Ο ρόλος της ενσυναίσθησης στα μπλοκαρισμένα συναισθήματα/ Συμβουλές για Γονείς & εκπαιδευτικούς

kisu

parents

 «Τα μπλοκαρισμένα αισθήματα και το «κενό» μας χτυπούν την πόρτα»

Η αύξηση στα κρούσματα ψυχικής υγείας, της χρήσης ουσιών,  της ενδοοικογενειακής βίας και του κοινωνικού  αποκλεισμού των νέων και ιδιαίτερα των εφήβων, μας φέρνει αντιμέτωπους με καταστάσεις που δύσκολα μπορούμε σαν γονείς να χειριστούμε.

Η Αθηνά Καραβόλτσου, σύμβουλος ψυχικής υγείας, είναι ένας άνθρωπος ζεστός, δοτικός, επικοινωνιακός και μας βοηθά ιδιαίτερα στα πλαίσια της προαγωγής της ψυχικής υγείας των παιδιών τονίζοντας τον ρόλο που πρέπει να κρατάμε σε τέτοιες δύσκολες συμπεριφορές. Με βάση τη θεωρία της Συναισθηματικής Νοημοσύνης (Daniel Goleman) και την πολύχρονη πείρα thw στην εφαρμογή προγραμμάτων  Κοινωνικής & Συναισθηματικής μάθησης


az15 karavoltsou 1

Αθηνά Καραβόλτσου Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Η δημοσιογράφος Ζέτα Φλισκανοπούλου από το alimoslive συζητώντας μαζί της μας τονίζει πως υπάρχουν σίγουρα   αλήθειες που ίσως να μην είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε.

«Ενθαρρύνω τους γονείς να ανοίξουν τις οθόνες και να μην είναι φοβικοί. Οι γονείς δεν είναι ηλεκτρονικά αναλφάβητοι, οφείλουμε να είμαστε δίπλα στον ψηφιακό κόσμο των παιδιών με εκπαιδευτικά παιχνίδια, λογικής, στρατηγικής…» όσο για τα μπλοκαρισμένα μας αισθήματα και το «κενό» που μας χτυπά την πόρτα μας παροτρύνει: « Μην φοβάστε να δείξετε τα αισθήματα σας, να εμπιστευθείτε, να πονέσετε, να αγαπήσετε. Μόνο η αγάπη μπορεί να μας γεμίσει και η αγάπη δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Η σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους θα μας κάνει να νιώσουμε άνθρωποι».

Προσπαθώντας να διαφωτιστούμε λίγο παραπάνω αναδημοσιεύουμε την συνέντευξη:

az15 karavoltsou 2

– H κούραση από την παρατεταμένη καραντίνα έφερε στο φως και άλλα προβλήματα. Υπάρχει ραγδαία αύξηση της κατάθλιψης, της χρήσης ουσιών και της ενδοοικογενειακής βίας. Παρόλα αυτά γίνεται  πολύ μικρή δημοσιογραφική αναφορά σ’ αυτές τις συνθήκες. Συνδέονται αυτά τα φαινόμενα με την υγειονομική κρίση;

H αλήθεια είναι ότι σε κάθε κρίση και οικονομική και υγειονομική υπάρχει πάντα αύξηση των ψυχικών νοσημάτων. Η πολιτεία δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένη σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης και σίγουρα η ενημέρωση στο επίπεδο της πρόληψης, θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ. Θα έπρεπε οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα, να μπορέσουν να το καταλάβουν έγκαιρα και να αναζητήσουν βοήθεια ιδανικά σε δωρεάν υπηρεσίες.

Αναφορικά με την χρήση ουσιών ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε το ΚΕΘΕΑ, που έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην απεξάρτηση. Έχουμε έναν φορέα που είναι σε πολύ καλό επίπεδο οι υπηρεσίες του και είναι δωρεάν.

Εξάρτηση σημαίνει φυγή από την πραγματικότητα, φυγή απ ’ότι με πονάει, με αγχώνει.

Στην ενδοοικογενειακή βία θέλουμε ενημέρωση-ενδυνάμωση των γυναικών, είναι θέμα αυτοεκτίμησης, να πιστέψουν ότι αξίζουν κάτι καλύτερο. Θα μπορούσε να υπάρξει συμβουλευτική στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας των Δήμων πιο οργανωμένα, όπου η πρόσβαση είναι πιο εύκολη. Δίνονται σημαντικά κονδύλια στους Δήμους, θα έπρεπε λοιπόν να δίνεται προτεραιότητα και να υπάρχει μια πιο οργανωμένη προσπάθεια του κράτους στο θέμα της πρόληψης.

Έχουμε αργήσει πολύ να κάνουμε τομείς στην εκπαίδευση, με την διαχείριση των συναισθημάτων των παιδιών που θα βοηθήσουν σ’ όλα αυτά τα ζητήματα. Τα παιδιά διψάνε για τέτοια θέματα, ένα σωστά ενημερωμένο παιδί θα φέρει τις πληροφορίες και μέσα στην οικογένεια.

Είναι σύνθετα τα προβλήματα της ψυχικής υγείας και καλύτερος δρόμος είναι η πρόληψη, η αντιμετώπιση είναι πάντα ο δύσκολος δρόμος. Ζούμε σε μια εποχή που όλα έχουν ένα κόστος και το κόστος της αντιμετώπισης σε όλα τα θέματα της ψυχικής υγείας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της πρόληψης. Το γεγονός ότι δεν επενδύονται πόροι οικονομικοί στην πρόληψη, είναι εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Κρίσεις πάντα θα υπάρχουν το μόνο που μπορεί να βοηθήσει πραγματικά είναι η πρόληψη.

az15 karavoltsou 3

–Στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας των Δήμων γίνεται ουσιαστική δουλειά;

Η αλήθεια είναι ότι δεν επιλέγουν πάντα τους καλύτερους επαγγελματίες, αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την πω. Υπάρχουν εξειδικεύσεις στην ψυχοθεραπεία. Καλό είναι όποιος απευθύνεται σ΄ ένα ειδικό να ζητήσει την εκπαίδευση που έχει κάνει και τα μεταπτυχιακά του.

–Το ίδιο συμβαίνει και στις Σχολές Γονέων;

Δόθηκε μεγάλη έμφαση στο να ανοιχτούν οι γονείς, να τοποθετηθούν μέσα από ομαδικές συζητήσεις και να ακουστούν εμπειρίες, δεν λέω πολύτιμο και αυτό το βήμα, αλλά υπάρχει και ένα πεδίο ψυχοεκπαίδευσης, μια ύλη και μια συγκεκριμένη εκπαίδευση στη διαχείριση συναισθημάτων και σε δεξιότητες επικοινωνίας που δεν πραγματοποιείται στις Σχολές Γονέων.

–Πενταπλασιάστηκαν τα κρούσματα μείζονος κατάθλιψης, την ίδια ώρα ο  Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι ο τακτικός προϋπολογισμός για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας για το 2021 αυξήθηκε στο 62%. Που βοηθά ουσιαστικά αυτό σε ότι περνάνε οι συνάνθρωποι μας;

Η αύξηση είναι πράγματι σημαντική, αλλά θα ήθελα πραγματικά να μάθω πιο αναλυτικά που θα δοθούν αυτά τα κονδύλια. Είμαστε πολύ πίσω ως χώρα και στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση στα θέματα ψυχικής υγείας. Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη. Υπάρχει μια πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και κατατέθηκε ένα νομοσχέδιο για τις «Δεξιότητες Ζωής», στο σχολείο που θα ξεκινήσει κάποια στιγμή. Δεν έχουμε δει ούτε τα βιβλία , ούτε το αναλυτικό πρόγραμμα ακόμα αλλά είναι ένα βήμα, μια αρχή.

az15 karavoltsou 4

-Γνωρίζετε αν είναι στο υποχρεωτικό πρόγραμμα και αν οι δάσκαλοι θα έχουν την απαιτούμενη επιμόρφωση για να προχωρήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Θα μπει στο υποχρεωτικό πρόγραμμα και όχι ως προαιρετικό πρόγραμμα στην ευέλικτη ζώνη. Σίγουρα οι δάσκαλοι θα χρειαστούν εκπαίδευση και επιμόρφωση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Υπάρχουν ήδη προγράμματα ψυχικής υγείας για δασκάλους και καθηγητές σε διαθεματικό πλαίσιο, αλλά δεν τα επιλέγουν τα συγκεκριμένα θέματα, γιατί είναι δύσκολο να τα προσεγγίσουν, και καλά κάνουν αν δεν θεωρούν τον εαυτό τους έτοιμο. Είναι απαραίτητο όμως να γίνει και είναι πολύ μεγάλη η επίδραση και η ανταπόκριση των παιδιών.

-Κάποιοι θα μπορούσαν να προτείνουν ένα δίωρο τέτοιο μάθημα να γίνει από ψυχολόγους στα σχολεία ή από ανθρώπους που έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία.

Το ακούω συχνά αυτό από εκπαιδευτικούς. Δεν είναι πρόγραμμα ψυχοθεραπείας οπότε δεν χρειάζεται ψυχολόγους. Οι ψυχολόγοι δεν είναι εκπαιδευτικοί, έχουν την εκπαίδευση να δουλεύουν σε ατομικό επίπεδο και όχι ομαδικό. Χρειάζεται μια ιδιαίτερη εκπαίδευση και είναι προγράμματα πρόληψης που διεθνώς γίνονται από καλά επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί με μια καλή βιωματική εκπαίδευση μπορούν να τα καταφέρουν περίφημα.

–Είστε επιμορφώτρια εκπαιδευτικών σε θέματα βίας και επιθετικότητας στα σχολεία τα τελευταία 10 χρόνια, με 400 ώρες επιμόρφωση και 1.000 συμμετοχές εκπαιδευτικών,τι νομίζετε ότι χρειάζονται οι εκπαιδευτικοί για να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις;

Οι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται πάρα πολύ για αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να μπουν σε βιωματικές δράσεις, όπως παιχνίδια ρόλων, ώστε να δουν πως λειτουργεί το πρόγραμμα πρώτα πάνω τους και μετά  με θάρρος και γνώση να το εφαρμόσουν στα παιδιά.

«Τα παιδιά δεν είναι εθισμένα. Αυτή την δύσκολη περίοδο έχουν βρει καταφύγιο στις οθόνες»

az15 karavoltsou 5

-Πόσο επηρεάστηκαν τα παιδιά μέσα απ’ αυτό το κλίμα, κλειστά σχολεία, μακριά από τις συνηθισμένες συνθήκες ζωής τους;

Επηρεάστηκαν πάρα πολύ, έχασαν την κοινωνικοποίηση που τους προσφέρει το σχολείο. Βέβαια υπάρχουν και οικογένειες που φρόντισαν να πηγαίνουν μια βόλτα ή να βρίσκονται τα παιδιά τους με δύο φίλους μέσα σ’ αυτή την «φούσκα» ασφαλείας που αναφέρουν οι γιατροί. Η πανδημία και η απομόνωση έχει κρατήσει πάρα πολύ και δεν ξέρουμε μακροπρόθεσμα ποιες θα είναι οι συνέπειες. Ίσως περισσότερο μείνει ένας διάχυτος φόβος στα παιδιά, ότι κάτι κακό μπορεί να συμβεί.

Τα μεγαλύτερα παιδιά που λόγω εφηβείας σταματούν να επικοινωνούν και μιλούν λιγότερο δεν σημαίνει ότι δεν έχουν άγχος. Σίγουρα δεν βοηθά μόνο όταν προσπαθούμε να καθησυχάσουμε τα παιδιά, πρέπει να τα καταλάβουμε , να νιώσουν ότι είμαστε δίπλα τους συναισθηματικά δηλ, να τους πούμε «καταλαβαίνω πως έχεις αγχωθεί, ότι υπάρχει μοναξιά, ότι σε φοβίζει αυτό, ότι σου λείπουν οι φίλοι σου». Θα εκφράσεις εσύ στο παιδί σου, αυτό που νομίζεις ότι σκέφτεται. Θα του πεις και τα δικά σου συναισθήματα και στο πιο δύσκολο θέμα. Πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια και πρέπει να δείχνουμε ενσυναίσθηση.

–Tι θα συμβουλεύατε τους γονείς να κάνουν με τα παιδιά τους ώστε να μην νιώθουν αυτό τον έντονο φόβο της πανδημίας και ποιες συμπεριφορές ενός παιδιού θα έπρεπε να τους κινητοποιήσουν ώστε να ζητήσουν βοήθεια από έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας;

Θεωρώ ότι όλοι οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν σ’ έναν ειδικό κάποια στιγμή και να κάνουν το πρόγραμμα «Συμβουλευτική Γονέων». Γελάω πολύ όταν ακούω κάποιους επώνυμους να λένε ότι δεν υπάρχει «σχολείο για γονείς». Υπάρχει αλλά πιο πολύ έχουν κινητοποιηθεί τα κοινωνικά δίκτυα να το προβάλουν παρά η τηλεόραση. Όλες οι ενότητες είναι 10-12 μια φορά να τις κάνεις , τελείωσες. Οι γονείς πρέπει να κάνουν συμβουλευτική και αν χρειαστεί θεραπεία, όχι τα παιδιά. Υπάρχει ένα βιβλίο ενός πολύ καλού συναδέλφου που λέει: «Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγους, γονείς θέλουν». Οι γονείς θα πρέπει να λύσουν τα θέματα της δικής τους αυτογνωσίας. Να δουν πως θα ενδυναμωθούν, ώστε να διαχειριστούν τα δυσάρεστα συναισθήματα του παιδιού τους.

-Αν έχετε μιλήσει με παιδιά και εφήβους αυτό το διάστημα, τι είναι αυτό που σας εξομολογούνται;

Έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να επικοινωνήσουν μέσω της οθόνης, μέσω Skype, zoom. Υπάρχει έλλειμμα και αποθαρρύνθηκαν. Για αυτό ενθαρρύνω τους γονείς να ανοίξουν τις οθόνες, έχουν γίνει φοβικοί και με την οθόνη. Να μπουν σε άλλα σπίτια, να δώσουν playdate για παιχνίδι μέσω της οθόνης. Υπάρχουν καλές ιστοσελίδες με βραβευμένα παιχνίδια, που μαθαίνουν  που δημιουργούν γαλαξίες, φάρμες, που κάνουν προσομοίωση του πραγματικού κόσμου , με πολλές δεξιότητες, εκπαιδευτικά παιχνίδια λογικής, δελεαστικά με προθηματική σκέψη. Τα παιδιά έχουν βρει καταφύγιο στις οθόνες, δεν είναι εθισμένα όπως ακούω. Ακούνε μουσική, μιλούν στο viber, επικοινωνούν μέσω chat. Αυτός δεν είναι χρόνο οθόνης, είναι χρόνος επικοινωνίας.

-Θεωρείτε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία των γονιών για τις ώρες που περνούν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, αδικαιολόγητα ίσως;

Σίγουρα υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Θα έλεγα λοιπόν «είναι πανδημία-χαλαρώστε». Έχουν μπει πολλές δραστηριότητες μέσω της οθόνης, τα παιδιά κάνουν πολλά πράγματα εκεί. Μπείτε και εσείς να παίξετε μαζί τους. Δεν ασχολούμαστε ως γονείς με τον κόσμο των games ενώ δεν είμαστε ηλεκτρονικά αναλφάβητοι. Τα παιδιά θα είναι μέσα στον κόσμο της ψηφιακής εποχής γιατί είναι πλούσιος και θα είμαστε και εμείς εκεί. Δεν συμμετέχουμε ως γονείς σ’ αυτό τον κόσμο και νιώθουν παρατημένα. Καταλήγουν σε παιχνίδια βίας γιατί δεν έχουμε να τους προτείνουμε κάτι άλλο.

-Ο ατομικισμός, η έλλειψη σύνδεσης και εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους είναι από τα μεγάλα προβλήματα της εποχής;

H σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους μας κάνει να νιώθουμε άνθρωποι. Κάνουμε ότι όλα είναι καλά και μένουμε μόνοι. Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, σύνδεσης. Όσοι δεν έχουν «χτίσει» την προσωπική τους ζωή μέσα από ουσιαστικές σχέσεις, υποφέρουν ή γίνονται αυτοκαταστροφικοί. Το βράδυ στον ύπνο τους έρχεται το  «κενό» και τους χτυπάει την πόρτα.  Μόνο η αγάπη μπορεί να μας γεμίσει, η αγάπη δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι σεβασμός, είναι ενσυναίσθηση, είναι αναγνώριση, είναι θετικότητα, να εμπιστευθείς. Μην φοβόμαστε να εμπιστευθούμε, να πονέσουμε, είμαστε φτιαγμένοι να αντέχουμε. Συνομιλώ με ανθρώπους με καλές δουλειές, πλούσια ζωή και έχουν άγχος. Το άγχος είναι υπαρξιακό, δεν δικαιώνεται η ύπαρξη μου, η ύπαρξη μου δικαιώνεται μόνο μέσα από τις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις.

-Γνωρίζω ότι αυτό το διάστημα κάνατε και αρκετά δωρεάν σεμινάρια για την ενσυναίσθηση και όχι μόνο…

Πραγματικά στην σελίδα μου στο facebook έκανα κάποια δωρεάν δίωρα σεμινάρια.  Θέλησα να δώσω βήμα στους συνανθρώπους μου, να ακούσουν, να ονομάσουν τα συναισθήματα τους. Το internet δίνει την δυνατότητα άνθρωποι να συνδεθούν πανελλαδικά και όχι μόνο. Έχω ζευγάρια από την Αμερική, την Ελβετία. Υπάρχουν ομάδες γονέων στην Συμβουλευτική Γονέων και συζητήσεις που δωρεάν μπορεί να τις παρακολουθήσει κάποιος για να καταλάβει την αξία του προγράμματος.

–Για το τέλος αν σας ζητούσα να στείλετε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ποιο θα ήταν αυτό;

Αυτός ο αιώνας είναι ο αιώνας της εκλαΐκευσης της ψυχολογίας, είναι να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας και πώς να συνδεόμαστε με τους άλλους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε πολύ δουλειά. Ας μάθουμε να αγαπάμε και να μοιραζόμαστε. Η αγάπη είναι ρίσκο, αλλά για αυτό είναι και πολύτιμη.

Καραβόλτσου Αθηνά
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, (Msc, Mst)
Επικοινωνία: 210 4653636, 6942 540 526

https://better-you.gr   
facebook.com/athina.karavoltsou


Η συναισθηματική νοημοσύνη ή νοημοσύνη της καρδιάς όπως ορίζεται από τον εισηγητή της, ψυχολόγο Daniel Goleman είναι η ικανότητα αναγνώρισης των δικών μας συναισθημάτων και των συναισθημάτων των άλλων καθώς και η ικανότητα να κινητοποιούμε τους εαυτούς μας για την κατάλληλη ρύθμιση των συναισθημάτων μας εσωτερικά και στις σχέσεις μας.

Με βάση αυτές τις αρχές, οι δεξιότητες που κατακτούν τα παιδιά  αφορούν πια στην ίδια την ποιότητα της ζωής τους ώστε να αισθάνονται ευχαριστημένα.

Στη σημερινή εποχή όπως μας δείχνει η διεθνής έρευνα στην εκπαίδευση, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να διασφαλίσουμε την υγιή ανάπτυξη των παιδιών (σωματική, ψυχική και κοινωνική) Ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε ως χώρα, είναι γεγονός ότι τα παιδιά γίνονται συναισθηματικοί αποδέκτες και μάλιστα οι πιο ευάλωτοι των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες γύρω τους αλλά και το σύνολο της κοινωνίας αυτήν τη χρονική στιγμή. Έτσι βιώνουν συναισθήματα τα οποία πολλές φορές δεν εκφράζουν .

Η κοινωνική – συναισθηματική μάθηση κερδίζει συνεχώς έδαφος εστιάζοντας στις λεγόμενες «δεξιότητες ζωής» (lifeskills) οι οποίες υπήρξαν επί πολλές δεκαετίες παραγκωνισμένες ή στην καλύτερη περίπτωση είχαν ελάχιστη εφαρμογή ως τώρα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Οι αρχές της βασίζονται στη «Συναισθηματική νοημοσύνη» η οποία ορίζεται κατά τον DanielGoleman ως εξής:

Η «Συναισθηµατική Νοηµοσύνη» αναφέρεται στην ικανότητα για την αναγνώριση  των δικών µας συναισθηµάτων και των συναισθηµάτων των άλλων, για την  ικανότητα να κινητοποιούµε τους εαυτούς µας, για την κατάλληλη ρύθµιση των  συναισθηµάτων µας εσωτερικά και στις σχέσεις µας. Περιγράφει ικανότητες διακριτές αλλά και συµπληρωµατικές της ακαδηµαϊκής νοηµοσύνης, των καθαρά  γνωστικών ιδιοτήτων που µετρούνται µε το ∆είκτη Νοηµοσύνης ». ( Goleman, 1998  σ. 317).

Αλλά και την κοινωνική διάσταση της

«Έτσι το επίκεντρο στης Κοινωνικής Νοηµοσύνης διευρύνεται από τη θέση ενός ατόµου στην προοπτική των δύο, από τις ικανότητες που υπάρχουν σε ένα άτοµο σε αυτές που προκύπτουν όταν το άτοµο αυτό εµπλέκεται σε µία σχέση…. (Goleman, 2006 σελ. 24)

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί προγράμματα, με αρχή τις ΗΠΑ, όπου έχουν διαμορφωθεί κατηγορίες δραστηριοτήτων για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, προσαρμοσμένες στις ηλικίες των παιδιών από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο. Ο Οδηγός CASEL που εκδόθηκε με έδρα το Σικάγο ασχολείται εκτενώς με τη δημιουργία τέτοιου είδους προγραμμάτων εκπαίδευσης καθώς και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας έτσι μια συστηματική και δομημένη εκπαιδευτική πολιτική στις ΗΠΑ για την κοινωνική  και συναισθηματική μάθηση των παιδιών. Δυστυχώς στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοιου είδους συντονισμένη προσπάθεια παρά μόνο προαιρετική εφαρμογή  προγραμμάτων από την πλευρά των εκπαιδευτικών παρόλο που τα νέα αναλυτικά προγράμματα τονίζουν την αναγκαιότητα ανάπτυξής τους υπό την τομέα της Αγωγής Υγείας. Η κοινωνική – συναισθηματική μάθηση έχει πλέον εξαπλωθεί και στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας νέους δρόμους στην εκπαίδευση.

Σήμερα πια η έρευνα έχει αποδείξει τα οφέλη της εκπαίδευσης των παιδιών σε αυτού του είδους τις δεξιότητες παράλληλα με την εξάσκηση τους στην ακαδημαϊκή γνώση, ώστε να εξελιχθούν σε υγιείς  ενήλικες. Παιδιά που συμμετείχαν σε τέτοιου είδους προγράμματα  κατάφεραν να αναπτύξουν περισσότερο τις ικανότητές τους να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις, να έχουν υγιείς σχέσεις με τους συνομηλίκους τους και τους ενήλικες, να έχουν θετική στάση απέναντι στο σχολείο, να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να αυξάνουν τα κίνητρα μάθησης.

Η κοινωνικο-συναισθηματική μάθηση ονομάζεται συχνά ‘το κομμάτι που λείπει’ (Elias & Arnold, 2006, σ.6), επειδή αντιπροσωπεύει ένα μέρος της εκπαίδευσης που συνδέει την ακαδημαϊκή γνώση με ένα συγκεκριμένο σύνολο ικανοτήτων και δεξιοτήτων, σημαντικών για την επιτυχία στο σχολείο, την οικογένεια, την κοινωνία, τον εργασιακό βίο και στη ζωή γενικότερα. Καθώς τα εθνικά και παγκόσμια δρώμενα συνεχίζουν να διδάσκουν, διαφαίνεται ο κίνδυνος για όλους εμάς όταν τα παιδιά μεγαλώνουν με γνώση αλλά χωρίς κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες και μια ισχυρή ηθική πυξίδα. Για αυτό το λόγο, ο συνδυασμός ακαδημαϊκής και κοινωνικο-συναισθηματικής μάθησης αποτελεί εχέγγυο αποτελεσματικής εκπαίδευσης για τον κόσμο που βιώνουμε σήμερα.

Η βιωματική μάθηση  σχετίζεται περισσότερο με την ενεργητική δράση του παιδιού σε ένα θέμα ή μια δραστηριότητα που εκτυλίσσεται και αφορά κυρίως στην πλήρη συμμετοχή που δημιουργεί  η βίωση μιας κατάστασης σε αντίθεση με την απλή παρακολούθηση ή την μονόπλευρη ακρόαση. Το παιδί, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες έχει μεγάλη ανάγκη να  βιώνει  με το σώμα και όλες του τις αισθήσεις τα θέματα προς επεξεργασία. Το παιχνίδι με οποιαδήποτε μορφή (θεατρικό, κινητικό, μουσικό, εικαστικό κλπ)  επιτρέπει στο παιδί να κινηθεί με ασφάλεια σε αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον Μπακιρτζή (2000), η παιδαγωγική της βιωματικής εμπειρίας αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που παρέχει τη δυνατότητα εμπειριών που θα διευκολύνουν «τις ενδοψυχικές διεργασίες ιδιοποίησης και διαμόρφωσης του ψυχικού κόσμου, της προσωπικότητας και των επιθυμιών, αναγκών, κινήτρων, ενδιαφερόντων». Επομένως, οι διαδικασίες και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στη βιωματική μάθηση συμβάλλουν στη διαδικασία κατανόησης του εαυτού μας (Καμαρινού, 1998), αλλά και της ανάπτυξης της προσωπικότητας συνολικά.

Ο εκπαιδευτικός εδώ καλείται να δημιουργήσει τις κατάλληλες δραστηριότητες για κάθε ηλικιακή ομάδα, έτσι ώστε να δίνεται η μέγιστη δυνατότητα για να αναπτυχθούν  βιωματικά  όλες οι καταστάσεις που είναι ωφέλιμο να επεξεργαστούν τα παιδιά.


 

 

Συναισθηματική Νοημοσύνη για γονείς

 

1.Εγχειρίδιο για γονείς :
Η ενσυναίσθηση στη διαχείριση της λύπης



Λήψη αρχείου


2.  βίντεο για γονείς
Τίτλος : Διαχείριση θυμού των παιδιών – Α’ Μέρος – Webinar – Καραβόλτσου.


https://drive.google.com/file/d/1rUU3I8VcbkFCSZ7kR7fod3lN6MLMM1yE/view


Σχολείο: Εκπαιδεύουμε τα παιδιά σαν να έχουν μόνο αριστερό ημισφαίριο

Ένα πολύ περιεκτικό άρθρο σχετικά με την καλλιέργεια της Συναισθηματικής Νοημοσύνης των παιδιών, το ακαλλιέργητο από το Ελληνικό σχολείο δεξί ημισφαίριο και τον πολύ σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών στην διαδικασία της εκπαίδευσης των παιδιών στην ανάπτυξη συναισθηματικών δεξιοτήτων..

Δείτε το άρθρο στο παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/425138_sholeia-ekpaideyoyme-ta-paidia-san-na-ehoyn-mono-aristero-imisfairio-egkefaloy?fbclid=IwAR3DyVVB5jNglXpuieQkdrDNKyI_t_jQhkUU72kq8J16wEMtlGc_PXsRbJo

Τι πρέπει να μάθουν  τα παιδιά

  • Να αναγνωρίζουν, να εκφράζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους

  • Να αναπτύσσουν συνεχώς μεγαλύτερη αυτο-γνωσία

  • Να κατανοούν τον εαυτό τους και τους άλλους.

  • Να φροντίζουν το σώμα και το μυαλό τους

  • Να αποφασίζουν με υπευθυνότητα

  • Να θέτουν στόχους

  • Να δημιουργούν υγιείς σχέσεις επικοινωνώντας μεταξύ τους

  • Να γνωρίζουν πώς να λένε «όχι» και να επιλύουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις. (Διαχείριση εκφοβισμού)

  • Να γνωρίζουν πώς να επιλύουν ένα πρόβλημα.

  • Να συνεργάζονται

  • Να αποδέχονται την διαφορετικότητα

  • Να αποκτούν αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.