Παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς-21 Ιανουαρίου-Μια αγκαλιά την ημέρα….τον γιατρό τον κάνει πέρα!!

βιντεο αγκαλιας

pxfuel.com 2022 01 21T165759.646 1920x1920 1

Στις 21 Ιανουαρίου που παγκοσμίως εορτάζεται η αγκαλιά, είναι μια ακόμη ευκαιρία για τους ανθρώπους να αγκαλιάζουν τους αγαπημένους τους…

Η ιδέα του εορτασμού προήλθε το 1986 από τον φοιτητή Kevin Zaborney, ο οποίος έψαχνε ακόμη έναν τρόπο ώστε να προσφέρουμε αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε. Μπορεί να μην έχει καταγραφεί επίσημα ως παγκόσμια ημέρα από τον ΟΗΕ, αλλά όλες οι χώρες το αναπαράγουν και το υιοθετούν.

6fa11fe4f990fa703c57c38b178eb742 1

Τι  είναι  η αγκαλιά; 

Η αγκαλιά μιλάει σε όλες τις γλώσσες, είναι δωρεάν, εκφράζει άπειρα συναισθήματα κι αρέσει σε όλους… γιατί στην αγκαλιά κρύβονται οι πιο όμορφες λέξεις του κόσμου όπως : Είμαι εδώ για σένα…. μην ανησυχείς … όλα θα περάσουν!!!

Η αγκαλιά είναι μια μορφή έκφρασης  της αγάπης, καθολική στις περισσότερες ανθρώπινες κοινότητες, κατά την οποία δύο ή περισσότεροι άνθρωποι βάζουν τα χέρια τους γύρω από τον λαιμό, την πλάτη ή τη μέση του άλλου και αγκαλιάζονται σφιχτά. Αν συμμετέχουν περισσότερα από δύο άτομα, μπορεί να αναφέρεται ως ομαδική αγκαλιά.

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΚΑΛΙΑ

Ομαδική αγκαλιά…ένα χρήσιμο εργαλείο στην ομαδική θεραπεία ή δράση για να εδραιώσει την αίσθηση συνοχής μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η αγκαλιά είναι φάρμακο, βάλσαμο, λύτρωση & σωτηρία…Μας κάνει να νιώθουμε σαν παιδιά στην κοιλιά της μητέρας μας, τόσο ζεστά και ασφαλή που κανείς δεν μπορεί να μας βλάψει!

Ο καθένας μας τη χρειάζεταιΣτις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μας τρέχουμε να αγκαλιάσουμε τον άνθρωπό μας. Το ίδιο και στις πιο δυσάρεστες. Όταν είμαστε θυμωμένοι, στρεσαρισμένοι, μελαγχολικοί, ακόμη και άρρωστοι, νιώθουμε πολύ καλύτερα μετά από μια σφιχτή αγκαλιά με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Είναι το στήριγμα και η δύναμή μας μαζί.

Μια αγκαλιά παρηγορεί και ανακουφίζει. Μας δίνει τη βεβαιότητα ότι δεν είμαστε μόνοι και αβοήθητοι σε αυτόν τον κόσμο.

ΜΗΤΡΙΚΗ ΑΓΚΑΛΙΑ

Μητρική αγκαλιά, η πρώτη μας αγκαλιά!!!

Η πρώτη ήρθε κατά τη γέννηση μας, όταν η μητέρα μας μας αγκάλιασε για πρώτη φορά και από τότε είναι αμέτρητες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα μικρά παιδιά όταν είναι λυπημένα το πρώτο πράγμα που ζητάνε είναι μια «αγκαλίτσα» από την μανούλα  τους. Η ζεστασιά της δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο συναίσθημα, αφού είναι ικανή μέσα σε λίγα μόλις λεπτά να αλλάξει όλο μας το είναι. Μόνο με ένα άγγιγμα ξεχάσαμε τη μεγαλύτερη αποτυχία μας, ξεπεράσαμε ένα χωρισμό ή μοιραστήκαμε τη χαρά του πτυχίου μας.

παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς

Σε ένα ευρύτερο επίπεδο, το άγγιγμα έχει βρεθεί στο επίκεντρο θεραπειών, όπως η θεραπευτική ιππασία που εφαρμόζεται για την κινητική και κοινωνική αποκατάσταση ανθρώπων με ή χωρίς αναπηρία και έχει οφέλη στη βελτίωση της υγείας και της ζωής τους.
Ενδεικτική, άλλωστε, του ρόλου και της σημασίας της αγκαλιάς, είτε της σωματικής είτε της ψυχολογικής, είναι η αναφορά της μητέρας Τερέζας ότι “υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πεθαίνουν για μια μπουκιά ψωμί, αλλά υπάρχουν περισσότεροι που πεθαίνουν για μια σταλιά αγάπης…”.

ΠΟΣΟ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΚΑΛΙΑ  ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ;

Η αγκαλιά είναι ο ισχυρότερος τρόπος να εκφράσει κανείς αγάπη, φόβο, θαυμασμό, θλίψη, χαρά και ευτυχία. Μας βοηθά να συνδεθούμε στο βαθύτερο επίπεδο με έναν άλλο άνθρωπο και να δείξουμε ενσυναίσθηση και φροντίδα.

Την αναγκαιότητα και την καθοριστική σημασία της αγκαλιάς επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα έρευνας σε παιδιά που μεγάλωσαν σε ορφανοτροφείο που έδειξε ότι η ομάδα των παιδιών που δεχόταν καθημερινά τις αγκαλιές των φροντιστών σε τρεις ολιγόλεπτες συναντήσεις μαζί τους, παρουσίαζε καλύτερους δείκτες ανάπτυξης και μικρότερη ευαλωτότητα σε ασθένειες, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

10 Λόγοι που μια Αγκαλιά Μπορεί να Αλλάξει τη Ζωή μας

Μεγαλώνει γερά παιδιά 

Η Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια, γνωστή για την προσέγγισή της στην οικογενειακή θεραπεία Βιρτζίνια Σατίρ (Virginia Satir) συνήθιζε να λέει ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται καθημερινά τέσσερις(4) αγκαλιές για να επιβιώσει, οκτώ(8) αγκαλιές για να συντηρηθεί και δώδεκα(12) αγκαλιές  για να αναπτυχθεί.

ΑΓΚΑΛΙΕΣ Virginia Satir ΕΙΚΟΝΑ

Η πατρική αγκαλιά είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών…

Οι επιστήμονες τονίζουν πως οι αγκαλιές που σας έκαναν οι γονείς σας όταν ήσασταν μικροί, καθορίζουν το ποιοι είστε σήμερα.

youth family

Διώχνει το στρες

Έρευνες έχουν δείξει πως η αγκαλιά και η κάθε είδους ανθρώπινη επαφή μέσω της αφής έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση τους στρες και του άγχους. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί τονίζουν πως μόνο 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του στρες και να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας (όπως η ωκυτοκίνη).

mitera kori paidi agkalia

Βελτιώνει την υγεία μας 

Έρευνα απέδειξε πως μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων μπορεί να διορθώσει τον χτύπο της καρδιάς μας και να βελτιώσει τη ροή του αίματος.

Σύμφωνα με το Carnegie Mellon University της Αμερικής, το μεγαλύτερο αντίδοτο μίας ίωσης βρίσκεται στην… αγκαλιά!!! Οι ειδικοί τη θεωρούν ως το καλύτερο φάρμακο, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και έστω και μία αγκαλιά μέσα στην ημέρα μπορεί να μας χαρίσει μία καλύτερη ζωή.

Είναι ουσιαστικά μία «φυσική» βιταμίνη που παίρνει ο ανθρώπινος οργανισμός ώστε να μην προσβληθεί από κάποια ίωση, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η υγεία μας βρίσκεται μέσα στα χέρια μας, ας μην την αφήσουμε να φύγει!

291

Αυξάνει την ορμόνη της αγάπης 

Νεότερες μελέτες μάλιστα, δείχνουν πως η αγκαλιά βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, καταπολεμά το στρες, ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη και βοηθά στο «δέσιμο» γονέα και παιδιού καθώς η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις.

rsz 12 istock 641835540 400x266 1

Κόβει το κάπνισμα

Έρευνες έχουν δείξει πως αν σας ακουμπήσει κάποιος στα σωστά σημεία μπορεί να σας κάνει να κόψετε μια κακιά συνήθεια. Συγκεκριμένα για το κάπνισμα, το τρίψιμο των χεριών και το τρίψιμο του λοβού βοηθάνε πολύ.

Κάπνισμα 2 1

Μειώνει τον πόνο 

Σε μια μελέτη, υπέβαλαν άτομα με ινομυαλγία σε έξι θεραπευτικές συνεδρίες μέσω αγγίγματος. Κάθε θεραπεία περιλάμβανε ελαφρύ άγγιγμα στο δέρμα. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν αύξηση στην ποιότητα ζωής και μειωμένο πόνο.

Αν το παιδί σας χτυπήσει, τότε δώστε του μια μεγάλη αγκαλιά διαρκείας. Με την αγκαλιά παράγονται ενδορφίνες, οξυτοκίνη και σεροτονίνη. Οι ενδορφίνες βοηθάνε στη μείωση του πόνου, ενώ η οξυτοκίνη και η σεροτονίνη κάνουν τα παιδιά σας πιο ευτυχισμένα.

thehomeissue agalia 620x354 1

Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα 

Έρευνα έδειξε πως όταν αγκαλιάζουμε τα σκυλάκια μας δυναμώνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης η αγκαλιά βοηθάει πολύ και το κατοικίδιό μας να είναι πιο υγιές.

thehomeissue agalia03 288x158@2x

Βελτιώνει τη νόσο Αλτσχάιμερ

Το γνωρίζατε πως μια απλή αγκαλιά μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την υγεία ατόμων με Αλτσχάιμερ; Η αγκαλιά τους κάνει πιο ευτυχισμένους, μειώνει την κατάθλιψη  και τους βοηθάει να γίνουν πιο κοινωνικοί με τους γύρω τους.

granddaughter embracing her grandmother wheelchair 260nw 65509177

Καταπολεμά την κατάθλιψη 

Το σωματικό άγγιγμα και η αγκαλιά μπορούν να καταπολεμήσουν τα αισθήματα μοναξιάς που εμφανίζονται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Ένας οίκος ευγηρίας στη Νέα Υόρκη διεξήγαγε μια μελέτη στην οποία εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Embraceable You». Η ιδέα ήταν να ενθαρρύνουν την διαγενεακή επαφή και το άγγιγμα  μεταξύ των ενοίκων του γηροκομείου και των μελών του προσωπικού, προκειμένου να βελτιωθεί η ευημερία τους. Τα αποτελέσματα ήταν πειστικά, με όσους λάμβαναν αγγίγματα ή αγκαλιές τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα να έχουν περισσότερη ενέργεια, να νιώθουν λιγότερη κατάθλιψη, να μπορούν να συγκεντρώνονται καλύτερα και να κοιμούνται πιο ξεκούραστα από τους λιγότερο αγκαλιασμένους συγκατοίκους τους.

pxfuel.com 2022 01 21T165013.576 1920x1280 1

Μπορεί να ελαχιστοποιήσει τους φόβους

Μια μελέτη για τους φόβους και την αυτοεκτίμηση εξέτασε τη σύνδεση μεταξύ του ανθρώπινου αγγίγματος και της μείωσης του φόβου της θνησιμότητας. Οι συμμετέχοντες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν λιγότερο άγχος για το θάνατο όταν τους αγγίζουν ελαφρά ή ακόμα και όταν αγκαλιάζουν ένα άψυχο αντικείμενο όπως ένα αρκουδάκι.

pxfuel.com 2022 01 21T164803.315 1920x1280 1

Για αυτό και ήταν τόσο σημαντική η βαθιά ανθρώπινη κίνηση δύο νοσηλευτριών από τη Βραζιλία, που έδεσαν μεταξύ τους δυο γάντια μιας χρήσης γεμάτα με ζεστό νερό και να τα τοποθετήσει έτσι ώστε να κρατούν μέσα τους το χέρι ασθενούς με Covid-19, μιας νόσου που μας έχει στερήσει την τόσο πολύτιμη ανθρώπινη επαφή.

hands of love

Πώς λειτουργούν οι αγκαλιές ;

Όταν οι άνθρωποι αγκαλιάζονται τρυφερά, εκκρίνουν την ορμόνη ωκυτοκίνη, που σχετίζεται με το αίσθημα της ηρεμίας, ενώ μειώνονται σε αυτούς τα επίπεδα της κορτιζόλης που θεωρείται η ορμόνη του στρες.
Με τον ίδιο τρόπο, όμως μπορεί να λειτουργήσει και μια κουβέντα όπως το “μπράβο”, το “χαίρομαι για σένα”, “αισθάνομαι καλά που είμαι μαζί σου”, “τι νόστιμο το φαγητό που έφτιαξες”. Όλα αυτά είναι “λεκτικές αγκαλιές” και δυστυχώς συνήθως είμαστε αρκετά τσιγκούνηδες σε τέτοιου είδους αντιδράσεις. Δε λέμε εύκολα ένα “ευχαριστώ”, δεν αναδεικνύουμε εύκολα ένα θετικό κομμάτι του άλλου. 

Τι σχέση όμως μπορεί να έχει το αγκάλιασμα με την ορμόνη της ευεξίας, την ωκυτοκίνη; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το δέρμα περιέχει ένα δίκτυο αισθητηρίων οργάνων που λέγονται σωμάτια Pacinian και τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Το νεύρο αυτό συνδέεται με διάφορα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, καθώς και με τους υποδοχείς της ωκυτοκίνης.
Επιπλέον, η ωκυτοκίνη εκ φύσεως παράγεται και κατά τον οργασμό, όταν χορεύουν δύο σύντροφοι, όταν κρατιούνται από το χέρι και όταν αγκαλιάζονται.

3186250a5c0ceecd3987c086ecc7f7b6

Πιο αναλυτικά:

Κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς προκαλείται αύξηση της παραγωγής ωκυτοκίνης. Αναλυτικότερα, οι υποδοχείς της ωκυτοκίνης , μαζί με την καρδιά ενώνονται με το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο με την σειρά του ενώνει τον εγκέφαλο μας με το δίκτυο αισθητήριων οργάνων που βρίσκεται πάνω στο δέρμα μας. Έτσι μέσω της ορμόνης αυτής  μας δημιουργείται το αίσθημα της ευεξίας. Όσα παιδιά ή και ζώα ακόμα δεν είχαν φυσική επαφή με τους γονείς τους  παρουσίασαν  στο μέλλον επιθετικές στάσεις κάτι το οποίο μας δείχνει την αξία του συναισθηματικού δεσίματος μέσω της αγκαλιάς. Επιπλέον , αισθανόμαστε πιο σίγουροι και ασφαλείς σε μια σχέση όταν αγκαλιαζόμαστε συχνά με τον σύντροφό μας. Παράλληλα, οφείλουμε να αγκαλιάζουμε συχνά τα παιδιά μας όσο είναι ακόμα μωρά ώστε στην ενηλικίωσή τους να στρεσάρονται και να εκδηλώνουν λιγότερο άγχος. Αυτό συμβαίνει διότι μειώνεται η παραγωγή της κορτιζόλης , της ορμόνης του στρες. Άμεση σχέση με το στρες έχει και η αρτηριακή πίεση η οποία πέφτει με μήνυμα χαλάρωσης  προς τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Άλλα και η καρδιά επωφελείται μέσω της αγκαλιάς αφού έρευνες δείχνουν ήπιας μορφής ταχυκαρδία σε ζευγάρια τα οποία δεν αγκαλιάζονται τόσο συχνά. Επιπρόσθετα, η αγκαλιά λειτουργεί και σαν φυσικό κατασταλτικό μιας ασθένειας. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του νοσούντα και τα συμπτώματα παρουσιάζουν μειωμένη έξαρση  σε σχέση με την  υποθετική κατάσταση κατά την οποία το άτομο δεν δεχόταν καθόλου κοινωνική υποστήριξη με αγκαλιές από τον στενό οικογενειακό κύκλο του. ‘Έπειτα , όταν αγκαλιάζουμε ένα άψυχο αγαπημένο μας αντικείμενο ή ένα έμψυχο  άτομο μας μειώνεται  άμεσα  ο φόβος λαμβάνοντας δύναμη. Καταλήγοντας , όσο περισσότερο μεγαλώνουμε τόσο πιο πολύ χρειαζόμαστε το φυσικό άγγιγμα στην ζωή μας.  Με αυτό το τρόπο μειώνεται το συναίσθημα της μοναξιάς και αυξάνεται το συναίσθημα της συναισθηματικής θαλπωρής και δεσίματος με άμεσο όφελος  της βελτιωμένη υγεία ενός ηλικιωμένου ατόμου.

Συνταγή για μια θεραπευτική αγκαλιά

Όπως γράφει η ψυχοθεραπεύτρια Hilary Jacobs Hendel σε άρθρο της στους New York Times, πρέπει να μάθουμε να ζητάμε αγκαλιές από τους αγαπημένους μας. Δίνει μάλιστα μια «συνταγή» για την ιδανική θεραπευτική αγκαλιά:

«Μια θεραπευτική αγκαλιά, σχεδιασμένη για να κατευνάσει το νευρικό μας σύστημα, χρειάζεται κάποιες οδηγίες. Μια καλή αγκαλιά χρειάζεται να είναι ολόψυχη. Δεν μπορούμε να κάνουμε μισά πράγματα. Οι δύο άνθρωποι, αυτός που αγκαλιάζει και αυτός που αγκαλιάζεται, κοιτούν και αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλον ακουμπώντας ολόκληρα τα σώματά τους. Ναι, είναι πολύ προσωπικό και οικείο. Αυτός που αγκαλιάζει χρειάζεται να έχει στραμμένη όλη του την προσοχή σε εκείνον που αγκαλιάζει με συνειδητή πρόθεση την προσφορά ανακούφισης. Είναι κυριολεκτικά μία εμπειρία «από καρδιάς», με τις δύο καρδιές πλάι πλάι.

pxfuel.com 2022 01 21T164815.125 1920x1280 1

Ο καρδιακός παλμός αυτού που αγκαλιάζει μπορεί να ρυθμίσει τον καρδιακό παλμό εκείνου που αγκαλιάζεται. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι αυτός που αγκαλιάζει να κρατάει σταθερά εκείνον που αγκαλιάζεται, μέχρι εκείνος να νιώσει έτοιμος να βγει από την αγκαλιά αυτή – ούτε μία στιγμή πιο νωρίς».

hugs3

Το 2004 ο Αυστραλός Juan Mann επέστρεψε στο αεροδρόμιο του Σίδνευ και κανείς δεν τον περίμενε. Έτσι σκέφτηκε να γράψει σε ένα χαρτί FREE HUGS και παρά την καχυποψία των γύρω του , τον αγκάλιασε μια κυρία που πρόσφατα έχασε τον σκύλο της. Οι αγκαλιές αποτελούν απλώς τυχαίες πράξεις τρυφερότητας , όπως ανέφερε. Το κίνημα Free Hugs http://www.freehugscampaign.org/  βρίσκει απήχηση παγκοσμίως όπως και στις μεγαλουπόλεις της Ελλάδος, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο.

 

Ας  δούμε  κι αυτό για τις “λεκτικές” αγκαλιές…

Fyodor Reshetnikov 1952 Χαμηλοί βαθμοί ξανά

«Low Marks Again» του Fyodor Reshetnikov (1952)
” Χαμηλοί βαθμοί ξανά”

«Low Marks Again» του Fyodor Reshetnikov (1952):Αυτός  ο πίνακας  έχει  τίτλο  “Χαμηλοί βαθμοί ξανά” και απεικονίζει τη στιγμή που ένα αγόρι επιστρέφει στο σπίτι από το σχολείο έχοντας φέρει άσχημους βαθμούς σε κάποιο μάθημα.
Η οικογένειά του το κοιτάζει με επίκριση, ενώ ο σκύλος μόνο το υποδέχεται με αγάπη άνευ όρων.
Το μήνυμα του ζωγράφου είναι: “Συμπεριφερθείτε στο παιδί όπως ο σκύλος. Είτε πετυχαίνει είτε όχι, το αγαπάει απόλυτα, γι’  αυτό που είναι και όχι γι’ αυτά που πετυχαίνει”.

κακή βαθμολογία

Αγκαλιές  “λεκτικές…,” και κανονικές  δίνουν φτερά!!!

Αγκαλιές “λεκτικές… ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ και κανονικές… δίνουν χαμόγελα αυτοπεποίθησης, που μάλλον αξίζουν πολλά, ειδικά για όσα παιδιά δεν μπορούν να είναι άριστα στα μαθήματα!

Ως εκπαιδευτικοί αλλά και ως γονείς μπορούμε να δώσουμε πολλές   τέτοιες αγκαλιές στα παιδιά μας!!! Σίγουρα θα τους κάνουμε μεγάλο  καλό!! Υπάρχουν παιδιά που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της τάξης, αν και προσπαθούν πάρα πολύ!!! Σε αυτά τα παιδιά  “μετρούν” περισσότερο οι “αγκαλιές” μας αυτές (λεκτικές και κανονικές!!!) και να είστε σίγουροι πως τα αγγίζουν βαθιά στην ψυχή τους και ΔΕ ΘΑ ΤΙΣ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΠΟΤΕ! Ξέρουν από μόνα τους πως υστερούν-δυσκολεύονται  σε κάποια πράγματα στην τάξη και δεν είναι απαραίτητο να τους το επισημαίνουμε συνεχώς! Αντίθετα, κάνοντάς τους θετικά σχόλια και δίνοντάς τους 2-3 λεπτά παραπάνω(για να προλάβουν την ομάδα και να μην τρέχουν αποκαρδιωμένα πίσω της…) τους δίνουμε τη δυνατότητα να νιώσουν πως η προσπάθειά τους ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ…ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ!!!  Στα μάτια τους εμείς οι εκπαιδευτικοί τους  ή οι γονείς τους  είμαστε σημαντικοί και υπολογίζουν τα λόγια και τις πράξεις μας!!!! ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ…

Τέλος, υπάρχει διπλό  κέρδος στην τάξη μας, για εμάς τους εκπαιδευτικούς, ή στην οικογένεια, για τους γονείς! Διδάσκουμε με τις πράξεις μας μα και με τα λόγια μας, πόσο σημαντική είναι η αποδοχή των συμμαθητών ή των αδερφών μας, ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ! Αυτό βήμα βήμα δημιουργεί ανθρώπους  που ζουν με σεβασμό προς τους άλλους και ενσυναίσθηση, ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ…

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ  ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΚΟΝΩΝ

Πατήστε στην εικόνα κάτω και δείτε μια παρουσίαση, με ενσωματωμένα φύλλα εργασίας. Δημιουργία: Σωτηρία Κίτσιου.

ΛΕΚΤΙΚΕΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ SOTIRIA KITSIOU 1

Ας το εντάξουμε  στους στόχους της σχολικής χρονιάς στην τάξη μας:

  • Προτρέπουμε τα παιδιά να αναζητούν στους συμμαθητές/συμμαθήτριές τους εκείνα τα θετικά στοιχεία που θα τα οδηγούν να δίνουν “λεκτικές αγκαλιές” μεταξύ τους!!!
  • Να επαινούν (όχι ψεύτικα, αλλά επειδή το νιώθουν) με κάθε ευκαιρία ο ένας τον άλλον.
  • Παραδείγματα: “Τι ωραία που διάβασες σήμερα!”… “Πολύ όμορφα τα γράμματά σου!”… “Είπες πολύ ωραία την προσευχή σήμερα!”… “Πόσο χαίρομαι που ήσουν στην ομάδα μας στα εργαστήρια δεξιοτήτων!”… “Πολύ όμορφα ζωγράφισες το…!” … …
  • Είναι η  ευγένεια, η καλοσύνη, οι όμορφοι τρόποι συμπεριφοράς που μπορούν να διδαχθούν στα παιδιά και να τους υιοθετήσουν από μικρά, έτσι ώστε να το θεωρούν φυσικό να συμπεριφέρονται έτσι.
  • Είναι για την “Καλημέρα” που διαπιστώνουμε στα σχολεία μας πως δύσκολα λένε τα παιδιά κατά την είσοδό τους στον σχολικό χώρο. Μια  “Καλημέρα”  όμως είναι μια ζεστή λεκτική αγκαλιά προς εκπαιδευτικούς και συμμαθητές/συμμαθήτριες.

ΤΑ  ΕΙΔΗ  ΤΗΣ  ΑΓΚΑΛΙΑΣ

“Υπάρχουν είδη  αγκαλιάς;”…θα αναρωτηθεί ίσως κάποιος!! Μα και βέβαια!!! Υπάρχουν  αγκαλιές και… αγκαλιές… Καθεμιά  από αυτές  εκφράζει, δείχνει  κάτι διαφορετικό.  Ας  δούμε μερικές αγκαλιές λοιπόν:

Η  πολύ σφιχτή αγκαλιά ή  αλλιώς η αγκαλιά της αρκούδας

σφιχτη αγκαλιαΑυτή είναι η πιο σημαντική αγκαλιά. Όταν ο ένας κοιτάζει προς τη φορά του άλλου και αγκαλιάζονται σφιχτά με   ένταση, τότε εκφράζονται και μοιράζονται συναισθήματα αγάπης, ζεστασιάς, τρυφερότητας και ειλικρινούς ενδιαφέροντος.

 Η παράλληλη αγκαλιά ή αλλιώς πλαϊνή αγκαλιά

Ζευγάρι ηλικιωμένων σε βόλτα

Όταν ο ένας έχει τα χέρια του/της  στη μέση ή στους ώμους του άλλου και αντίστοιχα ο άλλος/άλλη  σαν μια συνεχόμενη γραμμή δυο σωμάτων. Σαν ο ένας να είναι η συνέχεια του άλλου. Αυτή η αγκαλιά δείχνει εμπιστοσύνη, οικειότητα, ενδιαφέρον και χαλαρή διάθεση.

Η αγκαλιά-κουτάλι

Πατρική αγκαλιά

Όταν ο ένας κοιτάζει την πλάτη του άλλου. Αυτή είναι αφενός μια αγκαλιά εμπιστοσύνης από αυτόν που τη δέχεται, αφετέρου προστασίας από αυτόν που την προσφέρει.

Η μισή αγκαλιά

Όταν υπάρχει απόσταση στο κάτω μέρος των δύο σωμάτων και αγκαλιάζουν μόνο τα χέρια/μπράτσα. Αυτό συχνά δείχνει ότι ο ένας ή και οι δύο κρατούν «αποστάσεις» είτε γιατί υπάρχει δυσφορία για κάποιον λόγο είτε ανασφάλεια στον δεσμό, ή ακόμη και έλλειψη εμπιστοσύνης. Θέματα που υπάρχουν καλό θα είναι να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως και καταλλήλως.

Designer 12

Το φιλικό αγκάλιασμα ή  αλλιώς η αγκαλιά με ελαφρά χτυπήματα στην πλάτη

Όταν ο φίλος ή η φίλη σας έρχεται από δίπλα σας και σας αγκαλιάζει  με ελαφρά χτυπήματα στην πλάτη, αυτή είναι μια ανακουφιστική και καθησυχαστική αγκαλιά. Μεταφέρει ενσυναισθητική πρόθεση και διάθεση και επικοινωνεί ειλικρινές νοιάξιμο και προσφορά υποστήριξης.

Designer 13

Η  αγκαλιά  ως  έμπνευση στα τραγούδια

Η αγκαλιά έχει την ιδιότητα να προκαλεί δυνατά συναισθήματα. Πολλοί στιχουργοί την έχουν εντάξει στα τραγούδια τους.
Ας δούμε μερικά αγαπημένα κομμάτια που εγκλείουν την αγκαλιά στους στίχους τους.

“Να μ’ αγκαλιάζεις, για να σ’ αισθάνομαι
κι αν δεις να χάνομαι, να μ’ ανεβάζεις
να με ησυχάζεις, και να με νοιάζεσαι
να με χρειάζεσαι, όπως κι εγώ”

 

“Απόψε το τραγούδι θα γίνει αγκαλιά
που θα χωράει και σένα κι ας είσαι μακριά”

 

Στην αγκαλιά μου κι απόψε σαν άστρο κοιμήσου
δεν απομένει στον κόσμο ελπίδα καμιά
τώρα που η νύχτα κεντά με φιλιά το κορμί σου
μέτρα τον πόνο κι άσε με μόνο στην ερημιά”

 

Στρίψ’  το τιμόνι στο φως
κι άσε με να ΄μαι οδηγός
Κλείσε τα μάτια, τ’αυτιά
κι αγκάλιασέ με σφιχτά
Πιο σφιχτά…”

 

“Χέρια μου αδειανά, Χριστέ !
άδεια μου αγκαλιά, Χριστέ μου !”

 

Tης αγκαλιάς η ξενιτειά
είναι η πιο μεγάλη
βάλε στη στάχτη μου φωτιά
κι αφάνισέ με πάλι”

 

“Κάποιος τρέχει να σε πάρει αγκαλιά,
κάποιος έχει να σου δώσει μια καρδιά,
σε προσέχει έν’ αστέρι μακριά,
που σ’ ακούει που σ’ ακούει μια χαρά.”

 

“ΜΑ ΕΓΩ
θα έχω για εσένα μια αγκαλιά
πάντα να κρύβεσαι απ’ του κόσμου τα φθηνά”

https://www.youtube.com/watch?v=biTUrsyKCeU&ab_channel=SotiriaKitsiou

 

Για το παραπάνω τραγούδι, δείτε  περισσότερα, για αξιοποίησή του στην τάξη, πατώντας πάνω στην εικόνα εδώ:

ΜΑ ΕΓΩ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ 1

❤️Αγάπη: ένα όμορφο συναίσθημα❤️

ΑΡΕΣΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΙ ΑΓΚΑΛΙΕΣ; ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ Ή ΝΙΩΘΟΥΝ ΑΒΟΛΑ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΝ;

Ορισμένοι άνθρωποι απεχθάνονται τις αγκαλιές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανατροφή και η παιδική ηλικία είναι τα βασικά κλειδιά για να εξηγήσουν τη στάση κάποιου απέναντι στην αγκαλιά.

Η Suzanne Degges-White, καθηγήτρια συμβουλευτικής και σύμβουλος εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Illinois, αναφέρει: «Η τάση μας να εμπλεκόμαστε σε οποιαδήποτε μορφή σωματικής επαφής – είτε αγκαλιάς, είτε ένα άγγιγμα στην πλάτη, είτε να πιαστούμε αγκαζέ με έναν φίλο – αποτελεί συχνά προϊόν των πρώιμων παιδικών μας εμπειριών».

Μια μελέτη του 2012 βρήκε ότι οι άνθρωποι, των οποίων οι κηδεμόνες αγκάλιαζαν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν αυτή την παράδοση. Η μελέτη επίσης επιβεβαίωσε ότι «η αγκαλιά είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού».

Η Degges-White υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που δεν αγκαλιάζονταν από τους γονείς τους συχνά ως παιδιά νιώθουν άβολα στη σκέψη της αγκαλιάς. «Σε μια οικογένεια που δεν ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτική σωματικά, τα παιδιά θα μεγαλώσουν και θα ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο και με τα δικά τους παιδιά».

Ωστόσο, και το αντίθετο φαινόμενο μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, οι συχνές δηλαδή αγκαλιές. «Κάποια παιδιά μεγαλώνουν και νιώθουν “πεινασμένα”  για άγγιγμα και επιζητούν συνεχώς κοινωνικά την αγκαλιά. Έτσι, καταλήγουν να μην μπορούν να χαιρετήσουν έναν φίλο χωρίς μια αγκαλιά ή έστω ένα άγγιγμα στον ώμο».

Υπάρχει επίσης και ένα πολιτισμικό στοιχείο σε αυτό το ζήτημα. Οι κάτοικοι στην Αμερική και στην Αγγλία αγκαλιάζονται και αγγίζονται πολύ λιγότερο από τους κατοίκους της Γαλλίας ή του Πουέρτο Ρίκο, σύμφωνα με έρευνα του 2010.

Πώς μπορούμε να αντιδράμε όταν κάποιος δε θέλει την αγκαλιά;

Είναι καλύτερο να παραλείψουμε την αγκαλιά με τους άλλους, εκτός κι αν έχουμε πιο στενές σχέσεις και έχουμε εγκαθιδρύσει έναν πιο βαθύ δεσμό. Και αν και μπορεί να νιώθουμε άνετα με αυτό, δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη.

Η Samantha Hess διαθέτει ένα κέντρο υπηρεσιών που διδάσκει στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν περισσότερο τη σωματική επαφή. Η ίδια λέει ότι είναι σημαντικό να προσέχουμε τη γλώσσα σώματος των άλλων ανθρώπων.

«Όλοι έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τι συμβαίνει στο σώμα τους. Πολλοί από τους πελάτες μου δεν είναι άνετοι ούτε με τη χειραψία, όταν πρωτοφτάνουν εδώ», δηλώνει. Προσθέτει ότι μπορεί να πάρει πολύ χρόνο για να νιώσουμε αρκετά άνετα ώστε να απολαύσουμε την αγκαλιά με έναν νέο άτομο.

Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/2019/10/epistimones-exigoun-anthrwpoi-apexthanontai-agkalies/

 

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΑΜΑΣ 1

Μιλήστε και πείτε πολλά χωρίς λόγια…μια αγκαλιά μπορεί να τα πει όλα !!!!

  • “Η αγκαλιά είναι σαν ένα μπούμερανγκ. Σου έρχεται αμέσως πίσω.”

Bill Keane

  • Tο να τρως κάτι που μόλις βγήκε από τον φούρνο είναι σαν μια αγκαλιά που μπορείς να την γευτείς.

Regina Brett

  • “Μερικές καταστάσεις στην ζωή, αντιμετωπίζονται μόνο με μια μεγάλη αγκαλιά της μαμάς.”

Dan Pearce

  • “Οι αγκαλιές μπορεί να είναι αθόρυβες, αλλά μιλάνε τόσο δυνατά.”

Carol Miller

  • “Αγκαλιά: Η πιο ειλικρινής έννοια του να δίνεις.”

Carol Miller

  • Όσο πιο παγωμένη είναι η νύχτα, τόσο πιο ζεστές είναι οι αγκαλιές.”

Anthony Hincks

  • “Το καλό πράγμα με τις αγκαλιές; Όταν δίνεις μια, πάντα παίρνεις και μια πίσω.”

Diana Rowland

  • “Αυτό κάνουν όσοι σε αγαπάνε. Τυλίγουν τα χέρια τους γύρω σου και σε παίρνουν μια αγκαλιά. Σε αγαπάνε ακόμα κι όταν δεν είσαι και τόσο αξιαγάπητος.”                         

Deb Caletti

 

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Βιβλία  για  την αγκαλιά

1. “Να σε κάνω μια αγκαλιά;”

Μια ιστορία για το αδιαμφισβήτητο και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού να ορίζει τα όρια του σώματός του και να επιλέγει τις αγκαλιές του, ιδωμένη από τη ματιά και την επιστημονική γνώση της Ψυχολόγου & Ψυχοθεραπεύτριας Φρόσως Φωτεινάκη.

agkalia
​Εκδόσεις: Διόπτρα
Συγγραφέας: Φρόσω Φωτεινάκη
Εικονογράφος: Φωτεινή Τίκκου
Ηλικία: Από 4 ετών

​Ο φίλος μου ο Σωτήρης με ρωτάει πάντα πριν με κάνει μια αγκαλιά! Νιώθω υπέροχα μαζί του! Υπάρχουν όμως πολλές, διαφορετικές αγκαλιές…Κάποιες με γεμίζουν χαρά και αγάπη, άλλες με κάνουν να ντρέπομαι και άλλες να αγχώνομαι και να θέλω τόσο πολύ να πω «όχι!». Ποια αγκαλιά είναι ασφαλής για το παιδί μου; Πώς θα του μιλήσω για τον αυτοσεβασμό, την οριοθέτηση, τη συναίνεση χωρίς να το πλημμυρίσω με φόβο και φοβίες; Ποια είναι η σπουδαιότερη, η πιο πολύτιμη αγκαλιά;

Δείτε ένα απόσπασμα από το εσωτερικό του βιβλίου ΕΔΩ: 

https://www.dioptra.gr/FlippingBook/2068/el/Na-se-kano-mia-agkalia/

Κατεβάστε το εκπαιδευτικό υλικό του βιβλίου ΕΔΩ: https://ftp.dioptra.gr/pr/AGKALIA_EKPAIDEYTIKO.pdf/

Ή  δείτε το εδώ:



Λήψη αρχείου

 

2. “Η αγκαλιά που ψήλωνε”

Μια ιστορία ενσυναίσθησης που αξίζει να διαβαστεί σε μια τάξη, σε ένα σπίτι, σε ένα δάσος ή ακόμα και σ’ έναν καθρέφτη μπροστά.

AGALIA PSILONE

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Συγγραφέας: Μάριος Μάζαρης
Εικονογράφος: Άρτεμις  Πρόβου
Ηλικία: Από 4 ετών

Ένα κορίτσι που θα ήθελε να είναι πιο ψηλό. Μια γιαγιά που θα ήθελε να είναι πιο πολλά. Ένα φεγγάρι που θα ήθελε να μη νιώθει μόνο του. Κι ανάμεσά τους μπόλικα αστέρια. Μια ιστορία για δρόμους που φωτίζονται, για φόβους που μοιράζονται, μα πάνω απ’ όλα για την αγκαλιά: τη μαγική εκείνη αγκαλιά που λειτουργεί σαν απάντηση σ’ έναν κόσμο με πολλά ερωτήματα.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το πρώτο κεφάλαιο:



Λήψη αρχείου

Πατήστε  ΕΔΩ  και ακούστε τι λέει ο ίδιος ο συγγραφέας-εκπαιδευτικός για το συγκεκριμένο βιβλίο του.

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

Δείτε  εδώ κάποια Φύλλα εργασίας  για την Παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στην τάξη σας με μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά.

Δημιουργός: Σωτηρία Κίτσιου



Λήψη αρχείου

ΜΙΑ ΙΔΕΑ  θα ήταν να εκτυπώσετε σε χαρτονάκι λευκό τις κορνίζες-κάρτες(που θα βρείτε στο παραπάνω υλικό)  και να  τις συμπληρώσουν τα παιδιά γράφοντας  μικρές σκέψεις τους για την αγκαλιά μέσα στις καρδιές. Μπορούν να ξεκινήσουν π.χ. έτσι: «Αγκαλιάζω …. όταν…..» ή «Η αγκαλιά του/της… … είναι για εμένα….!»
Ή αν είστε σε μεγαλύτερη τάξη ζητήστε π.χ. να γράψουν ένα ποιηματάκι. Στη συνέχεια να προσθέσουν  χρώμα, να τις διαμορφώσουν ανάλογα με την έμπνευσή τους και να γίνουν μια αφίσα στην τάξη με μια όμορφη αγκαλιά στη μέση… Κάπως έτσι:

 

ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ αφισα

Πρόταση για αφίσα

 

ΜΙΑ ΙΔΕΑ  ακόμα θα ήταν να  δημιουργήσετε με τα παιδιά ένα συννεφόλεξο με λέξεις που δηλώνουν τι είναι για εκείνα η αγκαλιά. Διαλέξτε μαζί τους  μια όμορφη εικόνα και θα έχετε ένα ωραίο αποτέλεσμα. Αρέσει στα παιδιά η δημιουργία  συννεφόλεξου συνήθως. Δείτε ένα  παράδειγμα με μια από τις εικόνες που περιλαμβάνονται και στο παραπάνω υλικό (στα φύλλα εργασίας). Αν θέλετε να το δείτε και διαδραστικά, πατήστε πάνω στην εικόνα κάτω:

ημερα αγκαλιας

ΤΑΠΕΣ  ΜΕ  ΘΕΜΑ  ΤΙΣ  ΑΓΚΑΛΙΕΣ

 



Λήψη αρχείου

Και αυτές για τις  “λεκτικές αγκαλιές”



Λήψη αρχείου

Δείτε περισσότερα για τις τάπες επιβράβευσης    στον ιστότοπο   “Εκπαιδεύοντας…χαρούμενα παιδιά!”

Πατώντας πάνω στην εικόνα θα βρείτε μια μεγάλη συλλογή με τάπες που καλύπτουν πολλά θέματα. 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

 

“Τι να είναι η αγκαλιά;” (ποίημα)

 

Κι εδώ ένα ποίημα   προσπαθώντας να απαντήσουμε στο ερώτημα: “Τι  να είναι  η αγκαλιά;” 

Δημιουργός: Σωτηρία Κίτσιου

ΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΚΑΛΙΑ; ΠΟΙΗΜΑ-ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΙΤΣΙΟΥ

Δείτε κάτω πώς ζωντάνεψαν οι στίχοι του ποιήματος με τη βοήθεια της Τεχνητής νοημοσύνης και την πολύτιμη βοήθεια της αγαπημένης  Μαίρης Τσαουσίδου, που την ευχαριστώ πολύ επειδή  βοήθησε στην μετατροπή των στίχων σε τραγούδι!!

“Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς” Δραστηριότητες

Κι άλλες  αγκαλιές…

Ας δούμε μερικές ακόμα  αγκαλιές …

ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑ

Μικρός ασθενής έχει χωθεί στην ασφάλεια της αγκαλιάς  της  γιατρού

 

Δασκάλα και μαθητές αγκαλιά

Όλη η τάξη μια αγκαλιά…η δασκάλα με τα παιδιά!!!

 

ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΙ

Αθλήτριες αγκαλιάζονται

 

ΦΙΛΙΚΗ ΑΓΚΑΛΙΑ

Αγκαλιά μεγάλης χαράς

 

ΑΓΚΑΛΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΣΚΥΛΟ

Αγκαλιά με τον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου

 

ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΕ ΑΣΠΡΗ ΓΑΤΑ

Όσο ανεξάρτητες κι αν είναι οι γάτες…αγαπούν τις αγκαλιές! Το ίδιο και τα παιδιά. Μια αγκαλιά όλο αγάπη κάνει καλό και στους δυο!

 

ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΑΛΟΓΟ

Μια όμορφη σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα στο άλογο και στον αναβάτη

ΑΛΟΓΟ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ

Αν αυτό ΔΕΝ είναι αγκαλιά, τότε τι είναι;

 

ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΔΕΛΦΙΝΙ

Πολλές φορές αυτά τα πανέξυπνα θηλαστικά της θάλασσας έχουν σώσει ανθρώπους

 

ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ

Αν αγκαλιάζαμε τα δέντρα, θα τα νιώθαμε και θα τα προστατεύαμε περισσότερο

 

Το βαθύτερο νόημα της ζωής μας είναι
η αγάπη … και οι αγκαλιές!!!

