Archive for 10 Ιανουαρίου, 2011

Γκρέμισε τις μπάρες διοδίων ο Απόστολος Γκλέτσος »


Πηγή:Euro2day
Με μηχανήματα του δήμου, ο Απόστολος Γκλέτσος γκρέμισε τις προστατευτικές μπάρες κοντά στα διόδια της Πελασγίας δημιουργώντας έναν παράπλευρο δρόμο, έτσι ώστε οι κάτοικοι της ανατολικής Φθιώτιδας να έχουν ελεύθερη διέλευση χωρίς να πληρώνουν διόδια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Γκλέτσος βρέθηκε και ο ίδιος πάνω στο χωματουργικό μηχάνημα του Δήμου Στυλίδας για να γκρεμίσει τις παράπλευρες μπάρες. Μάλιστα κάποια στιγμή προκλήθηκε ένταση όταν αστυνομικοί προσπάθησαν μάταια να τον εμποδίσουν.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι κάτοικοι της ανατολικής Φθιώτιδας δεν έχουν άλλο δρόμο για να μετακινηθούν εσωτερικά στο δήμο και είναι υποχρεωμένοι να περνούν από τα διόδια. Στους κατοίκους της περιοχής έχουν δοθεί κάρτες ελεύθερης διέλευσης μόνο από τα διόδια της Πελασγίας, αλλά για ένα μικρό διάστημα είχαν ακυρωθεί. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά από διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις ισχύουν εκ νέου οι συγκεκριμένες άδειες.

Πάντως ο δήμαρχος της Στυλίδας κ. Απόστολος Γκλέτσος δηλώνει σε όλους του τόνους ότι στόχος του είναι «να αποκαταστήσει την απρόσκοπτη και χωρίς κόστος επικοινωνία μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου του…» και μάλιστα όπως δήλωσε, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επανέλθει εκ νέου στην περιοχή των διοδίων.

Οι Έλληνες μαθητές πρωταθλητές στο διάβασμα »

Μπορεί να μην ιδιαίτερα επιμελείς μεταξύ των μαθητών των χωρών του ΟΟΣΑ, οι Έλληνες μαθητές όμως εμφανίζονται πρωταθλητές στο εξωσχολικό διάβασμα.

Οι μαθητές 15 ετών στην Ελλάδα δηλώνουν ότι διαβάζουν για δική τους ευχαρίστηση σε ποσοστό 82,5% καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ενώ στη δεύτερη θέση έρχονται οι Τούρκοι συμμαθητές τους.

Προηγούμενη έρευνα του προγράμματος PISA του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την απόδοση των μαθητών είχε φέρει την Ελλάδα στην 31η θέση από τις 70.

Σε σχέση με το 2000 οι Έλληνες εμφανίζουν αύξηση κατά 4,5 μονάδες ενώ ο μέσος όρος των μαθητών στις χώρες του ΟΟΣΑ που διαβάζουν για προσωπική τους ευχαρίστηση μειώθηκε σε 63,8% το 2009 από 68,8% το 2000.

Τα κορίτσια εμφανίζονται να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη λογοτεχνία με ποσοστό 86,4% έναντι 74,4% των αγοριών. Η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι αρκετά μεγαλύτερη σε άλλες χώρες.

Στην Αυστρία τα ποσοστά μοιράζονται σε 60,9% για τα κορίτσια και 38,5% για τα αγόρια.

Παρά αυτή την πρωτιά όμως, τα δοκίμια και η λογοτεχνία φαίνεται να αποτελούν τις τελευταίες επιλογές των μαθητών μεταξύ των εξωσχολικών βιβλίων.

Το 60,5% των μαθητών αναφέρει ότι διαβάζει με δική του πρωτοβουλία “αρκετές φορές το μήνα” ή “αρκετές φορές την εβδομάδα” περιοδικά και ακολουθούν οι εφημερίδες σε ποσοστό 42,8%, τα κόμικς σε ποσοστό 24,7%, τα λογοτεχνικά βιβλία σε ποσοστό 21,5% και τα δοκίμια σε ποσοστό 7,2% από 26,4% το 2000.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση οι μαθητές που είναι εξοικειωμένοι στο διαδίκτυο παρουσιάζουν μεγαλύτερες επιδόσεις στην κατανόηση κειμένου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία…

Υπουργείο Παιδείας: Διευκρινίσεις σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου για το Νέο Λύκειο »

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Ανακοίνωση Τύπου

Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για το Νέο Λύκειο, διευκρινίζουμε τα εξής:

Το τελευταίο διάστημα «ρεπορτάζ» και πρωτοσέλιδα του Τύπου, που δεν απηχούν την πραγματικότητα, πουλάνε φύλλα σε βάρος της αγωνίας των μαθητών, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων, αναφορικά με τις αλλαγές στο Λύκειο.

Η πρόταση για το Νέο Λύκειο, για την οποία εργάζονται πολλοί και εντατικά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια, θα τεθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο σε δημόσια διαβούλευση, όπως έχει επανειλημμένως ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στη Βουλή.
alfavita.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Ωρα αποφάσεων »

Από πέρυσι, όταν υπήρξαν τα πρώτα δείγματα της οικονομικής κρίσης, οι έφηβοι και υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων άρχισαν να ψάχνουν εναλλακτικές. Φέτος, μετά και τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, σκέφτονται την επιλογή του εξωτερικού, ακόμη και για σπουδές.

Όπως τονίζει ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού του ΚΕΣΥΠ Νεάπολης Χρήστος Αντωνίου, πολλοί υποψήφιοι ζητούν πληροφορίες για σπουδές στο εξωτερικό, κυρίως για τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. «Βέβαια οι γονείς είναι πιο συγκρατημένοι και τους προτρέπουν να κάνουν τις προπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και για τα μεταπτυχιακά, εφόσον το επιθυμούν, να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Μερικοί όμως τελειόφοιτοι είναι ανυπόμονοι», σχολίασε ο κ. Αντωνίου, προσθέτοντας ότι οι νέοι και οι νέες που κατά κύριο λόγο ενδιαφέρονται για σπουδές στο εξωτερικό προσανατολίζονται στον τεχνολογικό τομέα, δηλαδή Πολυτεχνεία και Πληροφορική, και στις οικονομικές επιστήμες.

Αυτοί οι τομείς βέβαια συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των περισσότερων υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων και σε εγχώριο επίπεδο. Η επιτυχία της προσπάθειάς τους θα εξαρτηθεί από τη σωστή επιλογή των μαθημάτων στα οποία θα εξεταστούν. Εν ολίγοις οι δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι θα κληθούν μέσα στον επόμενο μήνα να πάρουν μία από τις σημαντικές αποφάσεις της φετινής χρονιάς. Η σωστή επιλογή του 6ου μαθήματος-κλειδιού ανοίγει πολλές πόρτες στο μηχανογραφικό δελτίο, γι’ αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Διαβάστε το άρθρο της εφημερίδας Μακεδονία…

Δουλειά και το απόγευμα στο Δημόσιο… »

Νέος γύρος μέτρων για να πάρουμε την 4η δόση
Με ένα μεγάλο πακέτο μέτρων θα βγει το οικονομικό επιτελείο από τις σκληρές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Τρόικα για την 4η δόση του δανείου. Την ίδια ώρα κορυφώνεται και η αγωνία για τον εάν η επιμήκυνση του δανείου θα αφορά όλο το ποσό των 110 δισ. ή μόνο στις δόσεις που απομένουν.

Τις κρίσιμες αποφάσεις για την επιμήκυνση του δανείου την τρόικα θα λάβουν τη Δευτέρα οι Βρυξέλες, όπου συνεδριάζει ειδική ομάδα εργασίας, αν και όλα θα οριστικοποιηθούν στην συνεδρίαση του Εurogroup στις 17 Ιανουαρίου. Το οικονομικό επιτελείο περιμένει με αγωνία να ξεκαθαρίσει τοπίο για το εάν η επιμήκυνση θα αφορά όλο το δάνειο των 110 δισ ευρώ ή μόνο την αποπληρωμή των δόσεων.

Στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν ότι, όσο η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου δεν συνδυάζεται με τη δυνατότητα απευθείας χαμηλότοκου δανεισμού της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την έκδοση ευρωομολόγου ή με την συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, το πρόβλημα θα μετατίθεται για το ορατό μέλλον.

Έντονος όμως είναι ο προβληματισμός στο υπουργείο Οικονομικών από τις ισχυρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, που συμπαρασύρουν και τα ελληνικά ομόλογα πριν τη νέα έκδοση εντόκων γραμματίων την Τρίτη, για την οποία βασικός στόχος είναι να μη ξεπεράσει το επιτόκιο το φράγμα του 5%.

Πάντως η 4η δόση των 15 δισ. ευρώ προϋποθέτει επώδυνα μέτρα. Στις διαπραγματεύσεις του Μαρτίου με την Τρόικα θα μπουν στο τραπέζι σκληρές προτάσεις: εκτός από την αυστηρή τήρηση του κανόνα της μίας πρόσληψης έναντι πέντε αποχωρήσεων στο δημόσιο, προβλέπεται η θεσμοθέτηση της αύξησης των ωρών εργασίας και η επέκταση του απογευματινού ωραρίου, όπως ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα έρχεται μείωση των επιδομάτων ως σταθερό ποσοστό του βασικού μισθού και σύνδεση του μισθού με την εργασία που εκτελείται.

Στο μέτωπο των δαπανών αναμένεται να συνεχιστεί για μια διετία το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, ενώ περικοπές επιδομάτων έρχονται και με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων “ψαλιδίζεται” περαιτέρω, ενώ η τρόικα θα ασκήσει πιέσεις για την επίσπευση των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων νομικών προσώπων, οργανισμών και δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και για νέες περικοπές δαπανών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.

Η τρόικα θα ασκήσει έντονες πιέσεις στις για να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2011 όπως η επιβολή του πράσινου φόρου στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν η αύξηση των αντικειμενικών αξιών η ένταξη περιοχών στα σχέδια πόλης και η φορολόγηση των αυθαιρέτων.
PROTO THEMA

Τα μυστικά για να μπείτε στο Πανεπιστήμιο »


ΤΟΥ Χρήστου Κάτσικα xkatsikas@xkatsikas.gr
Το επόμενο χρονικό διάστημα χιλιάδες υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση- δήλωση συμμετοχής για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2011. Ουσιαστικά και τυπικά, με τη διαδικασία αυτή αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον «μεγάλο γύρο» της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ο Οδηγός για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ το 2011 παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τα νέα δεδομένα και τις δηλώσεις συμμετοχής, τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τους συντελεστές, τις βαθμολογίες, τη σημασία του γραπτού βαθμού, τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις διαδικασίες επιλογής, τον τρόπο υπολογισμού των μορίων, τα Επιστημονικά Επίπεδα και τις νέες αντιστοιχίες των πανεπιστημιακών τμημάτων. Με τη βοήθεια του ΟΔΗΓΟΥ οι μαθητές και οι υποψήφιοι του Γενικού Λυκείου ξεναγούνται στα «μονοπάτια» των Πανελλαδικών Εξετάσεων, στα χαρακτηριστικά που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη χρονιά και σε όσα ισχύουν στη φετινή έτσι ώστε να μη βρεθούν απροετοίμαστοι μπροστά τους.

Τα νέα δεδομένα φέτος ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση