Χάντμπολ- Χειροσφαίριση… Μαθαίνω για το παιχνίδι και τους κανονισμούς του

Γνωρίζω τους κανονισμούς του Χάντμπολ

handball

Η χειροσφαίριση ή χάντμπολ (handball) είναι ομαδικό ολυμπιακό άθλημα, το οποίο παίζεται από άνδρες και γυναίκες.  Διαθέτει στοιχεία από όλα τα ομαδικά αθλήματα, κυρίως όμως ταιριάζει με το ποδόσφαιρο, με τη διαφορά ότι το χάντμπολ παίζεται με τα χέρια. Το πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να παιχτεί σε κλειστό γήπεδο (40μ Χ 20μ), σε ανοιχτό, σε γρασίδι και γενικά σε οποιοδήποτε ανοιχτό χώρο με επίπεδο έδαφος.
Ωστόσο, πιο πολύ προσιδιάζει στο ποδόσφαιρο, με τη διαφορά ότι το χάντμπολ παίζεται με τα χέρια και σε κλειστό γήπεδο. Επίσης, οι παίκτες στο ποδόσφαιρο είναι περισσότεροι από εκείνους της χειροσφαίρισης.
Ο αγώνας χωρίζεται σε δύο ημίχρονα, από τα οποία το καθένα διαρκεί 30 λεπτά. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχει μία διακοπή δεκαπέντε λεπτών. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να επιτευχθούν τέρματα, με νικήτρια ομάδα να είναι εκείνη που πετυχαίνει τα πιο πολλά από αυτά.

Η χειροσφαίριση έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, το θαυμάσιο παιχνίδι με το χέρι, με τις σαν του χορού κινήσεις με την μπάλα αναφέρει επιγραφή που βρέθηκε στην αρχαία Δίπυλο.

ΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΠΟ ΤΟ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ είναι ένα από τα παλιότερα αθλήματα που υπάρχουν στο αθλητικό στερέωμα. Έχει κάνει την εμφάνισή της σε αμφορείς της Αρχαίας Ελλάδας αλλά η γέννησή της χρονολογείται ακόμη πιο παλιά.

Το χαρακτηριστικότερο εύρημα, που επιβεβαιώνει την καλλιέργεια ενός είδους χειροσφαίρισης, βρίσκεται στη Δωδώνη και πρόκειται για ένα χάλκινο αγαλματίδιο που απεικονίζει ένα παιδί με μία σφαίρα στο χέρι και χρονολογείται τον 3ο αιώνα π.Χ. Στην Αίγυπτο υπάρχουν απεικονίσεις στους τάφους του Όσιρις με ιερείς να χτυπάνε την μπάλα με το χέρι που χρονολογούνται στο 2.000 π.Χ. Ακόμη και στην Ομήρου Οδύσσεια βρίσκουμε τις ρίζες τις χειροσφαίρισης, αφού υπάρχει αναφορά σ’ ένα παιχνίδι που κυριαρχούσε η ανταλλαγή της μπάλας.

19ος Αιώνας

Με κάποιες διαφορές από τη σημερινή του μορφή εμφανίστηκε στη Δανία, τη Γερμανία και την Τσεχοσλοβακία στα τέλη του 19ου αιώνα. Τότε παιζόταν με ομάδες απαρτιζόμενες από 11 παίκτες.
Το 1910 διατυπώθηκαν οι πρώτοι κανονισμοί για τη χειροσφαίριση, στη Σουηδία.
Το 1922 έγιναν ανάλογοι αγώνες και στον ελληνικό χώρο.

Το χάντμπολ για πρώτη φορά εμφανίζεται σε μεγάλο κοινό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 με 11 παίκτες σε γήπεδο ποδοσφαίρου.
Η πρώτη εμφάνιση του αθλήματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε επίσημα το 1972, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, ως κανονικό άθλημα του προγράμματος με 7 παίκτες σε κλειστό γυμναστήριο.
Το 1977 διεξήχθη στο Αμύνταιο ο πρώτος επίσημος αγώνας.

Δύο χρόνια μετά,  το 1979 ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία (Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος), γνωστότερη με το αρκτικόλεξο ΟΧΕ.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης (IHF) ιδρύθηκε το 1946 στην Κοπεγχάγη. Σήμερα η έδρα της είναι στη Γενεύη και υπό την αιγίδα της διεξάγονται σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις του χάντμπολ.

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε το μάθημα από το διαδραστικό σας βιβλίο

χαντμπολ

Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να δείτε μια παρουσίαση 

παρουσίαση χαντμπολ

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

440px quadra hand

Οι διαστάσεις του χώρου όπου διεξάγονται οι αγώνες είναι 40Χ20 μ.
Το γήπεδο χωρίζεται στα δύο από μία κεντρική γραμμή (κατά πλάτος).

Στο κέντρο των δύο ακριανών γραμμών κατά πλάτος του γηπέδου βρίσκονται δύο εστίες , με ύψος 2 μέτρα και μήκος 3 μέτρα.
Η περιοχή του τέρματος ορίζεται στα 6 μέτρα. Μια γραμμή σε σχήμα ημικύκλιου επιτρέπει να ξεχωρίζει η περιοχή αυτή.
Δικαίωμα να πατήσει σε αυτή τη γραμμή έχει αποκλειστικά ο τερματοφύλακας και κανένας άλλος από τους παίκτες. Αναφορικά με τους παίκτες, οι τελευταίοι διακρίνονται σε βασικούς, που είναι επτά (συμπεριλαμβανομένου του τερματοφύλακα) και σε ισάριθμους αναπληρωματικούς.

ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΛΕΣ

mpala xantmpol 2
Η μπάλα που χρησιμοποιείται στο άθλημα είναι κατασκευασμένη από δέρμα και η περίμετρος της διαφέρει στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.
Έτσι, για τους άνδρες ορίστηκε σε 58-60 εκατοστά, ενώ για τις γυναίκες σε 54-56 εκατοστά. Η στολή των παικτών και παικτριών αποτελείται από φανέλα με κοντά μανίκια (και με αρίθμηση από το 1 ως το 99) και κοντό παντελόνι. Για να υπάρχει καλύτερη επαφή, επαλείφουν τις άκρες των δακτύλων τους με κόλλα.

handball shoot

Το παιχνίδι με λίγα λόγια 

Παίζεται με την αποκλειστική χρήση των χεριών και όταν πιάνει τη μπάλα ο παίκτης κάνει τρία βήματα. Οι παίκτες που πραγματοποιούν επίθεση δεν επιτρέπεται να κρατήσουν τη μπάλα για χρόνο μεγαλύτερο των 3 δευτερολέπτων χωρίς να πασάρουν, να σουτάρουν ή να κάνουν ντρίμπλα. Στη διάρκεια του αγώνα μπορεί να γίνουν απεριόριστες αλλαγές μεταξύ των παικτών ή παικτριών. Το χρονικό όριο μιας επίθεσης δεν ξεπερνάει τα 30 δεύτερα κατά μέσο όρο. Αν η μπάλα χτυπήσει σε οποιοδήποτε σημείο κάτω από το γόνατο τότε είναι «πόδια» και η μπάλα πάει στον αντίπαλο ο οποίος εκτελεί ελεύθερη βολή.

Ο βασικός σκοπός είναι να σταλεί η μπάλα στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας από τους παίκτες ή τις παίκτριες. Αυτό μπορεί να γίνει με την αποκλειστική χρήση των χεριών.
Ένας παίκτης ή παίκτρια μπορεί να κάνει τρία βήματα με την μπάλα πριν και μετά το ντριπλάρισμα (κτύπημα της μπάλας στο έδαφος), αλλά ενώ στέκεται μπορεί να κρατάει την μπάλα μόνο 3 δευτερόλεπτα.
Η περιοχή του τέρματος ορίζεται στα 6 μέτρα. Μια γραμμή σε σχήμα ημικύκλιου επιτρέπει να ξεχωρίζει η περιοχή αυτή. Δικαίωμα να πατήσει σε αυτή τη γραμμή έχει αποκλειστικά ο/η τερματοφύλακας και κανένας άλλος από όλους τους παίκτες ή τις παίκτριες. Μπορεί όμως να μπει ο/η επιτιθέμενος/η παίκτης ή παίκτρια, όταν πραγματοποιεί το λεγόμενο ”πέταγμα”, δηλαδή πήδημα προς τα μπρος, χωρίς να ακουμπάει στο έδαφος, για να κάνει σουτ, όπου είναι και η πιο θεαματική στιγμή του παιχνιδιού. Ο παίχτης ή η παίκτρια επιτρέπεται να έρθει σε επαφή με τη μπάλα με όλο το σώμα,από το ύψος του γονάτου και πάνω.Αν δηλαδή, η μπάλα ακουμπήσει πόδια από το γόνατο και κάτω είναι παράβαση.

Οι κανονισμοί επιτρέπουν τον έλεγχο του αντιπάλου ή της αντιπάλου με τα χέρια, αλλά οι παίκτες/παίκτριες δεν πρέπει να σπρώξουν, να κρατήσουν ή να θέσουν σε κίνδυνο έναν αντίπαλο ή μια αντίπαλο με οποιοδήποτε τρόπο. Υπερβολική σκληρότητα έχει σαν αποτέλεσμα την προειδοποίηση, την αποβολή για 2 λεπτά ή την αποβολή από το παιχνίδι. Στην διάρκεια του αγώνας μπορεί να γίνουν απεριόριστες αλλαγές μεταξύ των παικτών ή παικτριών.

Υπάρχουν φάουλ;

Κάθε σωματική επαφή είναι φάουλ και σε κάθε αντικανονικό φάουλ επιβάλετε ποινή. Εκτελείται από το σημείο που έγινε η παράβαση μόνο με πάσα μέσα σε τρία δευτερόλεπτα και οι αντίπαλοι πρέπει να στέκονται τρία μέτρα μακριά από τον παίκτη που εκτελεί το φάουλ.

Υπάρχουν άουτ ή ισοπαλία ή παράταση ή πέναλτι;

Άουτ είναι όταν η μπάλα βγει από τις διαχωριστικές γραμμές του γηπέδου και τη μπάλα την επαναφέρει η αντίπαλη ομάδα. Στην ισοπαλία οι ομάδες μοιράζονται από έναν βαθμό και ο νικητής επιβραβεύεται με δύο βαθμούς. Παράταση υπάρχει μόνο στις περιπτώσεις που επιβάλλεται από τον θεσμό για να υπάρχει συνέχεια. Στο πέναλτι η γραμμή των 7 μέτρων είναι το σημείο ποινής του πέναλτι.

Υπάρχουν και κάρτες, κίτρινες και κόκκινες;

Αν ένας παίκτης κάνει ένα σκληρό μαρκάρισμα τιμωρείται με κίτρινη κάρτα. Αν το επαναλάβει αποβάλλεται για δύο λεπτά. Αν στο ίδιο παιχνίδι ένας παίκτης τιμωρηθεί τρεις φορές με δίλεπτη αποβολή αποβάλλεται οριστικά, μόνο απ` αυτόν τον αγώνα με κόκκινη κάρτα. Σε εξαιρετικές βίαιες περιπτώσεις υπάρχει κι η απ’ ευθείας κόκκινη.

Πως μπορείς να κόψεις τον αντίπαλο;

Μόνο με το σώμα σου μπορείς να τον εμποδίσεις. Δε μπορείς να τον πιάσεις με τα χέρια σου ή να του βάλεις… τρικλοποδιά. Μπορείς όμως να μπλοκάρεις ένα σουτ, να κλέψεις τη μπάλα, αλλά δεν μπορείς να χτυπήσεις τη μπάλα όταν την έχει στα χέρια του ο αντίπαλος.

Πόσο μπορεί να απομακρυνθεί ο τερματοφύλακας από την περιοχή του;

Ο τερματοφύλακας εκτείνεται σε απόσταση 6 μέτρων μπροστά από την περιοχή του και δεν έχει δικαίωμα να εισχωρήσει κανείς άλλος χαντμπολίστας. Αν ο τερματοφύλακας διώξει τη μπάλα δεν έχουμε κόρνερ όπως στο ποδόσφαιρο, αλλά άουτ, λόγω επιβράβευσης της επέμβασής του.

Το χάντμπολ είναι ένα δύσκολο άθλημα τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, με απίστευτη ένταση και δυναμισμό και για αυτό είναι ένα συναρπαστικό και ελκυστικό παιχνίδι! Προωθεί διαφορετικές τακτικές και στρατηγικές χωρίς να είναι μονότονο και προβλέψιμο. Είναι ένα δυναμικό, γρήγορο και διασκεδαστικό άθλημα. Με το χάντμπολ αποκτάς ομαδικό πνεύμα, γιατί πρέπει όλη η ομάδα να ενεργεί από κοινού και οι αποφάσεις να παίρνονται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυξάνει την αντίληψη του παίκτη και απαιτεί όχι μόνο να τρέχει μέσα στο γήπεδο, αλλά και να σκέφτεται γρήγορα και σωστά.

Γνωρίζω τους κανονισμούς του Χάντμπωλ- Χειροσφαίρισης

Επιλέξτε την Ελληνική γλώσσα από τις ρυθμίσεις του Βίντεο

Δείτε και τα παρακάτω αρχεία 

Κανονισμοί -αρχείο 1ο



Λήψη αρχείου

Κανονισμοί -αρχείο 2ο



Λήψη αρχείου

Κανονισμοί -αρχείο 3ο



Λήψη αρχείου

Κανονισμοί -αρχείο 4ο

από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας



Λήψη αρχείου

 

Κανονισμοί -αρχείο 5ο



Λήψη αρχείου


 Πατήστε στις παρακάτω εικόνες  και απαντήστε στις ερωτήσεις για να δείτε αν εμπεδώσατε τους κανονισμούς

Ασκήσεις εμπέδωσης-1

εμπέδωση κανονισμών χαντμπολ

Ασκήσεις εμπέδωσης-2

παρουσίαση χαντμπολ2

Άσκηση εμπέδωσης-3

Χειροσφαίριση _Τερματοφύλακας

παρουσίαση χαντμπολ3

10 blending

Υλικό για εκπαιδευτικούς Φ.Α

Η μεθοδική διδασκαλία του handball στο Δημοτικό σχολείο



Λήψη αρχείου


ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΧΕΙΟ 



Λήψη αρχείου

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Ολυμπιακοί Αγώνες & Αθλητισμός, Φυσική Αγωγή - Αθλητισμός. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.