1η Δραστηριότητα: «3 Κουμπαράδες: Αποταμιεύω, Μοιράζομαι, Ξοδεύω»
Σε αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με την έννοια της οικονομικής υπευθυνότητας. Αφού συζητήσαμε για την αξία των χρημάτων και είδαμε σχετικό εκπαιδευτικό βίντεο, κατασκευάσαν τρεις κουμπαράδες (έναν για αποταμίευση, έναν για προσφορά και έναν για αγορές), μαθαίνοντας να μοιράζουν συμβολικά νομίσματα και να εξηγούν τις αποφάσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο, κατάλαβαν στην πράξη ότι τα χρήματα δεν είναι μόνο για να τα ξοδεύουμε αμέσως, αλλά και για να χτίζουμε το μέλλον μας ή να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη, μια συνήθεια που ενθαρρύνουμε τους γονείς να συνεχίσουν και στο σπίτι.
2η Δραστηριότητα: “Αποταμίευση στο σπίτι”
Ως 2η δραστηριότητα, οι μαθητές μας έπαιξαν online παιχνίδια στην πλατφόρμα Wordwall, με στόχο να αναγνωρίζουν τις σωστές και τις λάθος συνήθειες αποταμίευσης μέσα στο σπίτι.
3η Δραστηριότητα: “Ντεντέκτιβ της αποταμίευσης”
Ως 3η δραστηριότητα, οι μαθητές μας έγιναν «Ντετέκτιβ της Αποταμίευσης», με στόχο να εντοπίζουν καθημερινές συνήθειες σπατάλης ή οικονομίας στο σχολείο και στο σπίτι. Φορώντας το σήμα του ντετέκτιβ και κρατώντας ένα ειδικό έντυπο παρατήρησης, τα παιδιά κατέγραψαν θετικές συμπεριφορές, όπως το κλείσιμο της βρύσης και των φώτων ή την ανακύκλωση συσκευασιών. Η δράση αυτή μετέτρεψε την αποταμίευση σε μια διασκεδαστική αποστολή, ενισχύοντας την παρατηρητικότητα των μαθητών και την ενεργή συμμετοχή τους στην προστασία των πόρων της οικογένειας και του περιβάλλοντος
4η Δραστηριότητα: “Η μελισσούλα Λίλα”
Συνεχίζοντας το πρόγραμμα, γνωρίσαμε τη μέλισσα Λίλα και μάθαμε μέσα από την ιστορία της ότι η αποταμίευση δεν αφορά μόνο τα χρήματα, αλλά και το νερό, το ρεύμα και το φαγητό μας. Τα παιδιά είδαν ένα εκπαιδευτικό βίντεο, ξεχώρισαν τις σωστές από τις λανθασμένες συνήθειες και έπαιξαν ένα online παιχνίδι μνήμης με τις συμβουλές της Λίλας.
Στη συνέχεια, εξερευνήσαμε την έννοια της συσσώρευσης μέσα από την ιστορία της Λίλας, που μας έδειξε πώς οι μικρές οικονομίες οδηγούν σε μεγάλους στόχους.




