Στο πλαίσιο μια παλαιότερης μου ανάρτησης για το μάθημα της Τεχνολογίας Επικοινωνιών που σχετίζεται με την ασφάλεια των δεδομένων στους Η/Υ (και με αφορμή ένα βίντεο για την ασφάλεια στα κοινωνικά δίκτυα που ανέβασε ο συνάδερφος Γιάννης Σαρημπαλίδης), διαβάστε παρακάτω ορισμένες συμβουλές για ασφαλέστερη πλοήγηση στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook, Myspace, Hi5 κ.α.):

  • Δε θα πρέπει να δίνετε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης στο εικονικό προφίλ σας. Όποιος αποκτά πρόσβαση στο προφίλ σας μπορεί να διαχειριστεί πλήρως τα δεδομένα που εμφανίζονται σε αυτό.
  • Μην ανεβάζετε στο προφίλ σας φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρίσκεστε (ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι σας, το σχολείο ή μέρη που συχνάζετε). Έτσι θα μειώσετε τις πιθανότητες εντοπισμού σας στο φυσικό κόσμο.
  • Αν δεχθείτε ένα προσβλητικό ή ανεπιθύμητο μήνυμα, αναφέρετέ το στην ενσωματωμένη μέθοδο καταγγελιών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε ή καταγγείλετε το στη SafeLine. Συνήθως αναφέρεται με τη λέξη «report».
  • Να έχετε πάντα υπόψιν σας ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύετε στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι ευρέως προσπελάσιμες, επομένως, καλό θα ήταν να μην παρέχετε στοιχεία και φωτογραφίες που θα σας έφερναν σε δύσκολη θέση. Ακόμα και όταν διαγράψετε το προφίλ σας πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και ενδέχεται επίσης να τις συναντήσετε και αλλού στο Διαδίκτυο.
  • Να γνωρίζετε ότι από τη στιγμή που προσθέτετε στη λίστα των φίλων σας κάποιο άτομο (αποδοχή friend request), αυτό αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στο προφίλ σας, μεταξύ των οποίων οι φωτογραφίες και τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
  • Από τη στιγμή που δημιουργείτε το εικονικό σας προφίλ θα πρέπει να πάτε στο μενού των ρυθμίσεων για τη διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων (συνηθέστερα θα το βρείτε στα αγγλικά ως privacy settings) και να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.
  • Μην δεχθείτε να συναντήσετε κάποιο άτομο που γνωρίσατε μέσω κάποιου δικτύου κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: www.saferinternet.gr

Εκπαιδευτικό υλικό

1. Δείτε παρακάτω ένα έξυπνο βιντεάκι για την ασφάλεια στα κοινωνικά δίκτυα που ανέβασε ο συνάδερφος Γιάννης Σαρημπαλίδης στο blog του.

2. Ιστοσελίδα Please Rob Me

Παρακαλώ ελάτε να με κλέψετε. Και αν πιστεύετε ότι δεν είναι ποτέ δυνατόν να το πει κάποιος αυτό, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το http://pleaserobme.com. Η ιστοσελίδα προσπαθεί να μας εξηγήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης όπως το twitter και το facebook, όταν εμείς αναρτούμε πληροφορίες για την προσωπική μας ζωή.

Για παράδειγμα, γράφετε για να το δουν οι φίλοι σας ότι πάτε εκδρομή το Σαββατοκύριακο. Θαυμάσια σας ζηλεύουν! Θαυμάσια και για τους κλέφτες που έχουν δύο μέρες να σας αδειάσουν το σπίτι. Αν μάλιστα έχετε βάλει και την ακριβή τοποθεσία του σπιτιού σας στο Google maps, ακόμα καλύτερα. Δεν θα χρειαστεί να ψάξουν καθόλου. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα από πραγματικές αναρτήσεις, η ιστοσελίδα μας ρίχνει μια γροθιά στο στομάχι, για να σταματήσουμε να είμαστε ελαφρόμυαλοι.