Μια από τις ενδιαφέρουσες δράσεις στις οποίες συμμετέχω φέτος, είναι και η eTwinning δράση για το STEM. 

Λόγω της εμπειρίας μου με Ευρωπαϊκά έργα Etwinning, το σχολείο μου (Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – ΠΣΠΘ), είναι ανάμεσα στα 25 Γυμνάσια της χώρας που επιλέχθηκαν για συμμετοχή στο έργο. Βασική προϋπόθεση είναι η υιοθέτηση μεθοδολογιών προσανατολισμένη στο STEM, εμπλέκοντας εκπαιδευτικούς Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μαθηματικών και Πληροφορικής για την υλοποίηση ανάλογων σχεδίων eTwinning.

Ήδη έχουμε παραλάβει τον σχετικό εξοπλισμό δωρεάν και δημιουργήθηκε Ευρωπαϊκό Έργο eTwinning προσανατολισμένο στο STEM με αξιοποίηση του εξοπλισμού, με εξάμηνη διάρκειας. Το έργο ονομάζεται Make IT STEM with S4A και συνολικά εμπλέκονται 7 σχολεία από Ελλάδα και Τουρκία, με συναδέρφους από όλες τις κατηγορίες STEM.

Ο εξοπλισμός που μας παραχωρήθηκε είναι το πακέτο Gigo S4A Programming Bricks που δίνει στους μικρούς δημιουργούς τη δυνατότητα να κατασκευάσουν ρομποτικά μοντέλα μηχανών της καθημερινότητας, καθώς και εξειδικευμένων μηχανών που αξιοποιούνται σε πραγματικές επιστημονικές έρευνες. Αξιοποιεί αισθητήρες φωτός, υπερύθρων, σερβομοτέρ περιστροφής 360° & και 180° καθώς και ένα κουτί ελέγχου συμβατό με Arduino Leonardo το οποίο συνδέεται με τον Η/Υ. Τα δομικά στοιχεία που περιλαμβάνονται, δίνουν τη δυνατότητα κατασκευής μιας πληθώρας μοντέλων όπως ρομποτικά οχήματα 2 τροχών και άλλες κατασκευές που περιγράφονται στον εκπαιδευτικό οδηγό.

Το γραφικό προγραμματιστικό περιβάλλον είναι συμβατό με το S4A (Scratch for Adruino) που μπορεί εύκολα να αξιοποιηθεί από παιδιά νεαρής ηλικίας.

Φωτογραφίες από το Unboxing του GIGO kit

Και για να πάρετε μια ιδέα, ένα βίντεο από τα έργα που μπορεί να υλοποιηθούν