Δελτίο Τύπου – Euroscola

;

Πρόγραμμα:<< Σχολικοί πρέσβεις Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου>>

Συμμετέχοντες: 20 μαθητές από το 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης, οι :

Αποστολίδου Σουλτάνα,  Βογιατζή Κυριακή,   Γκουρτζή Αικατερίνη,  Δάλλα Βασιλική, Ιωάννογλου Μαρία,  Καλοτραπέζης Γεώργιος,  Κανδυλάκη Θεοδώρα-Ιλιάνα,  Κρασνίδου Γεωργία-Αντωνία,  Μισαηλίδου Σοφία,  Μπεμπεκίδης Αντώνιος,  Νταουτίδου Μαρία, Ντούβελος Ιωάννης,  Παπαδοπούλου Δήμητρα,  Παρσέλιας Ευστράτιος,  Πότσιος Γεώργιος,  Σεβαστάκη Σοφία-Παρθένα,  Τσεντικοπούλου Ελένη,  Τσιρχόγλου Θεοδώρα,
Φελεκίδης Νικόλαος,  Χασούρης Γεώργιος.

Συντονίστριες της εκδρομής : κ. Γεωργία Τσουγα , κ. Φωτεινή Σκούπουρα Ημερομηνία:11/10/17 – 14/10/17

Άφιξη: Την Τετάρτη 11/10/17 στη Στουτγκάρδη αεροπορικώς, απο εκεί στο Στρασβούργο οδικώς και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.

Ημέρα EUROSCOLA 12/10/2017

Με την άφιξη της ελληνικής αποστολής στο ευρωκοινοβούλιο Louise Weiss , δόθηκαν στους μαθητές οι γενικές οδηγίες και το πρόγραμμα της ημέρας.Έπειτα οι μαθητές πήραν το πρωινό τους στην τραπεζαρία του ευρωκοινοβουλίου, όπου και συνέθεσαν τις ομάδες τους και διερεύνησαν τα θέματα που είχαν ήδη αναλάβει να προετοιμάσουν.

Τα θέματα ασχολίας ήταν τα εξής:

  1. Περιβάλλον και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  2. Ασφάλεια και ανθρώπινα δικαιώματα
  3. Αναπτυξιακή βοήθεια
  4. Το μέλλον της Ευρώπης
  5. Μετανάστευση και ένταξη απασχὀληση των νέων

Στόχος του προγράμματος ήταν μέσα απο την ανάμειξη παιδιών απο διαφορετικές χώρες να επιτευχθεί η εξάσκηση μιας ξένης γλώσσας και η κατανόηση της σημασίας της στην επικοινωνία με σκοπό την προσέγγιση και αποδοχή του συνανθρώπου. Την μονόλεπτη παρουσίαση του σχολείου, έκανε η μαθήτρια Ιωάννογλου Μαρία. Το κείμενο που εκφώνησε ήταν:

(In Xanthi, the Little Paris as it used to be called, Christians, Muslims and other minorities live in harmony. At the 2nd Senior High School of Xanthi we have 571 students and 56 teachers and have created twinning links with schools of other countries. Also, we have successfully completed Comenius and Erasmus programs as well as cultural and environmental ones. During the last 8 years we have made 16 water wells in Tanzania of East Africa, which provide 48000 people with clean potable water. We have also adopted 4 African children via Action Aid. And we will not stop here. This year, via the program “School Ambassadors of the European Parliament” and inspired by Europe Day on the 9th of May, we developed a friendship bridge between the organization of people with disabilities and the 8th Junior High School (that consists of Roma students), with an event supporting diversity. Last but not least, we invite you all to a teleconference via the e-twinning platform in January 2018, with the talking point being “Motives and requirements for young people staying in my town/country of birth”.

Στη συνέχεια οι μαθητές οργανώθηκαν σε ομάδες και συμμετείχαν στο παιχνίδι ερωτηματολογίου, το οποίο υλοποίησε τη συνένωση τεσσάρων διαφορετικών εθνικοτήτων. Αργότερα οι συμμετέχοντες γευμάτισαν στην τραπεζαρία του ευρωκοινοβουλίου, χωρίστηκαν εκ νέου σε ομάδες και μεταφέρθηκαν στην αίθουσα διασκέψεων, οπου και διατύπωσαν τις ιδέες και προτάσεις τους σχετικά με το θέμα που είχαν αναλάβει με σκοπό την ψήφισή τους από την ολομέλεια. Στο τέλος μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα ευγενούς άμιλλας οι αποστολές όλων των ευρωπαϊκών χωρών αποχώρησαν.

Την Παρασκευή 13/10/17 οι μαθητές συναντήθηκαν με τον πρέσβη, κύριο Στέλιο Περράκη , καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο Στρασβούργο, με τον οποίο μοιράστηκαν έναν εποικοδομητικό διάλογο με θέματα όπως το ρόλο της Ευρωπαϊκής ένωσης ,τη σημασία της ελληνικής πρεσβείας που έχει ως γνώμονα την υπεράσπιση των υπηκόων της και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο τέλος ο πρέσβης απάντησε εγκάρδια σε όλες τις απορίες των παιδιών , ενώ δεν έλειψαν οι αναμνηστικές φωτογραφίες και η υπόσχεση του για επαφή και συνεργασία με το σχολείο. Μετά τη λήξη του προγράμματος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στο παραδοσιακό Στρασβούργο, το σύμβολο όπως λέγεται την ενότητας και της ειρήνης μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Το Σάββατο 14/10/17 πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας , μία από τις πιο όμορφες πανεπιστημιουπόλεις της Ευρώπης και έπειτα η επιστροφή στην Ξάνθη.