλήθεια τη μισή, μου λέγανε: «εσένα τι σε νοιάζει; Σώπα!».
Με φίλησε το πρώτο κορίτσι που ερωτεύτηκα και μου λέγανε: «Κοίτα μην πεις τίποτα, σσσ…σώπα!»Κόψε τη φωνή σου και μη μιλάς, σώπαινε.
Και αυτό βάσταξε μέχρι τα είκοσί μου χρόνια.

Ο λόγος του μεγάλου, η σιωπή του μικρού. Έβλεπα αίματα στο πεζοδρόμιο, «Τι σε νοιάζει εσένα;», μου λέγανε,«θα βρεις το μπελά σου, σώπα!». Αργότερα φωνάζανε οι προϊστάμενοι «Μη χώνεις τη μύτη σου παντού, κάνε πως δεν καταλαβαίνεις, σώπα!»
Παντρεύτηκα, έκανα παιδιά, και τα ‘μαθα να σωπαίνουν, η γυναίκα μου ήταν τίμια κι εργατική και ήξερε να σωπαίνει.
Είχε μάνα συνετή, που της έλεγε: «Σώπα».
Σε χρόνια δίσεκτα οι γονείς, οι γείτονες, με συμβουλεύανε: «Μην ανακατεύεσαι, κάνε πως δεν είδες τίποτα. Σώπα!»Μπορεί να μην είχαμε με δαύτους γνωριμία ζηλευτή, με τους γείτονες, μας ένωνε όμως, το «Σώπα!».
«Σώπα!» ο ένας, «σώπα!» ο άλλος, «σώπα!» οι επάνω, «σώπα!» οι κάτω, «σώπα!» όλη η πολυκατοικία και όλο το τετράγωνο. «Σώπα!» οι δρόμοι οι κάθετοι και οι δρόμοι οι παράλληλοι.
Κατάπιαμε τη γλώσσα μας… Στόμα έχουμε και μιλιά δεν έχουμε. Φτιάξαμε το σύλλογο του «Σώπα!». Και μαζευτήκαμε πολλοί, μια πολιτεία ολόκληρη, μια δύναμη μεγάλη, αλλά μουγκή!
Πετύχαμε πολλά, φτάσαμε ψηλά, μας δώσανε παράσημα, τα πάντα κι όλα πολύ εύκολα, μόνο με το «Σώπα!».Μεγάλη τέχνη αυτό το «Σώπα»!
Μάθε το στη γυναίκα σου, στο παιδί σου, στην πεθερά σου κι όταν νιώσεις ανάγκη να μιλήσεις ξερίζωσε τη γλώσσα σου και κάν’ την να σωπάσει. Κόψ’την σύρριζα. Πέτα την στα σκυλιά. Το μόνο άχρηστο όργανο από τη στιγμή που δεν το μεταχειρίζεσαι σωστά. Δεν θα έχεις έτσι εφιάλτες, τύψεις κι αμφιβολίες. Δε θα ντρέπεσαι τα παιδιά σου και θα γλιτώσεις απ’ το βραχνά να μιλάς, χωρίς να μιλάς να λες «έχετε δίκιο, είμαι σαν κι εσάς»
Αχ! Πόσο θα ‘θελα να μιλήσω ο κερατάς! Και δεν θα μιλάς, θα γίνεις φαφλατάς, θα σαλιαρίζεις αντί να μιλάς.
Κόψε τη γλώσσα σου, κόψ’ την αμέσως. Δεν έχεις περιθώρια. Γίνε μουγκός. Αφού δε θα μιλήσεις, καλύτερα να το τολμήσεις. Κόψε τη γλώσσα σου.
Για να είσαι τουλάχιστον σωστός στα σχέδια και στα όνειρά μου ανάμεσα σε λυγμούς και παροξυσμούς κρατώ τη γλώσσα μου, γιατί νομίζω πως θα ‘ρθει η στιγμή που δεν θα αντέξω και θα ξεσπάσω και δεν θα φοβηθώ και θα ελπίζω
και κάθε στιγμή το λαρύγγι μου θα γεμίζω με ένα φθόγγο, με έναν ψίθυρο, με ένα τραύλισμα, με μια κραυγή που θα μου λέει:
ΜΙΛΑ!!!

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΣΟΚ: «Νομιμοποιήστε την αγορά οργάνων» »


Μπορεί το απαράδεκτο λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, με θύματα απελπισμένους δότες και ασθενείς, να σταματήσει αν θεσμοθετηθεί διεθνώς μία αυστηρότατα ελεγχόμενη αγορά;

ΕΙΡΗΝΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΟΣΟ κάνει μια ανθρώπινη ζωή; Εξαρτάται. Στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου μπορεί να κοστίζει μερικές εκατοντάδες δολάρια, όσο πουλιέται ένα νεφρό, ένα ήπαρ ή ένας κερατοειδής χιτώνας στη μαύρη αγορά. Η τιμή πολλαπλασιάζεται επί εκατό και επί χίλια για τις μεταμοσχεύσεις στους πλούσιους πελάτες από τη Δύση. Αυτό το απαράδεκτο λαθρεμπόριο, με θύματα απελπισμένους
δότες και ασθενείς, μπορεί να σταματήσει αν… νομιμοποιήσουμε το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων! Είναι μια άκρως αμφιλεγόμενη πρόταση που σοκάρει. Και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων αφού κινείται στα όρια της ιατρικής ηθικής. Και όμως, προέρχεται από κορυφαίους χειρουργούς στη Βρετανία. Ζητούν τη δημιουργία μιας αυστηρά ελεγχόμενης αγοράς- με κράτη σε ρόλο αγοραστή και δότες που θα εισπράττουν «με απόδειξη» 60.000- 120.000 ευρώ για κάθε νεφρό.

«Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης πρέπει να το σκεφθούν σοβαρά. Αυτή τη στιγμή στη Δυτική Ευρώπη 40.000 νεφροπαθείς περιμένουν μόσχευμα. Το 15%-30% από αυτούς θα πεθάνει προτού φτάσει στην κορυφή της λίστας. Ο μέσος όρος αναμονής είναι 10 χρόνια.Πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο απαράδεκτος “τουρισμός για αναζήτηση μοσχευμάτων” από δότες που πέφτουν θύματα της χειρότερης εκμετάλλευσης» δήλωσε πρόσφατα στον βρετανικό Τύπο ο καθηγητής Νάντεϊ Χακίμ, χειρουργός στο περίφημο νοσοκομείο Χέρφιλντ στο Λονδίνο.

Είναι ένας από τους ειδικούς που κατέθεσαν την πρόταση για τη δημιουργία μιας νόμιμης, αλλά κρατικής και αυστηρά ελεγχόμενης αγοράς ανθρωπίνων οργάνων.

Ο καθηγητής σερ Πίτερ Μπελ, πρώην αντιπρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών, συμφώνησε και έδωσε περισσότερες εξηγήσεις: «Δεν θα επιτρέπονται εισαγωγές από το εξωτερικό. Το ΕΣΥ θα είναι ο μοναδικός αγοραστής και προμηθευτής, κάτι που θα διασφαλίζει την αρχή της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες μεταμόσχευσης, ώστε να μην αποκλείονται οι πιο φτωχοί υποψήφιοι λήπτες». Προτείνει μάλιστα και συγκεκριμένο ποσό για την αμοιβή του δότη: γύρω στα 90.000 ευρώ, περίπου όσο κοστίζουν ένα-δύο χρόνια αιμοκάθαρσης.

Σοκ. Το μεγαλύτερο μέρος της ιατρικής κοινότητας και η Βρετανική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων (ΒΤS) διαφωνούν σθεναρά. « Η κοινή γνώμη είναι αντίθετη, η νομοθεσία την απαγορεύει. Η ιατρικήκαι ο ανθρωπισμός που την διέπειδεν επιτρέπουν να καταντήσει εμπόριο και αντικείμενο αγοραπωλησίας ένα ανθρώπινο όργανο» έγραψε σε άρθρο του ο Κιθ Ριγκ, χειρουργός και πρόεδρος της ΒΤS.

«Θα ξεπεράσει κάθε όριο ηθικής. Οι πιο φτωχοί και ευάλωτοι θα αρχίσουν να πουλάνε το σώμα τους και όσοι έχουν τις διασυνδέσειςκαι την καλύτερη ασφάλιση θα παίρνουν πρώτοι τα όργανα» λέει ο Κένεθ Μπόιντ , καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Ολοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: το πρόβλημα είναι τεράστιο, και αν δεν γίνει κάτι, η χρόνια έλλειψη μοσχευμάτων στις πλούσιες χώρες, σε συνδυασμό με τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, θα συνεχίσει να στέλνει ξένους ασθενείς στα χέρια χειρουργών-χασάπηδων και εγκληματιών που ελέγχουν τα κυκλώματα αγοραπωλησίας και μεταμόσχευσης.

Τα συνδικάτα του διεθνούς εγκλήματος θησαυρίζουν από το παράνομο εμπόριο σε χώρες όπως η Κίνα, το Πακιστάν, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Κολομβία και οι Φιλιππίνες.

Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση και την περιοχή. Στις μεγάλες πόλεις της Λατινικής Αμερικής συχνά γίνονται απαγωγές και δολοφονίες για την αφαίρεση οργάνων. Στην Κίνα ένα νεφρό μαζί με τη μεταμόσχευση φτάνει τα 45.000 ευρώ. Εκεί ο «μοσχευματικός τουρισμός» υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί 11.000 δυτικούς ασθενείς τον χρόνο.

Το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο είναι το σταυροδρόμι αυτής της άθλιας πρακτικής στα Βαλκάνια. Σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης η κλινική Μedicus στην Πρίστινα, όπου αφαιρούνταν παρανόμως όργανα για μεταμοσχεύσεις σε πλούσιους πελάτες στο εξωτερικό, συνδέεται με δίκτυο Αλβανών του οργανωμένου εγκλήματος. Η μαφία φέρεται να είχε στενές σχέσεις με ανώτερους αξιωματούχους στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, μεταξύ των οποίων και με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, ο οποίος το διέψευσε και ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση.

ΤΟ ΒΗΜΑ, 16/1/2011

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση