Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων: 10 Οκτωβρίου_ Οι αόρατοι άνθρωποι και η δύναμη της βοήθειας

Homeless 1068x561μαρία
5485854 768x512 1

ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου για να επισημάνει  την προσοχή στις ανάγκες των ανθρώπων που βιώνουν την έλλειψη στέγης,  να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία, αλλά και να κινητοποιήσει την Πολιτεία να αναλάβει ακόμη περισσότερες δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου.
(Τι παράξενο! Να πρέπει να υπενθυμίσουμε στους άλλους και στον εαυτό μας ότι η στέγαση αποτελεί ένα αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα….)

Η ιδέα της «Παγκόσμιας Ημέρας Αστέγων» προέκυψε από διαδικτυακές συζητήσεις μεταξύ ανθρώπων που εργάζονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αστέγων από διάφορα μέρη του κόσμου. Ο αγώνας επιβίωσης των αστέγων είναι διαρκής και καθημερινός. Όταν καταλήγεις να είσαι άστεγος, δεν έχεις τίποτα να χάσεις. Οπότε τα παίζεις όλα για όλα με την ελπίδα να μπορέσεις να επιβιώσεις με αξιοπρέπεια.
Κάθε άστεγος συμπολίτης μας, κουβαλά μία επώδυνη προσωπική ιστορία στέρησης. Και όμως η ελπίδα τους, όσο φωτίζονται οι ιστορίες αυτές, παραμένει ζωντανή. Οι ιστορίες των ανθρώπων που ζουν στο δρόμο  αναδεικνύουν ακριβώς ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και ότι ακόμη κι αν κάποιοι έχουν φτάσει στο απόλυτο μηδέν, ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή.

0c79c547f647c413ca755d0caffe2f73

Η Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων είναι μια ημέρα για να αναγνωρίσουμε και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που δεν έχουν ένα μόνιμο σπίτι.

Για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων γιορτάστηκε στις 10 Οκτωβρίου 2010, και  γεννήθηκε από συζητήσεις μεταξύ ανθρωπιστικών επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι βοήθησαν τους αστέγους στις χώρες τους.

Από την καθιέρωσή της, η Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων έχει εορταστεί σε όλες τις ηπείρους (εκτός από την Ανταρκτική), σε περισσότερες από 100 χώρες. Η Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων δεν έχει ένα καθορισμένο θέμα κάθε χρόνο, αλλά συνεχίζει να επικεντρώνεται στην ανάγκη για προστασία των αστέγων και την προώθηση των
δικαιωμάτων τους.

Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από ένα πρωτοφανές επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, τεχνολογικών μέσων και οικονομικών πόρων, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν ως άστεγοι και σε συνθήκες ακραίας φτώχειας  συνιστούν  ηθική κατακραυγή. Η αστεγία  δεν αποτελεί μόνο οικονομικό ζήτημα, αλλά ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που περικλείει τόσο την έλλειψη στέγης όσο και των βασικών ικανοτήτων για μια αξιοπρεπή ζωή.

Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις  συνθήκες  βιώνουν πολλές αλληλένδετες και αλληλοενισχυόμενες στερήσεις που τους εμποδίζουν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους διαιωνίζοντας παράλληλα το προβλήματα που αντιμετωπίζουν.


Ποιος είναι ο άστεγος;

Όταν λέμε άστεγος, η πρώτη εικόνα που μας έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας, ίσως αλκοολικός, ο οποίος κάθεται σε μία βρώμικη γωνία του δρόμου.

astegos 1 600x400 1

Άστεγος άνθρωπος είναι αυτός που ζει σε ένα σπίτι δίχως ρεύμα, που έχει χάσει το σπίτι του λόγω φωτιάς ή φυσικής καταστροφής, που φιλοξενείται σε μια δομή. Μια οικογένεια που έχει χάσει τα πάντα, μια μητέρα που πασχίζει να βρει ελπίδα για τα παιδιά της, ένας έφηβος που δεν ζει σε ασφαλές περιβάλλον, ένας ηλικιωμένος που είναι μόνος στη ζωή.

arkaloxori2

Σύμφωνα με τον ορισμό της αστεγίας, εκτός από τους διαβιούντες στον δρόμο, άστεγοι θεωρούνται και άνθρωποι ή οικογένειες που ζουν σε συνθήκες επισφαλούς ή ακατάλληλης κατοικίας. Αυτούς δεν τους βλέπει κανείς στον δρόμο, αλλά θεωρούνται άστεγοι και είναι δυνητικά ωφελούμενοι του προγράμματος. Επίσης, συχνά μένουν σε προφυλαγμένα σημεία στους δρόμους, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ή μπροστά από κλειστά καταστήματα. Μια μερίδα αστέγων που επαιτούν συστηματικά βρίσκουν σημεία μπροστά από πολυκαταστήματα.

Η ιστορία της κατοικίας και η  σημασία της για τον άνθρωπο.

Η κατοικία είναι από τις πλέον βασικές ανθρώπινες ανάγκες και η ιστορία της είναι τόσο
παλαιά όσο και η ανθρωπότητα. Από τις πρώτες σπηλιές και τις παραδοσιακές καλύβες
μέχρι τα σύγχρονα σπίτια, η εξέλιξη της κατοικίας αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές,
πολιτισμικές και τεχνολογικές εξελίξεις της ανθρωπότητας.



Λήψη αρχείου

Προϊστορικές Εποχές

Στην Παλαιολιθική εποχή (600.000-9/8.000 π.Χ.) οι άνθρωποι ζούσαν από το κυνήγι και γι’ αυτό ήταν αναγκασμένοι να ακολουθούν τα ζώα στις μετακινήσεις τους. Συνήθως κατέφευγαν προσωρινά σε σπήλαια ή σε πρόχειρες καλύβες που έφτιαχναν από κλαδιά. Oι καλύβες αυτές αποτελούν την αρχαιότερη κατασκευή ανθρώπινης κατοικίας.

img12 img14
Στη Νεολιθική εποχή (9/8.000- 3.000 π.Χ.) δημιουργήθηκαν οι πρώτοι μόνιμοι οικισμοί, ως αποτέλεσμα της γενικότερης μεταβολής του τρόπου ζωής των ανθρώπων, οι οποίοι έγιναν γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Oι νεολιθικοί οικισμοί ήταν συχνά οχυρωμένοι και αποτελούνταν από σπίτια κυκλικά ή ορθογώνια με ένα ή δύο δωμάτια, μικρά παράθυρα και εστία.

img16
Οι πρώτες μορφές κατοικίας ήταν απλές και κατασκευάζονταν από φυσικά υλικά όπως ξύλο, πέτρα και λάσπη. Οι άνθρωποι εγκαθίστανταν σε σπηλιές ή κατασκεύαζαν
προσωρινές καλύβες για προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και τους θηρευτές.

Αρχαίοι Πολιτισμοί :

Με την ανάπτυξη της γεωργίας και της σταθερής εγκατάστασης, οι πρώτοι πολιτισμοί
άρχισαν να κατασκευάζουν πιο μόνιμες κατοικίες.

Η κατοικία στη Μεσοποταμία και Αίγυπτο

Οι αρχαίες πόλεις όπως η Μεσοποταμία η Αίγυπτος και η Ελλάδα αναπτύχθηκαν γύρω από οργανωμένες κοινωνίες με κατοικίες που αντανακλούσαν την κοινωνική ιεραρχία και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Oι πρώτες πόλεις σχηματίστηκαν στη Μεσοποταμία και στην Αίγυπτο την Εποχή του Χαλκού (3.000-1.200 π.Χ.). Τα σπίτια στη Μεσοποταμία ήταν συνήθως διώροφα, με εσωτερική αυλή (αίθριο), άλλοτε στεγασμένη και άλλοτε όχι. Τα σπίτια των πλουσίων είχαν και δευτερεύουσες αυλές, ιδιωτικά ιερά, λουτρά με αποχέτευση και δωμάτια υποδοχής.

img23

Στην Αίγυπτο, οι φτωχοί κατοικούσαν σε απλά πήλινα ορθογώνια σπίτια. Oι κατοικίες των πλουσίων ήταν ισόγειες και πολύ ευρύχωρες. Διέθεταν και χώρους υγιεινής, καθώς και δωμάτια για τους δούλους.

Η κατοικία στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη

Oι κατοικίες στην αρχαία Ελλάδα (12ος-1ος αι. π.Χ.) ήταν ορθογώνιες, με δωμάτια γύρω από μια ακάλυπτη εσωτερική αυλή (αίθριο) που αποτελούσε και την κύρια πηγή για το φωτισμό και αερισμό των χώρων. Το ισόγειο περιλάμβανε τον ανδρώνα (δωμάτιο όπου τελούνταν τα συμπόσια), το καθημερινό, την τραπεζαρία, την κουζίνα, το λουτρό και ένα κελάρι. Τα υπνοδωμάτια, ο γυναικωνίτης και τα δωμάτια των δούλων βρίσκονταν στον πάνω όροφο. Τα θεμέλια ήταν λίθινα και οι τοίχοι από πηλό και ξύλο, ενώ οι στέγες σκεπάζονταν με κεραμίδια. Γενικά, τα σπίτια ήταν απλά, χωρίς ιδιαίτερη πολυτέλεια, σύμφωνα με το λιτό τρόπο ζωής των αρχαίων Ελλήνων.

img25

Oι Ρωμαίοι (6ος αι. π.Χ.-5ος αι. μ.Χ.) κατοικούσαν σε τριών ειδών σπίτια: μονοκατοικίες, επαύλεις και πολυώροφα κτίρια. Oι μονοκατοικίες προορίζονταν για την αστική τάξη και έμοιαζαν με τα ελληνικά σπίτια, με τη διαφορά ότι διέθεταν κλειστό αίθριο, εξαιτίας του ψυχρότερου κλίματος. Oι επαύλεις ήταν πολυτελέστατες κατοικίες πλουσίων. Τέλος, τα πολυώροφα κτίρια ήταν οι πρώτες πολυκατοικίες στην ιστορία και προορίζονταν για τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Η κατοικία στο Βυζάντιο

Tην εποχή του Βυζαντίου (4ος-15ος αι. μ.Χ.), για λόγους προφύλαξης από τις εχθρικές επιδρομές, τα σπίτια κτίζονταν μέσα σε οχυρωμένους οικισμούς (κάστρα), όπου ο χώρος ήταν περιορισμένος. Έτσι ήταν συνήθως πολύ απλά διώροφα. Τα αρχοντικά όμως είχαν συχνά και έναν πύργο για λόγους προστασίας. Στην Κωνσταντινούπολη υπήρχαν και πολυτελέστατες κατοικίες.

img32 img33

Η κατοικία στη Δύση κατά το Μεσαίωνα

Στον Μεσαίωνα, η κατοικία επηρεάστηκε από τη φεουδαρχία και την ανάγκη για άμυνα.
Τα κάστρα και οι πύργοι ήταν κοινά, και οι πόλεις αναπτύχθηκαν γύρω από κεντρικά
σημεία όπως οι εκκλησίες και οι αγορές.

Στη Δυτική Ευρώπη (5ος-15ος αι. μ.Χ.), οι αριστοκράτες ζούσαν στην ύπαιθρο, σε οχυρωμένες κατοικίες. Κάθε κατοικία αποτελούνταν από έναν τριώροφο πέτρινο πύργο όπου ζούσε ο άρχοντας, και διάφορους βοηθητικούς χώρους που βρίσκονταν σε μια αυλή περιφραγμένη με πέτρινο τείχος.

Oι χωρικοί κατοικούσαν σε απλές φτωχικές καλύβες. Αστικές κατοικίες άρχισαν να δημιουργούνται μετά το 1000 μ.Χ., όταν άρχισαν να σχηματίζονται οι πρώτες πόλεις. Τα σπίτια αυτά, συνήθως ξύλινα, ήταν διώροφα ή τριώροφα.

Η κατοικία στους νεότερους χρόνους

Την εποχή της Αναγέννησης (15ος-16ος αι. μ.Χ.), δημιουργήθηκαν δύο τύποι κατοικίας που επέζησαν επί αιώνες στην Ευρώπη, το μέγαρο και η έπαυλη. Κάθε μέγαρο καταλάμβανε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Είχε εσωτερική αυλή με κιονοστοιχίες, ακολουθώντας την ελληνορωμαϊκή αρχιτεκτονική και συνήθως ήταν τριώροφο και πέτρινο. Oι επαύλεις ήταν μεγαλοπρεπή κτίρια που κτίζονταν στην εξοχή.

img35

Κατά το 17ο αιώνα, εποχή του ρυθμού Μπαρόκ, οι αρχοντικές κατοικίες στολίζονταν με πλούσια διακόσμηση και είχαν πολλά μικρά δωμάτια. Κατά το 18ο αιώνα το κίνημα του Νεοκλασικισμού, που εμπνεόταν από την ελληνορωμαϊκή τέχνη, επηρέασε πολύ την κατοικία. Έτσι, η διαρρύθμιση και η διακόσμηση των σπιτιών έγιναν πιο απλές.

Βιομηχανική Επανάσταση

Η βιομηχανική επανάσταση έφερε σημαντικές αλλαγές στις πόλεις και τις κατοικίες.
Κατά το 19ο αιώνα, κυριαρχούσαν τα μεγάλα αστικά σπίτια, με πολυτέλεια και ανέσεις που άρχισε να προσφέρει η τεχνολογία. Συγχρόνως άρχισαν να κτίζονται και πολυκατοικίες, για να στεγαστεί ο μεγάλος αριθμός των εργατών.
Η μαζική μετανάστευση προς τις πόλεις οδήγησε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και την κατασκευή πολυκατοικιών. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν νέες τεχνολογίες που επηρέασαν
την κατασκευή και την άνεση των κατοικιών.

img43

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες αλλαγές συνέβησαν κατά τον 20ό αιώνα. Η αύξηση των μεγαλουπόλεων, η μεγάλη τεχνολογική πρόοδος και η χρήση νέων υλικών οικοδομής, κυρίως του μπετόν-αρμέ, άλλαξαν ριζικά την κατοικία. Επικράτησαν οι πολυκατοικίες, σχεδόν ομοιόμορφες, με διαμερίσματα-κουτιά. Αυτά πρόσφεραν ανέσεις, αλλά ήταν σχεδιασμένα χωρίς ενδιαφέρον για την ομορφιά του χώρου και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Από τα τέλη του αιώνα όμως άρχισε να γίνεται προσπάθεια ώστε να κτίζονται κατοικίες που να έχουν καλύτερη σύνδεση με το περιβάλλον και με τον άνθρωπο.

Σύγχρονη Εποχή

Σήμερα, οι κατοικίες είναι αποτέλεσμα εξελιγμένης αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας.
Τα σύγχρονα σπίτια προσφέρουν άνεση και ασφάλεια, ενώ παράλληλα αντανακλούν τις
ανάγκες και τις προτιμήσεις των κατοίκων τους. Η βιωσιμότητα και η ενεργειακή
απόδοση είναι πλέον σημαντικοί παράγοντες στο σχεδιασμό και την κατασκευή κατοικιών.

img44

Σημασία της Κατοικίας

360 F 327730148 Q9ccMBxsNhbU4Zi0Q2jUNTt2r1vHERBU 768x256 1

Με τη λέξη κατοικία εννοούμε το χώρο, είτε φυσικό καταφύγιο είτε οικοδόμημα, όπου μένει ο άνθρωπος, μόνιμα ή προσωρινά. Πρωταρχικός λόγος δημιουργίας της κατοικίας ήταν η προστασία του ανθρώπου από τις άσχημες καιρικές συνθήκες και από διάφορους κινδύνους που προκαλούσαν τα ζώα ή οι άλλοι άνθρωποι. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η κατοικία απέκτησε μεγάλη σημασία στη ζωή του ανθρώπου, γιατί συνδέθηκε στενά με τον ψυχικό κόσμο του, με την οικογενειακή και την κοινωνική ζωή του και αποτέλεσε έκφραση του πολιτισμού του.

Κύριος σκοπός της κατοικίας είναι να προφυλάσσει τη ζωή και την υγεία του ανθρώπου. Γι’ αυτό το σπίτι πρέπει να κτίζεται με γερά και συγχρόνως αβλαβή για την υγεία υλικά (οικολογικά) και να είναι ευάερο και ευήλιο. Στο χώρο της κατοικίας εξυπηρετούνται πέντε βασικές λειτουργίες που ανταποκρίνονται σε αντίστοιχες ανθρώπινες ανάγκες: η θέρμανση, η τροφή, η εργασία, ο ύπνος και η ατομική υγιεινή. Βέβαια, στις μέρες μας η τεχνολογική εξέλιξη και ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν επιφέρει πολλές αλλαγές. Εκείνο, πάντως, που δεν έχει μεταβληθεί είναι η επιθυμία του ανθρώπου να εξασφαλίζει στο σπίτι του την απαραίτητη ηρεμία και άνεση που χρειάζεται. Μόνο τότε μπορεί να νιώσει ασφαλής και να αισθανθεί το χώρο δικό του.

iStock1204166840IdiotesAsfalizoPyrosKaiSeismouCard800x480

Η κατοικία δεν έχει πάψει να συνδέεται κυρίως με την οικογένεια και να αποτελεί χώρο αγάπης και συντροφικότητας, αλλά και συγκρούσεων και αντιθέσεων μεταξύ των μελών της.

0e0c6ac1 iStock 1216404234

Στο σπίτι, εξάλλου, διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό η προσωπικότητα του ανθρώπου. Εκεί διαπλάθεται ο χαρακτήρας τα πρώτα χρόνια της ζωής του και εκεί μαθαίνει να ζει μαζί με άλλους, όχι μόνο με μέλη της οικογένειας, αλλά και με ξένους, επισκέπτες ή φιλοξενούμενους.

Η κατοικία δεν είναι απλά ένας χώρος διαβίωσης, αλλά ένα καταφύγιο που προσφέρει ασφάλεια, άνεση και σταθερότητα. Αποτελεί τον πυρήνα της οικογενειακής ζωής και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ενώ παράλληλα επηρεάζει την ευημερία και την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων. Η κατοικία αποτελεί επίσης σημαντικό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας και κληρονομιάς ενός λαού.

Γιατί οι άνθρωποι γίνονται άστεγοι;

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι η έλλειψη στέγης συμβαίνει μόνο σε συγκεκριμένους τύπους ανθρώπων, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Εδώ είναι μερικοί συνηθισμένοι λόγοι:

Απώλεια εργασίας: Όταν κάποιος χάνει τη δουλειά του, μπορεί να δυσκολευτεί να πληρώσει για βασικές ανάγκες όπως στέγαση, φαγητό και ρούχα.
Θέματα υγείας: Τα προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας μπορεί να δυσκολέψουν τους ανθρώπους να εργαστούν και να φροντίσουν τον εαυτό τους.
Οικογενειακά θέματα: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω ενδοοικογενειακής βίας ή οικογενειακών συγκρούσεων.
Έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης: Σε πολλές πόλεις, δεν υπάρχουν αρκετά οικονομικά μέρη για να ζήσουν οι άνθρωποι , γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη στέγης.

Οι άστεγοι άνθρωποι είναι συχνά “αόρατοι” στην κοινωνία μας, παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν.

Πώς η έλλειψη στέγης επηρεάζει τους ανθρώπους;

Το να είσαι άστεγος μπορεί να είναι πολύ δύσκολο και αγχωτικό. Οι άνθρωποι χωρίς σπίτι συχνά αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως:

Έλλειψη ασφάλειας: Πολλοί άστεγοι δεν έχουν ασφαλές μέρος για ύπνο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο και φόβο.
Περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό: Η εύρεση τροφής και καθαρού νερού μπορεί να είναι ένας καθημερινός αγώνας.
Προβλήματα υγείας: Η έλλειψη στέγης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας λόγω κακών συνθηκών διαβίωσης.

ΆΣΤΕΓΟΙ ΚΑΙ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ –
ΕΝΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή επηρεάζουν δυσανάλογα τα άτομα χωρίς στέγη, τα οποία έχουν «200 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με αυτά από ό,τι τα άτομα που μένουν κάπου σταθερά.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι άστεγοι αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών και της έλλειψης κατάλληλης στέγασης.
Οι κύριοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

Υποθερμία: Η πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει υποθερμία, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί. Οι άστεγοι συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε
ζεστά ρούχα, κουβέρτες ή ζεστά καταφύγια.

9bb5e240 6213 46c3 8130 7f1c3a090ae2

Ασθένειες: Ο χειμώνας φέρνει αυξημένο κίνδυνο ασθενειών όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Η έλλειψη πρόσβασης σε υγειονομικές υπηρεσίες και φάρμακα επιδεινώνει την
κατάσταση.

astegos vroxi

Απομόνωση: Η ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως το χιόνι και ο παγετός, κάνουν την
κίνηση δύσκολη, οδηγώντας τους άστεγους σε απομόνωση και αποκοπή από σημαντικούς πόρους και υποστήριξη.

Κίνδυνοι από πτώσεις: Οι παγωμένοι δρόμοι και τα πεζοδρόμια αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσεων και τραυματισμών, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για όσους ζουν στο
δρόμο χωρίς πρόσβαση σε άμεση ιατρική φροντίδα.

b6ba2c2ed7f52bea172defd5e97c0663

Ψυχολογική πίεση: Ο συνεχής αγώνας για επιβίωση σε ακραίες συνθήκες προσθέτει
σημαντική ψυχολογική πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος.

Για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών, είναι κρίσιμη η στήριξη από κοινότητες και
οργανώσεις, όπως η παροχή ζεστών καταφυγίων, ρουχισμού, τροφής και ιατρικής
φροντίδας.

Μεγαλύτερη η θνησιμότητα των αστέγων λόγω καύσωνα ή ακραίων καιρικών συνθηκών

Τα ακραία θερμικά φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν μια ποικιλία ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη, συμπεριλαμβανομένης της θερμικής εξάντλησης και της θερμοπληξίας, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία.

Κατά τους πολύ ζεστούς μήνες, οι άστεγοι αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές εξαιτίας των
ακραίων θερμοκρασιών και της έλλειψης πρόσβασης σε πόρους που μπορούν να τους προστατεύσουν από τη ζέστη.
Οι κύριοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

Αφυδάτωση: Η έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό και σκιά κάνει τους άστεγους ιδιαίτερα ευάλωτους στην αφυδάτωση, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ιατρικά προβλήματα

Cholera rehydration nurses

Θερμοπληξία: Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και έλλειψης καταφυγίων μπορεί
να οδηγήσει σε θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία, η οποία είναι δυνητικά θανατηφόρα
αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

astegos 1021x576 768x433 1

Έλλειψη πρόσβασης σε καταφύγια: Τα καταφύγια που προσφέρονται κατά τη
διάρκεια των ζεστών μηνών συχνά δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες όλων
των αστέγων, αφήνοντας πολλούς εκτεθειμένους.

28100726 scaled 1

Κίνδυνος από πυρκαγιές: Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών,
ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι άστεγοι ζουν σε ανεπαρκείς καταλύσεις, όπως σκηνές ή
αυτοσχέδιες κατασκευές.

58c571d6cc494563bdc36de1e6b7c6c5

Ψυχολογική πίεση: Ο συνεχής αγώνας για επιβίωση σε ακραίες θερμοκρασίες
προσθέτει σημαντική ψυχολογική πίεση, που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος.

Οι άστεγοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια σχετική με τη ζέστη ασθένεια και να πεθάνουν, εξαιτίας των περιορισμένων πόρων αντιμετώπισης που διαθέτουν, συν του ότι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη ή φάρμακα για να αντιμετωπίσουν το οτιδήποτε, αλλά ούτε διαθέτουν αυτοκίνητο για να φτάσουν σε κάποιο νοσοκομείο εν μέσω καύσωνα. Είναι επίσης, πιο επιρρεπείς σε τροφιμογενείς ασθένειες, μιας και δεν έχουν τον τρόπο να συντηρήσουν σωστά τα τρόφιμά τους.

Επιπλέον, η ακραία ζέστη μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχουσες παθήσεις που στατιστικά είναι πιο διαδεδομένες μεταξύ των αστέγων, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών προβλημάτων, των καρδιαγγειακών και πνευμονικών παθήσεων.

astegoi

Οι άστεγοι διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εγκαυμάτων τρίτου βαθμού από τον ήλιο και τις καυτές επιφάνειες, καθώς και σοβαρής αφυδάτωσης.

Εν μέσω επικίνδυνης ζέστης, «οι άστεγοι είναι συνήθως οι πρώτοι που πεθαίνουν μιας και το 40% ζουν σε δρόμους χωρίς καταφύγιο, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ή σε άλλους χώρους που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατοικία.

Για όλους αυτούς τους λόγους οφείλουμε να δράσουμε, όλοι μαζί, οφείλουμε να αναβιώσουμε και πάλι τις χαμένες ελπίδες τους, να μην τους προσπερνάμε. Γιατί όλοι μπορεί να βρεθούμε στη θέση τους.


«Ευρώπη 2020»

astegoi 5

Η εξάλειψη του φαινομένου της αστεγίας αρχίζει με μια διαφορετική προσέγγιση πιο εξατομικευμένη θα μπορούσε κάποιος να πει, δεδομένου ότι δεν βιώνουν όλοι οι άστεγοι τις ίδιες συνθήκες και η αναγκαία κοινωνική επανένταξή τους απαιτεί διαφορετικά σε κάθε περίπτωση .

Σύμφωνα με το Social Europe, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πληθυσμό περίπου 450 εκατομμυρίων, 95 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ως στόχο την έξοδο 20 εκατομμυρίων ανθρώπων από τη φτώχεια έως το 2020.

Όμως ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε ποτέ. Έτσι, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων (EPSR), η Επιτροπή έθεσε νέο στόχο μείωσης της φτώχειας κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια (συμπεριλαμβανομένων 5 εκατομμυρίων παιδιών) έως το 2030.

RTXCJK5 med 1 600x397 1

Η Ευρώπη δυστυχώς, δεν βρίσκεται σε πορεία επίτευξης ούτε αυτού του στόχου.

Η φτώχεια και το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι οι κύριες αιτίες της έλλειψης στέγης, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια και εκτιμάται ότι φτάνει τα 895.000 άτομα .

Το 2021, η Διακήρυξη της Λισσαβόνας είχε ως στόχο τον τερματισμό της έλλειψης στέγης στην Ευρώπη έως το 2030.

Όμως, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε μια μειοψηφία κρατών μελών (κυρίως στη Φινλανδία μέσω της πολιτικής «Πρώτα η στέγαση»), ο στόχος αυτός μοιάζει επίσης με χίμαιρα, παρόλο που σύμφωνα με το άρθρο 25 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η στέγαση αναγνωρίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Προτεραιότητα στο άτομο

Το Person First, το οποίο ξεκίνησε το 2022, είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα Erasmus+ της ΕΕ που στοχεύει σε μια νέα, πιο αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης, η οποία περνάει από την απλή υλική βοήθεια στην προώθηση της συμμετοχής και της ένταξης στην κοινωνία.

2024 09 27T122001Z 237163276 RC2PH9A3QH53 RTRMADP 5 IRELAND ECONOMY med 600x400 1

Το έργο, το οποίο συντονίζεται από το δίκτυο SMES Europa με εταίρους σε εννέα χώρες, διεξήγαγε έρευνα σε 65 εγκαταστάσεις και πραγματοποίησε επιτόπιες επισκέψεις στη Ρίγα, τη Λιουμπλιάνα, την Αθήνα και το Ελσίνκι.

2024 09 28T173809Z 1700931995 RC2Q9AAHM5SM RTRMADP 5 PORTUGAL PROTESTS HOUSING med 600x400 1

Αποτελεί συνέχεια του Housing First θέτοντας τα άτομα στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής, καθώς ο πληθυσμός των αστέγων είναι όλο και πιο ποικιλόμορφος.

Περιλαμβάνει όχι μόνο ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, αλλά και μετανάστες χωρίς χαρτιά, πρώην παραβάτες, χρήστες ουσιών, νέους με προβλήματα ψυχικής υγείας, γυναίκες που διαφεύγουν από την ενδοοικογενειακή βία στο σπίτι, ψυχιατρικούς ασθενείς…

2020 03 17T115351Z 595145511 RC2NLF9S87DN RTRMADP 5 HEALTH CORONAVIRUS BRITAIN med 2 600x402 1

Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια λύση που να ταιριάζει σε όλους, καταλήγουν οι ερευνητές.

 

2021 02 10T112354Z 438409295 RC2NPL9OTLK0 RTRMADP 5 HEALTH CORONAVIRUS GERMANY SHOPS med 3 600x322 1

Ωστόσο στις μέρες μας υπάρχει πια  ένα πολύ διαφορετικό μοντέλο, για παράδειγμα, η περίπτωση μιας ομάδας νέων µε προβλήματα ψυχικής υγείας, που ζουν προσωρινά μαζί σε ένα μικρής κλίμακας στεγαστικό πρόγραμμα, όπου είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση της ζωής τους.

19177791 med 600x410 1

Η αστεγία δεν είναι επιλογή!

Το φαινόμενο των αστέγων που ολοένα  αυξάνεται παγκόσμια και δυστυχώς και στην χώρα μας απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση από κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς που να περιλαμβάνει τους τέσσερις τομείς της αναγκαίας υποστήριξης: κοινωνική βοήθεια, σωματική και ψυχική υγεία, στέγαση, συμμετοχή και αποκατάσταση.

Υπάρχουν πολλές έρευνες που ρίχνουν φως στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι δυστυχώς ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία των συνανθρώπων μας. Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε μερικά από αυτά:

Κέντρα (α)φιλοξενίας

Σε έρευνα θίγονται τα εμπόδια στην είσοδο σε κέντρα φιλοξενίας που οδηγούν τους ανθρώπους να ζουν στους δρόμους.

Οι κανονισμοί και οι διατάξεις που ισχύουν συχνά αποκλείουν τα ζευγάρια, τα παιδιά, τα κατοικίδια ζώα, τους μετανάστες χωρίς χαρτιά και τους χρήστες αλκοόλ και άλλων ναρκωτικών.
RTXO63I med 600x401 1
Ορισμένοι από αυτούς μπορεί να είναι δικαιολογημένοι, για την προστασία των άλλων ενοίκων. Ωστόσο υπάρχουν και αρκετοί που βασίζονται σε στερεότυπα στα όρια του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.

carlos torres 5TEOZXS05SI unsplash 600x400 1

Οι ξενώνες θα πρέπει να είναι φιλόξενοι χώροι, οι οποίοι όχι μόνο προσφέρουν ένα κρεβάτι για τη νύχτα, αλλά προωθούν την επανένταξη.

Εχθρική Αρχιτεκτονική

Και ενώ η κατάσταση στους ξενώνες είναι κάθε άλλο παρά ιδανική, το να βρουν αυτοί οι άνθρωποι μία θέση στον δημόσιο χώρο ώστε να επιτελέσουν τις βασικές ανάγκες τους – όπως ο ύπνος- καθίσταται όλο και πιο δύσκολο.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις γίνονται ολοένα και πιο αφιλόξενες καθότι την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί η επέκταση αυτού που ονομάζεται «εχθρική αρχιτεκτονική».

Hostile architecture in Washington DC with pins to prevent pedestrians from resting on ledge 450x600 1

Η εχθρική αρχιτεκτονική είναι μια στρατηγική αστικού σχεδιασμού που αποσκοπεί ακριβώς στο να εμποδίσει τους άστεγους να χρησιμοποιήσουν το δημόσιο χώρο με «ακατάλληλους» τρόπους.

Πρόκειται για μια τάση που εξαπλώνεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου.
Γνωστή και ως αμυντική αρχιτεκτονική, εχθρικός σχεδιασμός ή σχεδιασμός αποκλεισμού, σκοπός της είναι να αποτρέψει τους άστεγους από το να συγκεντρώνονται σε δημόσιους χώρους όπου η παρουσία τους θα μπορούσε να αναστατώσει τους ανθρώπους που συγχρωτίζονται, πήγαιναν στη δουλειά τους ή κάνουν τα ψώνια τους.

Two Park Benches 600x400 1

Από τους εκτοξευτήρες νερού και τα μυτερά τσιμεντένια κολωνάκια κάτω από τις γέφυρες μέχρι τις μεταλλικές αιχμές στο πεζοδρόμιο έξω από τα πολυκαταστήματα και τα μεταλλικά παγκάκια με τα συμπαγή μπράτσα που μόλις και μετά βίας αφήνουν χώρο για να καθίσει κανείς άνετα, το αστικό τοπίο σίγουρα αλλάζει.

Χωρίς να λείπουν όσοι μιλούν για θετική αλλαγή, καθώς κρατά τους άστεγους μακριά από τα μάτια και το μυαλό τους, για τους περισσότερους αποτελεί ένδειξη σκληρότητας και απανθρωπιάς απέναντι στους αστέγους.

Με την εχθρική αρχιτεκτονική, οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι εξαφανίζονται, σαν να στήνονται αόρατοι φραγμοί, και οι άνθρωποι φαίνεται να επιτρέπεται να μένουν μόνο εν κινήσει στους δρόμους της πόλης αντί να σταματούν για να ξεκουραστούν ή να καθίσουν και να συζητήσουν δημόσια.

Plzen benches hostile architecture 600x467 1

Από το Λονδίνο έως το Αμβούργο, οι πολεοδόμοι επανασχεδιάζουν τους δημόσιους χώρους για να περιορίσουν τον ανεπιθύμητο ύπνο, αλλά οι καλλιτέχνες και οι πολίτες αντιστέκονται στη λεγόμενη «εχθρική αρχιτεκτονική» σε μια μάχη για να γίνουν οι πόλεις πιο φιλικές προς τους ανθρώπους.

«Μπορούν (τα σχέδια) να είναι αρκετά αόρατα … γι’ αυτό και είναι αρκετά επικίνδυνα», δήλωσε ο Βρετανός καλλιτέχνης και επιμελητής Stuart Semple, προσθέτοντας ότι παρατήρησε για πρώτη φορά το “άσχημο υπόγειο ρεύμα” της εχθρικής αρχιτεκτονικής στη γενέτειρά του, το Μπόρνμουθ, όταν προστέθηκαν μεταλλικές μπάρες στα δημόσια παγκάκια.

Έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης

Το πρόγραμμα «Πρώτα ο άνθρωπος», το οποίο έληξε τον Ιούνιο, είχε συγκεντρώσει μια σειρά από συστάσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2024.

Ζητούταν να σταματήσει η παρενόχληση των ανθρώπων που κοιμούνται στο δρόμο, καταδικάζοντας τις κινήσεις για την κατάσχεση των αντικειμένων τους ή την ποινικοποίησή τους.

Πολλοί άστεγοι έχουν υποστεί τραυματικές εμπειρίες. Αλλά υπάρχει μια παντελή έλλειψη υποστήριξης για την ψυχική υγεία.

Στο κοινοβούλιο, ο καθηγητής Ides Nicaise από το KH Leuven υπογράμμισε την «ανησυχητική» κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα, όπου η έλλειψη προσωπικού φροντίδας έχει επιτρέψει έναν κύκλο βίας και ανασφάλειας μεταξύ των οικογενειών.

Free 3D Illustration Of A Mental Health Conceptual Image By Quince Media 05 600x330 1

Μάλιστα, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 60% των αστέγων υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ψυχική περίθαλψη πρέπει να προέρχεται από τους φορείς της κοινότητας γιατί είναι πιο ουσιαστική λιγότερο δαπανηρή και διευκολύνει την κοινωνική επανένταξη.

Μετανάστες χωρίς χαρτιά

Η δεύτερη πρόκληση που διαφαίνεται σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα είναι η δεινή θέση των μεταναστών χωρίς χαρτιά, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα σε στεγαστική υποστήριξη. Στη Φλωρεντία, για παράδειγμα, τα άτομα χωρίς χαρτιά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καταφύγια.

κξτφυεριθ7υοιλ

Σύμφωνα με την Πλατφόρμα Διεθνούς Συνεργασίας για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά (PICUM), οι πρόσφυγες ποινικοποιούνται και υπάρχουν κινήσεις σε ορισμένες χώρες που αναγκάζουν τους παρόχους υπηρεσιών να τους καταγγέλλουν στις αρχές.

Άνθρωποι που προσφέρουν καταφύγιο, τροφή ή υγειονομική περίθαλψη σε μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν επίσης διωχθεί ποινικά.

εθυγοθυ΄λιθρφηθκ

Ακόμη και πολίτες της ΕΕ μπορεί να αποκλειστούν από τη βοήθεια και να βρεθούν στους δρόμους.

Στο Βέλγιο, οργανώσεις όπως οι Infirmiers de rue (νοσοκόμες του δρόμου) υποστηρίζουν Πολωνούς και άλλους εργαζόμενους οι οποίοι, μετά τη λήξη των συμβάσεών τους, δεν έχουν δικαίωμα σε κοινωνικές παροχές.

Η ελεύθερη κυκλοφορία αποτελεί αρχή της ΕΕ και το συνδικάτο έχει την ευθύνη να προστατεύει τους μετακινούμενους εργαζόμενους.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Η έλλειψη κοινωνικής στέγασης στην Ελλάδα εξελίσσεται σε σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, καθιστώντας την χώρα απλησίαστη για τα μεσαία νοικοκυριά, με μεγάλες ροές άγνωστων επενδυτών και ανύπαρκτη στεγαστική στρατηγική.

κλθγι7θ5ρ8ι9πθιπ9ιξτθ5ς

Σήμερα, η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες με το σοβαρότερο πρόβλημα αστέγων στην ΕΕ. Η εκτίναξη του κόστους κατασκευής και τα υπερκέρδη από τα ακίνητα, οι μικρής χρονικής διάρκειας  μισθώσεις και τα καινούργια κερδοφόρα  τουριστικά μοντέλα βαθαίνουν το πρόβλημα.

λ.ηξιοθυτθυτοιλθλ

Ο Γιώργος Χρήστου, 43 ετών, άστεγος τα τελευταία δυόμισι χρόνια, σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας πουλά το περιοδικό «Σχεδία», που δημιουργήθηκε ειδικά για να δώσει δουλειά στους άστεγους.

Μετά το 2020, οι άστεγοι στην Ελλάδα έχουν επηρεαστεί σημαντικά από διάφορους παράγοντες, όπως οι οικονομικές προκλήσεις, η πανδημία COVID-19 και η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση.Από το 2010 που ξέσπασε η οικονομική κρίση στη χώρα μας ξεκίνησε και η παρακμή για πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Αυτό οδήγησε πολλούς ανθρώπους στην ανεργία, στην φτώχεια και δυστυχώς στην έλλειψη στέγης. Είναι θλιβερό να βλέπουμε τους συνανθρώπους μας να διαβιώνουν στους δρόμους ψάχνοντας για τροφή στα σκουπίδια γεμάτοι απελπισία, φόβο και άγχος. Το βίντεο αυτό έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει όλους μας προκειμένου να συμπαρασταθούμε και να βοηθήσουμε υλικά και ψυχικά στο βαθμό που μπορεί ο καθένας μας και να δώσει ένα ερέθισμα για αλλαγή σκέψης, νοοτροπίας και αίσθημα δικαιοσύνης.

Γιατί η κοινωνική αλληλεγγύη είναι ο σημαντικότερος κρίκος που ενώνει τους ανθρώπους σε μια κοινωνία.

https://www.youtube.com/watch?v=CC67VP0q05Y&ab_channel=ProductionsProx

 

Η οικονομία της Ελλάδας, η οποία εξακολουθεί να ανακάμπτει από την κρίση χρέους, αντιμετώπισε πλήγματα λόγω της πανδημίας. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους ή αντιμετώπισαν μειωμένο εισόδημα, οδηγώντας σε αυξημένα προβλήματα στα οποία γίνονται ευάλωτοι  και έλλειψη στέγης.

θηοκυρποιπ

Τα κυβερνητικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των προσωρινών στεγαστικών λύσεων, βοήθησε κάποιους, αλλά συχνά δεν ήταν επαρκής για την αντιμετώπιση των ευρύτερων αναγκών.

 

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποτέλεσε χώρα εισόδου στην Ευρώπη για πολλούς πρόσφυγες, ιδίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλες ζώνες συγκρούσεων.

Από το 2023, ο αριθμός των προσφύγων που ζουν σε κακές συνθήκες παρέμεινε υψηλός. Πολλοί βρίσκονται σε υπερπλήρεις καταυλισμούς ή άτυπους οικισμούς, επιδεινώνοντας το ζήτημα της έλλειψης στέγης.

θιοθυιοτιοπιο.λκξηηξικκ

Τέλος ο πληθωρισμός και η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχουν επιβαρύνει άνισα την ελληνική κοινωνία, πλήττοντας περισσότερο τα ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της μελέτης που διεξήγαγε η Γεωργία Καπλάνογλου, επίκουρη καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και η οποία ενσωματώθηκε στην ετήσια έκθεση του ΕΑΠΝ.

ε5υφξκθυι67ρτθ8

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το 10% των φτωχότερων νοικοκυριών της χώρας έπρεπε να δαπανήσει 14% περισσότερα για να διατηρήσει ίσα επίπεδα κατανάλωσης τροφίμων και ενέργειας το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Για τα πλουσιότερα νοικοκυριά, η αντίστοιχη αύξηση ήταν μόλις 5%.

θο8ι6τ8ι567θρ 54ε7ι7ιο7

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι από τις αρχές του 2022 έως τα μέσα του 2023, τα φτωχότερα νοικοκυριά είδαν την κατάστασή τους να επιδεινώνεται δραματικά, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους των τροφίμων.

λθυκγιθρτιοθπο

«Χρησιμοποιώντας ως μέτρο τις τιμές τον Αύγουστο του 2023, μια τετραμελής οικογένεια, η οποία αποτελούσε τον μέσο όρο, χρειαζόταν επιπλέον 2.200 ευρώ ετησίως για να αγοράσει την ίδια ποσότητα τροφίμων με εκείνη του προηγούμενου έτους», σημειώνει η έκθεση.

Αόρατες Γυναίκες

Η γυναικεία έλλειψη στέγης στην Ευρώπη είναι ένα σημαντικό ζήτημα που συχνά υποβαθμίζεται. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου βίας και εκμετάλλευσης.

Οι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν όταν μιλάμε για τη έλλειψη στέγης των γυναικών περιλαμβάνουν:

  • Οικονομική κατάσταση 

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να βιώσουν τη φτώχεια λόγω παραγόντων όπως οι μισθολογικές ελλείψεις, η μερική απασχόληση και η μονογονεϊκότητα.

  • Ενδοοικογενειακή βία

Πολλές γυναίκες μένουν άστεγες αφού ξεφύγουν από κακοποιητικές σχέσεις.

Τα καταφύγια μπορεί να είναι περιορισμένα και ορισμένες γυναίκες μπορεί να αποφεύγουν να αναζητήσουν βοήθεια λόγω φόβου για τον θύτη τους.

  • Ψυχική υγεία και εθισμός

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή κατάχρησης ουσιών μπορεί να δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης, οδηγώντας σε έναν κύκλο έλλειψης στέγης.

  • Συστημικά εμπόδια

Μπορεί να υπάρχει έλλειψη ειδικών υπηρεσιών για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της επαρκούς στέγασης και της υποστήριξης της ψυχικής υγείας, καθώς και κοινωνικό στίγμα γύρω από τη γυναικεία έλλειψη στέγης.

ηλκγιξυρτη6θ5οο
  • Σεξουαλική βία

Οι γυναίκες που βιώνουν την έλλειψη στέγης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πέσουν θύματα σεξουαλικής βίας.

Οι γυναίκες αυτές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε πολλαπλές μορφές κινδύνων , συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας από γνωστούς, αγνώστους, σωματέμπορους και στενούς συντρόφους, ενώ βρίσκονται στο δρόμο, σε επικίνδυνες συνθήκες στέγασης ή σε καταφύγιο.

  • Υγιεινή:

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον έχει εντοπίσει κοινά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι άστεγες γυναίκες όταν έχουν περίοδο.

Η λεγόμενη «φτώχεια της περιόδου» αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα

ιλθυτιθ5υειιπθι9

Μια ανασκόπηση της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Women and Health διαπίστωσε ότι οι άστεγες γυναίκες αντιμετώπιζαν πρακτικές προκλήσεις στη διαχείριση της εμμήνου ρύσεως παράλληλα με αισθήματα αμηχανίας και ντροπής, ενώ πολλές από αυτές μόλις που «τα έβγαζαν πέρα» λόγω ανεπαρκών παροχών.

Η Dr Stephanie Barker , διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε: «Η λεγόμενη «φτώχεια της περιόδου» αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη να σταματήσουν οι φραγμοί και ο περιορισμός της πρόσβασης σε προϊόντα υγείας της περιόδου. Πρόκειται τόσο για ζήτημα δημόσιας υγείας όσο και για ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

 

λθυγι7θοπ

Η αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης των γυναικών απαιτεί εξατομικευμένες προσεγγίσεις που λαμβάνουν υπόψη αυτές τις προκλήσεις.

Αναδημοσίευση από :

Παγκόσμια Ημέρα των Αστέγων: Οι αφανείς αλήθειες για την Ευρώπη

Κοινωφελείς Οργανώσεις που δρουν στην Ελλάδα 

Στη Θεσσαλονίκη οι Ομάδες Εργασίας στο Δρόμο (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ εντοπίζουν ανθρώπους ολοένα και μεγαλύτερης ηλικίας, που αναγκάζονται να διαβιούν στο δρόμο.

Πρόκειται κυρίως για άντρες, ελληνικής καταγωγής, που κατά βάση αντιμετωπίζουν και προβλήματα ψυχικής υγείας, άρα η αντιμετώπισή τους προϋποθέτει διεπιστημονική προσέγγιση και ανάλογες δομές.

astegos thessaloniki 1024x766 1

Από τον Μάρτιο του 2022 η ΑΡΣΙΣ υλοποιεί το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Άστεγους» υποστηρίζοντας κοινωνικά ευάλωτες οικογένειες και άτομα σε συνολικά 45 διαμερίσματα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα είκοσι στον δήμο Θεσσαλονίκης και τα εικοσιπέντε στους δήμους «Παύλου Μελά», Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Κορδελιού – Εύοσμου.

Σχετικά με την Ithaca:

H μη κερδοσκοπική Οργάνωση Ithaca ιδρύθηκε το 2015 και στοχεύει στην επανένταξη και στη αύξηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των αστέγων και άλλων ευάλωτων ομάδων. H Ithaca λειτουργεί την, πρώτη στην Ευρώπη, κινητή μονάδα πλυντηρίου ρούχων παρέχοντας υπηρεσίες υγιεινής και ευκαιρίες εργασιακής επανένταξης σε ανθρώπους από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει 9.000+ ανθρώπους, συμπληρώνοντας πάνω από 35.000 επισκέψεις, παραδίδοντας 170+ τόνους καθαρών ρούχων. Με την παροχή ψυχοκοινωνικής υπηρεσίας, έχει ήδη ανταποκριθεί σε πάνω από 1.800 αιτήματα ωφελούμενων, ενώ έχει συμβάλει επιτυχώς στην εργασιακή επανένταξη 48 ατόμων από ευάλωτες ομάδες.

Βάλτε ελληνικούς υπότιτλους και παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε και  να υποστηρίξουμε τους άστεγους στις κοινότητές μας:όπως η δωρεά ρούχων, τροφίμων ή χρημάτων σε τοπικά καταφύγια.

Εθελοντής: Μπορούμε ακόμη να ερευνήσουμε για  τοπικές οργανώσεις ή καταφύγια που βοηθούν τους άστεγους ανθρώπους και να σκεφτούμε πώς μπορούν να συμμετάσχουμε ως εθελοντές. Μπορείτε να σερβίρετε γεύματα σε καταφύγια, να οργανώσετε δωρεές ή να συμμετάσχετε σε κοινοτικούς καθαρισμούς.

Δωρείστε: Συλλέξτε αντικείμενα όπως ρούχα, κουβέρτες και προϊόντα περιποίησης για να τα δωρίσετε σε καταφύγια ή τράπεζες τροφίμων. Ακόμη και οι μικρές συνεισφορές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Εκπαιδεύστε τους άλλους: Μοιραστείτε όσα μαθαίνετε για την έλλειψη στέγης με τους φίλους και την οικογένειά σας. Η ευαισθητοποίηση μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να κατανοήσουν καλύτερα το ζήτημα.

Ύπαρξη χώρων προσωρινής φιλοξενίας και  μέτρα αρωγής και υποστήριξης που αναπτύσσονται από την οικεία Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πώς βλέπουμε τους “αόρατους” ανθρώπους της πόλης μας – τους βλέπουμε στην πραγματικότητα; Γνωρίστε τον Χρήστο, τον Νίκο και τον Κώστα. Ο καθένας τους έχει κάτι πολύ σημαντικό να μοιραστεί.

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να διαβάσετε το άρθρο

images

 



ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

15014385 med 600x400 1

Τι μπορούμε εμείς να κάνουμε μέσω της εκπαίδευσης;

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας των Αστέγων θα ήταν σκόπιμο να αδράξουμε την ευκαιρία για να επιμορφωθούμε αλλά και να επανεξετάσουμε την στάση μας ως πολίτες και ως μέλη της κοινωνίας.

Όλοι μας μπορούμε να οργανώσουμε δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης στην τάξη ή και στο σχολείο μας, με στόχο  να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σχετικά με το ζήτημα των άστεγων συμπολιτών μας , τις μορφές, τα αίτια και τις επιπτώσεις στα άτομα που την βιώνουν. Μπορούμε να παρουσιάσουμε  στοιχεία  σχετικά με την κατάσταση των αστέγων στην περιοχή του δήμου μας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τους υποστηρίξουμε και το ρόλο των κοινωνικών υπηρεσιών στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Διότι, ο κάθε ελαχίστως βολεμένος από μας, δύσκολα μπορεί να πιστέψει ότι τα μεγαλύτερα δεινά, η ανίατη αρρώστια, ο θάνατος, η οικονομική κατάρρευση, το ατύχημα ή η φυσική καταστροφή βαδίζουν αόρατα πλάι μας, χέρι-χέρι με την καλή μας μοίρα. Τα πάντα είναι μια στιγμή, αυτή η ρωγμή που αντί να φωτίσει την τύχη, αποφασίζει να ρίξει τους προβολείς της πάνω στην ατυχία.

Ο άστεγος που προσπερνάς βιαστικός στο δρόμο σου, δεν είναι ο «άλλος», είναι ο εν δυνάμει εσύ. 

Η υποστήριξη των αστέγων είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας καλύτερης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας. Δείχνοντας συμπόνια, προσφέροντας εθελοντικά τον χρόνο μας και αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση, μπορούμε να έχουμε σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή όσων αγωνίζονται.
Θυμηθείτε, όλοι αξίζουν ένα ασφαλές και αγαπημένο μέρος για να ζήσουν και να το αποκαλούν σπίτι. Όλοι αξίζουν  την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν. Ας εργαστούμε μαζί για να κάνουμε τις κοινότητές μας καλύτερες για όλους!

Μαζί, μπορούμε να βοηθήσουμε να γίνει αυτό πραγματικότητα!

AP24007339086081

Μπανγκλαντές: Αστεγοι 7.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια από πυρκαγιά που ξέσπασε σε καταυλισμό

Ας δούμε μερικές εικόνες από όλο τον κόσμο που  αποτυπώνουν τις δυσκολίες του να είσαι άστεγος

Μια έκθεση του ΟΗΕ εκτιμά ότι 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν ένα μέρος το οποίο να αποκαλούν «σπίτι» και δίνουν μια απελπισμένη μάχη καθημερινά για να επιβιώσουν. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων στις 10/10 μια ιστοσελίδα «έτρεξε» έναν διαγωνισμό φωτογραφίας, στον οποίο οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαθανατίσουν τη ζωή των αστέγων. Ανάμεσα στις φωτογραφίες, μπορεί να δει κανείς άστεγα παιδιά στις Φιλιππίνες, ένα ζευγάρι επαιτών στην Πορτογαλία και άνδρες να ψάχνουν καταφύγιο στις αριστοκρατικές πόρτες των καταστημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Ανάμεσα σε όλες τις φωτογραφίες, ξεχώρισαν μερικές που χαρακτηρίστηκαν ως κορυφαίες και αποτυπώνουν πλήρως το δράμα των αστέγων σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σε αυτές μπορεί να δει κανείς ηλικιωμένους ανθρώπους να βιώνουν την εγκατάλειψη και τη μοναξιά την ίδια στιγμή που ένας άνδρας καίει χαρτιά για να ανάψει φωτιά σε ένα προάστιο της Αγγλίας. Μια μητέρα αγκαλιά με την κόρη της ελπίζει για ένα καλύτερο μέλλον στην Ινδία ενώ κάποιος άλλος στην Πράγα ψάχνει στα σκουπίδια για λίγο φαγητό. Συγκλονιστικές είναι και οι εικόνες των ανθρώπων που κοιμούνται έξω από τις καλογυαλισμένες βιτρίνες των καταστημάτων…

 

Momentos – Nuno Rocha

Αφηγηματική ταινία μικρού μήκους
Προτεινόμενες ηλικίες 12-18
Έννιες: Άστεγοι, Οικογενειακές σχέσεις

μομεντος

Δραστηριότητες προσέγγισης της ταινίας Μοmentos



Λήψη αρχείου

Η ταινία “Ο άστεγος από την Ταϊλάνδη “

Οι Επισκέπτες

Εναλλακτικά δείτε την ταινία πατώντας στην παρακάτω εικόνα

κξυιυιθιπγφδφ

Πληροφορίες προσέγγισης ταινίας

Ποσοι τολμάμε αυτή την κίνηση ενώ τα φαγητά περισσεύουν στο σπίτι μας; Θα ήθελα να ήταν μια συχνή ανθρώπινη  πράξη κι όχι μόνο να το βλέπουμε  σε ταινίες…..


Πού θα βρεις το βιβλιοπωλείο των αστέγων

Όταν το βιβλίο που πετάς, γίνεται μια δεύτερη ευκαιρία για τους λιγότερο τυχερούς

Διαβάστε το άρθρο πατώντας στην παρακάτω εικόνα 

vivliopwleio astegwn 4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μαγεία της προσφοράς και της Ενσυναίσθησης /13 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης …..- Ταινίες ευαισθητοποίησης & εννοιολογικής προσέγγισης

©Τα ασυνόδευτα παιδιά &  το δικαίωμα στην ασφαλή στέγη

© 5 Δεκεμβρίου «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού» / ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ -Προσφορά ή εκμετάλλευση;…. ¨Κανείς δεν είναι μόνος

© “Μικροί ήρωες…ΜΕΓΑΛΟΙ εθελοντές!”-Ο εθελοντισμός δεν είναι “παραμύθι”…
άρθρο της συνεργάτιδας στο blog Κίτσιου Σωτηρίας

© 5 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Φιλανθρωπίας

Κατηγορίες: Ανθρώπινα δικαιώματα, Εθελοντισμός- διαμεσολάβηση, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 3 :ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ, Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία – Πρόληψη | Ετικέτες: , , , , | Γράψτε σχόλιο

8 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Γάτας… από τη Μεσοποταμία & την αρχαία Αίγυπτο στον 21ο αιώνα στα σπίτια μας!

pagosmia imera gatas istoria

2020 07 CatDay Enjoying LP 1000x320 GR

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας γιορτάζεται κάθε χρόνο, από το 2002,
στις 8 Αυγούστου,
με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ταμείου για την Ευημερία των Ζώων (IFAW) για να τιμηθεί το δημοφιλές κατοικίδιο ζώο.Σε πολλές χώρες της Ευρώπης τιμάται στις 17 Φεβρουαρίου, στη Ρωσία την 1η Μαρτίου και στις ΗΠΑ στις 29 Οκτωβρίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας προωθεί τις ανάγκες και τα θέλω των γατών.

Η οργάνωση χρησιμοποιεί την ημέρα αυτή για να ενθαρρύνει τους γονείς γατών να βρουν νέους τρόπους για να βελτιώσουν το δεσμό τους μαζί τους και προτρέπει τους ιδιοκτήτες να αφιερώνουν καθημερινά χρόνο για να παίζουν με τις γάτες τους.

Ακριβώς όπως οι σκύλοι χρειάζονται καθημερινά βόλτα, έτσι και για τις γάτες είναι απαραίτητο το καθημερινό παιχνίδι, για να διατηρούνται δραστήριες και υγιείς.

Εκτός από αυτό, το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων γατών. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, η Διεθνής Φροντίδα για τις Γάτες είναι ο επίσημος “θεματοφύλακας” της Παγκόσμιας Ημέρας Γάτας.

Η International Cat Care έχει την “επιμέλεια” της Παγκόσμιας Ημέρας Γάτας από το 2020. Πρόκειται για μια βρετανική μη κερδοσκοπική ομάδα που εργάζεται υπέρ των γατών από το 1958 .

cat 5110468 1280

Παγκόσμια ημέρα γάτας σήμερα και αν και για πολλούς από εμάς  κάθε μέρα είναι αφιερωμένη σε αυτά τα υπέροχα (και λίγο εθιστικά) πλάσματα, είναι μία ακόμα ευκαιρία να τονίσουμε τους λόγους που τις λατρεύουμε.

Κάθε μία είναι διαφορετική, με τη δική της προσωπικότητα, τα δικά της θέλω, τις δικές της συνήθειες και προτιμήσεις. Κάθε μία διαλέγει την παρέα της –γατίσια και ανθρώπινη- και γίνεται ο καλύτερος και πιο πολύτιμος φίλος.

Οι αδέσποτες γάτες δίνουν καθημερινές μάχες επιβίωσης, ξεπερνώντας πολλές φορές εμπόδια που σε εμάς μοιάζουν αξεπέραστα.

Είναι μαχήτριες, τρυφερές, αστείες, κάποιες είναι «δύσκολοι» χαρακτήρες και κάποιες πιο συνεσταλμένες. Όλες τους όμως είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής μας, η οποία σίγουρα θα ήταν φτωχότερη χωρίς εκείνες.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γάτες της ζωής μας!

Ευχόμαστε αυτή η μέρα πέρα από γιορτή, να είναι και αφορμή για ενημέρωση και δράση για να τις προστατεύουμε και να τις στηρίζουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Συνέχεια

Κατηγορίες: Veterinary Care- Άρθρα, ZΩΑ, ΓΑΤΑ, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ, Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά–Οικολογία, Παγκόσμιες ημέρες - Αφιερώματα, Φροντίδα Ζώων Συντροφιάς | Ετικέτες: , , , , , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 8 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Γάτας… από τη Μεσοποταμία & την αρχαία Αίγυπτο στον 21ο αιώνα στα σπίτια μας!

“Ας πολεμήσουμε…για την ειρήνη” … μια εκπαιδευτική παρέμβαση ευαισθητοποίησης (“Στο όνομα της ειρήνης…”)

Designer 17

Eirini 2048x1365 1

“Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης  θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης,
ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη” .

Μαχάτμα Γκάντι

Καθημερινά γινόμαστε θεατές σκηνών βίας και τρομοκρατίας. Συχνά πληροφορούμαστε πως νέοι πόλεμοι ξεκινούν και άλλοι συνεχίζονται σε διαφορετικά μήκη και πλάτη της γης. Και ξαφνικά στις οθόνες μας ξεπροβάλλουν βομβαρδισμένα τοπία, κατεστραμμένες πόλεις, ισοπεδωμένες γειτονιές, άψυχα σώματα και τραυματίες στη μέση του δρόμου, ηχούν σειρήνες και κραυγές απελπισίας. Είναι η κτηνωδία του πολέμου που μας κάνει να αναρωτηθούμε πόσο αδίστακτη και άτεγκτη είναι κάποιες φορές η φύση του ανθρώπου. Άραγε ο πόλεμος είναι προϊόν της ανθρώπινης φύσης ή αποτελεί μια κοινωνική ασθένεια που πυροδοτείται από αρρωστημένα μυαλά;

Designer 25

Μάλλον, ισχύει το δεύτερο. Η βία, η τρομοκρατία, ο πόλεμος και κάθε είδος επιθετικής συμπεριφοράς, σχετίζεται με την παιδεία των ανθρώπων και των κοινωνιών. Τις περισσότερες φορές, οι τρομοκρατικές ενέργειες και οι φιλοπόλεμες συμπεριφορές υποκινούνται από «δυνατούς» και παρανοϊκούς ηγέτες και υποστηρίζονται από λαούς απαίδευτους και επομένως εύκολα χειραγωγήσιμους.

Ο πόλεμος, όμως, καταδυναστεύει τα πάντα, προκαλεί ολέθριες καταστροφές στον άνθρωπο, στη φύση και στον πολιτισμό. Σε καιρό πολέμου όλοι ξεπερνούν σε αγριότητα τα θηρία  και δεν διστάζουν να εξοντώσουν με κάθε τρόπο τον αντίπαλο, να σκοτώσουν άμαχο πληθυσμό, μικρά ανυπεράσπιστα παιδιά, αφαιρώντας τους αιφνίδια το δικαίωμα της ζωής και της παιδικότητάς τους. Παιδικές, ανυποψίαστες ψυχές που δεν πρόλαβαν να ζήσουν τους κόβουν απότομα το «νήμα» της ζωής. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο απεχθές από το να παρακολουθούμε τη ζωή να λιγοστεύει γιατί όπως είχε πει και ένας ξένος ποιητής, τα νεκρά παιδιά δεν μεγαλώνουν.

Είναι άραγε άκρως ουτοπικό να ελπίζουμε σε έναν κόσμο χωρίς πολέμους; Ίσως, ναι.

Αλλά η αποδοχή ότι ο πόλεμος είναι σύμφυτος του ανθρώπου και η μη προσπάθεια να ανατρέψουμε αυτή τη νοοτροπία, θα έχει ολέθριες επιπτώσεις για όλους. Ο πόλεμος, προκαλεί φθορά  στο ήθος και τον λόγο των ανθρώπων.
Η βίαιη επίλυση των διαφορών με τη δύναμη των όπλων ή την βία είναι αρρωστημένη και ως τέτοια πρέπει να λαμβάνεται καθώς αναπαράγει μία ατελείωτη φρίκη. Αντίθετα το αίτημα για ειρήνη πρέπει να συνεχίσει να προβάλλεται ως διαχρονικό και οικουμενικό και είναι αναγκαίο να κοπιάσουμε όλοι για την ικανοποίησή του.
Συνέχεια

Κατηγορίες: Ανθρώπινα δικαιώματα, Εκπαιδευτικό Υλικό, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 1 :ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ, Θεματική 3 :ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ, Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιες ημέρες - Αφιερώματα, Τενητή Νοημοσύνη & Εκπαίδευση, Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία – Πρόληψη | Ετικέτες: , , , , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Ας πολεμήσουμε…για την ειρήνη” … μια εκπαιδευτική παρέμβαση ευαισθητοποίησης (“Στο όνομα της ειρήνης…”)

Προβλήματα συμπεριφοράς στην τάξη.. Διαχείριση τάξης στο σχολείο, φροντιστήριο & τη μη τυπική εκπαίδευση

shutterstock 210177385 μειωμένο scaled 1 2048x1332 1

ekpaidefsi sti didaskalia ton xenon glosson se paidia proscholikis ilikias 7mini diarkeia

Όσοι και όσες ασχολούνται με την Εκπαίδευση είναι απαραίτητο να έχουν πλήρη γνώση και θέση στα σημαντικά θέματα της Παιδαγωγικής που επηρεάζουν και τις πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις της Εκπαίδευσης και οπωσδήποτε το έργο του εκπαιδευτικού. Αυτά αφορούν:

  • τους σκοπούς της Εκπαίδευσης
  • τη φύση του παιδιού, την ανάπτυξη και τη μάθησή του
  • τον ρόλο του εκπαιδευτικού στην εκπαίδευση
  • τη φύση και το περιεχόμενο της σχολικής ζωής
  • τη διαχείριση τάξης, συμπεριφορών και σχέσεων στη σχολική κοινότητα (μαθητές, γονείς)
  • την μη τυπική εκπαίδευση
  • τη δια βίου μάθηση
  • τον ρόλο της εκπαίδευσης στο κοινωνικό γίγνεσθαι

Η εκπαίδευση εκπαιδευτικών περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω αλλά διαρκεί δια βίου. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη, όπως σε ένα ιατρό, που χρειάζεται να μαθαίνει όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα, τεχνικές και υλικά θεραπείας.  Κάτι που στην σημερινή εποχή θεωρείται απαραίτητο και αναδεικνύει το συμβουλευτικό, καθοδηγητικό και υποστηρικτικό ρόλο του σύγχρονου εκπαιδευτικού. Συνέχεια

Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προβλήματα συμπεριφοράς στην τάξη.. Διαχείριση τάξης στο σχολείο, φροντιστήριο & τη μη τυπική εκπαίδευση

THE BOX /μια ταινία μικρού μήκους για τη βία και τον παραλογισμό του πολέμου

prosfyges1565514761

THE BOX»/«Το κουτί»

ΑΦΊΣΑ THE BOX

THE BOX – From Playhouse to Lifeboat
«Το κουτί» – Μια πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους για τα προσφυγόπουλα της Συρίας

ΕικόναΤΗΕ ΒΟΧ

Ταινία του Τούρκου σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων Merve Cirisoglu Cotur, 2017   (Διάρκεια: 6:48΄)

 

Σύνοψη ταινίας

 

Η βία και ο παραλογισμός του πολέμου διακόπτει μια ήσυχη, φυσιολογική ενός παιδιού που πρέπει να ξεριζωθεί από τον τόπο του. Το μόνο σημείο αναφοράς είναι ένα κουτί που αρχικά χρησιμοποιούσε για τα παιχνίδια του, σε μια διαδρομή που χάνει κυριολεκτικά τα πάντα.

Πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους (animation) χωρίς λόγια για τον πόλεμο στη Συρία και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Η βία, ο παραλογισμός και η σκληρότητα του πολέμου παρουσιάζεται μέσα από την ταινία ”Το κουτί” η οποία είναι κινούμενα σχέδια και εστιάζει στη ζωή ενός παιδιού που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον τόπο του και να ψάξει να βρει αλλού ειρηνική πατρίδα να το φιλοξενήσει! Αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν αμέτρητα παιδιά σε περιοχές που έχουν υποστεί πόλεμο και αποτελεί μια τέλεια απεικόνιση του τι κάνει ο πόλεμος στους ανθρώπους. Μια ιστορία χωρίς λόγια , που όμως  λέει χίλιες λέξεις …. Συνέχεια

Κατηγορίες: Ανθρώπινα δικαιώματα, Θεματική 3 :ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ, Κινηματογραφική παιδεία, ταινίες μικρού μήκους | Ετικέτες: , , , | 1 σχόλιο

26η Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα των Σκύλων!

190620120639 dog kid whe

shutterstock 670045825 ι8709

Η Διεθνής Ημέρα Σκύλων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Αυγούστου, καθιερώθηκε πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2004 από την Colleen Paige, Υπερασπίστρια των Δικαιωμάτων των Ζώων και Ειδική στην συμβίωση των κατοικίδιων με την οικογένεια, και σηματοδοτεί την ημερομηνία που υιοθέτησε τον πρώτο της σκύλο, τη Sheltie. Η 26η Αυγούστου έχει έκτοτε καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Σκύλων για τον εορτασμό και την εκτίμηση της αγάπης και της αξίας που προσφέρουν οι σκύλοι στον άνθρωπο.

Κατηγορίες: Veterinary Care- Άρθρα, ZΩΑ, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ, Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά–Οικολογία, ΣΚΥΛΟΣ, Φιλοζωία | Ετικέτες: , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 26η Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα των Σκύλων!

“Ας βοηθήσουμε την ομορφιά να σώσει τον κόσμο…ανακαλύπτοντάς την παντού γύρω μας!!!”

μικρ ομορφια

 

Designer 2024 08 08T182507.744

“Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο”

Πρόκειται για ευρέως γνωστή φράση που προέρχεται από το  μυθιστόρημα
“Ο Ηλίθιος” του Fyodor Dostoevsky (Φιοντόρ Ντοστογέφσκι).
Σε αυτό μπορεί κανείς να δει  πώς έρχεται σε  αντίθεση  η έμφυτη ψυχική ομορφιά του πρωταγωνιστή με τον υπόλοιπο κόσμο της διαφθοράς και του εγωισμού.  Πρωταγωνιστής είναι  ο πρίγκιπας Μίσκιν, ένας νεαρός άνδρας του οποίου η καλοσύνη, η απλόχερη απλότητα και η αδολία οδηγούν άλλους χαρακτήρες που συναντά να θεωρούν λανθασμένα ότι δε διαθέτει ευφυΐα ή επίγνωση. Στον χαρακτήρα του πρίγκιπα Μίσκιν ο Ντοστογιέφσκι θέλησε να απεικονίσει ένα καλό και όμορφο άνθρωπο. Το μυθιστόρημα εξετάζει τις επιπτώσεις της τοποθέτησης ενός τέτοιου μοναδικού ανθρώπου εν μέσω διαφωνιών, παθών, επιθυμιών και εγωισμού της κοινωνίας, τόσο στον ίδιο όσο και στους άλλους γύρω του.

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ: Έχει ο κόσμος ανάγκη από κάποιον/κάτι  που θα τον σώσει; Το χρειάζεται;

Ο Ντοστογιέφσκι,  στο βιβλίο του αυτό και με αυτόν τον πρωταγωνιστή, που τον τοποθετεί μέσα σε μια κοινωνία, η οποία  χαρακτηρίζεται από   εγωισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται…τι κάνει ακριβώς; Πραγματεύεται   ένα θέμα πάντα επίκαιρο( από τότε και μέχρι τις μέρες μας …και πάντα θα είναι!!)…αυτό της αιώνιας πάλης ανάμεσα στο  καλό και στο κακό ή με άλλες λέξεις ανάμεσα στην ομορφιά και στην ασχήμια των συμπεριφορών του ανθρώπου. Και αναφερόμαστε σε αυτόν, αφού είναι εκείνος που δημιουργεί  ή καταστρέφει, χωρίς να υπολογίζει ιδιαίτερα τα υπόλοιπα πλάσματα με τα οποία συμβιώνει σε αυτόν τον πλανήτη…

Τι είναι όμως “καλό” και τι “κακό”; Τι είναι  “ομορφιά” και τι “ασχήμια”; Συνέχεια

Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 1 :ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ, Ποίηση και μαθήματα ζωής., Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός- διαφορετικότητα, Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία – Πρόληψη | 5 σχόλια

“Μικροί ήρωες…ΜΕΓΑΛΟΙ εθελοντές!”-Ο εθελοντισμός δεν είναι “παραμύθι”…

μικρογραφια

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Υπάρχουν εθελοντές  στα παραμύθια;

Είμαστε εδώ για να το διερευνήσουμε  και να βρούμε την ΑΛΗΘΕΙΑ και όχι ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, γιατί…

ΠΑΝΟ

Τα παραμύθια  μπαίνουν  στη  ζωή μας  από πολύ μικρή ηλικία. Τα παιδάκια πολύ πριν μιλήσουν, έρχονται σε επαφή με  τα παραμύθια!!! Ως παιδάκια όλοι μας  ξεφυλλίζαμε τα παραμύθια, βλέποντας τις εντυπωσιακές εικόνες με τις περιπέτειες των ηρώων και τους θαυμάζαμε, τους αγαπούσαμε, τους είχαμε «φίλους»… Γιατί άραγε ασκούν πάνω  μας τόση γοητεία τα παραμύθια και οι ήρωές τους; Και είναι μόνο για μικρά παιδιά;

Designer 3

Ο λατρεμένος μας Μικρός Πρίγκιπας…που μόνο “μικρός” δεν είναι…

Συνηθίζουν κάποιοι να χρησιμοποιούν τη φράση “Τι είναι αυτά που λες; Παραμύθια!!!”,όταν   θέλουν να πουν ότι κάτι δεν είναι αλήθεια, ότι δεν μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα, ότι είναι ψέματα…

Κι όμως, αν το σκεφτούμε λιγάκι, θα δούμε ότι τα παραμύθια αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο… για να μάθει το μικρό παιδάκι τη ζωή, από πολύ νωρίς… Μέσα στα παραμύθια θα δεις και θα συναντήσεις τις μεγαλύτερες «Αλήθειες της αληθινής ζωής… σκεπασμένες με το πέπλο της παραμυθένιας ιστορίας!!!» Εκεί οι ήρωες  πονούν… ταπεινώνονται… υποφέρουν… αγαπούν… ζηλεύουν…μισούν… προσπαθούν… αγωνίζονται… τα καταφέρνουν… ζουν την αποτυχία… αλλάζουν… προσαρμόζονται… χαίρονται… λυπούνται… βρίσκουν φίλους… ή εχθρούς… Ζουν και πεθαίνουν… Κάνουν δηλαδή όλα όσα έχει η «αληθινή ζωή»! Ίσως εκεί, στα παραμύθια δηλαδή, με δόση υπερβολής, αλλά πάλι αλήθειες κρύβουν!!!

Μπορεί στα παραμύθια να πρωταγωνιστούν ήρωες “μικροί”, όμως μπορούν να γίνουν αυτοί οι μικροί ήρωες ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ…για μικρούς μα και ΜΕΓΑΛΟΥΣ! 

Αυτό ακριβώς λέμε να προσπαθήσουμε κι εμείς εδώ με το παρακάτω υλικό, που το δημιουργήσαμε έχοντας άπειρη αγάπη για τα παραμύθια και για όλους τους μικρούς και τους ΜΕΓΑΛΟΥΣ που  αγαπούν τα παραμύθια και γενικά τις ιστορίες των βιβλίων… Συνέχεια

Κατηγορίες: Εθελοντισμός- διαμεσολάβηση, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 3 :ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ, Παγκόσμιες ημέρες - Αφιερώματα, Ποίηση και μαθήματα ζωής., Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός- διαφορετικότητα, Φιλαναγνωσία | 2 σχόλια

“Κεριά”: Φως και Φωτιά… Η ιστορία, οι χρήσεις τους, οι συμβολισμοί & η δύναμή τους!!!

τα κερια σε αρθρο

 

image

ΚΕΡΙΑ: η σημασία, η δύναμη και η γοητεία τους

Κερί…κεριά…Μεγάλα και μικρά, λευκά, χρωματιστά… στολισμένα…απλά… πασχαλιάτικα… χριστουγεννιάτικα…αρωματικά… ακόμα και αντικουνουπικά κεριά !!!! Παντού έχουν θέση στην καθημερινότητά μας  τα κεριά!!! Κεριά  και λαμπάδες…

Το κερί είναι ένα πολύ ισχυρό, συμβολικό αντικείμενο που ενεργοποιεί τη φωτιά και το φως στη ζωή μας, όχι μόνο στο υλικoσωματικό επίπεδο, αλλά και στο ψυχικό και στο πνευματικό.

Τα αναμμένα κεριά έχουν πάντα μια ρομαντική γοητεία όμως η χρήση τους δεν είναι μόνο διακοσμητική. Η Φωτιά ανέκαθεν ήταν κάτι ιερό, μαγικό και μυστηριώδες. Σε όλες τις μυθολογίες το στοιχείο της Φωτιάς αρχικά ανήκε στους Θεούς και με κάποιο τρόπο πέρασε στους ανθρώπους. Ο μύθος του Προμηθέα είναι απλά ένα παράδειγμα. Ανάβοντας ένα κερί συμμετέχουμε συνειδητά ή υποσυνείδητα σε ένα τελετουργικό που είναι προαιώνιο και σχετίζεται με την αρχέγονη τελετή και γιορτή της δημιουργίας. Δεν είναι τυχαίο που όλες οι μεγάλες θρησκείες χρησιμοποιούν τα κεριά στη λατρεία τους. Αρκεί να οραματιστούμε ότι ένα κερί ανάβει και να συγκεντρωθούμε νοητικά σε αυτή την εικόνα για να μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, κυρίως στο πνεύμα μας. Όταν όμως μπούμε σε μια διαδικασία να το ανάψουμε και κυριολεκτικά, τότε η ενέργειά του μεταφέρεται και στον χώρο μας και μας δημιουργούνται συναισθήματα που μας κάνουν να νιώθουμε πιο όμορφα και οικεία.

κερι gif

Κερί: Φως και φωτιά!

Το κερί από πολύ παλιά αποτελούσε ένα  ξεχωριστό, ισχυρό αντικείμενο γεμάτο με συμβολισμούς! Συνδυάζει  δε τη φωτιά με το φως, πολύ ισχυρά στοιχεία και τα δυο για τη ζωή μας,  όχι μόνο στο υλικό – σωματικό επίπεδο, αλλά και στο ψυχικό και στο πνευματικό.

  • Το φως…

Το φως ήταν πάντα ένα σύμβολο της ανθρώπινης προόδου. Μεταφορικά αλλά και  πρακτικά, μετακινούμαστε από το σκοτάδι στο φως.  Αν καταφέρνουμε να δημιουργούμε, να παράγουμε  και να ελέγχουμε το φως, τότε πολλά πράγματα μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά από πριν στη ζωή μας. Δε χρειάζεται πια να εξαρτόμαστε από τις εποχές ούτε και  να περιμένουμε να ξημερώσει. Το φως μας δίνει χρόνο για δουλειά, για μελέτη, για δημιουργία… Το φως επομένως  προάγει τον ίδιο τον πολιτισμό.

Το κερί ήταν μια από τις πρώτες μορφές παραγωγής τεχνητού φωτισμού. Εύκολο να παραχθεί αλλά και  να μεταφερθεί. Για δυο χιλιάδες χρόνια φώτιζε τον δρόμο στους εξερευνητές, τους στρατιώτες, τους ιερείς και τους διανοούμενους.

Τα αναμμένα κεριά κρύβουν μια  ξεχωριστή γοητεία, μα η χρήση τους δεν είναι μόνο διακοσμητική.

Κερί, Άναψε Ένα Κερί, Φως, Φλόγα Συνέχεια

Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Κεριά”: Φως και Φωτιά… Η ιστορία, οι χρήσεις τους, οι συμβολισμοί & η δύναμή τους!!!

Πώς θα αντιμετωπίσετε την εξάντληση λόγω ζέστης στις γάτες

εξάντληση στις γάτες

Catheat 1

Έχετε κατοικίδιο και ζείτε σε περιοχή όπου έχει ζέστη το καλοκαίρι; Αν δεν έχετε κλιματιστικό, μπορεί να ανησυχείτε ότι η γάτα σας θα υποφέρει από θερμική εξάντληση. Μπορεί να περνούν από το μυαλό σας πολλές ερωτήσεις: Τι μπορεί να γίνει αν λείπετε όλη μέρα; Μήπως η γατούλα σας θα ιδρώνει και θα υποφέρει;

Παρά τη φήμη τους ως … ζώα της ερήμου, οι γάτες δεν αντέχουν τη ζέστη καλύτερα από τους ανθρώπους. Οι γάτες λαχανιάζουν ή ιδρώνουν μόνο μέσω των ποδιών τους προκειμένου να απαλλαγούν από την υπερβολική θερμότητα. Καθώς η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, η γάτα θα υποστεί θερμική εξάντληση και τελικά θερμοπληξία. Εάν η θερμοκρασία του σώματος δεν μειωθεί γρήγορα, μπορεί να προκληθεί σοβαρή βλάβη στα όργανα ή θάνατος.

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το σπίτι σας αρκετά δροσερό για χάρη της αγαπημένης σας γάτας.

Συνέχεια

Κατηγορίες: Veterinary Care- Άρθρα, ZΩΑ, ΓΑΤΑ, ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ | Ετικέτες: , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πώς θα αντιμετωπίσετε την εξάντληση λόγω ζέστης στις γάτες