Ο εαυτός μας είναι για μας ο πιο σημαντικός άνθρωπος στον κόσμο. Τον κουβαλάμε 24 ώρες το 24ωρο, όπως η χελώνα το καβούκι της. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τις ανάγκες του, να χορτάσουμε την ψυχή του, γιατί αν δεν το κάνουμε αυτό θα έχουμε πρόβλημα. Αν είμαστε εμείς καλά, θα είμαστε καλά και με τους δικούς μας ανθρώπους και η ποιότητα των σχέσεων μαζί τους θα καθορίσει και την ποιότητα της ζωής μας. Ένα χαμόγελο, ένα νεύμα με κατανόηση, μια πράξη καλοσύνης `όπως η αγκαλιά μπορούν να μας γεμίσουν!!

Αν είχαμε δύο ζωές, θα ζούσαμε την πρώτη μας ζωή σαν πρόβα, σαν δοκιμή, για να μάθουμε να ζήσουμε όπως θα θέλαμε τη δεύτερη. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Η ζωή μας είναι μόνο μία, και μάλιστα μικρής διάρκειας. Αυτό το θέατρο μπορούμε να το παίξουμε μόνο μια φορά. Χωρίς πρόβα, χωρίς δοκιμή.

Γι’ αυτό, πρέπει να το παίξουμε όσο γίνεται καλύτερα και για μας τους ίδιους και για όσους αγαπάμε. Εμείς γράφουμε το σενάριο που μας αξίζει. Εμείς φτιάχνουμε τα σκηνικά που μας αρέσουν. Εμείς επιλέγουμε τους ηθοποιούς. Εμείς είμαστε οι πρωταγωνιστές και ταυτόχρονα οι θεατές. Στο τέλος εμείς θα το χειροκροτήσουμε ή δε θα το χειροκροτήσουμε.

Οι επιλογές μας είναι που καθορίζουν το θέατρο της ζωής μας. Το τι και πώς σκεφτόμαστε, τι αισθανόμαστε, το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο, το τι κάνουμε, ποιοι είμαστε, τι θα γίνουμε, πού θα πάμε, πώς θα πάμε και το πώς θα φύγουμε, όλα αυτά είναι κατ’ ουσίαν αποτέλεσμα των δικών μας επιλογών. Λίγο ή πολύ, όλοι μας σχεδόν είμαστε αποτελέσματα των επιλογών μας.
Όλα ξεκινάνε από το κεφάλι μας. Πρέπει να αλλάξουμε τη στάση και τον τρόπο σκέψης μας. Να κάνουμε το καλό και να αποφεύγουμε το κακό. Δε γεννηθήκαμε, για να βλάπτουμε τους άλλους. Αν αντιμετωπίζουμε κάθε άνθρωπο με φιλικό και εγκάρδιο τρόπο, η ζωή μας αποκτάει νόημα και το κλειδί για όλα είναι η αγάπη …. και οι αγκαλιές!!!!!


εικόνα Viber 2024 11 04 22 53 00 526

Πρόσθετο  εκπαιδευτικό υλικό

«Το κίνημα της αγκαλιάς»

Το Δημοτικό Σχολείο Σοφικού Κορινθίας μας δίνει μέσω ενός συνδέσμου  υποστηρικτικό υλικό για να μάθουμε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας την ΔΥΝΑΜΗ της αγκαλιάς, να γίνουμε αυτοί που ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΙ και ΟΧΙ αυτοί που ΧΤΥΠΙΟΥΝΤΑΙ, να
δράσουμε ενάντια στην ενδοσχολική βία, να γεμίσουμε αγκαλιές αγάπης
και χαράς!

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε το υλικό στον  σχετικό σύνδεσμο

agkalia ξκυι7οιι8ο

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΙΤΣΙΟΥ

Είμαι η Σωτηρία, δασκάλα στη δημόσια εκπαίδευση από το 2001.Αγαπώ το σχολείο και τα παιδιά!
Προσπαθώ να αφήνω κάτι καλό στις ψυχές και στη σκέψη των παιδιών που έχω κάθε φορά στην τάξη μου, γιατί πιστεύω πως το σχολείο δεν είναι μόνο ένα κανάλι μετάδοσης γνώσεων προς τα παιδιά, αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό. Διαμορφώνει τους αυριανούς πολίτες, πολιτικούς, γονείς, επαγγελματίες, εθελοντές, …και πολλά ακόμη.
Νομίζω επίσης πως στην εκπαίδευση λείπει το “μοίρασμα” και η συνεργασία ή είναι σε μικρό μόνο βαθμό. Πιστεύω ότι όλη η ουσία στη ζωή μας τελικά είναι σε αυτό το πολύ λεπτό σημείο. Εκεί νομίζω πως ο καθένας μας περνά έτσι λίγο έξω από το κλειστό “ΕΓΩ” του και κάπως απελευθερώνεται διεκδικώντας ένα “ΕΜΕΙΣ”, που είναι το ζητούμενο…γιατί πιστεύω πάρα πολύ πως κανείς μένοντας μόνο στο “ΕΓΩ” του δεν είναι ευχαριστημένος (για να μην πω ευτυχισμένος και ακουστεί ως μεγάλη κουβέντα…).
Τα παιδιά είναι “σφουγγάρια” και λαμβάνουν τα ερεθίσματα με θαυμαστή ενέργεια που στη συνέχεια απελευθερώνουν στους γύρω τους και βοηθούν στην προσπάθεια να γίνει η κοινωνία κάπως καλύτερη…Ας προβληματιστούμε τι τους παρέχουμε ως “πρώτη ύλη” αυτής της διαδικασίας, τι “ίχνη” αφήνουμε πάνω τους κι ας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.
Αγαπημένο μου ποίημα από τότε που το γνώρισα το “Ξέρω κάτι βάρκες” του Jacques Brel.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Αγωγή Υγείας, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 1 :ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ, Παγκόσμιες ημέρες - Αφιερώματα, Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία – Πρόληψη. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

2 Responses to Παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς-21 Ιανουαρίου-Μια αγκαλιά την ημέρα….τον γιατρό τον κάνει πέρα!!

  1. Ο/Η ΜΑΙΡΗ ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ λέει:

    Φανταστική δουλειά, Σωτηρία ….. Ευχαριστούμε για την όμορφη ανάρτηση!!!!

  2. Ευχαριστώ πολύ, Μαίρη!!! Για την υπέροχη φιλοξενία σου …και την όμορφη αυτή συνεργασία μας επίσης…

Τα σχόλια έχουν κλείσει.