Μεγάλη έκπληξη μας περίμενε σήμερα, καθώς ένας απρόσμενος, φτερωτός επισκέπτης εμφανίστηκε στο σχολείο! Ήταν ένα μικρό γεράκι μέσα σε κλουβί, το οποίο έφεραν οι γονείς μιας μαθήτριάς μας. Όλοι βγήκαμε έξω να το δούμε, γεμάτοι περιέργεια για το πώς κατέληξε εκεί και ζητήσαμε να μάθουμε την όλη την ιστορία του!
Όπως μας διηγήθηκαν οι γονείς, ήταν τραυματισμένο όταν το βρήκαν λίγες μέρες πριν και δε μπορούσε να πετάξει. Είχε χτυπήσει στη μεγάλη τζαμαρία του σπιτιού τους, μάλλον κυνηγώντας κάποιο θήραμα, όπως τους είπαν αργότερα από το Δασαρχείο. Να σημειώσουμε ότι από το σπίτι τους, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Νηπιαγωγείο, συχνά παρατηρούν γεράκια στα καλώδια γύρω του. Στην αρχή νόμιζαν ότι δε ζούσε διότι ήταν ακίνητο, όταν όμως πήγαν να το πιάσουν ήρθε και στάθηκε στα πόδια τους. Το μετέφεραν στο κλουβί και το ανέβασαν στο σπίτι, όπου και το κράτησαν την πρώτη μέρα δίνοντάς του φαγητό και νερό. Εκείνο όμως δεν έτρωγε, είτε γιατί η τροφή που του έβαλαν δεν ήταν κατάλληλη, είτε γιατί -λόγω του τραύματος- δεν είχε όρεξη. Αφού έμαθαν τι φαγητό αρέσει στα γεράκια, την τρίτη μέρα πια έφαγε σαν αρπακτικό!
Επικοινώνησαν με το Δασαρχείο και εκεί, μετά από τον έλεγχο που έκαναν στο πτηνό, είπαν πως χρειάζεται να το στείλουν στο Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ANIMA, προκειμένου να εξετάσουν την δεξιά του φτερούγα που ήταν τραυματισμένη και να το περιθάλψουν.
Αποχαιρετήσαμε, έτσι, το νεαρό αρπακτικό πριν το παραδώσουν στο Δασαρχείο για τα ταξιδέψει στην Αθήνα, ελπίζοντας να γυρίσει πίσω σύντομα γερό και δυνατό.
Τόσο πολύ μας κέντρισε το ενδιαφέρον το γεράκι που συναντήσαμε και η περιπέτειά του, που θέλαμε να μάθουμε περισσότερα τόσο για το έργο του σωματείου ΑΝΙΜΑ, όσο για τη ζωή του αρπακτικού πτηνού! Μέσα στην τάξη πια, αξιοποιήσαμε πηγές από το διαδίκτυο, παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο και διαβάσαμε πληροφορίες. Μας εντυπωσίασε το πόσο μεγάλη ταχύτητα αναπτύσσει το γεράκι κάνοντας βουτιά για να πιάσει το θήραμά του, αλλά και το πόσο καλή όραση έχει, ίσως την καλύτερη σε όλο το ζωικό βασίλειο!
Ευχηθήκαμε, όταν επιστρέψει γιατρεμένο, να έχουμε την ευκαιρία -σε συνεργασία με το Δασαρχείο και την ANIMA- να το ελευθερώσουμε στο σχολείο μας και να ενταχθεί ξανά στο φυσικό του χώρο!