Βραβείο Ζαχάρωφ

Τo Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης είναι ένα διεθνές βραβείο το οποίο καθιερώθηκε στη μνήμη του Σοβιετικού πυρηνικού φυσικού και αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ. Θεσμοθετήθηκε το 1988 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απονέμεται κάθε χρόνο σε αναγνώριση προσώπων ή οργανισμών για τη διά βίου αφοσίωσή τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Με αφορμή τον θεσμό αυτό, μαθητές της Α΄και Γ΄ τάξης και σε συνεργασία με τις φιλολόγους κας Π. Ευθυμίου και κας Ο. Ορφανίδου, έγραψαν έκθεση με θέμα “Σε ένα άρθρο (400-500) λέξεων στην εφημερίδα του σχολείου σας αφού προσδιορίσετε τους λόγους που οδηγούν στο φαινόμενο της λογοκρισίας, να επιχειρηματολογήσετε για την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης των ιδεών ως βάθρου της δημοκρατίας”.

Επιπλέον, στην Ευρωπαϊκή Γωνιά αναρτήθηκαν κείμενα των μαθητών για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, την Ελευθερία της Σκέψης και του Λόγου.

Τέλος, το παραπάνω βίντεο – τηλεοπτικό σποτ με θέμα “Ανθρώπινα δικαιώματα – Βραβείο Ζαχάρωφ”, δημιουργήθηκε από μαθητές του προγράμματος με σκοπό να προάγουν αυτόν τον θεσμό.

Ευχαριστούμε θερμά την φωτογράφο κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου για την παραχώρηση του στουντίου και τον μουσικό κ. Αντώνη Μουσαδέ για την ηχογράφηση των κειμένων.