Το ακρωνύμιο RSS, από τον αγγλικό όρο Really Simple Syndication (Πολύ Απλή Διανομή), αναφέρεται σε μία προτυποποιημένη μέθοδο ανταλλαγής ψηφιακού πληροφοριακού περιεχομένου διαμέσου του Διαδικτύου, στηριγμένη στην πρότυπη, καθιερωμένη και ευρέως υποστηριζόμενη γλώσσα σήμανσης XML.

Το RSS είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να ενημερώνεστε για τα γεγονότα. Το Διαδίκτυο αποτελείται πλέον από δισεκατομμύρια σελίδες οι οποίες περιέχουν τέτοιο πλούτο πληροφοριών που είναι σχεδόν αδύνατο για τον οποιονδήποτε να μπορεί να παρακολουθεί διαρκώς ότι νεότερο συμβαίνει στον κόσμο ή στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει. Εδώ έρχεται να δώσει τη λύση το RSS. Πλέον όλες οι πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν έρχονται στον υπολογιστή σας χωρίς εσείς να χρειάζεται να επισκέπτεστε κάθε φορά τους σχετικούς δικτυακούς τόπους.

Το RSS σας επιτρέπει να βλέπετε πότε ανανεώθηκε το περιεχόμενο των δικτυακών τόπων που σας ενδιαφέρουν. Μπορείτε να λαμβάνετε κατευθείαν στον υπολογιστή σας τους τίτλους των τελευταίων ειδήσεων και των άρθρων που επιθυμείτε (ή ακόμα και εικόνων ή βίντεο) αμέσως μόλις αυτά γίνουν διαθέσιμα χωρίς να είναι απαραίτητο να επισκέπτεστε καθημερινά τους αντίστοιχους δικτυακούς τόπους.

Έχετε προσέξει ένα μικρό πορτοκαλί (συνήθως) εικονιδιάκι στην γραμμή διευθύνσεων του browser σας, ή ένα ίδιο πιο μεγάλο να βρίσκετε σε εμφανές σημείο ενός site;  Αυτό είναι το εικονίδιο του RSS και η ύπαρξη του υποδηλώνει ότι αυτό το site που είστε παρέχει την ροή (το feed δηλαδή) των ειδήσεων του μέσω RSS.

Για να συνεχίσουμε, δείτε ένα video με Ελληνικούς υπότιτλους, που με απλά λόγια σας βάζει στον κόσμο του RSS.


(κάντε κλικ για να μεταφερθείτε στο site του dotSUB)


Πώς χρησιμοποιώ το RSS;
Για να μπορέσετε να κάνετε χρήση του RSS θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων (RSS Reader). Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα ειδικό λογισμικό στο οποίο προσθέτετε τις σελίδες RSS που σας ενδιαφέρουν και αυτό με τη σειρά του ελέγχει τις σελίδες αυτές και σας ενημερώνει διαρκώς για οτιδήποτε νέο.

Αφού επιλέξετε το RSS Reader που θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να αποφασίσετε ποιο περιεχόμενο θέλετε να λαμβάνετε. Αναζητήστε στο Διαδίκτυο και στους αγαπημένους σας δικτυακούς τόπους τις σελίδες RSS που σας ενδιαφέρουν και γραφτείτε συνδρομητές.

Υπάρχουν 3 βασικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το RSS:

  • Υπάρχουν online αναγνώστες ειδήσεων (RSS readers) όπως αυτό της Google, το οποίο αν έχετε ήδη ένα λογαριασμό στη Google απλά ενεργοποιείτε την υπηρεσία Google Reader πατώντας εδώ αλλιώς θα πρέπει να δημιουργήσετε πρώτα έναν λογαριασμό δημιουργήσετε πρώτα έναν λογαριασμό. Για αυτούς που έχουν ήδη λογαριασμό σε Yahoo.com μπορούν να διαβάζουν Rss feed υπάρχει αυτό: http://my.yahoo.com/
  • Θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων (News Aggregator ή αλλιώς RSS reader). Πρόκειται για μία εφαρμογή, την οποία την εγκαθιστάτε στον υπολογιστή σας και αυτόματα λαμβάνει τα τελευταία νέα από τα κανάλια που σας ενδιαφέρουν. Προτείνεται  ο Feedreader για Windows, που μπορείτε να τον κατεβάσετε από εδώ και να διαβάσετε πώς λειτουργεί πατώντας εδώ.
  • Γραφτείτε στο Feed-my-inbox για να λαμβάνετε το RSS στο e-mail σας.

Δείτε εδώ ένα ακόμα video με ελληνικούς υπότιτλους που με απλά λόγια σας βάζει στον κόσμο του Google Reader


(κάντε κλικ για να μεταφερθείτε στο site του dotSUB)


Πως προσθέτω το RSS feed του blog “Εκπαιδευτική Τεχνολογία & Πληροφορική” στον Google Reader

Αφού έχετε δημιουργήσει έναν λογαριασμό Google, πατήστε εδώ για να πάτε στο RSS του blog ή το εικονίδιο RSS στην δεξιά παράπλευρη μπάρα στο blog μας και κατόπιν στην σελίδα που θα οδηγηθείτε επιλέξτε Subscribe with Google.

στη συνέχεια επιλέξτε “Add to Google Reader”, όπως φαίνεται στη παρακάτω εικόνα,

και τέλος, θα βλέπετε στον Google Reader κάτι σαν την παρακάτω εικόνα,


Σημείωση σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε άλλο Reader:

Ο σύνδεσμος για το RSS feed του blog Εκπαιδευτική Τεχνολογία & Πληροφορική είναι ο: http://feeds2.feedburner.com/sch/UlUT
Κάντε το λοιπόν copy-paste όπου σας ζητηθεί.

Πηγές: Bικιπαίδεια, in.gr, qwerty.gr