Feed
Άρθρα
Σχόλια

Η ομάδα μας, της Ρομποτικής, επισκέφθηκε τη διαδραστική έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Ιδρύματος Ευγενίδου. Ακολουθήσαμε τη διαδρομή:  “Λύσε το μυστήριο”. Στους τρείς ορόφους του κτηρίου βρήκαμε και αξιοποιήσαμε εκθέματα με το απαραίτητο υλικό, για να λύσουμε τους γρίφους που μας δόθηκαν, στο γράμμα του Μάριου.


Το Μυστικό του Μάριου

Ο Μάριος είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πολυτεχνείο και βοηθά συχνά το θείο του τον Αριστοτέλη που είναι ιδιωτικός ερευνητής στην εξιχνίαση υποθέσεων. Μετά από μία σειρά απειλητικών τηλεφωνημάτων, ο Μάριος εξαφανίζεται. Λύσαμε λοιπόν μία σειρά γρίφων, προκειμένου να βοηθήσουμε το θείο Αριστοτέλη να ανακαλύψει τον ένοχο της απαγωγής.


Η όλη διαδικασία ήταν συναρπαστική! Μας έβαλε σε  μια διαδικασία διερεύνησης των εκθεμάτων (πως λειτουργεί), κριτικής σκέψης (σχέση του εκθέματος με το ανάλογο ερώτημα του γρίφου), μάθησης μέσω παιχνιδιού και καλής συνεργασίας. Ανακαλύψαμε τις ιδιότητες σύνθετων υλικών, μάθαμε πώς λειτουργεί ένα τζάμι υγρών κρυστάλλων, ποια υλικά έχουν τη μεγαλύτερη αγωγιμότητα.


Επιπλέον μάθαμε πώς ακούει ο άνθρωπος και πώς γίνεται η ψηφιακή μετατροπή του ήχου. Γνωρίσαμε πώς το DNA επηρεάζει τα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου. Μάθαμε ότι μπορεί κανείς να μαθαίνει παίζοντας και να χαίρεται τη παρέα με τους συμμαθητές του.


Το DNA αποτελεί το γενετικό υλικό του ανθρώπου, που ευθύνεται για τη κληρονομικότητα. Περιέχει πληροφορίες απαραίτητες για τις λειτουργίες του οργανισμού, τα γονίδια. Αποτελείται από πολλά μόρια ενωμένα μεταξύ τους σε σχήμα αλυσίδας, μήκους περίπου 2 μέτρων.

Τα χρωμοσώματα είναι κομμάτια DNA τυλιγμένα σαν κουβάρι γύρω από πρωτείνες. Ο άνθρωπος έχει 46 χρωμοσώματα σε κάθε σωματικό του κύτταρο, τα οποία σχηματίζουν 23 ζευγάρια. Από αυτά τα 22 ζεύγη είναι μορφολογικά ίδια στα αρσενικά και τα θηλυκά άτομα και ονομάζονται αυτοσωμικά. Το 23ο ζευγάρι αποτελείται από τα φυλετικά χρωμοσώματα που συμβολίζονται με Χ και Y. Τα κύταρα των θηλυκών ατόμων περιέχουν δύο χρωμοσώματα Χ ενώ των αρσενικων ένα Χ και ένα Y. Η ταξινόμηση των χρωμοσωμάτων σύμφωνα με το μέγεθος και το σχήμα λέγεται ΚΑΡΥΟΤΥΠΟΣ. Ετσι λέμε ότι ο καρυότυπος ενός αρσενικού ατόμου είναι 46,XY ενώ του θηλυκού 46,ΧΧ


Δοκιμάστε να ταιριάξετε τα χρωμοσώματα και να σας αποκαλυφθεί ο καρυότυπος ενός ατόμου.  Προσπαθήστε σύροντας τα χρωμοσώματα από τα αριστερά να τα ταιριάξετε με το ζευγάρι τους δεξιά, στη παρακάτω εφαρμογή.

Τι συμβαίνει όταν υπάρχουν περισσότερα ή λιγότερα χρωμοσώματα στον καρυότυπο; Οταν ένα χρωμόσωμα έχει χάσει ένα του κομμάτι;

Οι μαθητές συνήθως υποστηρίζουν ότι τα κορίτσια κληρονομούν τα χαρακτηριστικά τους από τη μητέρα,  ενώ τα αγόρια από τον πατέρα ή το αντίστροφο. Ποια είναι η αλήθεια; Τι είναι δαλτωνισμός και πως προκύπτει αυτό; Δημιουργείστε μια οικογενειακή φωτογραφία .


Μπορώ να δω το δικό μου DNA; με 4 βήματα στο σπίτι.




Οι συνοδοί καθηγητές μας:  Μήτσιου Αρετή, Ελευθερίου Λάμπρος , Αρδαβάνη Πόπη.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων